Så är det dags att avsluta denna den första dagen av diskussioner här i Korea. Det blev bl a en intressant middag med olika internationella och inhemska bedömare av den vidare koreanska och regionala scenen.
Dialogen mellan de bägge Korea har helt stannat av, och från norr basuneras nu det ena konfrontatoriska uttalandet efter det andra ut.
Syftet?
Måhända delvis att påverka sydkoreansk opinion, men sannolikt än viktigare att få uppmärksamhet i Washington och måhända också att med ett yttre hot stärka inre sammanhållning i en period där det kanske råder osäkerhet om hur den framtida egna ledningen kommer att se ut.
Regimen i Nordkorea är i dag världens sista totalitära regim – och kanske dessutom den som i ett längre perspektiv gått allra längst i totalitära ambitioner. Individuella mänskliga rättigheter finns närmast per definition inte i ett samhälle som det nordkoreanska.
Det är två i dag synnerligen olika stater och samhällen som skiljs åt av den demilitariserade zon som i sin tur omges av massiva militära arsenaler.
I befolkning är Sydkorea ca dubbelt så stort som Nordkorea, men ser man på ekonomin representerar den stagnerade nordkoreanska ekonomin planekonomin bara några enstaka procentenheter av den den dynamiska och öppna sydkoreanska.
Skillnaden i ekonomisk standard är mer än hundra gånger – men för lite mer än ett halvt sekel sedan var de på samma nivå.
Olika politik ger olika resultat!
Men frågan förblir hur länge detta kan vara – och hur en dag förändringen kan komma. Det finns scenarior av hopp – men det finns också mycket påtagliga scenarior av faror.
Kring dessa frågor har det resonerats åtskilligt under dagen – och kommer att fortsätta att göra det under mitt fortsatta besök i morgon.
Carl, tack för Ditt svar till kommentaren ”anlänt till Seoul”. Det visar att Du även läser ”valda” kommentarer, vilket jag tidigare tvivlat på. Jag har t.o.m. varit osäker om Du skriver Din blogg själv.
Att dessa två, delade nationer kan vara så olika? I grund och botten skiljer de sig inte mer i från varandra än svenskar och norrmän.
Det är märkligt men samtidigt otroligt tydligt hur extremkommunism och demokrati skiljer sig från varandra. I norr, det mest stängda landet i världen. I syd, det nord ofta refererar privat till en utopi. Med Kim som ledare så är man inte nämnvärt förvånad.
Märker man av stämningen mellan nord och syd när man besöker denna del eller är det så pass avlägset mot där du befinner dig?
alnabone,
det är mer skillnad mellan norrmän och svenskar än mellan nord- och sydkoreaner. En mer korrekt jämförelse är det läge som var mellan Öst- och Västtyskland. De är samma folk, samma språk, samma kultur men det som skiljer är politiken. Koreahalvöns utformning är en tragisk utveckling som bl a härrör från Japans ocupation samt Kinas och Sovjetunionens geopolitiska maktintressen efter Japans kapitulation. Koreaner är ett härligt folk!
felixh:
Tack för rättelsen! :-) Jag tog bara något närbeläget. Jag vet att många nord- & sydkoreaner har halva släkten på andra sidan gränsen och aldrig får träffas. Jag kom dock aldrig på att dra den mer närbelägna historien om väst- & östtyskarnas delade öde.
Nordkorea vann i alla fall med 1-0 över Italien, inte bara en världssensation utan även till den store ledaren Kims ära.
Ta och politisera våra blågula gubbar också så blir det kanske mer fart på dom.
Till ära för Carl!
Norsk eller svensk?
På uttagningen till schlagerfestivalen igår från Malmö så var ett nummer med två snygga flickor från Norge och Sverige. Det gick absolut inte att se vem som var norsk eller svensk!
De sjöng bra men gick tyvärr inte vidare.
Det hade även varit kul med ett gemensamt norskt/svenskt bidrag i europafinalen.
Och båda såg dessutom oförskämt bra ut :-)