Tyst diplomati kan lyckas!

När jag förra veckan träffade ett antal chefredaktörer för att diskutera UD:s arbete med Dawit Isaak kom mycket att handla om det sätt på vilket vi arbetar med fall som dessa.

Även om det är viktigt att respektera respektive roller underströk jag att det från vår utgångspunkt ofta är större förutsättningar att nå resultat om vi inte skickar pressmeddelanden om allt vi gör.

Det är detta som ibland med en betydande förenkling kallas den tysta diplomatin.

Den innebär inte att man behöver vara tyst om det man vill uppnå och den vikt man fäster vid det, men den innebär att det ibland är bäst om delar av det konkreta arbetet kan bedrivas mer ostört.

När Fredrik Reinfeldt i maj 2007 var på sitt besök i USA och också träffade Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger fick han mycket kritik för att han valde att inte ställa till stort offentligt ståhej kring fallet med den fängslade svenskan Annika Östberg.

När jag hade att försvara honom i en interpellationsdebatt med Mona Sahlin antydde jag i en formulering dock att sanningen kanske inte var fullt så enkel – men den nyansen var det ingen som uppmärksammade.

Vi hade då bestämt oss för att försöka nå framgång i ärendet på ett annat sätt än det tidigare.

Medan förr olika svenska företrädare gjort braskande utspel, spektakulära besök och annat – med enda resultat att ärendet låst sig helt och hållet – ville vi försöka en annan väg.

Fredrik tog upp fallet i ett mycket privat och ingående samtal med Arnold Schwarzenegger, och i förening med andra kontakter – bl a justitieminister Beatrice Ask – och inte minst ett mycket intensivt och diskret arbete av vår Washington-ambassadör Jonas Hafström är det nu detta som lett till framgång.

Att vi fick utstå lite kritik på vägen för tystnaden tillhör bilden.

Under de senaste veckorna har det varit lite nervöst. Skulle det hela komma ut för tidigt på ett eller annat sätt fanns det en viss risk för att det skulle komma att misslyckas. Vi hade sett hur publika utspel tidigare lett till motreaktioner som gjort allt svårare.

När jag med chefredaktörerna i förra veckan diskuterade vårt arbete förr och nu med olika komplicerade konsulära fall var jag mån att inte nämna just detta ärende – och djupt tacksam att ingen ställde någon fråga om det.

Men när Annika Östbergs straffverkställighet nu äntligen överförs till Sverige i enlighet med de önskemål som hon har framställt under så många år finns det  all anledning att glädjas åt detta. Inte minst ger det ju henne möjligheten till bättre kontakt med sin mamma.

Ett besvärligt fall har förts framåt. Utan stor offentlig dramatik – men med det resultat som vi eftersträvade.

Jag tackar alla dem som arbetat i tysthet för att åstadkomma detta.

25 Responses to Tyst diplomati kan lyckas!

 1. visionara skriver:

  Än en gång ett stort Grattis!

  Återigen visar Alliansregeringen att den fördrar verkstad framför mycket snackande.

  V

 2. rulle skriver:

  Well done! Whoever did it.

 3. bildt69 skriver:

  Får jag fråga varför så många vill ha hem en före detta (?)missbrukare och medhjälpare till mord – vad är det som är så viktigt med detta – Vore det inte bättre att lägga all diplomatisk kraft på Dawit istället – en oskyldig människa som sitter fängslad utan rättegång…

  Varför lägga tid och pengar på en avdankad spillra som är dömd och uppenbart skyldig till medhjälp vid mord – hon visste exakt vad hon gjorde och de dödade två personer som aldrig kommer få andas morgonluft igen – deras familjer i spillror och får leva med denna sorg varje dag i resten av deras liv…

  Varför skall AÖ slippa ut ur fängelset och andas just denna morgonluft och åtnjuta frihet i alla dess former? Offren är döda!!! Hon har verkligen inte avtjänat ett straff som står i proportion till brottet…!

  Här gratuleras det till höger och vänster om att den tysta diplomatin har segrat och att detta är en triumf osv… Hur tror ni familjerna till offren känner sig? Tror ni de jublar triumferande och stämmer in i hyllningskören?! Nej, de bara lever vidare sina liv med sorg och smärta över något de aldrig får tillbaka…

  Annika Östberg kommer snart återfå sin frihet och jag tycker detta är en ren och skär skandal och det är fantastiskt upprörande att ingen skriver och/eller skänker offren en tanke…!

 4. soli01 skriver:

  bildt69 – du har en mycket märklig människosyn och det är givetvis din inställning. Vi måste trots allt kunna förlåta varandra för gjorda misstag. Vad beträffar det nu aktuella med vår svenska medborgare Östberg är detta en framgång för medmänsklighet.
  Hon har enl svenska lagar sonat sitt straff med råge och om man har följt vad hon egentligen gjorde vid tillfället är straffet avtjänat i dagens läge.

 5. bildt69 skriver:

  soli01;
  Har jag en märklig människosyn – förlåta och medmänsklighet, samt sonat sitt straff med råge skriver du…!

  Har fortfarande inte sett någon som skriver något om offren – vad är det för syn på människan då, medmänsklighet – knappast… Tror du offrens familjer innerst inne förlåter henne – för det är de och inga andra som kan förlåta eller inte AÖ… Inte du och ingen annan!

  Med svenska lagar sett skriver du att hon avtjänat sitt straff med råge – vad är detta för människosyn?! Vi kan älta straffrättsliga skalor och skillnaderna mellan länder osv. hela dagen men det kommer vi ingen vart med – se enbart på vad hon gjort – hon har varit synnerligt aktiv vid brott med dödlig utgång – har man då någonsin sonat sitt straff…?

  Detta är ingen olycka som skett och några ”råkat” dött – nej, detta är överlagda handlingar (om än i pressade situationer) som de utfört för att deras egoistiska leverne och livssyn gick före allt och alla när brotten utfördes…!

  Och slutligen – var visade AÖ medmänsklighet när hon ”assisterade” vid brotten…?! Ännu en gång – offren och deras familjer och vänner då…?!

 6. soli01 skriver:

  bildt69 – visst har du det . Hur länge ska någon sona sitt straff, det var vad jag pratade om. De anhöriga har haft det mycket jobbigt, men det var inte det jag pratade om i min kommentar.
  Ska hon sitta på livstd då och vad hjälper det de anhöriga i detta fall.
  Vi har olika människosyn och vi kommer säkert inte längre.

 7. bildt69 skriver:

  soli01;
  Öga för öga, tand för tand… Döden är för evigt och så bör också straffet för AÖ vara… Du frågar vad det skulle hjälpa de anhöriga om hon satt inne resten av sitt liv… Skämtar du, eller?! De skulle säkerligen tycka att rättvisan hade segrat/skipats…!

  Och nej, du skrev/pratade inte om de anhöriga i din kommentar – det är detta som är problemet – allt fokus på förövaren och hur synd det är om henne…

  Slutligen: Sätt dig inte på några höga hästar och anta att du har en mer ”humanare” människosyn än vad jag har då du absolut inte känner mig…

 8. mrmhalland01 skriver:

  Jag instämmer i gratulationerna och hoppas att det samma väg med Dawit Isaak, även om det verkar knepigt efter att ha hört uttalanden från Eritrea.

 9. mrmhalland01 skriver:

  Gör ni samma ansträngningar för att ”Lollo” ska få stanna i Sverige ?

  Jag pratar om den Romska flickan som Sverige beslutat utvisa till Kroatien där hon möter ett omänskligt lidande.

  Hon måste hålla sig undan från sin pappa som sannolikt kommer misshandla eller mörda henne.
  Detta i ett land där Romer är hatade och förföljda, där hon inte känner någon, inte kan språket och är ett barn.

  Jag hoppas att den totala tystnaden i detta fall beror på att regeringen arbetar för henne i det tysta.
  Det är inte rimligt att en 17-årig flicka ska behöva hålla sig gömd i Sverige för att skydda sitt liv.

 10. bildt69 skriver:

  Så sant, så sant mrmhalland01…!

 11. soli01 skriver:

  bildt69 – här gäller inga ”höga hästar” utan vad som genomsyras i din kommentar. Den visar på en otroigt sväv människosyn och den kan inte jag göra något åt.
  Härmed har jag sagt mitt. Tack i alla fall!

 12. bildt69 skriver:

  soli01;
  Jag har absolut ingen ”snäv” människosyn och är detta något jag råkat förmedla så är jag den första att beklaga detta – förstår att orden avdankad och spillra inte rimmar så väl men dessa skrevs enbart för att understryka att det inte är någon mönstermedborgare vissa har kämpat för…!

  Det jag tror och känner själv, i viss mån, är att det måste kännas otroligt förnedrande för de anhöriga att AÖ möjligtvis kommer sitta någon månad i svenskt Spa och gotta sig för att sedan komma ut och inom kort utkomma med en bok – som tyvärr kommer sälja som smör i solsken – där alla hennes vedermödor kommer printas ned och där hon med all önskvärd tydlighet kommer utmålas som ett offer…! Snyft, snyft…!

  Jag hoppas verkligen – men jag tror inte det – att svenska politiker har den goda smaken att INTE sola sig i ”glansen” av frisläppandet av en mörderska – för det är vad hon är – hon hade bevisligen ett laddat vapen i handen och kunde därmed gjort ett annat val än det hon gjorde…

 13. perfro skriver:

  Den tysta diplomatin har än en gång visat sin överlägsenhet i enskilda fall.

  Den behövs förvisso också i stormaktspolitiken även om rella motsättningar där kan kräva skarpa markeringar.

  Vi lever tyvärr inte i en värld där ondskan existerar i en rad olika varianter.

  I fallet Annika Östberg har hon avtjänat sitt straff långt längre än enligt vår straffskala och dessutom på tvivelaktiga grunder.

  Vi får se vad som nu kommer att hända med Dawid Isaak.
  I det fallet verkar oddsen inte vara särskilt gynnsamma.
  All offentlig publicitet i form av aktioner och protester verkar snarast hade en allt mer omedgörlig verkan på den diktatoriska regimen i Eritrea.

 14. bildt69 skriver:

  bestofmankind;
  Synd på den ”tysta censuren” – Vet inte riktigt vad detta innebär med hennes överföring till den svenska ”rättvisan” – men det flera framstående personer inom svenskt rättsväsende, bla. Leif Silbersky, skrivit i olika tidningar är att hon troligtvis kommer få sitta en kort period i svenskt fängelse för att sedan släppas fri – sjukt, sa Bill – sant, sa Bull…!

  Tack för komplimangen…! :)

 15. oppti skriver:

  Tyst diplomati?
  Jag tror mer på finanskris och ett 40% besparingskrav inom fångvården i CA.
  Hade hoppats att tystnaden skulle fullföljts så denne person efter sonad brottslig verksamhet kunde få den plats i skuggan hon kom från!
  Hon , till skillnad från andra demokratikämpare i fångenskap , borde fått obetydlig uppmärksamhet.

 16. tessansweden skriver:

  Läste på Aftonbladets hemsida en liten notis om att Annika Östberg ”i börjat av 70-talet avtjänat ett mångårigt fängelsestraff för dråp”. Det är något som jag inte läst om tidigare. Jag tycker att hon i media framställts mer som ”förvirrat medhjälparoffer” för något som hennes pojkvän gjort vid de två morden -81.

  Någon som vet mer?

 17. Escaping Perdition skriver:

  Tessan!

  Gå gärna in på Annika Deasys egen hemsida, http://www.annikadeasy.org/ . Klicka där på länken ”Who Is Annika” för en sammanfattning av hennes liv (ur hennes synvinkel).

  Enligt hennes sida så har hon tidigare dels suttit inne för dråp, samt också varit inblandad i knarkhandel, ett annat dråp som till slut bedömdes vara självförsvar, samt prostitution.

 18. Mekongs Blogg skriver:

  Och denna dömda polismörderska forslades hem i eget flygplan. Pinsamt värre! Vilken värdegrund har man när man offrar stora pengar på sånt! Och vad kostar vistelsen i Sverige? Finns angelägnare saker att lägga pengar på i dessa tider!

 19. calandrella skriver:

  En viktig skillnad är att USA är en demokrati (hyfsat åtminstone). Demokratier lyssnar (nåja…) på andra demokratier. Diktaturer lyssnar inte på andra länder, om det inte är absolut nödvändigt för makthavarnas fortsatta makt.

 20. rogeriusa skriver:

  Vadsom inte ar allom bekant i Sverige ar att AO knivskar till dods Donald Mckay
  1974 och domdes till 5 ar fangelse som
  hon avtjanade innan hon ”hjalpte till”
  att morda ytterligare tva maniskor. Denna
  gangen fick hon sitta 27 ar innan hon
  utlamnades till Sverige. Hon har kostat
  Amerikanska skattebetalare ung. 2.000.000
  dollar under sina fangelsevister. Hon har
  generat Sverige och alla svenskar i Amerika pa ett otroligt sett. I gar flogs
  hon till Sverige och en eventuell frihet.
  Vill ni i Sverige ha en manniska som mer
  eller mindre mordat tre personer att ga fri bland era barn? Svaret ar tydligen
  ja. Hon ar 55 ar gammal och har tillbringat 32 ar i fangelse i USA.
  Amerika ar tacksam att vi slipper henne.
  I wish her the best

 21. ghost10 skriver:

  Det är pinsamt att läsa kommentarer som går ut på att de som ifrågasätter en mörderskas rättigheter skulle sakna empatisk förmåga alt. ha en taskig människosyn. AÖ kom inte hem p.g.a. ngn tyst diplomati utan för att man ska spara på fängelserna i USA. Detta snyftande över en människa som tagit livet av minst två personer – det kallar jag emotionell halvidioti!
  Stå på dig bildt69 – dina kommentarer är några av de bästa jag läst på länge, alla kategorier!

 22. ostrogot skriver:

  I Västgötalagen var det mildare straff om man dräpte en smålänning än en västgöte. Så fick svenska riket fastare former och kung Magnue Eriksson gav ut en lagbok som gällde hela landet. Inom Europeiska unionen pågår ett arbete att likrikta hela unionens lagar men längre än så har vi inte kommit. Vi kan tycka vad vi vill om att andra länder inte har samma lagar som vi och vi kan t o m tycka illa om exvis sharialagarna. Faktum kvarstår: vi har att rätta oss efter lagarna som gäller i det land vi vistas i. Av detta följer att det är dåliga argument att peka på att vi skulle dömt annorlunda i Sverige än vad som gjordes i Kalifornien. Se´n har jag svårt att förstå varför AÖ fått så starkt stöd av massmedia mot bakgrund av att det sitter hundratals andra med svensk bakgrund och/eller svenskt medborgarskap fängslade i utlandet – många p g a förseelser som i svensk rätt skulle ge betydligt lindrigare straff än mord och medhjälp till mord. Det finns något som luktar här och det luktar inte gott.

 23. […] Östberg är hemma men inte Dawit Isaak vilket först ger upphov till jämförelser och på dessa följer […]

 24. revolversvarvaren skriver:

  Bäste Utrikesminister Carl Bildt!

  Normalt brukar inte våra svenska ministrar, uttala sig i enskilda fall! Men i Annika Östberg’s fall, har det ju inte precis fattats några uttalanden, som normalt fallet brukar vara!

  Som skattebetalare under snart 50 år, närmar jag mig åldern, som jag skall åtnjuta resten av mitt liv, utan jobbskattekreditt, förväntar jag ett svar från dig bäste Carl, om det är jag med flera i min situation, som får fakturan för Annika Östberg’s asociala omkostnader t.o.m. Hinseberg inkl. transporter m.m.

  Eller är det som i normalfallet för svenska medborgare, som blivit akterseglade i utlandet, att samtliga kostnader som blivit fakturerade UD, är jag (enligt praxis) återbetalningsskyldig vid hemkomsten till Sverige, vilket är den enskilde svenska medborgarens skyldighet, eller, när, var, hur?

  Många med mig, vill absolut att UD publicerar den sanna fakturan i minsta lilla detalj, som Annika Östberg har åsamkat mig och övriga skattebetalare, eller om det är Annika personligen som är återbetalningsskyldig, precis som vi andra svenskar, som aldrig fick ett enskilt jetflyg till förfogande, för hemresan, betalt av UD?

  Med vänlig hälsning
  F.D. Revolversvarvaren, som
  sköt på Göstas dass…

%d bloggare gillar detta: