Landning i soligt Sarajevo

Någonstans mitt över Balkan lättade molnen, och piloten på BH Airways ville att jag skulle komma fram och sitta i cockpit när vi närmade oss Bosnien.

Så  blev det en mycket väl bekant anflygning till och landning i ett soligt och varmt Sarajevo. Redan på flygplatsen var välkomnandet påtagligt varmt. Och det har varit många som det har varit trevligt att återse.

Efter kort rundvandring blev det lunch med nya Höge Representanten Valentin Inzko och sedan mötte vi gemensamt media med det förstörda nationalbiblioteket som fond.

I olika TV-intervjuer har jag uttryckt förhoppningen att landets politiker skall koncentrera sina krafter på att hantera den ekonomiska krisen och dess ofrånkomliga sociala effekter – liksom att se till att Bosnien inte kommer för mycket på efterkälken i förhållande till andra länder i regionen.

Men när en ledande politiker antyder att Republika Srpska skall avskaffas och en annan att det är Bosnien som skall avakaffas – trots att bägge vet att ingendera optionen har ens antydan till verklighetsförankring – är det nog lite si och så med koncentrationen på det som verkligen är viktigt.

En nästan försommarskön dag som denna visar sig Sarajevo från sin bästa sida. Och det har varit en bra relief till dagens olika samtal med olika politiker och andra företrädare jag känner sedan gammalt.

Att man får en och annan present när man går på gatan känns genuint värmande. Det var dock 12 år sedan jag flyttade från denna stad och tillbaka till Stockholm – även om det ju blivit en del besök under åren.

Nu väntar mottagning på kvällen – som jag skrivit om tidigare.

Men innan dess är det frågor från Stockholm som skall besvaras, rapporter om utvecklingen i andra delar av världen som måste läsas och telefonsamtal som måste ringas.

2 Responses to Landning i soligt Sarajevo

  1. Pravo skriver:

    Låt mig leka gissningsleken, baserat på vilka som brukar göra sådana uttalanden.

    Han som sade att ”Republika Srpska ska avskaffas” borde vara Haris Silajdžić och den andra skulle kunna vara Milorad Dodik. Stämmer det?

  2. krikon skriver:

    Uj Uj Uj

    Hur törs du flyga BH Airways? Det gör inte ens jag!

%d bloggare gillar detta: