En vecka i sydöst

Så gäller det att samla ihop papper och politik inför den kommande veckans olika utmaningar.

Det kommer att vara nödvändigt att noga följa vad som händer på uppföljningskonferensen om Durban nere i Genève – och att hålla nära kontakt med andra EU-länder vad gäller vårt agerande.

Det kommer att bli nog då knepigt att kalibrera deltagandet.

I morgon får jag besök av Georgiens utrikesminister Vashadze för att först och främst diskutera olika frågor inför det svenska ordförandeskapet.

Men därefter blir det en vecka som kommer att domineras av utvecklingen i sydöstra Europa.

Fredrik Reinfeldt lämnar i morgon kväll för sitt officiella besök i Turkiet och överläggningar med främst premiärminister Erdogan men också president Gul. Det är uppenbart att man fäster betydande vikt vid hans besök.

Fredrik kommer dessvärre dock inte att kunna träffa utrikesminister Babacan och Europaministern Bagis eftersom dessa samtidigt sitter i ett trojka-möte med EU – inkluderande mig – i Prag under tisdagen.

Europaministern kommer senare till Stockholm under onsdagskväll för olika samtal, och flyger sedan med bl a mig tillbaka i riktning Turkiet under torsdagen.

Men medan han stannar där fortsätter jag till Nicosia för ett officiellt besök i Cypern under torsdagskvällen och fredagen. Frågan om en återföring av den delade ön tillhör – som bekant – de allra viktigaste av frågor i Europa under detta år.

Och direkt från Cypern åker jag sedan – ett växlande liv! – till den moderata kommunala rikskonferensen i Örebro på lördag. Där skall jag – föga överraskande – tala om det europeiska samarbetets betydelse med perspektiv inför det viktiga valet till Europaparlamentet den 7 juni.

På söndagen – om en vecka – bär det så av till mötet med EU:s övriga utrikesministrar. Denna gång är det i Luxembourg som vi möts.

Och veckan kommer också att ägnas förberedelserna för de olika frågor som kommer att diskuteras där.

2 Responses to En vecka i sydöst

 1. perfro skriver:

  Det är bra att den kommunala rikskonferensen ger kommunpolitikerna inblick i det utrikespolitiska skeendet.
  Det behövs och åtskilliga säkerhets-försvars – närings-och utrikespolitiska frågor har även lokal och regional anknytning.

  Vad gäller den näringslivspolitika delen så skadar det inte att Sven-Otto Littorin får hålla låda, nåt han är skicklig på.

  Annars är det mest gnäll på våra kommunpolitiker, oavsett partifärg och block.

  Jag råkar veta.

 2. stig2entreprenoren skriver:

  Som läkarna brukar säga vid stora katastrofer, det gäller att först försöka hjälpa de som inte gnäller.

%d bloggare gillar detta: