Sakta hemåt via Kastrup

På vägen hem från det informella utrikesministermötet i södra Böhmen har jag nu i alla fall kommit till Kastrup där det blir några timmars väntan på ett anslutningsflyg till Stockholm. Kvällen blir nog rätt sen innan jag kommer innanför dörren hemma.

Tyvärr hann jag inte vara med om hela lunchdiskussionen om den ekonomiska utvecklingen på Balkan, men jag välkomnade starkt att man valde att sätta de ekonomiska frågorna i centrum.

Serbien har just fått ett stort överbryggningslån av IMF – och Europakommissionen överväger viss hjälp – och tydligen har nu också Bosnien fått vända sig till IMF för akut ekonomiskt stöd.

Annars kom mycket av våra diskussioner att handla om hur vi skall övervinna de tendenser till blockeringar som nu finns i utvidgningsporocessen.

Vår politik i det avseendet summeras i den deklaration som blev ett resultat av vårt möte.

Jag hoppas att det vid nästa utrikesministermöte kommer att vara möjligt att sända Montenegros ansökan vidare till kommissionen för att börja arbetet med ett yttrande över landets möjligheter. Med all sannolikhet kommer det arbetet att ta minst ett år.

Därefter skulle jag tro att vi har att vänta en ansökan från Albanien, och den måste självfallet behandlas på samma sätt.

Akut viktigt är att övervinna den slovenska blockering som nu bromsar de kroatiska anslutningsförhandlingarna.

Att bilaterala tvister som denna – det handlar i allt väsentligt om havsgränser i de innersta delarna av Adriatiska Havet – skall kunna blockera europeiska processer är egentligen oacceptabelt, men dessvärre har vi ju redan sett det i den makedonska namndispyten.

Olli Rehn har nu lagt ett kompromissförslag om en process som borde kunna accepteras av såväl Ljubljana som Zagreb. Ordförandeskapet och vi övriga utrikesministrar uttalade vårt tydliga stöd för förslaget.

Början av den kommande veckan kommer att bli av stor betydelse för hur frågan utvecklas. Och redan innan denna fråga åter seglade upp såg det ut att bli en ganska så ansträngd vecka.

Men just nu är det den sega hemresan till Stockholm som gäller.

One Response to Sakta hemåt via Kastrup

  1. alivga skriver:

    Tack Carl för att du äntligen lagt fram en klar ståndpunkt rörande gränsdispyten mellan Slovenien och Kroatien. Något jag har efterlyst i ett tidigare inlägg. Ett stort tack för ditt starka uttalande i samband med utrikesministermötet. Tyvärr hotar Sloveniens orimliga krav och utnyttjande av sitt politiska övertag (Slovenien är ett EU-land) i syfte att nå sina mål i denna bilaterala fråga att underminera EU:s trovärdighet. Av denna anledning är det mycket viktigt att övriga EU-länder punktmarkerar mot Slovenien som för en alltmer ickeeuropeisk och nationalistisk politik. EU ska och bör inte syssla med bilaterala frågor och enskilda EU-länder får och ska inte kunna utpressa kandidatländer för att nå sina nationella mål.

%d bloggare gillar detta: