Efter Abu Mazen till Korea

Efter överläggningar med den palestinske presidenten Abu Mazen i dag på förmiddagen bär det på eftermiddagen via Helsinfors iväg till den sydkoreanska huvudstaden Seoul som inledning på mina dagar i Korea och Kina.

I Seoul är det självfallet allra främst överläggningar med utrikesminister Yu Myung-hwan som står på dagordningen. Jag träffar honom nu efter de samtal han de senaste dagarna haft med först USA:s och sedan Kinas utrikesminister.

Då har det varit den mer spända situationen kring Nordkorea som stått i centum, och den kommer att bli ett viktigt ämne också i mina samtal. Det finns ju oroande indikationer på ett förestående nordkoreanskt robotprov.

Agendan mellan Korea och Europa är dock vidare än så – förhandlingarna om ett frihandelsavtal befinner sig i slutskedet och jag hoppas innerligt att vi slutgiltigt skall kunna hjälpa till att föra den frågan i hamn under det svenska ordförandeskapet.

Men dessutom handlar det självfallet om att utveckla den i grunden mycket goda bilaterala relationen mellan Sverige och Korea .

Som statsminister var jag på officiellt besök i Sydkorea i början av 1990-talet och imponerades av landets utveckling. Sedan dess har man gått igenom den s k Asien-krisen i slutet av 1990-talet  – och drabbas nu påtagligt av dagens kris – men det förändrar inte bilden av en mycket imponerande tillväxtekonomi och ett framtidsinriktat kunskapssamhälle.

Korea gick ju från Korea-krigets förstörelse och elände, och långvarig diktatur, till demokrati och rekordsnabb ekonomisk utveckling under de senaste decennierna.

Och landet ligger mitt i ett Ostasien som tilldrar sig stort intresse.

Det var ingen tillfällighet att utrikesminister Clintons första resa gick hit. Och det är heller ingen tillfällighet att Japans premiärminister Aso är den första utländska ledare som president Obama tar emot i Vita Huset.

Även vi har all anledning att stärka våra – Sveriges och den övriga Europeiska Unionens – förbindelser med detta dynamiska land.

One Response to Efter Abu Mazen till Korea

 1. kris08 skriver:

  Men samtalen med den (egentligen fd) palestinska presidenten var inte värda en kommentar?

  Vet inte om du noterat att Obama har utsett Dennis Ross till särskild rådgivare angående Mellanösternländerna runt Persiska viken?
  Han hade vissa framgångar som fredsmäklare i Israel-Palestinafrågan under Clintonadministrationen, men på senare år har han haft en chefsposition inom den sionistiska lobbyn (Jewish People Policy Planning Institute)!

  Visst lär väl Obama vara upptagen, men en snabb koll i Wikipedia kanske han hade kunnat kosta på sig…

  http://www.noquarterusa.net/blog/2009/01/27/dennis-ross-and-the-jewish-people-policy-planning-institute/

  http://www.reuters.com/article/pressRelease/idUS216643+29-Jan-2009+PRN20090129

%d bloggare gillar detta: