Intensiv och konstruktiv middag

Mellersta Östern, situationen i Afghanistan och Pakistan och relationerna till Ryssland var de tre ämnen som dominerade gårdagkvällens middagsdiskussion mellan Hillary Clinton och vi europeiska utrikesministrar.

Och det blev en livlig och bra diskussion – men med en betydande samstämmighet i den grundläggande analysen och politiska ansatsen till de olika frågorna.

Att vi nu måste förstärka arbetet för en tvåstatslösning i Mellersta Östern var det bred enighet om, och det även om vi kan förvänta oss en israelisk regering vars inledande entusiasm inför detta perspektiv kanske kommer att vara mer begränsad.

Detta kräver också en tydlighet när det gäller Israels bosättningspolitik liksom när det gäller Gazas möjligheter att leva och utvecklas.

Inom mindre än ett år kommer palestinierna på Västbanken och i Gaza att gå till val, och det är självfallet av avgörande betydelse att det valet ger ett resultat som gör att en fredsprocess kan fortsättas.

Men det kräver att en konkret fredsprocess klart och tydligt inleds redan innan dess. Annars riskeras allt att förloras.

På fredag träffar Hillary Clinton Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i Genève och alldeles säkert innebär det signaler om ett nytt samarbete när det gäller t ex de strategiska kärnvapenfrågorna. Att detta allmänt välkomnades behöver knappast påpekas.

Diskussionen om relationerna till Ryssland fortsätter i dag mellan de utrikesministrar som kommer från Nato-staterna, och vissa nyanser kommer alldeles säkert att finnas i den. Men där får vi som bekant nöja oss med att invänta slutsatserna.

Middagen visade åter en tydlig vilja från Obama-administrationen att lyssna innan man utformar sin politik.

Och det gäller också den viktiga frågan om Afghanistan och den översyn av politiken som nu pågår i Washington.

På tisdag har president Obama sänt vicepresidenten Biden till Bryssel för diskussioner i den frågan, och det innebär konkret att jag får stryka en planerad resa till Prag för diskussioner med Turkiet för att komma hit igen för en lunch med vicepresidenten och hans medarbetare.

Dialogen med Turkiet är dock inte mindre viktigt – det visar president Obamas beslut att i april göra ett besök i landet. Och utrikesminister Ali Babacan hade inte så mycket emot att vi sköt på mötet i Prag – han kommer på måndag att vara i Teheran för viktiga samtal.

Så går den dialog som formar den allt mer gemensamma politiken vidare.

Europeisk enighet och transatlantiskt samarbete är nyckeln.

26 Responses to Intensiv och konstruktiv middag

 1. theforbiddenname skriver:

  Jaha, som vanligt alltså. Alla är överens, men glömmer att utse den/de som skall verkställa.

 2. kris08 skriver:

  ”tydlighet när det gäller Israels bosättningspolitik”.

  Med andra ord ska man fortsätta att säga ”aja baja” medan palestinska hus i Jerusalen rivs och de illegala bosättningarna fortsätter.

  ”en konkret fredsprocess klart och tydligt inleds”

  Med andra ord fler middagar och diskussioner medan Israel planerar nästa folkmord.

  Och det största partiet vid valet i Gaza existerar fortfarande inte, eller?

 3. oppti skriver:

  kris08
  Det största partiet i Gaza är numera det enda. I demokratisk? anda har Hamas kontrollen med vapen i hand.
  Jag tycker att fredsprocessen skall innefatta vissa grunder och endast de som stödjer dessa skall vara inblandade i denna.
  Då kan även Israels bosättningspolitik utesluta de partier som som inte vill stoppa ockupationen.

 4. kris08 skriver:

  oppti
  Kan du nämna ett israeliskt parti som inte stött fredsprocessen i ord men motarbetat den i handling?

  Det dök nyligen upp en intervjun en Hamas-ledare i SvD:
  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2552397.svd

  ”När Khaled Mashaal tar emot SvD berättar han att ”flera europeiska regeringar” trotsar EU:s förbud genom att föra en dialog med Hamas bakom stängda dörrar.”

  ”Tror någon att Mitchell kan bli framgångsrik i Mellanöstern utan att tala med Hamas? Hade han lyckats som medlare på Nordirland utan att tala med Sinn Fein och IRA?”

  ”2006 skrev vi alla palestinska rörelser, inklusive Fatah och Hamas, på ett nationellt försoningsdokument. Vi gick med på att bilda en palestinsk stat enligt 1967 års gränser, inklusive (östra) Jerusalem och en avveckling av bosättningarna. ”

 5. chris200 skriver:

  Att uttrycka stöd för det vaga konceptet ”tvåstatslösning”, både i internationell politik och i den svenska partipolitiken, är knappt ett ställningstagande. En tvåstatslösning kan se ut på olika sätt. Vilken av tvåstatslösningarna verkar Sverige och dess partier för? En lösning med 1967 gränser, 20% av marken till Palestina, flyktingåtervändo, och delat Jerusalem? Eller en lösning med 15% av marken till Palestina uppdelat i enklaver separerade av mur etc, utan flyktingåtervändo, och utan delat Jerusalem? Eller, om man på allvar vill försvara principen att territorium ej får erövras genom krig, varför inte 1947 gränserna med 44% av marken till Palestina?

 6. felixh skriver:

  Carl,

  fick du klart för dig att NATO-länderna nu har normaliserat sin bild av militärstrategiskt samarbete med Ryssland. Det är väl bara Sverige som ännu, självpåtaget, befinner sig i en ”alldeles egen icebox”. Är det inte dax att bryta det militärstrategiska dödläget med ryssarna??

 7. perfro skriver:

  Vad gäller de konkreta målen så har de gällt länge.
  Konflikten gäller inte minst en kamp om mark.
  Israel ville överlämna hela Gaza till palestinierna men det kunde inte realiseras genom terrorgruppernas agerande.
  Detsamma gäller vad som står i deras program, att judarna ska bort från Palestina.
  Det gäller att kunna komma till tals med moderata krafter på den kanten.

 8. kris08 skriver:

  Palestinska hus rivs i Jerusalem, bosättningarna ska fördubblas, Gaza är fortfarande avspärrat, folk dödas dagligen i flygattacker…
  Ger det ett bra läge att ”kunna komma till tals med moderata krafter”?

  Är förresten en återgång till 1967 års gränser inte tillräckligt moderat?

 9. perfro skriver:

  Israel gav Gaza som en fristat. Hjälpte till med återuppbyggnaden i alla avseenden.
  Det finns väl dokumenterat.
  Det var under denna period som al-Fatha syrde Gaza.
  Det var också under denna period som just dessa ”moderata krafter” var närmre en fredsuppgörelse än någonsin.
  Men bland palestinierna har det sedan Israel blev en självständig stat alltid funnits terroristorganisationer, vars mål har varit att krossa staten Israel.
  En fred nu, vilken inte kan uppnås utan utländsk intervention i olika avseenden, krävs just ätt det finns moderata krafter bland palestinierna.
  Förhoppningsvis även inom Hamas.

  Vi har nu en tennislandskamp i Maalmö. Det blir sannolikt en fredlig demonstration riktad mot Israel och mot bakgrund av konflikten i Gaza, sedan vändsteraktivister med glåpord, stenkastnin etz, men sedan också nazister, som vill visa sin antisemitism.

 10. perfro skriver:

  Gaza blev fritt efter ett israeliskt uttåg 2005 i avsikt att skapa ett palestinskt självstyre.

  Det fanns en rad motiv för detta, men också en rädsla.
  Denna bestod i att Gaza obehindrat skulle bki den bas från vilken Hamas skulle kunna planera och genomföra sina attacker i samverkan med utländska jihadister mot Israel.

  Det var tyvärr det som också skedde och det är bakgrunden till den nuvarande konflikten.

 11. alnabone skriver:

  Tycker det här med Gaza eskalerat när idrotten ska påverkas av det som är dess grundpelare, engagemang över gränserna. Ett totalt misslyckande av Malmös politiker…

 12. fredad skriver:

  Kanske ska Malmös politiker inrikta sig på ett fritt Skåne i stället?
  Påminns om detta i en artikel nämnd freden som blev ofred
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/freden-som-blev-ofred-roskilde-1658-1.676137
  Perspektiv på de svenske!

 13. alnabone skriver:

  Hmmm,kanske vore att gå lite långt, eller hur? ;-)

 14. chris200 skriver:

  @perfro

  Israels bosättare drogs ur Gaza 2005 och istället ökade bosättarna på Västbanken. En omflyttning för att ytterligare annektera, fragmentera, och kontrollera Västbanken.

  När Hamas anslöt till den politiska processen 2005, så deklarerade Hamas vapenvila och höll den i mer än ett år. När Hamas sedan vann valet 2006 så bojkottade omvärlden Hamas diplomatiskt, och Fatahs säkerhetsstyrkor beväpnades av Israel för att genomföra en kupp mot Hamas. Hamas tvingade då Fatah att lämna Gaza.

  Därefter införde Israel blockaden av Gaza med förhoppningen att fattigdomen skulle få folk att revoltera mot Hamas. Som respons på blockaden började Hamas skjuta raketer mot Israel. I juni 2008 slöt man vapenvila med Israel där det ingick att blockaden skulle lätta. Blockaden fortsatte oförminskat och 4 november genomförde Israel en räd in i Gaza där sex Hamas medlemmar dödades. Som respons sköt Hamas raketer. Hamas erbjöd ändå förlängd vapenvila på villkor att blockaden hävdes. Israel accepterade inte villkoret och som respons mot blockaden sköt Hamas raketer mot Israel. Därefter, med hänvisning till raketerna, genomförde Israel storskaligt militärt angrepp på Gaza under tre veckor december till januari.

  Källor:
  http://www.lrb.co.uk/v30/n03/print/sieg01_.html
  http://www.lrb.co.uk/v31/n02/print/sieg01_.html

 15. perfro skriver:

  Det är tråkigt att Carl denna gång inte får delta i samtalen med Ryssland, som förutom dialogen mellan Clinton och Lavrov, sla äga rum med deltagande av NATO:s utrikesministrar.
  Det gäller få rapport från nån kompis!

 16. perfro skriver:

  När Israel lämnade Gaza så kombinerades uttåget med att 21 bosättningar upphörde.

  Det är i dag 47 israeliska bosättningar på västbanken, detta i ett område som är palestinskt.

  I dag har Olmert sagt att en förutsättning för fred är att Jerusaleum delas.

  En tvåstatslösning ska inte innebära att varje stat blockerar sina gränser.
  Palestinier och israeler bör kunna leva i fred med varanda, respektera varandras nationella suveränitet och ha en handel och folkutbyte med varandra av EU-modell.

  Det skulle också innebära ett steg mot mer demokrati och mindre våld i ett konfliktladdat Mellersta Östern.

 17. fredad skriver:

  Jag undrar om Chris200 har några djupare kunskaper om det israeliska samhället och hur det fungerar? Jag har inte sett ett ord om Gilad Shalit här på bloggen från hans/hennes tangentbord där den symboliska betydelsen av hans frisläppande analyseras. Det är inte helt enkelt för de israeliska politikerna att förhandla om hans frisläppande i utbyte mot en stor grupp ”barnamördare” i forma av Hamas ”aktiv”ister. Blockaden är även kopplad till detta. Den bildtska bloggen översvämmas av kommentarer med antisemitiska clichéer när israelerna blir de enda barnamördarena i ett hårt drabbat område. Det är med israelerna palestinerna gör fred – inte med svenska bloggare, har det undgått chris200?

 18. perfro skriver:

  Hamas är en terroristorganisation, vilken man själv får belägg för genom att studera deras hemsida, som även varit utlagd på vårt eget språk.
  Hamas står för en utpräglad antisemitism med det yttersta syftet att förgöra Israel som en självständig nation.
  Man ska verka för heter det att krossa alla moraliska, religiösa,intellektuella och politiska värden som judarna står för.

  Detta judehat komineras naturligtvis med hur detta ska ske?
  Det gäller att hetsa mot judarna som folkgrupp, vinna anhängare för denna uppfattning men framförallt redovisa hur man ska agera som terroristorganisation.

  Det gäller att rekrytera terrorister genom att hylla dem som hjältar i samband med att de genomför sina självmordsattacker.

  Dessa beskrivs i detalj. Det rör sig om inte mindre än 1000 stycken.
  Mönstret känner vi väl till från al-Quida.
  Det kan naturligtvis ske med större effekt om man får stöd utifrån och det har Iran stått för både i Gaza och i Irak.
  Det är inte så märkligt att israelerna måste skydda sig mot detta och även ta till en del medel som från vår skyddade plats kian te sig överdrivna.

  Ändå måste man inte ge upp hoppet om att en fredsuppgörelse ska kunna komma till stånd, men då gäller det att den inte ska ske under galgen.

 19. kris08 skriver:

  Djupare kunskaper om det israeliska samhället och hur det fungerar?
  Två viktiga faktorer är mediestyrning och bunkermentalitet:

  http://www.gt.se/ledare/1.1487430/anna-dahlberg-tva-olika-gazakrig

  Gilad Shalit är soldat i israeliska armén och tillfångatogs av palestinier vid en postering nära gränsen. Det kan verka märkligt hur detta kan rättfärdiga en avspärrning som orsakat enormt lidande, följt av vedergällning mot egna civila och ett förödande krig mot instängda flyktingar.

 20. chris200 skriver:

  @fredad

  Israels blockad av Gaza infördes efter att Hamas tog kontroll över Gaza juni 2007. Motiveringen var att försvaga Hamas och hindra raketer. Israels blockad har inte officiellt varit kopplad till Gilad Shalit förrän frigivning lades till som krav vid de nu pågående förhandlingarna om vapenvila efter Gaza kriget. Israels huvudförhandlare Amos Gilad kritiserade Olmert hårt för detta sena tillägg.
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7545636.stm
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7570605.stm
  http://english.aljazeera.com/news/articles/34/Shalit_deal_causes_controversy_in_Israel.html

  Hamas deklarerade vapenvila 2005, vann valet januari 2006, bojkottades därefter diplomatiskt och ekonomiskt. Den 9 juni 2006 dödade Israel 9 palestinier genom att bomba en strand i Gaza. Efter detta uttalade Hamas slut på deras 16 månader långa vapenvila. 13 och 20 juni dödades 14 palestinier av israeliska missilattacker. 24 juni gick israeliska soldater in i Gazaremsan och tillfångatog två palestinier (påstådda Hamasmedlemmar), och samtidigt dödades 4 och skadades 35 palestinier. Dagen efter, 25 juni 2006, tillfångatogs israeliska soldaten Gilad Shalit. Man krävde frisläppande av alla kvinnliga palestinska fångar samt fångar under 18 år. Istället för fångutbyte inledde Israel 28 juni markoffensiven ”operation sommarregn”, vilken följdes av ”operation höstmoln”, i Gaza för att frita Gilad. Offensiven omfattade bland annat invasion av flyktinglägret Khan Yunis, massarrestering av Hamas politiker, sönderbombning av Gazas elsystem. I offensiven dödades hundratals palestinier. Som respons höjdes kravet för frigivning av Gilad till ytterligare 1000 fångar.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Operation_Sommarregn
  http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=19452&Cr=palestin&Cr1=
  http://en.wikipedia.org/wiki/Gilad_Shalit
  http://www.counterpunch.org/ruether06032006.html

 21. perfro skriver:

  Det förvånar knappast att Chirs 200, en varm anhängare av Hamas,
  Inte med ett ord kommenterar mina uppgifter om Hamas som terroristorgasitation.

  Chris 200 kan ju också via datorn ta del av Hamas program.

  Kan du i det finna NÅGOT som visar på en respekt för judarna och ett godgännande av att Israel har en rätt till nationell suveränitet

  Upp till bevis!

 22. kris08 skriver:

  Tillfångatagna soldater (hela två stycken) användes som ursäkt också för Libanonkriget 2006!
  Ett land som är så otroligt rädd om sina soldater att det startar krig så fort en av dom tillfångatas borde kanske dra sig tillbaka från de ockuperade områdena…

  Fattar fortfarande inte hur omvärlden kan acceptera att tusentals civila dödas för enstaka ockupationsmaktssoldaters skull.

 23. chris200 skriver:

  @perfro

  http://www.sapereaude.se/hamas.html
  I Hamas stadgar från 1988 finns två citat vilka kritikerna anser bevisar det som terrororganisation:

  ””Israel kommer att existera och kommer att fortsätta att existera till dess islam kommer att utplåna det, precis som det utplånade andra före sig.” (martyren, imam Hassan al-Banna, i välsignat minne).”
  Detta är ett av tre citat vilka utgör en bakgrund innan stadgarna ens inleds. Det är ett citat av Hassan al-Banna, som grundade Muslimska Brödraskapet i Egypten 1928 och mördades 1949. Citatet refererar till Israel, inte judar, och erkänner inte Israels existens vilket var naturligt 1947-1949 då Israel grundades genom landstöld och etnisk rensning. Kopplingen till Hamas och nutid är svag. Anledningen till att inkludera citatet tror jag är just ”i välsignat minne”.

  ””Domedagen kommer inte förrän muslimerna bekämpar judarna (dödar judarna), när juden gömmer sig bakom stenar och träd. Stenarna och träden ska säga O Muslimer, o Abdulla, det är en jude bakom mig, kom och döda honom. Bara Gharkad-trädet kommer inte att göra det, eftersom det är ett av judarnas träd.” (Berättat av al-Bukhari och Muslim.)”
  Detta är ett uttalande av Profeten, dvs hör till islams skrifter. Mot bakgrund av att islams skrifter, liksom Hamas stadga, övergripande betonar samexistens med fredliga människor så betyder citatet inte att fredliga judar ska bekämpas.

  Citat från stadgarna som betonar fredlig samexistens:

  “Under islams vingar är det möjligt för anhängarna av de tre religionerna – islam, kristendom och judendom – att samexistera i fred och lugn med varandra.”
  “[Hamas] kommer inte att agera mot någon av islams söner eller mot dem bland icke-muslimer som är fredliga mot [Hamas], om de så är här eller någon annanstans.”

  Uttalanden från Hamas ledare styrker att de respekterar samexistens och en tvåstatslösning baserad på FN resolutionerna:

  “… vi vill ha en fri och självständig palestinsk stat inom 1967 års gränser. Vi ger upp 80 procent av vårt land och nöjer oss med 20 procent.” (Ahmad Yusuf)
  “We accept a state in the ‘67 borders. We are not talking about the destruction of Israel.” (Ghazi Hamad)
  “Men att inte erkänna betyder inte krig med Israel. Vad vi vill ha är en palestinsk stat med 1967 års gränser. Då kommer det att råda vapenvila mellan oss och Israel.” (Khaled Meshal)
  ”Vi inom Hamas är inte emot judar, vi är emot ockupationen.” (Khaled Meshal)
  “Om övergreppen och ockupationen skulle upphöra, så skulle också raketerna upphöra.” (Khaled Meshal)
  ”2006 skrev vi alla palestinska rörelser, inklusive Fatah och Hamas, på ett nationellt försoningsdokument. Vi gick med på att bilda en palestinsk stat enligt 1967 års gränser, inklusive (östra) Jerusalem och en avveckling av bosättningarna.” (Khaled Meshal)

  Dessutom, mina inlägg ovan visar att Hamas respekterat vapenvilor och enbart attackerat Israel som respons på israelisk aggression.

 24. florimond77 skriver:

  Tack Chris 200 för alla utförliga bra inlägg!

 25. chris200 skriver:

  Tack själv florimond77. Isolationen av det demokratiskt valda Hamas (ett i raden av tvivelaktiga påfund av Bush-administrationen) ifrågasätts allt mer och det finns tecken på att en förändring hos EU, men kanske även USA, växer fram. Nyligen har en rad USA politiker, rådgivare, etc uppmanat Obama-administrationen till dialog med Hamas. Samtidigt pågår diskussioner mellan Hamas och delegationer av EU diplomater för att uppmuntra till brytning av isolationen.
  http://www.haaretz.com/hasen/spages/1070974.html

  Det kan anses vara relaterat att Storbrittaniens regering nyligen bestämt att återuppta kontakt med Hezbollah, vilka man isolerat sedan 2005.
  http://www.haaretz.com/hasen/spages/1068809.html

 26. kris08 skriver:

  Frågan är väl hur länge EU tänker ha normala relationer med en regering som består av Likud, ultranationalister (Yisrael Beitenu), ultraortodoxa (Shas och Förenade Tora-judaismen) och högerextrema (Nationell union och Judiskt hem)…

  Avigdor Lieberman som utrikesminister!

%d bloggare gillar detta: