Balkan diskuteras i Böhmen

Tyvärr hann jag inte med att skriva någonting från vårt informella utrikesministermöte i går. Det fanns helt enkelt inte tid…

Men i dag på förmiddagen strålar solen över södra Böhmen och vi fortsätter våra diskussioner med västra Balkan på dagordningen. Då och då behöver vi en mer strategiskt inriktad debatt om inriktningen på vår politik.

Att stå fast vid vår politik vad gäller utvidgningen till västra Balkan är viktigt inte minst i denna tid av växande ekonomiska och sociala spänningar i regionen.

Risken är annars betydande att vi lämnar ett alltför stort utrymme åt populistiska krafter som i denna region ofrånkomligen kommer att klä sig i nationalistiska kläder med de konsekvenser detta kan få.

Det finns tongångar i debatten som gör mig orolig i detta avseende, och risken är att dessa tongångar kommer att breda ut sig i olika diskussioner inför valet till Europaparlamentet i juni. Därför är det viktigt att det kommer klara besked ur vår diskussioner i dag – och det utgår jag från kommer att bli fallet.

Gårdagens olika diskussioner refererade vi fram mot kvällen på en gemensam presskonferens, men om detta återspeglats i svenska media vet jag inte. Det internationella mediauppbådet här är betydande, men från hemlandet hittade jag bara Dagens Eko och Dagens Nyheter.

Snart kommer utrikesministrar från västra Balkan att ansluta till våra diskussioner, och därtill kommer kandidatländerna, vilket i detta sammanhang innebär också Turkiet.

Tio år efter Kosovo-kriget kommer vi att ha såväl Serbiens som Kosovos utrikesministrar vid lunchbordet – även om bordets namnskyltar av detta skäl bara ger individernas namn.

I går satt jag bakom ”Sweden”. I dag sitter jag bakom ”Carl Bildt”.

Efter den gemensamma  lunchen och dess diskussioner bär det för min del på olika krångliga vägar så småningom tillbaka till Stockholm.

3 Responses to Balkan diskuteras i Böhmen

 1. alnabone skriver:

  Hej! Du nämner i ditt inlägg att du oroas utav, om jag förstår dig rätt, de nationalistiska tongångar som kan komma att breda ut sig inför valet till Europaparlamentet i juni.

  Är det några specifika tongångar du menar, någon specifik region som utmärker sig i dessa tongångar?

 2. perfro skriver:

  Utan att direkt referera till Carl med hopp om att han ger ett besked så finns det nog i nuläget åtskilliga populistiska tongångar.

  En sådan är att varje land nnbart ska se till ”sitt eget bästa” under finanskrisen.
  Det kan gälla handelspolitiken, men även att politiker och partier som förespråkar protektionism vinner ökat väljarstöd.

  EU-länderna måste förstås bistå varandra. Men t ex Frankrike under Sarkotzky företräder en gaullistiskt orienderat politik.

  I vårt land skulle sverigedemokraterna bli ett populistisk parti förutsatt att de gjorde sig mer hörda i den politiska debatten.
  Annars är främlingsfientligheten populistiskt i sin exploatering.

 3. Pravo skriver:

  Nationalistiska tongångar. Ja, det kan väl handla om protektionism i finanskrisens spår. Det kan också handla om Sveriges förhållande till EU. En del kanske vill sätta Sverige som nation före EU, det är också en slags nationalism. Tongångarna skulle kunna gå i stil med att ”sluta lämna över mer makt från Stockholm till Bryssel” och liknande. Det skulle man kunna kalla populism eftersom minst 50% av befolkningen har den åsikten. Bland partierna i riksdagen är det numera endast V som är av den åsikten, de ligger på lite drygt 4%. En grymt snedvriden politisk representation alltså. 50% av folket representeras av 4% i riksdagen i den här enskilda frågan. Men det är å andra sidan den kanske viktigaste frågan av alla.

  Därför är det troligt att uppstickare dyka upp, partier som inte finns i riksdagen. Ett par kandidater den här gången är Piratpartiet och Libertas. Förra gången var det Junilistan.

%d bloggare gillar detta: