Välkommen politik

I går kommenterade jag till media mer översiktligt den presentation av den nya amerikanska politiken för Afghanistan och Pakistan som president Obama nu gjort.

Men i dag har jag hunnit med att läsa igenom det s k vitpapper som man presenterat i dess helhet.

Och det ger anledning att närmast förstärka gårdagens välkomnande.

Att det nu sker betydande amerikanska militära förstärkningar i främst södra och östra Afghanistan är viktigt inte minst för att säkra genomförandet av årets president- och nästa års parlamentsval.  Dessa är i sin tur alldeles avgörande för den vidare politiska processen i landet.

Men tyngdpunkten i Obama-linjen ligger trots detta inte här – utan i stället på förstärkta civila satsningar i Afghanistan, en fördjupad politisk relation med Pakistan och en ny dialog i regionen i dess helhet.

Från europeisk utgångspunkt finns det all anledning att välkomna denna ansats – och det samtidigt som vi måste inse att den ställer krav också på oss. Inför vårt EU-ordförandeskap tittar vi ju på våra möjligheter att gemensamt bidra mera.

Och på tisdag i Haag kommer vi på en stor  och nyinkallad internationell konferens att diskutera dessa frågor ytterligare.

2 Responses to Välkommen politik

 1. alnabone skriver:

  Man får ställa sig frågan huruvida det rent ekonomiskt är så klokt att USA förstärker sina trupper i den regionen. Sannolikt har USAs dyrbara krigsföring utomlands bidragit till den recession vi hamnat i och frågan är om de kan fortsätta sin jakt på terrorister i nyss nämnda region? Har de verkligen världens stöd för dessa?

 2. perfro skriver:

  Det finns åtminstoner några aspekter på den nya politiken som gör en fundersam.
  Det ena är hur Iran kan fungera som en positiv part när det gäller nå avspänning i regionen.
  Knappast trovärdigt.
  Det andra är de svårigheter som måste förligga att få en dialog med moderata talibaner, vilka också den afghanska presidenten förefaller tro på.
  Det tredje är huruvida ett begränsat amerikanskt ekonomisk stöd till Paktistan ska få detta land att föra en mer aggressiv politik mot al-Qaidia och talibanerna.
  Därutöver kommer det att ta lång tid, liksom nu i Irak, att bygga upp all infrastruktur i Afghanistan, skolor, hälsovård, polis-och krigsmakt och inte minst ett demokratiskt system.

  Och hur komma till bukt med opiumet?

%d bloggare gillar detta: