Till Bryssel och vidare…

Efter en vecka hemma i Sverige ter sig den närmaste tiden nu påtagligt annorlunda.

Nu på eftermiddagen flyger jag ner till Bryssel för de olika förberedande mötena inför morgondagens möte med EU:s utrikesministrar.

Väl framme i Bryssel går vi igenom de olika ärenden uppe på den svenska representationen.  Det är morgondagens diskussioner om det Östliga Partnerskapet vi har anledning att koncentrera oss på.

Och sedan skyndar jag iväg för middag med Olli Rehn. Han är ju den kommissionär som har ansvar för såväl Balkan som utvidgningspolitiken.

Sverige tillhör ju dem som tydligast argumenterar för en union som förblir öppen för nya medlemmar, även om erfarenheter från den senaste utvidgningen visar på betydelsen av att med viss noggrannhet se till att kandidatländer verkligen uppfyller de krav som måste ställas på en medlem.

Kommissionen har just presenterat sin utvärdering av den stora utvidgningen 2004, och den visar entydigt hur viktig denna var för unionen i dess helhet.

Och på samma sätt som tidigare utvidgningar – med alla sina utmaningar – stärkt unionen finns det all anledning att tro att kommande också skulle göra det. En större union har en större global vikt.

Olika engagemang i Bryssel fyller så såväl min måndag som min tisdag – med måndagen i ministerrådets rätt förfärliga byggnad Justus Lipsius och tisdagen i Europaparlamentets dock något bättre dito.

Men sedan bär det hem igen.

På onsdag har vi så i Stockholm besök av den palestinske presidenten Mahmoud Abbas för viktiga samtal.

Vi träffades ju för inte så länge sedan – det var mitt under Gaza-kriget – nere i Ramallah, men nu reser han till Oslo, Stockholm och Prag för diskussioner inte minst inför den stora konferens om  bl a återuppbyggnaden av Gaza som äger rum i Sharm el Sheik i början av nästa vecka.

Där kommer jag dock inte att finnas – det blir Gunilla Carlsson som för de svenska färgerna där – eftersom jag senare på onsdag styr kursen mot Ostasien för några dagar av intensiva överläggningar först i Seoul och senare i Beijing.

Den rutten har ju just beträtts av Hillary Clinton på hennes första utlandsresa som USA:s utrikesminister – vilket tydligt visar såväl områdets som dess frågeställningars stora betydelse just nu.

Men först är det Bryssel som gäller…

20 Responses to Till Bryssel och vidare…

 1. florimond77 skriver:

  Jag hoppas Abbas tar upp det obestridliga faktumet att Israel attackerar, skickar soldater och occuperar folks hus mm behandlar palestinier fruktansvärt illa på Västbanken i de områden de olagliga bosättarna befinner sig och hur man med våld och död riktar sig mot de som protesterar när muren tar deras hus och olivträd. Och – inte att förglömma – detta sker i områden varifrån israel inte beskjuts! Så det spelar ingen roll med raketer eller ej. Israel bedriver sin bulldozer – bomb politik som de samvetslöst vill. Hur mycket idioter får de bli innan de stoppas?

 2. alnabone skriver:

  Med Netanyahu vid spakarna lär denna ”bulldozer” politik knappast avta. När Hamas avväpnas och avvecklas finns det nog verkligt hopp för någon form av varaktig fred i regionen, knappast förr…

 3. chris200 skriver:

  30 års massinvandring ökade andelen judar i Palestina från 6% (1914) till 33% (1947). 1947 ägde judar 6% av landområdet. Det året skapades Israel av FN, på 56% av landområdet. Att ge majoriteten av palestiniernas land till en nyligen invandrad minoritet var en enorm orättvisa.

  Inom Israels område var befolkningsfördelningen ca 51% judar och 49% palestinier. Det var uppenbart att Israel, genom naturlig befolkningsökning, inom kort skulle kontrolleras demokratiskt av palestinier. I linje med sin ideologi om en judisk stat utan palestinier, valde judarna/zionisterna därför att genomföra intensiv etnisk rensning 1947-1948, vilket tvingade 750000 palestinier (halva befolkningen i hela området) på flykt. Ett brott mot mänskligheten.

  FN är medskyldigt till landstölden och etniska rensningen. Men istället för att idag söka rättvisa söker man att begrava den, genom den 30-åriga fredsprocessens mål att ge Israel 80% av landområdet, utan flyktingåtervändo.

 4. visionara skriver:

  Trist att se att denna blogg blivit ett tillhåll för antisemiter som i stort sett dagligen är här och sprider sin desinformerade propaganda.

  V

 5. chris200 skriver:

  Källreferens för mitt ovanstående inlägg:

  ”The Ethnic Cleansing of Palestine”, skriven av israeliske juden Ilan Pappe.
  http://www.amazon.co.uk/Ethnic-Cleansing-Palestine-Ilan-Pappe/dp/1851685553/

 6. carlbildt skriver:

  Stavningen av Justus Lipsius korrigerad. Tack för påpekandet!

 7. florimond77 skriver:

  alnabone
  vi pratar om västbanken.De områden som ej kontrolleras av hamas eller varifrån raketer ej skjuts.
  visionara
  att kritisera staten israel är inte antisemitistiskt. Vad kallas det när man inte får kritisera en stat?

 8. fredad skriver:

  florimond
  Jag undrar om du har du något begåvat att säga om Amnestys rapport angående Hamas övergrepp efter den sk vapenvilan? Du får urlen här: http://www.amnesty.org/en/library/info/MDE21/001/2009/en.
  På ett eller annat sätt kommer den kanske att smyga sig in som ett allvarligt orosmoment i utrikesministerns samtal med Abbas.

 9. orust skriver:

  Hur många av er såg BBCs utordentliga dokumentär om Iran i P2s Dokument utirån? Fantastiskt att återuppleva 30-40 års historia med alla misstag, svikna förhoppningar, svikna löften, mm, mm! Det är ingen vacker bild som målas upp kan vi lugnt konstatera. Nu undras, vad gömmer sig bakom dagens febrila aktiviteter, under vilka mattor samlas det mesta skräpet?
  Väl flyga som örnar …

 10. perfro skriver:

  Det är långt ifrån otroligt att Nethanyahu och Abbas kan nå längre i fredssamtal än vad som hänt hittills.
  Nethanya förstår dock att han behöver en bred koalition av mer moderata krafter, vilket kräver att Kadima och även socialdemokraterna deltar i en sådan.
  Abbas är en klok man, men kan inte representera de grupper bland palestinierna, som tveklöst står Hamas nära.

  Men mycket kan hända. Hamas slittras nu i två grupper, varav den mest extrema än så länge har ett marginellt övertag.

  I övrigt är i vilken utsträckning Carl kan medverka i denna besvärliga försonings-och fredsprocess annat än som samtalspartner, lång vara som en uppskattat sådan.

 11. perfro skriver:

  Det var ju trevligt kris 08 att du för en gång skull håller med mig.
  Att gratulera vinnaren kan väl knappast ha skett på annat sett än genom att markera sin vilja till samarbete med en demokratiskt vald regering i Israel, en sådan som verkligen vill delta i fredssamtal.

  Att en terroristorganisation får makten i ett val i Gaza mellan två partier kan visserligen rubriceras som ”demokratiskt”, men har dessvärre sin likhet i en rad andra områden och länder.

  Det kanske intse är så lätt att fastställa vilken part som står för de värsta ”krigsförbrytelserna” så som Amnesty nu definierat dem.

  Israel menar, vilket är rätt, att de har rätt till självförsvar och att värna om sin stats existens gentemot de hot mot detta som långe existerat.

  Samtididigt går det inte att förneka att Israel använt sig av en rad metoder som måste kritiseras.

  Det har också Carl gjort och jag kan också hänvisa sig till judinnan Cordelia Edvardsson, Svenskans mångåriga korrespondent på plats.

  Hoppas vi nu är något sånär överens.

 12. kris08 skriver:

  Ojdå, ursäkta så hemskt mycket!
  Naturligtvis så har jag ingen som helst kritik mot Carl Bildt!
  Det är så klart viktigare att korrigera stavning än att prata om otrevliga vapen.

 13. kris08 skriver:

  För att inte perfro ska framstå som förvirrad kan jag nämna att två inlägg ”råkade” försvinna.

  Amnestyrapporten som nämns finns på:

  Klicka för att komma åt doc_19194.pdf

  Båda sidor kritiseras, men själv fastnade jag för Dense Inert Metal Explosives (DIME) och Cube-shaped shrapnel…

 14. orust skriver:

  Sista numret av London Review of Books, 26 feb 2009, når mig idag. Där återfinns ett inlägg av Amira Hass, medarbetare i Haaretz, med titeln Return to Gaza. Inlägget ger en förfärande bild av det bottenlösa barbari som utövades av Israel i Gaza – läsvärt och tänkvärt från en röst som varit där!

 15. florimond77 skriver:

  svar till Fredad
  jag tror inte att någon inbillar sig att Hamasgubbarna är några dunungar. I rapporten står det att de gav sig på sådana som samarbetat med Israel. Allt våld är vidrigt men det allra vidrigaste är det mot barn och det nämns inga barn här. Vad hade dessa barn gjort Israel som lämnades att dö och som brutalt nedmejades av israeliska soldater?

 16. bildterberg skriver:

  visionara
  Vilka är semiter?

  fredad
  Hur menar du att man ska kunna transportera byggnadsmaterial
  till skyddsrum i Gaza om man är utsatt för blockad
  och inte får 4 miljarder dollar om året i i-landsbidrag?

 17. visionara skriver:

  bildterberg

  Läs fredads kommentar här ovan en gång till, riktigt noga, och den besvarar alla dina frågor.

  Kan man bygga tunnlar kan man också bygga skyddsrum.

  V

 18. bildterberg skriver:

  visionara
  Du menar att tunnlarna skulle kunna användas för att transportera byggnadsmaterial till skyddsrummen.
  Fast å andra sidan kan det kvitta med skyddsrummen
  om israel får så många GBU-39 och GBU-28 de nånsin behöver
  från USA:

  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=11743

  Vad bekvämt för israel att man slipper få tag
  på sina vapen via tunnlar…

  Och visionara:
  Du glömde visst det där med vilka som är semiter…

 19. chris200 skriver:

  @fredad

  Att palestinierna ser sina stupade frihetskämpar som martyrer är rimligt. Men att de skulle vilja offra sina barn som kanonmat låter väldigt cyniskt. Som ett slags skyddsrum användes FN byggnader/skolor och hus som israeliska armén försäkrat vara trygga (vissa av dem bombades ändå).

  Svenska medier rapporterade i december om att vapenvilan inte förlängts och att Hamas sedan börjat skjuta raketer, och förväntade en israelisk attack mot Gaza. Med sönderbombningen av Libanon 2006 i färskt minne så visste man om Israels brutalitet, men ifrågasatte om en sådan stor offensiv var trolig inför valet och på vintern. Det som svenska medier utelämnade i sin rapportering var att fredsavtalets villkor inte uppfyllts av Israel och att Israel bröt vapenvilan 4 november.
  http://www.usnews.com/articles/news/world/2008/12/30/why-the-gaza-war-between-israel-and-hamas-broke-out-now.html
  http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/01/07/AR2009010702645.html

 20. fredad skriver:

  jag skrev ett inlägg på denna blogg den 23/2 på kvällen. Jag skrev om händelserna i Gaza och jag berörde det faktum att det inte finns tillräckligt med skyddsrum i Gaza. Jag framförde även åsikten att det fanns en lång upptrappning till kriget och jag ser det som märkligt att faran för ett förestående krig inte togs på ett sådant allvar att det hindrades av alla de inkl Sverige som nu SER Gaza. Mitt inlägg kommnetardes men finns inte kvar. Jag förstår inte riktigt hur detta gått till…

%d bloggare gillar detta: