Sann fröjd

Det är en bra bit efter midnatt här i östra Asien, och en hektisk och spännande arbetsdag börjar nu faktiskt att gå mot sitt slut.

Arbetstidsreglering gäller för andra – och jag noterar detta utan att klaga.

Det finns åtskilligt att reflektera över efter denna dag, och möjligen får jag mer tid att göra det  i morgon eller på söndag.

Överläggningarna – avslutade med utrikesministerns middag i hans residens – var påfallande öppna och konstruktiva.

Tidigre på dagen var det en sann fröjd att vara med och inviga vårt nya ambassadkansli här i Seoul.

Solen strålade, blommorna var vackra, alla var entusiastiska och värmen från koreanska gäster och media alldeles påtaglig.

Det är alldeles uppenbart en effektivt fungerande ambassad som sörjer för att Sverige syns och hörs i detta dynamiska land i denna dynamiska del av världen. Inte minst just nu när vi tillsammans firar 50 år av diplomatiska relationer.

Det är sådana replipunkter vårt land behöver runt om i världen. Faktiskt bara tre s k utsända från Stockholm, till vilka då kommer sju entusiastiska och duktiga lokalanställda samt ett expanderande kontor för Exportrådet.

Inte så att vi behöver dem i varje stad i varje land – men väl i nyckelstäder där de kan knyta kontakter och bilda nätverk.

Och Korea och Seoul tillhör alldeles definitivt dessa platser.

I morgon bär det upp till Panmunjom och besök hos den s k neutrala övervakningskommissionen där.

Att Sverige gör en uppskattad insats i denna har alla jag träffat här talat om.

6 Responses to Sann fröjd

 1. alnabone skriver:

  Att få vara i denna del av världen och uppleva det du gör måste ju kännas oerhört tillfredsställande och framför allt, intressant. Att du dessutom uppskattar att få vara med om detta, återspeglas på din blogg.

  Jag tycker du gör ett lysande jobb för att marknadsföra vår nation, förvisso mer åt det politiska hållet men jag tror nog vår industri på ett eller annat sätt nyttjar ditt resande. Kungahuset är inte de enda som ska ha beröm för sitt marknadsförande även om de också står för ett stort arbete i detta.

 2. bengt39 skriver:

  Kul att läsa om Din optimimism och framtidstro Carl!!-Vi behöver flera av Din sort i världen idag och inte minst i Sveige!!
  Hela oppositionen verkar ju bestå av gnällpellar resp -or.
  I och för sig bra för varje gång Östros eller Sahlin syns så rasar ju siffrorna för den ”oheliga” alliansen.
  HÄRLIGT att läsa Din blogg den ger verkligen framtidstro!

  Father Ben
  http://agert.homelinux.org/WorldPress/

 3. rymdfisken skriver:

  Bengt39;
  Framtidstro??? 2009??? Detta år kommer gå till historien som det år ekonomin globalt kollapsade. Någon radikal handlingsplan måste komma fram innan i alla fall jag har någon framtidstro igen.

 4. anderslehman skriver:

  Vad tänker du göra åt ”pellejönsarna” i TV-serien Diplomaterna? Pinsamt att se så infama personer represenera Sverige gentemot utlandet.
  Har man inga intagningskriterier till UD. Dessutom – språkligt står dom ju till och med efter min 15-åriga dotter vad gäller engelska. Pinsamt . . . . .

 5. visionara skriver:

  @ rymdfisen

  Vad är det för fel med att hysa framtidstro utan att det är nedtecknat i en femårsplan?

  V

 6. rymdfisken skriver:

  Först handling sedan framtidstro. Det är inte läge att sitta med armarna i kors och tro att den här knuten i det finansiella systemet skall lösa sig själv. Min medicin är armotering. USA, visa en plan, det räcker inte med fem år, utan snarare 50 år, på hur ni ska betala tillbaka er skenande stadsskuld. Att hela tiden låna för att lösa sina problem känns inte som en hållbar framtidsplan, eller vad tycker ni andra? Det är denna insikt världen bör komma till och handla efter innan jag återfår min framtidstro igen.

%d bloggare gillar detta: