Afghanistan-konferensen

Arla morgon och det bär iväg till Arlanda för att flyga till Amsterdam och därefter ta bil till Haag och den internationella konferensen om Afghanistan.

Det var den nya amerikanska administrationen som tog initiativet till denna mönstring av internationella och regionala krafter som är engagerade i landets fred och framtid.

Och det är FN:s mission i Afghanistan som håller i trådarna – under ledning av Norges Kai Eide.

Åtskilliga utrikesministrar kommer att vara på plats, liksom president Karzai från Afghanistan. Att Iran bara låter sig representeras på viceministernivå visar att man där spelar ett avvaktande spel inför de nya amerikanska propåerna om kontakter.

Någon i grunden ny inriktning av satsningarna i landet blir det knappast.

Men viktigt blir att understryka att det faktiskt finns mycket som håller på att bli bättre i landet. När Kai Eide nyligen rapporterade till FN:s säkerhetsråd var han påtagligt positiv till regeringens insatser på en rad områden samt till utvecklingen i ett antal regioner.

Och detta kan vara speciellt viktigt att understryka mot bakgrund av att vi nu går in i en period när striderna med all säkerhet kommer att öka. Dels därför att de alltid gör det när vintern ger vika för våren, dels därför att amerikanska förstärkningar inlednigsvis kommer att leda till fler konfrontationer med talibanerna.

Då är det viktigt att det finns ett perspektiv på det positiva i utvecklingen.

Sannolikt blir det också åtskilliga diskussioner om de kommande viktiga valen.

För min del blir det också en serie bilaterala möten med olika utrikesministrar. Pakistan, Australien och Canada står på programmet.

Och i kväll hoppas jag vara hemma i Stockholm igen.

One Response to Afghanistan-konferensen

 1. perfro skriver:

  FN finns på plats i Afghanistan liksom vårt land och en del andra.

  Det är dock USA som även fallet var i Irak tagit på sig dom stora bördorna, militärt, säkerhetspolitiskt, i kampen mot talibander och al-Quaida.

  Även om inriktningen nu ska förskjutas mer mot uppbyggnaden av Afghanistan och utökade diplomatiska kontakter så är det ingen tvekan om att Obama, likt Bush för övrigt vill ha Afghanistan som en bastion i kampen mot terrorismen.
  Om sen talibaner eller al-Quadia kan man tvista om.

  Obama ville ju kvickt som ögat lämna Irak. Den strategin har han fått överge.
  Nu vill han i stället kraftigt utöka amerikansk militär närvaro i Afghanistan.

  För att i längden få med sig hemmaopinionen på det krävs det snabba resultat.
  Sen kan de defineras på olika sätt. Ett, inte att förglömma, är att även Afganistan kan utvecklas i demokratisk riktning, nåt som även var Bushs målsättning i Irak.

  Men likt fallet var med Bush, opinionen kan svikta om skattebetalarna får stå för fiolerna och om antalet amerikanska soldaters liv skulle öka snabbt och bli för stort.

%d bloggare gillar detta: