Blockerad resa till Sri Lanka

Att relationerna mellan omvärlden och styret i Sri Lanka inte är de bästa är ingen nyhet. FN:s humanitäre samordnade John Holmes avslutade i dagarna sitt besök med påtaglig besvikelse.

Nu har man från Colombo slutligen meddelat att man inte avser att ta emot mig på den gemensamma resa som David Miliband, Bernard Kouchner och jag planerat och utannonserat.

Beskedet har getts utan några som helst redovisade motiv. Och ingen förefaller att förstå vad som kan ligga bakom denna i sanning ytterligt märkliga manöver. Alla bara skakar på huvudet…

I det läge som uppkommit är det bästa trots allt att David och Bernard åker – medan jag återgår till min ursprungliga plan att delta i överläggningarna mellan EU och Ryssland här i Luxembourg för att sedan åka till Tromsö och Arktiska Rådet.

Att inställa hela resan hade inte varit ansvarsfullt i den allvarliga humanitära och politiska situation som råder i Sri Lanka. EU:s utrikesministrar gjorde ett mycket tydligt uttalande i frågan i går när vi bl a diskuterade den planerade resan.

Att det inträffade kommer att ha betydande återverkan bl a på den bilaterala relationen säger sig självt.

Vi kommer i dag att hemkalla vår Chargé d’ Affaires till Sri Lanka för konsultationer, vilket är en kraftig diplomatisk markering.

66 Responses to Blockerad resa till Sri Lanka

 1. perfro skriver:

  Svårt tyda vad regeringen i Colombo menade med att vägra att Carl inte fick följa med.

  Kanske beror det på att regeringen nu prioriterar de krigsaktioner, som, man räknar med att inom kort leda till gerillanns kapitualation.

  Först därefter fred menar man på regeringens villkor.

 2. utrikesanalytiker skriver:

  De kanske var rädda att Carl skulle följa Human Rights Watchs uppmaning från deras uttalande igår, nämligen:

  ”Human Rights Watch urged the foreign ministers of the United Kingdom, France, and Sweden, who are bound for Colombo on April 29, 2009, to make the government’s accountability for the protection and welfare of displaced civilians their top priority.

  ”The visiting foreign ministers from the UK, France, and Sweden may be the last hope of the remaining trapped civilians,” said Adams. ”They should make it clear to Sri Lanka’s leaders that they will be held accountable for attacks on civilians or denying them access to humanitarian aid.”

  Se hela uttalandet på http://www.hrw.org/en/news/2009/04/27/sri-lanka-government-admission-shows-need-un-inquiry

 3. oppti skriver:

  Är det inte den ambassaden som skall läggas ner?
  Kan ana ett samband i så fall.
  Diplomater är inte mer än människor!

 4. khinac skriver:

  Enkelt, Carl.

  De klarar inte av att ta en diskussion med dig. En svaghet som kanske är roten till inbördeskriget. De saknar vokabulär att motivera sin politik och talar med kulsprutan som verktyg.

 5. bestofmankind skriver:

  Det är verkligen tråkigt att du, utrikesminister Carl Bildt, är inte välkommen i mötet.

  Trots att jag har i många upprepade gånger kommenterat och kritiserat ambassadnedläggningarna har det inte gått in i ditt förstånd att det är först och främst en förölämpning.

  Asiater, afrikaner, i alla fall i icke västländer är det en dold kardinalregel att man aldrig stänger en ambassad utan en stark godtagbar orsak.

  Tror du inte att de inte vet ännu att du tänker lägga ned den svenska ambassaden i Colombo? Du måste vara naiv, trots din intelliganta framtoning.

  Känslor, Carl Bildt, politiken styrs mycket av känslor i icke västländer. Orden som ära, heder, dignitet, värderingar, respekt är bl a som står högre än pengar.

  How many times I have to spell it to you?

  Och det är bara en början från ett land där du har tänkt stänga ambassaden. Det var en tydlig markering från landet att du inte är välkommen. Och att t o m de inte redovisade motivet låter de dig att själv tänka ut varför.

  Du måste lära dig hur asiater (och icke västlänningar) tänker. Än är det inte försent!

 6. milindalakmal skriver:

  In early 2008 LTTE carried out several number of suicide bombing targeting civilians in Colombo area. They did it event before that. But in 2008 they carried out several attacks in short time period. University students, school children died due to these attacks. But you guy never talked about those in that time. Why you want to talk about these thing now? Do you want to make LTTE stronger again. I believe that WAR don’t do any good any of us in Sri Lanka. But Norway and some other countries supplied weapons and other stuff at ceasefire time. I think you are now trying to do same thing by asking for a cease fire. As Sri Lankan people who care about both tamils nad sinhalese we can’t accept what you are trying to do. This our own problem, you must not interfere us when we are at the end of 30 year war.

 7. stig2entreprenoren skriver:

  Det som skett är kanske inte helt bra men ändå har säkert utspelet varit till nytta. Publiciteten runt ärendet påverkar alla inblandade på något sätt som en ”osynlig hand”.

 8. Bo W. Höglund skriver:

  Citat: ”återverkan bl a på den bilaterala relationen säger sig självt.”

  Och, från en strikt svensk synpunkt, kan vi nog bära detta med jämnmod.
  Det var väl knappast primärt av svenskt intresse att åka dit och hjälps DEM att lösa sina egna problem – svaret att kalla hem vår representant är väl avvägt – och det brådskar knappast med något återsändande!

 9. mrmhalland01 skriver:

  Finns det uttalat någonstans att Sverige planerar nedläggningen av ambassaden på Sri Lanka som någon påstår, eller är det bara ett antagande ?

 10. dhanosingham skriver:

  Bra intiativ Carl Bildt, det glädjer mig att Sverige tar ett steg framåt och visar att man inte accepterar etnisk rensning!

  Konflikten i Sri lanka har pågått sedan självständigheten år1948, men det var inte förrän på 70-80talet som olika tamilska grupper tog till vapen. Från 1948 till 1970 var det ständiga protester i form av fredliga demonstrationer, hungerstrejk och sittstrejk. Efter 26år så valde man att ta till radikala åtgärder, eftersom regeringen ignorerat tamilernas önskemål om samma rättigheter som singaleser.

  Så denna konflikt är mer komplicerad än man tror, den lankesiska staten skyddar inte den tamilska befolkningen emot LTTE utan det är LTTE som skyddar den tamilska befolkningen emot den lankesiska regeringens barbariska övergrepp!

 11. kumar1998 skriver:

  Sri Lankan President has ordered the Army to use chemical weapons to destroy the LTTE who were been surrounded in 10 sq km. If the army explods chemical bombs, then a massive Genocide will occur causing at least 15,000 Tamils loosing their life! MEDIA is NOT telecasting because of political issues.

  Kemisk vapen tillsammans med klusterbomber har regeringen använt i tätbefolkade områden. Det här kommer inte som en överraskning för mig, om någon av er har sett någon intervju av försvarsministern i Sri Lanka förstår ni vilka dumma personer som sitter i regeringen.

  Det som alla tror är att om mititären tar över tamilska områden så blir problemet löst, men det är absolut inte det som är fallet. Om man nu tittar på hur militären behandlar de tamiler som kommit över till regerskontrollerade sidor så förstår man situationen bättre. När de civila tamiler är under LTTE’s kontroll, så utsätts de för flygbombningar och raket-attacker och folk dör dagligen, vilket inte ens den lankesiska armen tar ansvar för. Men om de väljer att gå över till militärens områden, så blir de tvungna att bo i en s k läger, de de kvinnorna separeras från männen och barnen och får bo i små tält som är omringat av soldater och el-staket osv, är det som är friheten som militären vill ge oss? Alla som är under 60 år får bo i en sådan läger, där kvinnorna utsätts för sexuella övergrepp och männen torteras och mördas, alla tamiler som kommer över blir tvunga att bo där i sådana läger under minst 3 år. Är det det som är friheten för tamilerna? Det är sådant som de som bor i väst-världen inte får höra, och inte ens de singalesiska befolkningen får veta sånt eftersom regeringen förnekar det och tillåter inga journalister dit. Om någon journalist ändå skriver om det så riskerar de sina egna liv. Som bevis för allt jag sagt här kan du titta följande video och intervjuer från BBC Hardtalk och US Senate commiitee-hearing om problemet där en Human Rights watcher berättar om vad som händer där för civila tamiler.

  1. http://foreign.senate.gov/hearings/2009/hrg090224p.html
  2. http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/hardtalk/7921185.stm

  När miltären tar över ett tamilsk område, så har sina ”para-military” group som kidnappar och mördar unga tamiler, så har det varit tidigare under åren och jag är orolig för att det kommer att bli så framöver. Som referens till det jag säger kan du se videon där en person från Human Rights Watch berättar om läget där.

  Därför är det viktigt med en politisk lösning där man får med alla parter istället för ett militär lösning som kommer att vara temporärt. Men en politisk lösning är helt omöjlig med den nationalistiska regeringen i Sri Lanka.

 12. soli01 skriver:

  Att det skulle vara en förolämning mot ett land om ambassader läggs ned måste var en ståndpunkt som verkar tunn i överkant.
  I detta fall kanske det blir nedläggning i alla fall. Läget är lämpligt!

 13. rulle skriver:

  Nordbor är inte längre önskvärda efter Norges klarspråk i Sri Lanka. Norge är ju inte längre tillåtna att medla i konflikter i den delen av vår värld. På så långt avstånd skiljer man nog inte på så småputte länder som ingår i Swenodafiland.
  Drar man sen ner på ambassaden är också ett inslag som kan tolkas som fientligt.
  Här har Carl Bildt ett bra tillfälle att spara pengar och miljön genom att inte resa. Hade Du Carl angett att Du skulle resa som EU-rep.? Om inte, så skyll dej själv. —- Alla känner till att ”En Svensk Tiger”.

 14. dhanosingham skriver:

  Det är trångsynt, ungefär som Bush när han sa ”antingen är ni med oss eller emot oss”. Det finns inte en svart och en vit sida…fundera på det!
  Jag känner faktist inte till begreppet ”en svensk tiger”!

 15. rulle skriver:

  dhanosingham,
  Läs vår svenska historia från 30/40-talen innan Du talar om trångsynthet. Eller är Du närsynt? I Bodens och Skövdes regementen var det så sent som på 50-talet fullklistrat med den dekaler med en tvärrandig tiger med texten ”En Svensk Tiger”.

 16. dhanosingham skriver:

  När jag sa trångsynthet så menar jag inte ditt utalande om svensk tiger, så du behöver inte börja med person angrepp!
  Det är trångsynt att säga att den enda orsaken till varför våran utrikesminister inte fick åka in till srilanka berodde på norge och att asiater(speciellt sri lanka) inte ser skillnad på norge och sverige.

 17. joro66 skriver:

  …if you read the Sri Lanka Foreign Ministry homepage the SL FM says that it wish to see Kouchner’s and Miliband’s visits as two separate bilateral visits from the FM of France and UK respectively. What I can read into such an approach is a skillful and tactically handled possible ”threat” of heavy pressure on the SL government from the gigant EU – its not Sweden or Carl Bildt it is about – although Carl Bildt is known as a strong and knowledgable international actor which itself is a challenge for any country to ”handle”. However so is Kouchner who I personally worked under in the same HQ in Kosovo. As Sweden is the incoming President of the EU and part of its so-called trojka it is only natural that the Sri Lankan government by splitting the group of FM a) snub the EU; b) ”divide and rule” by receiving the two remaining FM separately and as individual countries and not as the EU. It takes the heat of the SL government and the weight off the EU delegation which cannto speak for the EU in the same way anymore. The fact is also that both France and the UK are two important actors for SL – much more so than Sweden. If the said plans of closing the Swedish representation in SL – which I think would be a mistake of Sweden anyhow – are true then of course it may or may not have had any influence over the SL gov decision – but I doubt it. Instead the SL gov get around it by inviting Carl in May instead – bilaterally as with Kouchner and Miliband. The SL gov do not wish to be put under more pressure by the IC than absolutely necessary – this is its way of handling such pressure and the three FM as well as the whole of the EU should not have fallen for it and accepted it……

 18. bestofmankind skriver:

  solio1,

  Att verka visa engagemang och samtidigt har planer på att stänga ambassaden motsäger varandra. Det är inte trovärdig, i daglig mening en hyckleri.

 19. sujatha3 skriver:

  Men det är inte så konstigt. De vill ju hålla sin massmord på Tamiler så hemligt som möjligt. Norge fick väl inte heller längre meddela i konflikten.

 20. anton1978 skriver:

  Snälla Carlt Bildt. Jag trodde du hade bättre koll på vad som händer i Sri Lanka idag. Regering strykorna befriar tamiler från LTTE varje dag hittils 113 000. Det är löjligt att ha en vapenvila med en terrorist origanisation. Tänk om USA utrikesminister ville åka till Afganistan ha en vapenvila med Alquida. Förstör inte Sveriges goda rykte i Sri Lanka genom att hålla på löjliga saker.

  Tanke på vad Norge har ställt till där ner genom att vara LTTE vänlig inte så konstigt tycker jag inte du inte får inresetillstånd.

  Sedan fattar jag inte Varför LTTE håller till NO fire Zone som är reserverade för BARA civila.

 21. kris08 skriver:

  Att det är så oklart får väl skyllas på den usla medierapporteringen, men Storbritannien och Frankrike har tydligen varit drivande i terrorstämplingen av LTTE medan Sverige var med i en nordisk observatörsstyrka som blev obekväm för regeringen och kastades ut.

  Se:
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2808645.svd

  För övrigt har regeringen tydligen brutit sitt löfte att stoppa artillerbeskjutningen och fortsätter även idag, med flera civila offer som följd.

 22. stiffler1969 skriver:

  På sätt och vis förstår jag den lankesiska regeringen. Inbördeskriget har varat så pass länge, så allt tålamod eller välvilja mot dom tamilska tigrarna har ebbat ut, kan jag tänka mig. Dom vill nog få slut på kriget en gång för alla. Tamilerna på norra Sri Lanka kommer ju ursprungligen från Indien. Det vore ju samma sak som att vi här i Sverige skulle ha massa invandring från ett och samma land, som bosätter sig på i princip samma del av landet och när dom är i majoritet i den delen av landet, så kräver dom att få en egen stat eller självstyre. Indien borde kanske också deltaga i samtalen med Sri Lanka, för att det skulle kunna bli en hållbar fred.

 23. dhanosingham skriver:

  Tamiler har funnits på Sri lanka minst lika länge om inte längre än Singaleser. Singaleser tillhör den ariska rasen som vandrade ner från indiens norra delar medan tamilerna är dravider, som ursprungligen bodde i indien och framförallt södra Indien. När portugiserna kolonialiserade Sri Lanka för första gången så står det att de då fanns ett tamilskt kungarike och två singalesiska kungariken. Så frågan om vem som har varit i Sri lanka längst, tamiler eller singaleser är totalt oväsentligt!

  Förresten finns det två tamilska populationer i Sri lanka, den ursprungsbefolkningen so har funnits där hundratals år och sedan tamilerna som blev importerade till te-plantagen när Storbrittanien styrde över landet.

  Al-quida och LTTE är inte samma sak, LTTE slås för att tamiler ska en egen stat. Eftersom att sri lankas regering inte erbjuder lika rättigheter för både tamiler och singaleser! Al-quidas mål är att krossa den västerländska makten och istället införa islamiskt shariastyre över hela världen.

 24. joro66 skriver:

  ….one become a bit disappointed when reading several of the above contributions..one would have thought that on a blogg set up by a former PM and current FM known for sharp and intellectual opinions and analytical contributions to the debates on world topics today would somehow also rub off and be reflected amongst contributors to this blogg…in some cases it is, in most cases not….clearly sad…

 25. perfro skriver:

  Det är knappat korrekt att ensidigt betrakta tamilerna, som en terroristorganistion, vilket USA, EU och även åtskilliga andra länder gör.

  Den objektiva beskrivningen är närmast att jämföra dem med de palestinier som bor i Gaza-remsan.

  Deras målsättning är ingalunda att erövra Sri Lanka utan få leva inom det område som dom betraktar hör till dem, detta utifrån etniska motiv.

 26. joro66 skriver:

  ..well put dhanosingham….while both the singalese, the tamils, the muslims, the burgers etc all should be respected and all have their legitimate grievences vis-a-vis each other serious violations of international humanitarian laws, war crimes, and/or human right abuses cannot be justified as means to address such grievences..here both LTTE and the government side have been culprits..but one’s wrong will not justify your own….LTTE as a ”representative” of the Tamil population’s aspiration is totally undermined by the actions taken by it, serious questions and inquiries into state abuse and crimes should also be undertaken…a long term reconcilliation, political and economic process lies ahead of the peoples of Sri Lanka to succeed building a real democracy based on the Rule of Law, democracy and the protection of basic human and miniroty right…the current government should realise that is need all the help it can get from its friends around the world and where Sweden could serve as a good example – despite its own short-comings….

 27. anton1978 skriver:

  Om LTTE slås för en tamil stat för tamiler, för mig är lite svårt att förstå varför de håller 20 – 30000 tamiler som gisslan. Inom två veckors peroid lankesiska armén kunde frita 113 000 tamiler från LTTE gerillans fångeskap. Under den räddningen fick över 120 soldater sätta livet. LTTE slås idag för deras överlevnad och har gisslan som största vapen för tillfället. LTTE saknar intresse för nåt annat än deras överlevnad.

 28. tamilen skriver:

  History of Tamils

 29. tamilen skriver:

  Anton Titta på den Video..då förstår du om folkmordet…

 30. roma72 skriver:

  Jag tycker att Carl Bildt uttalande om omedelbart vapenvila är lite ute och cycklar. Tänk man fick Usama B Ladin på ett 10 kkm stort område, jag tror inte att Calle skulle inte samma sak. Hans allierade skulle attackera med alla möjliga flyg anfall. Nu har lankesiska armen begränsat terrorist ledaren till ett litet område, men har inte gjort ngn flyg anfall eller använder inte stora vapen för att inte skada de få gisslan som den fega terroristen använder som människliga sköld.
  LTTE har massekerat civila mer än ngn annan terrorgrupp i världen oavsett om man är Tamil, eller singhalese eller muslim. LTTE kunde döda ngn annan som tänker annorlunda

 31. tamilen skriver:

  Stop the Genocide in Sril Lanka – London April 11 2009

 32. anton1978 skriver:

  Tamilen
  På videon ser jag inget folkmord. Det har aldrig hänt eller kommer aldrig att tillåta ske i folkvalt regering vilket Sri Lanka är. videon visar en del av vad som året 1983 hände då kriget blossades upp och en hel del stupade ltte gerillamän. Det var allt jag uppfattade. Men vad som egentligen hände 1983 kan du se på följande länk.

 33. dsunderashan skriver:

  Watch this video, talk to him and get the information right. http://www.youtube.com/watch?v=jZtl4t7LJXs

  Sri Lankan government thinks you are all supporters of terrorists. There are lots of people who are in Sweden, Norway, etc. who come as ‘refugees’ faking they have been tortured, mistreated by the Sri Lankan government. And the Swedish, Norwegians are easily fooled. Sri Lanka will clean the terrorists. But your children will suffer from the LTTE diaspora living in your country in years to come. Drugs, gangs, fire arms, blood. See what happened to Sri Lanka Norwagian embassy.

 34. dsunderashan skriver:

  Have you seen this?

 35. iwantosay skriver:

  ‘dhanosingham’ skrev
  ”Bra intiativ Carl Bildt, det glädjer mig att Sverige tar ett steg framåt och visar att man inte accepterar etnisk rensning! …”

  men var det inte en elitmakthavare (Henry Kissinger) i Bilderberggruppen som tyckte att världsbefolkningen borde minskas till 3 miljarder? Mr Bildt deltar väl också i denna grupps möten? Samtycker han?

 36. nisselue skriver:

  Du er velkommen i Norge! :)

 37. anton1978 skriver:

  Jag tycker att det bästa Carl Bildt kan göra nu är att göra humanitär resa till Irak eller Afganistan för att få till en vapenvila med irakiska millisen eller med Al quida. Där dör massvis med civila.

  Sri Lanka handlar det om att rädda de civila som har hamnat i LTTE:s händer. Det verkar som att sri lanka har bestämt sig för att inte vika för terrorister. Jag tycker att Sverige borde stödja det, som England,USA och Frankrike gör. Snälla Bildt stanna hemma eller åk till luxemburg.

 38. tamilen skriver:

  Sri lanka Räddar inte Tamiler. Dom dödar alla Tamiler som Bor i Tamil Eelam, låt carlt bildt åka till sri lanka stopa folkmordet..

 39. talmannen skriver:

  Nu ska du inte strö salt i såren – ingen förutom du bryr sig om att du inte fick beviljad inresa vid detta tillfälle. Det tyder på okunnighet om du förväntat dig ett rationellt beteende från Mahinda Rajapaksha. Dessutom är det arrogant att gå ut offentligt med dina planer innan du förankrat besöket på plats genom Ambassaden.
  Du och ingen annan är ansvarig för ev. försämrade relationer med Sri Lanka – Rajapaksha är en högst tvivelaktig figur som odlar en personkult i kölvattnet av sina militära framgångar – inget annat land förutom Indien är i stånd till att påverka honom. Er planerade resa är ett spel för galleriet och du borde tidigare ställt dig frågan: vilka egenskaper saknar de två övriga representanter från Frankrike och Storbritanien som kräver att du måste hänga med?

  Om din hastigt planerade resa föregåtts av ett tidigare engagemang för 6-8 månader sedan hade du säkert varit välkommen nu ”igen”. Ditt agerande att kalla hem Chargé d’ Affaires i Colombo är provocerande för alla Svenskar som har Personliga relationer på Sri Lanka – inte enbart provocerande från din sida – utan även från Sri Lankesiska myndigheters sida, som säkert kommer att bli tuffare att ha att göra med för oss Svenskar.

 40. mrmhalland01 skriver:

  talmannen,

  Anser du att Svenskar bör bo och verka på Sri Lanka ?
  Bör Svenska företag verka där ?

 41. […] Om Bildt kunnat göra någon skillnad kan vi ju inte veta och förmodligen får vi aldrig veta det. Carl Bildt skriver själv mer om detta på sin […]

 42. kumar1998 skriver:

  anton1978:
  Du säger att LTTE håller folk som gisslan. Men sanningen är att de har välkomnat internationella journalister och observatörer att besöka området och snacka med folket där på plats. Du säger att Sri Lankesiska regeringen har räddat flera hundra tusen? Varför tillåter inte regeringen några oberoende internationella journalister och observatörer att besöka lägret? Om man nu tittar på hur militären behandlar de tamiler som kommit över till regerskontrollerade sidor så förstår man situationen bättre. När de civila tamiler är under LTTE’s kontroll, så utsätts de för flygbombningar och raket-attacker och folk dör dagligen, vilket inte ens den lankesiska armen tar ansvar för. Men om de väljer att gå över till militärens områden, så blir de tvungna att bo i en s k läger, de de kvinnorna separeras från männen och barnen och får bo i små tält som är omringat av soldater och el-staket osv, är det som är friheten som militären vill ge oss? Alla som är under 60 år får bo i en sådan läger, där kvinnorna utsätts för sexuella övergrepp och männen torteras och mördas, alla tamiler som kommer över blir tvunga att bo där i sådana läger under minst 3 år. Är det det som är friheten för tamilerna? Det är sådant som de som bor i väst-världen inte får höra, och inte ens de singalesiska befolkningen får veta sånt eftersom regeringen förnekar det och tillåter inga journalister dit. Om någon journalist ändå skriver om det så riskerar de sina egna liv. Regeringen vet om att det stämmer, men de erkänner aldrig något.

 43. kumar1998 skriver:

  anton1978:
  Du säger att LTTE är terrorister. Kom igen, man kan nästan säga att det begreppet blev känd efter 11 Sepetember attacken. Men LTTE har funnits i mer än 30 år och kämpat för tamilernas rättigheter. Du säger att LTTE håller folk som gisslan, sanningen är att folk är rädda för att leva under militärens kontroll för de vet vilka grova brott som de utsätts för. Varför tror du att mer än 250 000 tamiler gick och demonstrerade emot kriget och regeringen i London? Varför tror du att mer än 120 000 tamiler gick ochTror du verkligen att dessa folk Tror du verkligen att dessa folk demonstrerade mot kriget och regeringen i Toronto? Det är för att de är medvetna om hur militären behandlar tamilerna och vill stoppa det. Världen måste öppna ögonen och stoppa det här nu.

 44. elmatzo skriver:

  Varför denna kraftiga och omedelbara reaktion? Hade det inte varit lämpligare att avvakta en förklaring innan vi vidtar fientliga åtgärder som kan ta lång tid att reparera? Den här historien känns lite bekant – kommer ihåg Carl Bildt tillsammans med Per Ragnar på Godmorgon Sverige för många, många år sedan. Han fick en kvart på sig att bygga ihop en leksaksmodell. När han inte lyckades med uppgiften vägrade han avsluta och var allmänt tvär, sur och besviken. Det är kanske dags nu – vid snart 60 års ålder – att ta sig själv på lite mindre allvar.

 45. stiffler1969 skriver:

  Där fick jag en välbehövlig historie lektion. Tråkigt att folk inte kan acceptera varandra som dom är, oavsett ursprung eller religion. Jag tror att de flesta folken i världen, i grund och botten är ganska lika.

 46. talmannen skriver:

  Ang. mrmhalland01 – Vad menar du..? Jag menar att alla svenskar som har personliga relationer och affärsmässiga relationer på Sri Lanka – ska kunna fortsätta med dem – menar du att alla ska bryta sina förbindelser till familj och anställda på grund av Bildts personliga prestigeförlust- eller på grund av en President som föraktas av stora delar av befolkningen på Sri Lanka?

 47. soli01 skriver:

  Att Sverige inte ska reaagera på det nu aktuella ang utrikesministerns ämnade besök där är en fåfäng ståndpunkt. Det är klart att vi ska reagera och detta är inget konstigt när det gäller detta handlande. Det gäller konsultationer och inget annat i dagens läge!
  Blanda inte in affärsrelationer!

 48. tamilen skriver:

  srilanakan government discriminating tamils in srilanka,tamils are hungerstriking in front of the sewdish parliment,we are requesting sweidish government for a complete solution,please mr carlbilt hep us:

 49. tamilen skriver:

  srilankan government killing tamils peoples, with the indian governmen,china and pakistans help, if srilankans fighting alone with LTTE,they cannot win: so let carlbildt to get in to the srilanka, srilankan government doing a pure genocide, i am asking mr carlbildt please stop the war imediately and save those innocent civilians, women and children, srilanka doing a preplanned genocide,stop that and please help us to go to the international criminal court agains war crime. mahinda rajapaksa must chargeed under the war crime act. LTTEs are freedom fighters not terrorists,

 50. jasiharan skriver:

  tamilas are the natives of srilanka,refer this link http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_sri_lanka
  tamils have more rights than singhalese in that country, in 1956 tamils are 35% in 2009 the same percentage, why doesnt the population of tamils are doesnt increase? answer is genocide and discrimination,government using food and medicines as weapons against the innocent civilians in srilanka,tamil tigers are not terrorists,, they listed as terrorists after 11september 2001by america and some other countries,why dnt they banned them before september 11?because george W bush fails to differenciate the freedom fighters and terrorists,LTTE never kills civilians, present genocide of tamils in srilanaka is most worser than the darfur genocide.we are not equal in srilanka,tamil is not a official language in srilanka,only 2 percent of government officers do speak tamils, nearly 5%of tamils speak broken singhala.discriminating everywhere. the government said a month ago nearly 70 thousands peoples are living in no fire zone who taken by the LTTE as human shields, but recently government said they rescued nearly 100000 civilians,y dont the government have the exact figures of tamils in no fire zone?because the government want to show a small numbers to the international community and they want to kill all others, thats why they do not allow the media within the no fire zone,If LTTE keeps civilians as human shields WHy they inviting international community within the war zone?are they fools? the answer is THese civilians are protected by the LTTE.there are several High security zones in jaffna,thousands of acres cultivation land captured by the army, they are using those lands for military bases,peoples who lived abovesaid lands are starving in refugee camps since 1995.IF ANY ONE WROTE THE TRUTH ON NEWSPAPERS THEY HAVE BEEN ARRESTED UNDER THE ANTI TERRORISM ACT.is that democracy?
  MY REQUEST FROM THE INTERNATIONAL COMMUNITY
  TAMILS NEED A SEPERATE MOTHERLAND,LTTE ARE THEIR SOLE REPRENTATIVES(if u dont believe that ltte are their sole reprentatives do a election about this under your own monitor.)WAR MUST BE STOPPED IMMEDIATELY,HUMANITARIAN AIDS MUST SEND IT TO VANNI IMMEDIATELY,SWEDEN MUST ASK INDIA TO STOP THE WAR AGAINS TAMILS(india is supplying weapons and soldiers to srilank.they are revenging rajiv gandis death. somany civilians are killed by the rajiv gandhis indian peacekeeping force in jaffna and other tamil parts of srilanka in 1980s. so rajiv gandhi is also a war criminal. now india defending srilanka from the international pressures so sweden must stop the diplomatic movements and weapon business with india).

  sweden must help the tamils who intend to file a case against the srilankan president at international criminal court.

  MY WISHES
  rajapaksa brothers and indian prime minister must charged under the war crime act of 1991, and those two americans who called as gothapaya rajapaksa and sarath fonseka must scharged under the US code of war which includes section 2441 and they must be death sentenced,and mahinda rajapaksa must charged under following conventions…
  Grave breaches of the Geneva Conventions
  Directing attacks against civilians
  Directing attacks against humanitarian workers or UN peacekeepers
  Killing a surrendered combatant
  Misusing a flag of truce
  Settlement of occupied territory
  Deportation of inhabitants of occupied territory
  Using poison weapons
  Using civilians as shields
  Murder, cruel or degrading treatment and torture
  Directing attacks against civilians, humanitarian workers or UN peacekeepers
  Taking hostages
  Summary execution
  Pillage
  Rape, sexual slavery, forced prostitution or forced pregnancy
  and he must be hanged until death.

  thank you very much

 51. jasiharan skriver:

  watch this

 52. jasiharan skriver:

  see how the peoplesa starving in vanni srilanka and how ltte supplying rice juice to the civilians who lives in vanni

  http://www.tamiljet.com/tamilmovie/view/3249/vanni-makkazhudan-ilamparuthy-24.02.2009-full-video/

  and see y tamils want a independent free land called tamil ealam.

  http://www.tamiljet.com/tamilmovie/view/3229/why-tamil-eelam./

  see how tamils disaaperance in srilanka
  http://www.tamiljet.com/tamilmovie/view/3180/sri-lankavil-nadakkum-kolaigal-human-rights-watch/

 53. tamilan100 skriver:

  Alla ni som pratar strunt/illa om LTTE, sitter säkert i era fåtöljer/Stolar och dricker något gott samtidigt som ni skriver era kommentarer om LTTE, när ni inte ens känner till hela sanningen. LTTE skapades för att skydda alla tamiler och de ge dem det skydd och stöd som regeringen struntade i att ge. Tamiler som lever eller försöker överleva rättare sagt är där på ön och kämpar för sina liv, sina barns liv också de äldres liv. Tusentals civila tamiler har redan dödats och antalet döda stiger för varje dag/timme/minut/sekund som går åt. Det de många inte förstått ännu är att tamilernas RÖTTER/HISTORIA utrotas på ön Sri Lanka av Singalesiska armen som styrs av Mahinda Rajapaksa. Det som bloggaren”kumar1998” kommenterat stämmer till 100 %, Sri Lankas regering släpper inte in FN eller någon form av hjälporganisation samt meda in till de drabbade för att, de är rädda att sanningen skall komma ut då! Ni som inte vet sanning tror på propaganda som regeringen spottat ut från deras käft, andra som vet sanningen men ändå skriver strunt om oss och LTTE har ju ingen medkänsla för rättvisa eller oss tamiler. Vid nuläget gömmer sig många tamiler i bunkrar med nästan ingen mat/vatten förnödenheter. Utrymmen i bunkrarna är såpass små och detta gör de obeboeliga men vid nuläget har de inga val. Att Carl Bildt inte fick åka till Sri Lanka är ju bevis nog att regeringen döljer saker som de inte vill att Carl Bildt får reda på. Vi tamiler vet hela sanningen, vi är vittnen som hör deras skrik i våra drömmar, vi är vittnen som ser all förstörelse med våra sinnen, vi är vittnen som måste upprätthålla deras rättigheter för frihet och vi är vittnen som måste bevara/skydda de ”rötter” som visar vilka vi är och vart vi kommer ifrån. Vi vädjar nu till Carl Bildt att inte släppa taget utan hjälp oss.

 54. talmannen skriver:

  AQng. soli01 – Vaddå ”ämnade besök” Det fanns ju inget ämnat besök i kalendern… dessutom är snacket om ”konsultationer” bara trams – det finns inget som de inte hade kunnat konsultera om i cyberspace. Bildts handlande var arrogant och han har försvårat Svenskarnas relationer till Sri Lankesiska myndigheter – helt onödvändigt om han förankrat sin resa innan glappkäften gick på honom. Sen får du nog kolla upp ordet fåfänga – det passar nog bättre in på ”delegationen” som helhet – ett totalt misslyckande – precis som jag skrev i AB dagen innan Bildt fick nobben.

 55. metusalem skriver:

  Talmannen sprider visdomsord omkring sig minsann.
  Jag förmodar att CB medverkan i besöket på Sri Lanka var betingat av vår kommande roll som ordförandeland i EU. Det nuvarande ordförandelandet kanske inte ville, liksom vid konflikten med Irans president.

  Emellertid tycker jag Sverige och Norge har en del kvalitéer inom konflikhantering. För något mer än 100 år sedan klarade man av ett verbalt krig i Karlstad utan att ta till den skarpa amunitionen. Vi två broderfolk kan vara stolta och glada att den tidens politiker efter upphetsade tongångar dock kunde landa i att låta Norge få slippa sin storebror.

 56. soli01 skriver:

  talmannen har talat. Du visar agg mot vår utrikesminster och kan givetvis inte inneha det namnet så länge. :-)
  Struntprat är nog mera lämpligt ord egentligen och att denna händelse enbart beror på en man synes mig helt fel. Har du skrivt i AB vet vi också hur landet ”lutar”. Det finns flera ”glappkäftar”. :-)

 57. mrmhalland01 skriver:

  talmannen,

  Ja, jag anser nog att Svenskar (och alla andra) bör avhålla sig från affärer med detta land.
  Det kallas affärsmoral.

  Det är en helt annan sak att ha en familj boende i landet.

 58. bloggaren09 skriver:

  Intressanta kommentarer och det går knappast att övertyga någon som redan har sin ståndpunkt. Så det ska jag inte ens försöka med. Det intressanta nu blir är hur ”regeringen” kommer att agera efter att man störtat LTTE.

  I dagsläget så blir flera tamilska ungdomar misstänkta för att vara terrorist och därmed intagna på förhör. Och de flesta av oss vet nog hur förhören går till i de asiatiska länderna. Dom flesta tamiler måste idag registrera sitt besök när de är i huvudstaden eller andra regeringskontrollerade städer, man är med andra ord alltid övervakad.

  Kommer det här att försvinna efter att kriget nått sitt slut? Eller är det här friheten som många längtar till?

  Vi vet ju hur muslimer blir behandlade idag av omvärlden, de lever iaf utan särbehandling i deras eget land (med undantag mot Palestina), men hur blir det med tamiler? ska man leva som en 2:a hands medborgare i sitt eget land?
  Att det pågår orättvisa i Sri lanka kan man inte förneka, vi fick se ett inslag från tv4:as ”kalla fakta” där man visade hur biståndspengarna som flödade in under tsunami katastrofen inte nådde de tamilska områden.

  Våld löser inte problem, den enda lösningen till problemet är fredsförhandling, det är ett faktum som vi fått bevisat genom alla dessa år och de olika krig och konflikter som skett världen över.

  Så min fråga är varför avbröt regeringen fredsföhandlingen från början?

  Och vad kommer att hända här efter? Mitt mål är inte att sprida propaganda utan jag är bara orolig över framtiden, just nu är det väldigt populärt med terrorist jakt, man tar inte hänsyn till följderna. Irak och Afganistan är ett gott exempel, att dessa länder skulle ha fått det bättre nu är bara något som västvärlden säger sig till själv för att inte få dåligt samvete.

 59. talmannen skriver:

  Ang. Soli01 – Du är välkommen att kalla mig och andra glappkäft – Jag representerar mig själv och inget jag ger uttryck för försämrar ev. relationer med andra länder – Till skillnad från vår Utrikesminister, som faktiskt borde ta ett störra ansvar.

  Ang. Mrmhalland01 – hur skal jag då förhålla mig med halva mitt familjeföretag på Sri Lanka..?

  Ang. metusalem – Att vi Svenskar och Norrmän klappar om varandra har ingenting med konfliktlösning på Sri Lanka att göra.

 60. metusalem skriver:

  Talmannen:
  Nog tycker jag man kan se likheter mellan motsättningen Sverige-Norge, årgång 1905, och motsättningen mellan Sri Lankas regering och Tamilska Tigrarna.

  Med risk för att bli övertydlig var ju Norrmännen från 1890-1905 tämligen trötta på att bli behandlade som lillebror av storebror Sverige. Vid 1905 hade situationen hunnit bli ohållbar, bara vapen kunde eventuellt bringa Norge att stanna kvar i Unionen.

  Nå, förnuftet segrade vid överläggningarna i Karlstad, och min poäng är att detta har vi 2000-talets broderfolk att känna tacksamhet för. Min möjligen naiva synpunkt är att hade Regeringen i Sri Lanka förhandlat, och gett rimliga villkor för Tamilerna kanske man kunnat undvika dödande och skövlande.

 61. talmannen skriver:

  metusalem –
  Du skrev det själv – din ”naiva synpunkt”- det stämmer – det har aldrig förekommit någon union mellan Tamiler och Singhaleser – de har skilda Språk, skrift, religion och även övrig kultur skiljer sig markant – inte minst matkulturen. Tro för allt i världen inte att den ena sidan är bättre än den andra – LTTE såväl som Regeringsstyrkor struntar fullständigt i civila. Generellt fungerar det tyvärr så på den Indiska subkontinenten att – om du i affärsmässiga förbindelser räcker någon din hand – så mister du hela armen….till att börja med.

 62. talmannen skriver:

  @ jasiharen –
  Reguardless of what you say – The history of Sri Lanka belongs to VEDDA. Singhaleese and Dravid came later to the island.

 63. tamilen skriver:

  Why Tamil Eelam?.

 64. anonym123 skriver:

  UN images show Sri Lanka damage

  Klicka för att komma åt UNOSAT19April09.pdf

  The SL admits military bombed ‘no-fire’ zone!!!


  http://fastuntoaction.wordpress.com

%d bloggare gillar detta: