Samtal om Durban 2

Hemma i Stockholm igen efter en vecka av – nåja, i alla fall halvsemester. Och faktiskt två veckor borta totalt.

Positiva nyheter från konferensen om hjälp till Pakistan i Tokyo – där också vi fanns med som nya medlemmar i Democratic Friends of Pakistan – och från Ukraina i och med att det nu verkar som om IMF ger grönt ljus för den andra stora utbetalningen i sitt stödprogram.

Dagen har bl a ägnats en hel del telefonerande med anledning av den översyn av den s k Durban-konferensen som inleds i Genève på måndag.

Från EU:s sida gjorde vi tidigt klart att vi inte ville vara med om ett upprepande av spektaklet i Durban 2001, och satte upp ett antal tydliga s k röda linjer när det gällde förhandlingarna om slutkommunikén.

Det handlade inte minst om ett tydligt värnande av yttrandefrihetens princip och praktik – liksom att vi inte avser att medverka i någonting som degenererar till ett anti-israeliskt jippo.

I dag råder det i allt väsentligt enighet inom EU-kretsen att vi i de förberedande förhandlingarna lyckats att säkra respekten för alla våra s k röda linjer.

Det är svårt att se det annat än som en betydande framgång – mer än av vad många hade trott skulle vara möjligt.

Därmed är dock inte allt ur världen. Det finns fortfarande risker för att våra framgångar rullas tillbaka – och det finns en oro för hur själva mötet kommer att gestalta sig. Och jag vet inte om Iran kommer att acceptera den formulering om Förintelsen som vi nu fått alla andra med oss på.

Men tills vidare förblir vi kvar i processen – inte minst för att värna de framgångar i haft. Men vi prövar frågan löpande.

Och som en markering av en viss distans kommer vi inte att vara företrädda i Genève på politisk nivå, utan företräds av vår ambassadör där. Det räcker.

Så det blir med all säkerhet fler samtal i frågan under de kommande dygnen. Inte minst är det viktigt att – trots lite olika utgångspunkter – bibehålla ett så långt möjligt enigt uppträdande från den Europeiska Unionens sida.

7 Responses to Samtal om Durban 2

 1. […] Bildt har också lyckats hålla sig ifrån […]

 2. imperiallowlife skriver:

  ”värnande av yttrandefrihetens princip” Mmm.. Känns rätt ihåligt i dagar av FRA, IPRED och Pirate Bay rättegång. Tur vi inte haft några terrorattentat i vårt land, då hade vi väl snart haft en omröstning om intravenösa spårningschip.

 3. un2here skriver:

  – liksom att vi inte avser att medverka i någonting som degenererar till ett anti-israeliskt jippo.

  Jamen det måste ju vara skönt för alla rasistiska israeler att veta, att inget ont kommer att hända dom …

 4. florimond77 skriver:

  Det finns inget ”anti-israeliskt jippo”. I så fall är all berättigad kritik mot de mänskliga rättigheterna och krigsbrotten ett enda stort jippo!

 5. alandalus skriver:

  Antiisraeliskt jippo?

  Staten Israel är byggd på rasism. Miljontals palestinska flyktingar lever etniskt rensade från sitt hemland samtidigt som Israels invandringslagar ger judar (enligt en rasmässig definition) från hela världen rätt att bosätta sig på palestiniernas stulna mark.

 6. chris200 skriver:

  Etnisk rensning är rasistiskt. När Israel skapades så genomfördes en intensiv etnisk rensning 1947-1948 som tvingade 750000 palestinier på flykt; den så kallade Katastrofen (Nakba). Flyktingarnas rätt att återvända har ännu ej uppfyllts. I 60 år har den etniska rensningen fortsatt i mindre intensiv form där palestinsk mark annekteras och palestinier tvingas bort.
  http://www.amazon.co.uk/Ethnic-Cleansing-Palestine-Ilan-Pappe/dp/1851685553/

  Apartheid är rasistiskt. Israels apartheid-system är mångfaceterat och syns kanske tydligast i hur muren, vägspärrar, och segregerade vägar, tvingar palestinier att bo instängda i ghetton under israelisk kontroll och förtryck.
  http://www.amazon.co.uk/Palestine-Peace-Apartheid-Jimmy-Carter/dp/1847391540/

  Etnisk rensning och apartheid bör naturligtvis behandlas vid FN konferensen mot rasism. Men efter påtryckningar från bland annat EU inkluderat Sverige så har FN beslutat att:
  * Utelämna Israel-Palestina från det officiella konferensprogrammet.
  * Utelämna planerade sido-arrangemang som behandlar Israel-Palestina.
  * Utelämna Israel-Palestina från konferensens slutkommuniké.
  http://ipsnews.net/news.asp?idnews=46524

  Därmed blir det inget ”anti-israeliskt jippo”; det blir istället tystnad. Tystnad är ett allvarligt ställningstagande. Som Martin Luther King uttryckte det: ”Du är inte bara ansvarig för vad du säger, utan även för det du inte säger”. Palestinier drabbade av etnisk rensning och apartheid betraktar nog inte EU-kretsens röda linje i frågan som en framgång.

 7. antykatoendek007 skriver:

  Herr Calle brukar alltid samla på sin blogg folk som egentligen hade mått bäst i att leva på 30- och 40-talet i nazi Tyskland.

%d bloggare gillar detta: