Turkisk dag i Prag

Vi hada bra överläggningar mellan Turkiet och Europeiska Unionen i Prag i går samtidigt som ju Fredrik Reinfeldt var nere i Ankara.

Självfallet berörde vi även läget i medlemsskapsförhandlingarna, men mycket av vår tid upptogs av gemensamma utrikespolitiska utmaningar.

Inte minst situationen i södra Kaukasus – där den turkiska diplomatiska aktiviteten just nu är betydande – diskuterades rätt ingående. Men vi diskuterade också situationerna i Irak, Iran, Afghanistan och Pakistan.

Presskonferensen efteråt i det ståtliga Cerny-platset innehöll åtskilliga frågor om ett turkiskt medlemskap i EU.

Det var väl lite efterdyningar till president Obamas tydliga uttalanden i saken bl a i Prag under sin europeiska resa och några av de kommentarer det ledde till.

Jag framhöll att en europeisk union som också innefattade Turkiet skulle vara starkare, mer dynamisk och mer relevant i den övriga världens ögon. Den skulle verkligen visa att vår uppgift är att överbrygga gamla gränser och hinder.

Men allt detta ligger i framtiden. När det slutliga ställningstagandet kommer så är det ett annat Turkiet i ett annat Europa i en annan värld. Och då kanske det motstånd som i dag förvisso finns i vissa länder kommer att ha ersatts av en djupare strategisk insikt om frågans betydelse för den samlade europeiska framtiden.

Den historiskt intresserade erinrar sig säkert att det fanns en tid då det sades bestämt nej också till Storbritanniens strävan att komma med i det europeiska samarbetet.

Men efter detta hanns det med en promenad från Cerny-palatser ner till Mala Strana och Karlsbron för en öl vid Moldau innan det sent omsider blev dags att återvända till Stockholm.

13 Responses to Turkisk dag i Prag

 1. stig2entreprenoren skriver:

  En europeisk ”teambuilding” aktivitet med svensk ledning och med inbjuden norsk bergsguide i Kackars skulle förmodligen kunna ”bryta ny mark”.

 2. Jeje skriver:

  Kanske har Turkiets medlemsskap förpassats till framtidsdrömmar snarare än planer. Det lär ju dröja innan vi får se ”ett annat Europa i en annan värld”.

  Kom igen när mellanöstern blivit en sekulariserad demokratisk del av världen.

 3. khinac skriver:

  ”Men allt detta ligger i framtiden. När det slutliga ställningstagandet kommer så är det ett annat Turkiet i ett annat Europa i en annan värld. Och då kanske det motstånd som i dag förvisso finns i vissa länder kommer att ha ersatts av en djupare strategisk insikt om frågans betydelse för den samlade europeiska framtiden.”

  Just det.

  En förutsättning för att man skall lyckas är att man förmår skilja religion och strategisk politik med en vallgrav stor som Grand Canyon.

 4. mrmhalland01 skriver:

  khinac :

  Det vore en dröm.
  Kunde man det över allt skulle krigen vara få !
  Troligen är starten till detta mål, att länder som blandar politik och religion får möjlighet (och vilja) till bred folklig bildning.

  Jag hoppas att en sådan är ett av kriterierna för medlemskap i EU.

  Det är sällan man ser denna viktiga frågan vara på dagordningen när de stora mötena hålls.

 5. Mekongs Blogg skriver:

  Så Sverige ska driva Turkiets sak i EU och ta strid med vad Frankrike, Tyskland och andra tycker. Pinsamt!
  Statsminister Fredrik Reinfeldt borde ha diskuterat Cypern och Armenien istället, 2 länder som har turkiska soldater på delar av sitt territorium!

 6. htmx skriver:

  Det viktiga är att man inte stänger dörren för Turkiet.

  Det kommer ta tid för Turkiet att anpassa sina institutioner till EU, men hur lång tid detta kommer att ta kan EU påverka genom en vettig politik.

  Turkiet kan vara ett test på att modernism och Islam går att förena. Alternativet är ett Mellanöstern styrt av fundamentalism och fanatism. Om man tror att man i dagens värld kan stänga dörren utan att behöva ta konsekvenserna av detta har man dålig kontakt med verkligheten.

 7. dagoien skriver:

  Blir det folkomröstning i Sverige om Tyrkisk EU-medlemskap? Eller är det Carl Bildt som bestemmer hva Sverige skal tycka om saken i EU?

 8. dagoien skriver:

  htmx: Turkiet er et STORT land, de vil få stemmerett etter antall invånare, och vill endre balansen politisk i EU, bort från de saker som vi här i Norden/Nord-Europa tycker är viktiga.

 9. htmx skriver:

  dagoien

  Om Turkiet anpassar sina institutioner till EU och rör sig bort från kemalism och religiös fundamentalism kommer det vara en stor fördel för EU i kontakterna med omvärlden och internt för att integrera sina medborgare.

  Ett land som Turkiet kommer aldrig att ensidigt kunna dominera EU även om det är stort.

  Och som sagt alternativet är en stängd dörr med de konsekvenser detta får.

 10. dagoien skriver:

  htmx: Forklar meg gjerne den store fordelen. Jeg ser overhodet ingen stor fordel. Ved fusjoner av företag så ser man gjerne etter gemensam företagskultur. Av erfaring vet jeg at dette er vanskelig nok mellom norske og svenske företag. Vi er kulturelt for forskjellige fra Tyrkia. EU kommer oavsette trenge decennier på att absorbere Øst-Europa.

 11. htmx skriver:

  dagoien

  Turkiet har länge varit en mix av europeisk och muslimsk kultur. Bara att titta på en karta över det Osmanska riket så ser man många av dagens EU länder var en del av riket. Turkiet blickar både västerut mot Europa och österut mot Mellanöstern.
  Att ensidigt identifiera Turkiet med Mellanöstern som Sarkozy gör stämmer inte.

  Inget är ödesbestämt i historien så den öppning som nu finns att ytterligare integrera Turkiet med Europas demokratier kan stängas om EU väljer att stänga dörren. Alternativt kan Turkiet själva välja att stänga dörren t.ex. om militären genomför en kupp.

  Om man inte tror på att norska och svenska företag kan skapa en gemensam samarbetskultur är det nog svårt att överhuvudtaget tro på EU projektet.

 12. dagoien skriver:

  htmx: Det ottomanske rikets 300 år lange angrep på Europa var for Europas del stort sett en desperat kamp for vår overlevelsen av vår europeiske sivilisasjon. Den historien er ikke noe som kvalifiserer til å belønne dagens Tyrkia med EU-medlemskap.

  Hvis du ser på kartet, så ser du at mange av dagens EU-land var en del av Sovjet-unionen eller var Sovjetiske lydriker. Det gjør ikke at dagens Putin-Russland nå skal belønnes med EU-medlemskap.

 13. htmx skriver:

  dagoien

  Min poäng var givetvis inte att framhäva det Ottomanska imperiets förtjänster. Det var en kolonialmakt som undertryckte olika folks rätt till nationellt självbestämmande.

  Poängen är att Turkiet historiskt varit orienterat mot Europa. Ett demokratiskt Turkiet kunde integreras på ett djupare plan igen med ett demokratiskt Europa. Vi får se hur det går med detta.

%d bloggare gillar detta: