Inför dagens möten

Mulen morgon i Bryssel inför dagens serier av olika möten i olika ärenden.

Traditionellt börjar dessa dagar med frukost i den nordisk-baltiska kretsen, men i dag är det Cecilia Malmström som går dit för att förbereda dagens diskussioner medan jag styr till frukostmöte med italienske utrikesministern Frattini och några kollegor i andra ärenden.

Sedan drar ministermötet igång vid 10-tiden, men det torde ta någon timma innan Cecilias del av mötet – förberedelserna för toppmötet i mitten av mars – är avklarat och man kommer in på det egentliga utrikesministermötet.

Uttalanden om den försiktigt hoppfulla situationen i Irak och den alarmerande situationen i Sri Lanka är redan färdigförhandlade. Kravet på humanitärt tillträde i det senare fallet är viktigt.

Och det ger oss möjlighet att fokusera på mer informella diskussioner om Afghanistan, Mellersta Östern och Balkan.

Viktigast blir dock lunchdiskussionen om det Östliga Partnerskapet.

Förhandlingar i ärendet här i Bryssel – avgörandet kommer ju vid toppmötet i mars – har ofta handlat om detaljer, och då är det viktigt att vi på politisk nivå kan syresätta den strategiska vision som ligger bakom detta förslag.

Icke minst i dessa dagar av tilltagande politiska konsekvenser av den allt djupare finansiella krisen tror jag att det är utomordentligt viktigt.

3 Responses to Inför dagens möten

 1. rulle skriver:

  Det är knappast någon idé att Cecilia Malmström ödslar skattebetalarnas pengar på att åka till Mellersta Östern. Detta efter att Malmös tok-vänster, med Ilmar Reepalu i spetsen, visat det Israel-hat som muslimerna i Rosengård krävt.
  Svenska representanter kan efter detta inte uppvisa någon trovärdighet som medlare i Mellan Östern frågan.
  Vem bestämmer egentligen i utrikesfrågor i detta land?

 2. mrmhalland01 skriver:

  Om det här med Israel-matchen beror på att man är rädd att det ska komma Israel-fientliga människor till platsen för att ställa till bråk, så föreslår jag att polisen, utrustad med övervakningsutrustning, hundar och några bussar, kallar in extrapersonal för att gripa dem, transportera dem till häkten i bussarna och lagföra dem.
  Jag börjar bli uppriktigt trött på människor som flyr kriget och sedan fortsätter det i sitt nya land !
  Jag är den förste att vilja hjälpa människor som flyr krig, men ska de fortsätta bråka här tycker jag man ska ompröva deras tillstånd att vara här.
  Vi kan inte acceptera att våldet ökar och blir vardag i vårt land.

 3. mrmhalland01 skriver:

  flamman,
  Jag tror att just de ansträngningar Sverige gör, visar att vi tillhör såväl västvärlden som Europa.

%d bloggare gillar detta: