Iväg mot Cypern

Efter först regeringssammanträde och därefter möte med EU:s Mellersta Östern-sändebud Marc Otte bär det i dag på eftermiddagen iväg mot sydöstra Europa igen.

Med Marc Otte kommer diskussionerna dels att handla om den aktuella situationen – inte minst värdering av den nya israeliska regeringens olika signaler – och dels om hur vi skall lägga upp arbetet under det svenska ordförandeskapet.

Att dessa frågor kommer att bli stora vet vi alla. Sannolikheten för att freden och friden kommer att ha infunnit sig i regionen innan den 1 juli måste nog bedömas som mycket begränsad.

Men sedan flyger jag tillsammans med den turkiske Europaministern Egemen Bagis iväg i riktning sydöstra Europa.

Han kom till Stockholm från Paris redan i går kväll och träffar här såväl Fredrik Reinfeldt – som f ö också har Danmarks nye statsminister Lars Løkke Rasmussen på besök – som Cecilia Malmström, men av tidsskäl blir våra överläggningar på regeringsplanet på vägen från Bromma till Istanbul.

Och därefter fortsätter jag sedan – inte utan problem – till Nicosia på Cypern för ett viktigt besök där under morgondagen.

Om betydelsen av fredsförhandlingarna där har jag skrivit åtskilliga gånger på denna plats. Nu kommer jag under ett intensivt dygn att på ort och ställe bekanta mig lite närmare med de olika utmaningarna i frågan.

Exakt hur besöket kommer att gestalta sig och vilka jag kommer att träffa förefaller att vara lite skrivet i stjärnorna.

Det bedrivs ett egenartat spel där bestämt formulerade s k önskemål förenas med olika antydningar om att jag i annat fall inte får träffa den ene eller den andre.

Men jag är där för att se och lyssna, och de som vill tala med mig kommer jag alldeles självklart att lyssna uppmärksamt på.

Sent i morgon kväll är jag då tillbaka på fosterjorden igen.

10 Responses to Iväg mot Cypern

 1. orust skriver:

  Hoppas du hittar en utväg från återvändsgränden på Cypern – en besvärlig sten i EU-skon!

  Såg också i GP idag på morgonen att Clinton grävt ner sig i samma skyttegrav i Mellersta östern som sina företrädare – inga samtal så länge … mycket hårda sanktioner om inte … etc, etc. Bådar inte gott!

  Men ha det bra på Cypern – en sagoö sedan urminnes tider – svensk Cypernarkeologi är världsberömd!

 2. chris200 skriver:

  Gaza har utsatts för en illegal blockad sedan juni 2007, vilken krossat företagsamhet och arbetstillfällen, lett till extrem fattigdom, och allvarlig undernäring. Ovanpå detta blev Gaza sönderbombat i invasionen december 2008. I detta tillstånd, utbombade och utsvultna, har Gazas befolkning på 1,5 miljoner lämnats därhän. Blockaden fortsätter oförminskat och hindrar bland annat återbyggnad av bostäder, reparation av vatten- och energiförsörjning, och eliminering av matbrist.
  http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=30519

  EU:s utrikesministrar krävde tydligt 21 januari att gränserna till Gaza måste öppnas. Israels utrikesminister lovade då omedelbara lättnader för humanitärt tillträde. Tre månader senare har EU:s krav ännu ej respekterats.

 3. orust skriver:

  Till chris200

  Israel bryr sig inte så mycket om vad EU tycker och tänker – EU kommer ändå att fördjupa samarbetet med västs fyrbåk i regionen. Inte precis förvånande att ingenting händer …

 4. […] våra månader. En nyckelfråga är Cypern, dessa förhandlingar är inne i ett kritiskt skede. Carl Bildt är på väg dit nu för […]

 5. krikon skriver:

  ”Inte utan problem” jo jo, en utrikesminister flyger inte in till Nicosia/Ercan från Turkiet ostraffat om man skall träffa sin grekcypriotiska motsvarighet och andra företrädare för grekcypriotiska regeringen. Bra gjort! Det är på tiden att EU häver sin blockad mot norra cypern (KKTC). Vad hände med de utlovade miljoner euro som EU lovade?

 6. janisvikmanis skriver:

  På tal om Cecilia Malmström Du nämner…så var det ett bra mittenuppslag i söndagens SvD. Om ”Polissamarabete i EU ska stoppa organiserade ligor”.

  Det enda REELLA problemet är att Lettlands regering har pajat polisiärt arbete. De har sänkt polisers löner med 20%. Kriminella tar över och betalar sig fram bland fattiga poliser.

  I Lettland genereras människohandel och amfetamin…som väller över Sverige.

  Kanske jag kunde be utrikesministern agera? Lettlands regering måste istället HÖJA lönerna med 30% för poliskåren, så vi slipper kriminalitet i alla fall därifrån. Nu kanske kriminella i österled kommer föredra att komma genom just Lettland? Det blir väl billigare att muta sig fram där, kan tro.
  :-/

  Janis Vikmanis

 7. krikon skriver:

  ANKARA – The much-expected reshuffling of the Cabinet will likely be concluded within days with the surprising appointment to the Foreign Ministry of prime ministerial adviser, Prof. Ahmet Davutoglu.
  Hurriyet Daily News, 24 April 2009

  Denne Davutoglu (Davidsson) har hittills haft sin kompass inriktad mot öster, Iran,Istan-staterna och arabvärlden inkl Sudan. Bådar inte gott för EU förhandlingarna.

 8. vindoberg skriver:

  På tal om att stå skrivet i stjärnorna. Tro du att de påstådda anklagelserna mot den amerikanska regeringen, angående mörkläggande av bevis för liv i universum (bortsett från på jorden) är sanna? Det tror jag.

 9. cypern skriver:

  Precis som Krikon här ovan undrar jag vad som hände med miljonerna till norra sidan av Cypern.
  Är det södra sidan som övar utpressning som vanligt?
  Ett exempel på hur de utnyttjar situaionen: I flera år har olika charterbolag i Sverige försökt anordna resor till norra sidan. Ett år gick det så långt i planerna att det tom fanns med hotell och resor i sommarkatalogen. har för mig det vara fritidsresor. När det sen kom till kritan krävde södra sidan att fritidsresor ställde in alla resor till norra sidan, annars skulle de inte få använda hotellen på södra sidan. Om och om igen har norra sidan på olika sätt försökt komma framåt,men andra saker hindrar hela tiden. Men fördel är ju klart att man kan resa till södra sidan nu och åka över gränsen. Det var värre förr när jag var tvungen att ha två pass. Grekland och de grekiska semesteröarna släppte in dem som hade stämplar från norra sidan av Cypern i passet.

  Det hade varit kul att läsa mer om din resa på Cypern!

  Jag har en fråga, hur söker man här i bloggen efter fler bloggar om Cypern. Jag hittar ingen sökfunktion.

 10. madgergin skriver:

  Ja vad hände med pengarna, alla vackra löften och vart tog historien vägen? Embargo mot landet innebär att alla Turk Cyprioter sitter i hus arrest, de har möjlighet att ”bli turkar” och få ett pass eller att söka sydsidans eu pass men räknas då som en del av sydsidans medborgare fast utan rättigheter förstås!Trots alla löften om lyft embargo har inget hänt tvärtom ser EU det som en fin chans att hålla Turkiet på tårna vad gäller deras medlemskap och en fin chans för sydsidan att stoppa alla försök att erkänna norra sidan. Historien före 1974 verkar ha upphört att existera för EU, strikt så var det ingen invasion för Turkiet hade en plikt att skydda turk Cyprioternas intressen och när folket var hotat av utrotning ryckte de in. Om Turkiet hade velat invadera hade de tagit hela ön utan några större problem, sydsidan hade inget att sätta emot den Turkiska armen (en av världens tuffaste armeer) så det hade varit över långt innan någon hade hunnit reagera. Ett råd till alla som är intresserade av sanning läs The Genocide files av Harry Scott Gibson. Borde vara obligatoriskt för alla inom EU som arbetar med denna fråga. Tack Carl för att du ialla fall försöker se bakom den sk oficiella ”historien”.

%d bloggare gillar detta: