Nästa?

Vid middagsbordet i Tromsö blev det en diskussion om vilka som härnäst kommer att knacka på den Europeiska Unionens dörr.

I dag har Albanien lämnat in sin formella ansökan om medlemskap. Jag skulle tro att det kommer att ankomma på vårt ordförandeskap att sända den vidare till kommissionen för grundlig utredning av förutsättningarna.

Det är så vi nu gjort med ansökan från Montenegro.

Men vår diskussion handlade om vad som kommer att hända i vår del av Europa.

Vid bordet satt en f d statsminister och ett nuvarande statsråd från Island, och de var bägge övertygade om att en isländsk ansökan om medlemsskap i EU inte ligger långt bort. Först måste dock en ny regering bildas.

Och när jag bläddrar i de norska tidningarna ser jag hur detta redan leder till en ny diskussion om Norges plats.

En tidning publiceras på ledarplats en lista över de europeiska länder som nu inte har några europeiska ambitioner – och den anses tala för sig själv. I en annan här uppe i norr läser jag om ett Norge som riskerar att fiskeripolitiskt fullständigt marginaliseras om också Island kommer med i EU. I den stora Oslo-tidningen är det en helsida med spekulationer.

Varje land skall självfallet välja sin egen väg.

Men att vi skulle välkomna fler nordiska länder som helt och fullt ville vara med i det europeiska samarbetet är ingen hemlighet – snarare är det en självklarhet.

3 Responses to Nästa?

 1. Bo W. Höglund skriver:

  Kan inte låta bli att tycka att vår utrikesminister har mycket mera att göra här än i div perifera områden till den Indiska subkontinenten.

  Få dessutom även otrevliga associationer till Palmes utrikes”politik” där Sverige i oftast oträngt mål skulle visa världen hur ett verkligt PC-samvete skulle se ut – åtminstone på så långt avstånd att det inte hade någon praktisk betydelse – ett occuperat Balticum däremot borde ju i möjligaste mån förträngas.

  Ibland känns det verkligen att världen såsmåningom blivit bättre!

 2. stig2entreprenoren skriver:

  I finanskrisens spår har Island börjat gilla EU och Euro. Det snabbaste sättet att få med Norge i EU är att Island blir medlem. Att förhandla fisket med EU och ha Island på andra sidan bordet blir svårt.
  Då blir det fart och många ute i fjordarna förstår läget bättre.

 3. ingridafsa skriver:

  Jag har svårt att se argument (utöver administrativ börda) som ett närmare nordiskt samarbete skulle medföra. Vi har med, framför allt Norge, mycket gemensamt både historiskt och idag. Ett tätt samarbete skulle dels innebära att vi kan lära av Norge, och Norge av oss. Det skulle även medföra stärkt förhandlingsposition i diverse utrikespolitiska sammanhang – för närvarande skulle möjligtvis angelägenheter inom Nato resp Eu kunna om inte vidarebefordras så i alla fall tydligare alluderas i ett förtroget medlemslands närvaro.

  Jag vill dock inte sätta mig över utrikesministerns egen problemlösningsförmåga i dessa sammanhang – nämnd lösning i fråga Eu och Nato kanske är oetiskt; men ett öppet diskussionsforum med en nato- resp Eumedlem är väl inte ”fel”?

%d bloggare gillar detta: