Lämnat snön

Samtidigt som världshandelsorganisationen WTO rapporterar om något av en kollaps för världshandeln – man förutser en volymnedgång för export med 9 procent under detta år – förefaller USA äntligen att ha producerat en mer trovärdig plan för att stabilisera sitt banksystem.

Det är viktigt att denna plan också kommer att fungera – får vi inte ordning på kreditsystemen kommer åtgärderna mot den ekonomiska krisen i övrigt att bota föga.

Själv är jag nu i Rom – lämnat snön bakom mig – och alldeles strax börjar det svenska statsbesöket här mer formellt. Det blir pompa och ståt när president Napolitano tar emot Kungen och Drottningen.

För mig blir detta självfallet också dagar av politiska samtal.

Italien har detta år ordförandeskapet i G8 och kommer således att vara värld för det globala toppmöte på Sardinien i juli där Fredrik Reinfeldt kommer att företräda Europeiska Unionen.

Så förutom det snart sagt dagliga arbetet inom EU – där vi vad gäller t ex den viktiga utvidgningen har samma inställning – har vi åtskilligt att prata om när det gäller de större globala frågeställningarna.

One Response to Lämnat snön

 1. bengtorg skriver:

  ”Det är viktigt att denna plan också kommer att fungera – får vi inte ordning på kreditsystemen kommer åtgärderna mot den ekonomiska krisen i övrigt att bota föga.”

  Du utgår alltså från att vi åter skall ta plats på överkonsumtionståget.

  Jag tror det är en omöjlighet. Det kommer att kräva en stor ökning at oljeförbrukningen vilket omgående kommer att resultera i att oljepriset kan hamna på de nivåer som förra sommaren fick marknaden att ta allvarlig skada.

  Det är dags att tänka om Carl.
  Folk har redan börjat ställa om i sina tankebanor vad gäller konsumtion.

%d bloggare gillar detta: