Till Sri Lanka

Utvecklingen i Sri Lanka har blivit allt mer alarmerande, och det är skälet till att den brittiske utrikesministern David Miliband, den franske Bernard Kouchner och jag efter diskussioner de senaste timmarna avser att lägga om våra olika program för att i stället åka till landet.

Vi lämnar Europa under tisdagen och planerar att vara i Sri Lanka under onsdagen.

Avsikten är att – som stöd till FN:s ansträngningar –  öka trycket för att få till stånd en omedelbar humanitär vapenvila för att möjliggöra för civila att oskadade komma ut ur konfiktområdet.

Den internationella humanitära rätten måste respekteras.

Situationen i Sri Lanka kommer vi dessutom att diskutera på EU:s utrikesministermöte här i Luxemburg under morgondagen.

Att detta innebär att jag tyvärr inte kommer att kunna vara på med Arktiska Rådets viktiga möte i Tromsö beklagar jag – det var ett möte jag hade sett fram emot.

Men den omedelbara humanitära situationen i Sri Lanka – och vikten av en stark europeisk röst i den frågan – måste ges prioritet.

22 Responses to Till Sri Lanka

 1. mrmhalland01 skriver:

  Snyggt Carl Bildt !

  Att utrikesministern för att av EU:s minsta länder representerar EU och FN tillsammans med utrikesministrarna för EU:s största länder säger mycket om den respekt du vunnit i världens diplomatiska kretsar.

  Jag solar mig i glansen som Svensk.

  Framför allt : Lycka Till !!

 2. Hoppas ni kan hjälpa till! Lycka till!

 3. […] Bildt hjälpa till att skapa fred på Sri Lanka? Utrikesminister Carl Bildt ska resa till Sri Lanka tillsammans med en internationell delegation. Det är många som lider på […]

 4. dagoien skriver:

  Lykke til, men vær klar over at det er en utakknemlig oppgave å prøve å skape fred eller megle på Sri Lanka. Bare spør den norske ministeren og fredsmegleren Erik Solheim, som på den ene siden blir hengt ut som en viking-terrorist på linje med LTTE-lederen i demonstrasjoner på Sri Lanka, og på den annen siden demonstrerer og sultestreiker rasende tamiler i Oslo fordi de mener at den norske regjeringen ikke gjør nok, og helt uakseptabelt vandaliserer Sri Lankas ambassade i Oslo. Like greit nå at Norge nå trekker seg tilbake og at Sverige og EU overtar det som er igjen av fredsprosessen.

 5. perfro skriver:

  Lycka till, men det blir nog inte lätt få de stridande parterna till förhandlingsbordet.
  Men i nuläget kräver den humanitära hjälpen hög prioritt.

 6. bestofmankind skriver:

  ”Avsikten är att – som stöd till FN:s ansträngningar – öka trycket för att få till stånd en omedelbar humanitär vapenvila för att möjliggöra för civila att oskadade komma ut ur konfiktområdet.

  Den internationella humanitära rätten måste respekteras.”

  Fantastiskt skrivit, men handlingen är ett annat. Att stänga den svenska ambassaden i Colombo är minst sagt kommer att vara respektlöst.

  Är landet informerad eller skall det vara en överraskning som du brukar göra?

  Hur kan du?

 7. perfro skriver:

  Den dagsaktuella rapporten är att rebellerna fortsätter med att bomba på civila.

  Deras vapenvila är inget värd. Knappast heller att de som regeringen krävt att de ger upp.

  Vad kan en svensk ambassad göra på plats. CB har säkert svaret.
  För övrigt kritik fråm UA och LE att Sverige stänger ambassader i stor omfattning.
  Hoppas på replik, likaså att svaret ska ta upp önskemålet om partiöverläggningar om detta.

 8. joro66 skriver:

  Efter att ha på plats tjänstgjort i Sri Lanka under 16 månader och sett eskalationen och intensifieringen av konflikten i vitögat från 2005 och där det helt klart fanns stora möjligheter att mycket starkare påverka partnerna från EUs sida innan situationen urartade till fullskaligt krig och sedemera kuliminerade ett detta mänskliga lidandet som nu under de senaste 6 månaderna känns det både tråkigt och opportunistiskt att nu se Kouchner, Miliband och Carl åka till Sri Lanka. Självklart kan flera tusen människors liv räddas med denna aktion är det nobelt i sig….men som med Gaza borde Sverige och EU haft ett mycket starkare politiskt engagemang från vintern 2004 och framåt då tsunamin, Col Karunas utbrytning och den allmänt negativa processen tog fart och som också ledde till sittande ”hardline” regering i SL och LTTEs fortsatta ”hardline” åtgärder och ställningstaganden…..för lite och för sent…inte som Gaza då var vi aktiva…..sad indeed!

 9. kajbar skriver:

  Läste en bra artikel av Mats Larsson i Expressen idag. Det ger en bild av LTTE.s ledare Prabhakaran, som stämmer överens med den uppfattning jag har fått.

  Sedan 1977 har jag besökt Sri Lanka 22 gånger och har nu många goda vänner där, både singaleser och tamiler.
  Min uppfattning är att största delen av Sri Lankas innevånare vill få ett slut på kriget, men att det är av största vikt att
  man får tag på Prabhakaran, levande eller död…

  Min förhoppning är att Sri Lanka återigen blir indiska oceanens pärla och att de svenska turisterna hittar tillbaka.
  För, det är en ö som har så mycket mer att ge, vacker natur, rikt djurliv, vänliga människor och god mat.

  Vi får hoppas att den fysiska och psykiska terrorn snart är över och med god hjälp kan landet byggas upp igen. Sri Lanka
  har en tradition att snabbt återhämta sig efter katastrofer…

  Det är viktigt att Carl Bildt och andra representater från EU och andra länder respekterar Sri Lankas folk. Jag tror nog att regeringen gör allt för att civilbefolkningen skall drabbas så lite som möjligt, men samtidigt måste man förstå att de vill avsluta kriget själva. Med respekt för alla dödade och skadade, både soldater och civila.

  När kriget är över hoppas jag Sverige är med och hjälper till och bygga upp landet. Samt att det blir lättare för Lankeser att få visum till Sverige för att besöka svenska vänner…

 10. joro66 skriver:

  Emedan jag håller med kajbar om landets förträfflighet och att vi verkligen få hoppas på att landet med hjälp kan komma på fötter igen och då inte bara ekonomiskt utan genom en försoningsprocess som är verklig och där respekten för miniroteter, mänskliga rättigheter samt ett land byggt på Rule of Law and Democracy (real) samt man behöver i processen respektera Sri Lankans alla befolkningsgrupper så har jag med egan ögon sett hur de Srilankesiska styrkorna, dess militära underrättelse tjänst, dess polis och politiska ledarskap inte alls har haft civila och enskilda oskyldiga individer i åtanke och i många fall dessutom gjort dem till måltavla för statens våld….åtskilliga oskyldiga och för den delen kombatanter på båda sidor har och fortsätter att utsättas för partnernas illegala våld…detta utövas både av LTTE och den legitimt valda sittande regeringen ”as we speak”…om det varit respekt för civila och befolkningens vilja som det politiska ledarskikten på båda sidor hade i åtanke vore situation idag inte som den är…landet är fantastiskt och har enorm potential..med det krävs stora insatser för att först uppnå en politisk lösning på konflikten och sedan införa riktig demokrati och en fungerande ekonomi i landet…Sverige kan spela en viktig roll och Sri Lankans position med både ca 20 millioner invånader som marknad och som ”inkörsport” i regionen border vara av intresse både för Sida och för svenskt näringsliv….

 11. roma72 skriver:

  Hej Carl,
  Jag hoppas att du har bra avsikter för att hjälpa människor. Tänk på att LTTE är de som lärde Talibaner om självmordattaker. Om det blir en vapenvila i Sri Lanka för att terroristledare kunde fly då har vi ett problem. Du måste komma ihåg att du eller ngn av dina EU/USA vänner kommer alldrig låta Usama B Ladin att fly om ni var nära att få tag på honom. Därför att han har attckerat dina allierade. Tänk på att LTTE har mördat med sina självmordattacker Sri Lankas folkvalda president, många folkvalda ministrar samt Indians statsminister Rajiv Gandhi (han försökte hjälpa SriLanka för att skapa fred). Om man inte gör som LTTE vill blir det sådana konsikvänser.
  Så Lycka till och hjälpa Sri Lanka att bli av med terrorism samt hjälpa LTTE gisslan som är fritagna att få ett bra start i fred.

 12. dahljode skriver:

  Det är förvisso behjärtansvärt att du tar dig an den humanitära situationen i Sri Lanka. Jag förmodar att du reser som ställföreträdande representant för EU nu när CZ inte ställer upp som landet borde. Sverige har ju inte övertagit ordförandeklubban ännu.
  Emellertid, som du skriver, är Arktiska Rådet i Tromsö viktigt, ja t.o.m. viktigare än Sri Lanka, eftersom det handlar om Sveriges närområde. Dina kompisar Miliband och Kouchner klarar säkert diskussionerna med lankeserna utan dig.
  Undrar varför just dessa två herrar, i synnerhet Kouchner, oftast lägger sig i saker som de formellt inte har med att göra? Stormaktstänkande?
  Jag ser fram emot och hoppas att du blir nästa EU-utrikesminister och kan bestämma vem som åker vart och varför i framtiden.

 13. kasunguna skriver:

  Dear Carl ,
  You are most welcome to come to Sri Lanka as a friend.When we were battling terror and our human rights were violated by LTTE there was no EU help.And in fact was funded by millions of dollars coming from the west .Terror was recongnised as terror only after Al-qaeda threat to EU .
  Please do not play with our lives for your to have an adventure.

 14. anonym123 skriver:

  Stoppa kriget på Sri Lanka
  Den humanitära krisen förvärras ständigt i det krigshärjade Sri Lanka.

  Sri Lankas rasistiska regeringens gör ett krig mot tamilerna i norra Sri Lanka har skapat en situation där runt 200 000 människor fortfarande är instängda i konfliktområdet Vanni i norra Sri Lanka.
  ”Läkare Utan Gränser har inte fått tillträ­de till området, men har mött många patienter som har lyckats fly. Många av dem är svårt skadade. I fle­ra fall har de också skiljts från sina familjer och befinner sig i ett tillstånd av chock” (Läkare Utan Gränser den 8 april).

  I början av denna vecka påstod Sri Lankas regering att man utlyst en vapenvila.
  Men den så kallade vapenvilan är bara en tom symbolisk gest, som ska dölja en ny upptrappning.
  Regeringen vill inte ha fred utan vill fortsätta kriget mot tamilerna tills man ansett sig ha vunnit en ”total seger”.

  * Stoppa kriget på Sri Lan­ka.
  Dra bort alla regeringsstyrkor från de ta- milska områdena.

  * Demokratiska fri och rättigheter på Sri Lanka – försvara tamilernas rätt till nationellt självbestämmande.

 15. anonym123 skriver:

  Nödropet från Tamilerna på Sri Lanka!!!
  =====================================
  HUNGERSTREJK!

  Nanthan Somasuntharam 37 år från Uppsala börjar hungerstrejka idag på mynttorget i Stockholm för att uppmärksamma nödropet från Tamilerna på Sri Lanka.

  På mindre än 3 månader har fler än 6500 civila Tamiler dödats och 14000 har skadats.

  Förbjudna vapen som klusterbomber, kemikalier och fosforbomber används av den Lankesiska militären mot civila.

  Tamilerna är flyktingar i sitt eget land, familjer splittras och sätts i flyktingläger där kvinnor våldtas och ungdomar försvinner spårlöst.

  Nanthan Somasuntharam tänker hungerstrejka tills Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt eller utrikesminister Carl Bildt går med på att träffa honom!

  Nanthan Somasuntharam vill vädja till den svenska staten att sätta press på den Lankesiska regeringen för att:

  v Rädda tusentals liv på civila Tamiler

  v Kräva en omedelbar vapenvila

  v Ge skadade vård, medicin, mat, vatten och tak över huvudet.

  v Börja fredförhandla

  v Låta Tamilerna leva i fred på deras
  traditionella områden.

  v Ge de mördade en värdig begravning.

  GÖR DETTA INNAN DET ÄR FÖR SENT!

 16. anonym123 skriver:

  Sri Lankas långsamma folkmord

  Efter det att Sri Lankas cricketlag för en tid sedan anfölls inför en match i Pakistan fick regeringen ett gyllene tillfälle att gråta ut inför omvärlden och tala mänskliga rättigheter. ”Vi fördömer all form av våld”, var utrikesminister (och förre försvarsminister) Rohitha Bogollagamas budskap. För en insatt medmänniska var uttalandet lika befängt som osmakligt.

  Ingen del stämmer nämligen överens med verkligheten. Regeringen bedriver en hänsynslös militärkampanj inte bara mot de tamilska tigrarna, LTTE, utan främst mot den obeväpnade och politiskt ignorerade tamilska civilbefolkningen. Tamiler är uppenbart mindre värda än andra i utrikesministerns ögon. Men det är en del av ett större problem: global rasism som har fått gro i okunskap och ignorans. Varje krig har en bakgrund, så även detta. Intresset för tamilernas förvägrade rättigheter och inskränkta tillvaro på Sri Lanka är noll, slentrianbilden av tamilen som ”terrorist” går däremot alltid hem, numera i varje nyhetssändning.

  Fria Tidningar har uppmärksammat krigets senaste fas. Båda sidor avrättar krigsfångar, torterar och använder sig av civilbefolkningen och upprättade fredsbyar som kanonmat. Trots konfliktens komplexitet, eller på grund av den, har västvärldens lata bevakning med några få undantag helt utelämnat inbördeskrigets egentliga orsaker, bakgrund och omfattning. Men skulle en sådan granskning visas skulle läsaren inse att situationen på Sri Lanka, och särskilt för tamilerna, är ytterst allvarlig, och att det hela rör sig om politisk, social och mänsklig rensning. Ett långsamt folkmord.

  Amnesty beskriver Sri Lankas ”klimat av rädsla” där antalet hot och attacker riktade mot MR-aktivister och journalister runtom i landet har ökat. ”Inget annat än en katastrof”, beskriver Röda korset kriget. Baktanken med militärens offensiv har varit att försvaga LTTE:s eventuella förhandlingsläge.

  Men vilken fred erbjuder Sri Lankas regering tamilerna? Är den rättvis, hur mycket har förföljelsen och de förödande militära aktionerna gynnat den lankesiska regimen och alltså ”missgynnat” icke-beväpnade tamilska rörelsers anseende inte bara i en terrorängslig värld, utan främst i deras eget land?

  En tamilsk stat ter sig omöjlig efter de senaste veckornas ursinniga strider. Staten är inte intresserad av den lösningen, av bland annat ekonomiska skäl. Så världen kan lägga till ännu ett namn på en redan lång lista över folkgrupper som förvägras en egen stat. Andra är tibetaner, västsaharier, palestinier, kurder, assyrier och moroer i södra Filippinerna.

 17. eelamthamil skriver:

  This indecent and disrespectful act by the Sri Lankan government shows who they are and how they are, if they are capable of blocking an international delegate from entering the country, just imagine what they will do to the Tamils, LTTE was not dropped from the sky, they were created and created by the sinhalese because they denied the Tamils rights since independence, the Tamils fight started as a ahimsa (peaceful protest) and what happened? The sinhalese thugs attacked and killed Tamils and then happened the creation of LTTE. In actual fact sri lanka is State Terrorists. there is no human rights, no child protection and no freedom of speech, any one who voices against sinhalese chauvinism are branded as TERRORITS practically al most all Tamils are branded as Terrorists in this country which runs state terrorism,, Its now the International community’s responsibility to stop the Genocide against Tamils in Sri Lanka. Its a war without witnesses. see these links for further visual proof: http://www.pagegangster.com/p/2Lweq/ , http://www.Tamilnational.com

  The sri lankan government 2 days back promised they will cease using heavy weapons but they continued to use it http://www.tamilnational.com/news-flash/821-situation-report-apr28.html ,, sri lankan government has even used chemical weapons against Tamils and people who came from the conflict zone are kept in concentration camps( like the ones used by Hitler) surrounded by barbed wire and heavy army presence and these people haven’t been given their basic needs and going to be kept there for 5 years(this may be extended) and many Tamils get killed , kidnapped and disappear and never to be seen again, families in the concentration camps are being separated now tell me if they call LTTE terrorist what are they? Sweden thanks for calling back your chief diplomat, we need yours and the worlds help in preventing 1000’s of people being killed. SAVE THE TAMILS AND HELP US STOP GENOCIDE.

 18. anonym123 skriver:

  Roma77,
  jag läste en artikel på en annan blogg om LTTE Hatare och LTTE Älskare;du borde läsa den;
  Om LTTE Hatare i Sverige
  Det här är Sverige och här finns demokrati och här får man säga vad man tycker men i ditt land man kan bli slaktade om man säger öppet att man hatar Presidenten eller hans familj. Vågar du?

  På ett demokratisk samhälle finns båda LTTE hatare och LTTE älskare (majoritet)
  precis som det finns många som hatar socialdemokraterna. I ett demokratisk land finns nästan aldrig 100% stöd för ett parti eller organisation.

  Under frihetskapen fick Nelson Mandela aldrig 100% stöd, senast Yasir Arafat fick aldrig 100% stöd. Även Dali Lama har inte heller 100% stöd.

  Om Jag älskar terrorister?
  Självklart hatar jag också terrorister men då måste det vara riktiga terrorister som dödar civila och inte har folkligt stöd.
  Man ska inte hata en frihetsorganisation bara för att ett land som Sri Lanka svartmålar de som terrorister för att krossa deras frihetskapen.
  Det land som kallar en annan organisation för terrorister måste vara ren som Sverige med ordet ”ren” menar jag att man själv inte håller på med samma sak som terrorister håller på med.
  Om Sri Lanka slutar med sina stat terrorsim mot Tamiler då kommer automatisk försvinna allt som borde inte hända.

  Vem är riktiga terrorister?
  Vad ska man kalla ett land som Sri Lanka dödar 5-10 civila per minut.
  Och dödar de med massa otillåtna vapen så som vitfosfor bomber, kluster bomber, kemiska bomber och med giftgaser

  ett land som sri lanka använder mat & mediciner som vapen för att vinna krig mot tamilerna
  ett land som sri lanka har sönder bombat alla tempel, kyrkor och sjukhus
  ett land som Sri lanka använder våldtäkt som vapen för att skrämma bort tamiler från sina traditionella mark och sedan bosätta sina egna på ockuperade tamilernas mark och hus?

  Om Sri Lanka gör rätt så varför tillåter inte sri lanka Junalister att besöka krigzonen?
  Varför tillåter inte sri lanka junilaster att besöka koncentration läger eller rättare sagt fång läger?

  Varför har Sri Lanka slängt ut hjälporganisationer från landet?
  Varför förbjuder ni Carl Bild att besöka landet?

  Vågar du själv att kritisera den rasistiska singalesiska regeringen?
  I Sri Lanka får man inte kritisera den ”Rajabadse familjeföretaget” Store bror President, andra bror som är rådgivare till presidenten och den andra är försvarsminister och hela släktingar är ministrar och ambassadörer till olika länder.

  Är LTTE en terrororganisation?
  Det är vanligt i ett frihetskampen att man kallar varandra för terrorister.
  Under Vietnam kriget kallade USA sina motståndare för terrorister.
  Även Mahatma Ghandi, Nelson Mandela, Dali Lama, Yasir Arafat, Öst Timors presidenten och Kosovos UCK gerillan kallades också för terrorister.

  Så dagens terrorister kan bli morgondagens ”HJÄLTAR”det har historia bevisat.

  Bara för att ditt land kallar ett organisation för terrorister kan vi inte kalla de för terrorister för att dit land (sri lanka) själv håller på med mycket värre saker än vad riktiga terroristerna kan göra.

  Ditt land själv är ett terroristsat det har ni bevisat gång efter gång:
  se på bilderna nedan för beviset:
  http://picasaweb.google.com/swedish.tamil.forum/

  Om man Kallar LTTE för terrorister då kommer man göra samma misstag som man gjorde för Nelson Mandela en gång i tiden.

  Att stötta stat terrorismen är värre än stötta terroristorganisationer så gör inte det.

 19. banuk77 skriver:

  Hi Carl Bildt
  I think you have taken a right decition!
  Sri Lankan government never listen to the international community advices. which is not at all a good kind and respect they show to the community. They have to stop the on-going genocide.
  Thank you very much for taking the right decition.
  Banu

 20. anonym123 skriver:

  Interpellation

  I Sri lanka utövar just nu den lankesiska regeringen statsterrorism och folkmord på en etnisk minoritet, tamilerna. Regeringen har förbjudet media och hjälporganisationer i stora delar av landet de senaste månaderna. Sverige och andra länder i omvärlden måste agera genom politiska påtryckningar för att skapa vapenvila i Sri lanka.

  Före kolonialtiden hade tamilerna och singhaleserna separata kungadömen. 1833 skapar britterna ett styre av dessa kungadömen och när britterna sedan 1948 lämnar den lankesiska ön tar singhaleserna över makten. I och med detta blir tamilerna en förtryckt minoritet. Tamilerna kräver samma rättigheter och gör fredligt motstånd genom demonstrationer, men detta blir mött med våld av den lankesiska regeringen. 1977 börjar tamilerna kräva en separat stat och en vapenkamp vidtas.

  1983 har över 3 000 tamiler dräpts och nära 200 000 blivit hemlösa. Med åren försöker Indien mäkla fred, men mister neutralitet och för krig mot tamilerna. 1990-2002 för den lankesiska regeringen krig och hävdar ”krig mot terrorism”. Dock skapas en militärbalans och ett fredsavtal undertecknas av båda parterna. Förhandlingarna kring dessa pågår i fyra år utan resultat.

  Den 16 januari 2008 säger den lankesiska regeringen upp vapenvilan och för åter igen krig mot tamilerna. Regeringen har intensifierat offensiven avsevärt den senaste tiden. Olagliga vapen så som klusterbomber, kemikalier och fosforbomber har använts i krigsföringen. Bara under de första månaderna under år 2009 har i genomsnitt 100 civila tamiler dödats per dag.

  Det som sker i Sri lanka just nu bryter mot mänskliga rättigheter och vi vädjar nu till Sveriges agerande.

  Sverige kan tydliggöra sitt ställningstagande genom följande åtgärder.
  • Stoppa alla bistånd som ges av Sverige till den lankesiska regeringen, då stora delar av dessa går till att finansiera kriget.
  • Pressa EU att göra detsamma.
  • Trycka på den lankesiska regeringen att media och hjälporganisationer kommer in i krigszonerna.
  • Se till att blockaden av vägarna stoppas så att hjälporganisationer skall kunna nå fram till de behövande områdena.
  • Skicka medicin, mat, vatten och kläder till krigszonerna på Sri lanka.
  • Pressa lankesiska regeringen att sluta använda olagliga vapen så som fosforbomber, klusterbomber och kemikalier. Arbeta mot en vapenvila i Sri lanka.

  Med vänliga hälsningar

  Nanthan Somansundram och alla andra svensktamiler i Sverige

 21. anonym123 skriver:

  Det pågår ett folkmord på Sri Lanka
  ===================================

  I Sri lanka pågår en konflikt sedan 30 år. Det är en bortglömd konflikt. Men den har många likheter med konflikten i Gaza. Också där regnar fosforbomber över inlåst civilbefolkning, skriver Dhano Singham, som själv har en bakgrund från Sri lanka.
  Varje gång jag öppnar en tidning eller ser på nyheterna ser jag elände och hemskheter som händer i världen. Oroligheterna kring Israels offensiv mot Gaza har fått oss att inse att det fortfarande finns många konflikter vi bör lösa. Hela världen har riktat ögonen mot Israel och vänt andra konflikter ryggen. Varför är det så? Är det för att konflikterna i Mellanöstern är närmare oss än konflikterna i Afrika och Asien?
  Samtidigt som offensiven i Gaza påbörjades har konflikten i Sri Lanka eskalerat. En konflikt som har pågått i 30 år och nu är värre än någonsin.
  Sri lanka är en ö vid Indiens sydöstra kust. Sri lankas befolkning består av två etniska grupper; singaleser, som är majoriteten på Sri Lanka och som styr landet, och tamiler som utgör cirka 18 procent av befolkningen.
  Liksom Israels utövar Sri lankas regering statsterrorism mot en etniskt minoritet i landet. De senaste 30 åren har det pågått ett systematiskt folkmord på tamiler som tystats ner av den lankesiska regeringen. Den lankesiska regeringen har spridit propaganda och har fått oss här i västvärlden att dra likhetstecken mellan tamiler och den terrorstämplade gruppen LTTE, i folkmun kallade de tamilska tigrarna.
  Efter 11 september började begreppet ”kriget mot terrorismen” att användas, framför allt av Bushadministrationen i USA. Man framhävde allting som svart eller vitt, antingen var man ond eller god. Detta gör att vår syn på konflikten i Sri lanka är att den lankesiska regeringen bekämpar terrorism medan de egentligen förintar den tamilska befolkningen. Det är inte ett krig mot terrorismen, det är ett rasistiskt krig mot den tamilska befolkningen. Det enda som hindrar den lankesiska regeringen från att utplåna den tamilska befolkningen är de Tamilska tigrarna, vilka är det tamilska folkets enda skydd. Precis som ANC var för den svarta befolkningen i Sydafrika och som RPF var för tutsierna i Rwanda.
  De tamilska tigrarna är en gerillarörelse som terrorstämplats av bland andra USA, Indien och EU. Den enes terrorist är den andres frihetskämpe. Också ANC och deras ledare Nelson Mandela betraktades under många år som terrorister.
  Jag säger inte att jag stödjer LTTE, men jag stödjer den tamilska befolkningen i Sri lanka. De har samma rätt att leva där som singaleser. De har rätt till sitt språk, sin religion och sin kultur.
  Sedan januari har Sri Lankas regering inlett en offensiv mot de tamilska tigrarna. De har tagit territorium som tidigare har kontrollerats av LTTE i årtionden. I media, både i Sverige och internationellt, har Sri Lankas vinster triumferats och man har konstaterat LTTE:s nederlag. Men man går inte djupare än så, man skriver inte om de civila flyktingar som har hamnat i kläm mellan LTTE och regeringssoldater och som är isolerade från omvärlden. Man tar inte heller upp att regeringen inte tillåter transport av mat, vatten eller medicin, varken till de flyktingar som befinner sig i krigszonen eller till dem som har lyckats fly ut. Att hundratals flyktingar dör av svält är ett faktum.
  Sedan januari har regeringen förstört samtliga sjukhus i tamilska områden, 3 540 tamilska flyktingar har mist sina liv, varav över 1 000 var flyktingbarn, 8 370 tamilska flyktingar har rapporteras skadade, alla tamilska skolor har förstörts och samtliga kyrkor har jämnats med marken.
  De attackerar även provisoriska sjukhus som sätts upp för att hjälpa skadade flyktingar.
  Lankesiska trupper sätter upp ”säkerhetszoner” dit de tvingar in flyktingar för att sedan beskjuta området med bomber. De använder sig bland annat av vitfosforbomber som förorsakar svåra brännskador samt klusterbomber. Användningen av vit fosfor mot civila är förbjuden enligt internationell lag.
  Den 14–15 april utfärdades en två- dagars vapenvila, men man fortsatte beskjutningarna av dessa säkerhetszoner.
  Precis som i Israel har den lankesiska regeringen förvägrat hjälporganisationer tillträde för att hjälpa de skadade flyktingarna och journalister har blivit bannlysta från krigszonerna och får inte rapportera därifrån.
  Detta är skrämmande likt folkmorden i Rwanda 1994. Trots att man visste vad som pågick vägrade flera ledande länder länge att kalla det för ett folkmord. När kommer omvärlden att agera mot folkmorden i Sri Lanka, kommer man att hinna agera innan det är för sent?
  Jag älskar Sverige och jag är djupt tacksam över att jag och min familj har fått möjlighet att leva här. Hade inte Sverige hjälpt oss och tagit emot oss med öppna armar hade vi nog blivit utplånade. Sverige har lyckats med något som andra länder inte har: vi lever i fred och det råder jämställdhet oavsett kön, etnicitet, hudfärg eller handikapp.
  Men vi inte får nöja oss med vår egen lycka och glömma allt detta hemska som sker på en ö långt borta. Vi måste bli berörda och agera. Vi är inte bara svenska medborgare, vi är alla världsmedborgare!

  källa: http://www.fria.nu/artikel/79352

 22. anonym123 skriver:

  ”Sverige har haft en annan inställning till exiltamilerna”
  Publicerad: 28 april 2009, 11.07. Senast ändrad: 29 april 2009, 09.29
  Att Sverige inte varit lika hårda som Frankrike och Storbritannien mot den exiltamilska rörelsen kan vara anledningen till att Carl Bildt nu stoppas. Det tror professor Peter Schalk, engagerad i den humanitära situationen i Sri Lanka.

  När det blev klart att utrikesminister Carl Bildt skulle resa till Sri Lanka bad professor Peter Schalk och Ananthy Jeganmohan från Svenskt Tamilskt Forum att få träffa honom för att diskutera det svåra humanitära läget för tamilerna. Men deras begäran fick avslag.

  – Jag tänkte att han kanske inte ville höra om allt det obehagliga, sager Peter Schalk, professor vid Uppsala universitet och engagerad i den humanitära tamilska frågan.

  Vad tror du om anledningen till att Carl Bildt nu nekas att komma till Sri Lanka medan Frankrikes och Storbritanniens utrikesministrar släpps in?

  – För mig är det solklart. Både Frankrike och Storbritannien har samarbetat med Sri Lankas regering när det gäller tamiler i exil. Båda har ju lett kampen inom EU mot gerillan LTTE så att rörelsen har terrorstämplats, och dessa länder har varit lojala mot regeringen i Sri Lanka på ett annat sätt än Sverige har varit.

  – I Sverige tillåts humanitära protester med tigerflaggor, men dessa flaggor får man inte använda I Frankrike och England på grund av terrorstämplingen, säger Peter Schalk.

  Tidigare har också de nordiska länderna varit involverade i fredsövervakningen i Sri Lanka genom SLMM (Sri Lanka Monitoring Mission). Det var en obeväpnad observatörsgrupp med uppgift att övervaka vapenvilan vilken trädde i kraft 2002. Styrkan bestod av monitorer från Norge, Sverige, Danmark, Island och Finland. Under en period leddes den av den svenske översten Ulf Henricsson, som var mycket kritisk både till den lankesiska arméns agerande och EU:s terrorstämpling 2006 av den tamilska gerillan LTTE.

  Kan Ulf Henricssons agerande då ligga Carl Bildt till last nu?

  – Det vill jag inte alls spekulera i, säger Peter Schalk.

  Han tycker att den lankesiska regeringen gör bort sig gång på gång.

  – Regeringen där har blivit på gränsen till totalitär. Med ständiga undantagstillstånd sätts de normala medborgerliga rättigheterna ur spel, säger Peter Schalk.

  För närvarande pågår protester utanför riksdagshuset i Stockholm där exiltamiler demonstrerar för att sätta fokus på det svåra humanitära läget i norr där tiotusentals civila är instängda i en så kallad ”no fire-zon”. Situationen för dessa är mycket svår, där de är trängda mellan gerillan som finns mitt bland dem och armén som försöker komma åt LTTE.
  källa: ”Sverige har haft en annan inställning till exiltamilerna”
  Publicerad: 28 april 2009, 11.07. Senast ändrad: 29 april 2009, 09.29
  Att Sverige inte varit lika hårda som Frankrike och Storbritannien mot den exiltamilska rörelsen kan vara anledningen till att Carl Bildt nu stoppas. Det tror professor Peter Schalk, engagerad i den humanitära situationen i Sri Lanka.
  Källa:
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2808645.svd

%d bloggare gillar detta: