Informellt i södra Böhmen

Efter gårdagkvällens middag i Bologna med  bl a Umberto Ecco lämnar jag nu statsbesöket i Italien för att åka till det informella mötet med EU:s utrikesministrar i Hluboka nad Vltavou i södra Böhmen.

Det italienska regeringsplanet med utrikesminister Frattini hämtar här i Bologna och tar oss till Prag – sedan får tjeckisk logistik svara för resten av transporten.

Dessa s k Gymnich-möten – uppkallade efter ett slott utanför Bonn i dåvarande Västtyskland där det första mötet av denna typ hölls – ger två gånger om året möjlighet till ett mer informellt meningsutbyte.

Och att alltid respektive partner är med ger det hela en än mer informell atmosfär – vilket har sin betydelse när det gäller att faktiskt också lösa olika politiska frågor.

Fredagens diskussioner skall handla om situationen i Mellersta Östern och hur EU klarar de civila delarna av olika fredsmissioner – på lördag är det situationen på Balkan som åter pockar på vår uppmärksamhet i olika avseenden.


11 Responses to Informellt i södra Böhmen

 1. adania skriver:

  ”Gymnich-möten” – se där!
  Minnet återuppväckt och därmed med styrkt allmänbildning lämnar jag den här sidan för denna gång.

 2. orust skriver:

  Nu ska det bli intressant att se hur Mellersta Östern ska tacklas. Bitte Hammargren i SvD ger idag 27 mars en skrämmande bild av den närmaste framtiden för stackarna där nere! Mängder av nya bosättarhus ska byggas och palestinska hus rivas. Apartheid firar triumfer, Gaza fortsätter att stranguleras!

  USA stödjer, EU är tandlöst, Sverige ligger still under EU filten – shame on you!

 3. perfro skriver:

  Orust. Du glömmer bort Hamas, Hitzbollha, stödet från Iran, raketbeskjutningarna,att Israel hade överlämnat Gaza med krav på fred och försoning. Libanonkriget, oviljan från palestinsk sida att gå med på en tvåstatslösning.

  USA har konstant sökt mäkla parterna emellan. Det hindrar inte att USA accepterat Israels rätt till nationell suveränitet samt rätten till självförsvar,

  Hur skulle vi svenskar agera i en liknande situation, där kravet varit och är att judarna ska fördrivas från sin hemstat?
  Las Hamas program. Fullt av antisemitism samt målsättningen att terror är palestiniernas enda vapen.
  De palestinier som inte godtar detta diskrimineras, behkämpas med våld och ges inte rätten till att framföra sina åsikter.

  Vad har du för tecken på att Sverige ligger still under EU-filten, som för övrigt den är aktiv i fredsprocessen.
  Vi vill höra, annars ett shame on you!

 4. kris08 skriver:

  Få se nu, vilket är värst: att det står indirekt antytt i ett program att ett folk ska fördrivas eller att ett annat folk redan till största delen fördrivits och resten ständigt trakasseras för att ge sig av?

  Svenska biståndsanläggningar såsom skolor och sjukhus har bombats. Hur svarar man lämpligast på sånt?
  Jo, man gratulerar förstås vinnarna i israeliska valet!
  Är inte det att liggas till under EU-filten?

 5. orust skriver:

  Ja du perfro, nu gäller det den aktuella annekteringen av Västbanken och den fortgående apartheidpolitiken som beskrevs av Bitte Hammargren. Ingen kan påstå att Israel har världsopinionen på sin sida men omvärldens protester går knappt att uppfatta!

 6. soli01 skriver:

  Menar skrivaren (2:31) att det syns utanpå husen etc vem som har bidragit till nämnda. Vad är detta för struntprat!

 7. chris200 skriver:

  @perfro

  Mina argument att Hamas stadgar, mål, och aktioner, i stort är resonliga och rättfärdiga återfinns i vår tidigare debatt:
  https://carlbildt.wordpress.com/2009/03/05/intensiv-och-konstruktiv-middag/#comment-68049

  Israels rätt till judisk hemstat och ”självförsvar”, på bekostnad av palestiniernas rättigheter, bör ifrågasättas.

  30 års massinvandring ökade andelen judar i Palestina från 6% (1914) till 33% (1947). 1947 ägde judar 6% av landområdet. Det året skapades Israel av FN, på 56% av landområdet. Att ge majoriteten av palestiniernas land till en nyligen invandrad minoritet var en enorm orättvisa.

  Inom Israels område var befolkningsfördelningen ca 60% judar och 40% palestinier. Det var uppenbart att Israel, genom naturlig befolkningsökning, inom kort skulle kontrolleras demokratiskt av palestinier. I linje med sin ideologi om en judisk stat utan palestinier, valde judarna/zionisterna därför att genomföra intensiv etnisk rensning 1947-1948, vilket tvingade 750000 palestinier (halva befolkningen i hela området) på flykt. Ett brott mot mänskligheten.

  Mot denna bakgrund är en tvåstatslösning vilken ger Israel 80% av landområdet, utan flyktingåtervändo, högst orättvis mot palestinierna. Att Israel ändå vill ha mer är föga smickrande.

  Källa: ”The Ethnic Cleansing of Palestine”, av israeliske juden och historikern Ilan Pappe.
  http://www.amazon.co.uk/Ethnic-Cleansing-Palestine-Ilan-Pappe/dp/1851685553/

 8. fredad skriver:

  Så fort utrikesminstern skriver mellan östern i bloggen så dyker orust & kris08 upp med sina tirader och blogg kommentarerna flödar. Var tycker ni de judiska israelerna ska ta vägen i ett hamastyrt storpalestina? Likvärdiga medborgare? Eller undankuvas islam? Jihad förordar ju en muslimsk stat.

  Jag vill be utrikesminsitern beröra sitationen i Dafur med någon agenda. Är rapporterna från Human Rights Watch överdrivna? Biståndsministerna uttalande 6 mars förefaller mig tandlöst. Inte för att den humanitära situationen i Gaza på något sätt är acceptabel men om den sätts i relation till sitationen i Gaza så är det en oproprotionalitet med antalet ord i Bologna talet som antyder att Europa sviker Dafur. Är det för svart? Jag läser väl fel!

  Frige Shalit & Dawit

 9. mrmhalland01 skriver:

  Oj…Dafur ,Libanonkriget,Gaza , Israel

  Frågorna till utrikesministern är många, men kraven på att han ska ”fixa” allt detta är ju orimliga !

  Något jag saknar här är återrapportering.
  Jag inser att inte utrikesministern kan ha tid till detta, men kanske en sidoblogg från UD ?

  Det är nog fler än jag som undrar vad som hände efter ”munk-slakten” i Burma t.ex.

  Vad hände i relationen Kosovo – Serbien ?

  Massor av frågor har diskuterats här, men, inte fått svar.

  Bara ett förslag…

 10. ihks skriver:

  Det känns som att du borde kanske inte ignorera det här med Dawit Isaak längre, alltså all heder åt tyst diplomati men när alla stora tidningar i hela landet verkligen kräver att röster höjs inom regeringen samtidigt som tyst diplomati har misslyckats i över 2500 dagar och personen i fråga håller på att avlida av sjukdom, känns det aningen ruttet av dig som utrikesminister att inte ens kommentera eller reflektera över det hela. Sverige framstår som världens töntigaste, menlösaste lilla land när vi inte ens kan få EN medborgare fri, åk nu till Eritrea och säg att vi vill ha hem vår medborgare. Ställ krav och kräv rättvisa! Du har makten.

 11. perfro skriver:

  Försöken få Dawid Isaak frigiven har i själva långe bedrivits från UD:s sida och bakom UD står självfallet Carl, vilket också bekräftas i Svenskan i dag, detta mot bakgrund av Urban Ahlins kritik mot Carl för att inte öppet kräva Dawids frigivning.
  Att de svenska ledande tidningarna nu går till gemensam aktion har förvisso dröjt länge, men måste också ses mot bakgrund av att Eritrea har en av världens hårdaste presscensurer.

  Bara för att ta ett exempel: säg inget illa om oss, då kan ni lika gärna skita i biståendet vi får.

  Även här borde internationella domstolen i Haag ingripa liksom i Sudan. Varför har den hittills varit tyst?

%d bloggare gillar detta: