Prövning i Lettland

I går avgick den lettiska regeringen under premiärminister Ivars Godmanis. Trycket från den ekonomiska krisen blev för hårt, och till slut revolterade några av partierna i hans regeringskoalition.

Krisen slår nu med mycket stor styrka mot detta vårt grannland på andra sidan Östersjön. Under veckan kom prognoser som pekade mot att landets BNP kan komma att minska med upp mot 12 % under detta år.

När jag var över i Riga för någon vecka sedan var mitt syfte att säga att politisk stabilitet var en förutsättning för att med utsikt till framgång kunna genomföra det saneringspaket som ju såväl IMF som bl a Sverige stött och bidrar till finansieringen av.

Då var premiärminister Godmanis fast beslutet att stå fast vid kursen även om den självklart inte ger någon kortsiktig popularitet. Han såg sin uppgift nu som lika viktig som när han var det självständiga Lettlands förste premiärminister i en alls icke enkel situation i början av 1990-talet.

Nu ter sig situationen således mer osäker. Min förhoppning är att det snabbt skall gå att nybilda en måhända breddad regering som är fast förpliktad att fortsätta genomförandet av saneringspolitiken.

Förlängd osäkerhet – t ex genom ett nyval – skulle med all säkerhet leda till att den ekonomiska situationen ytterligare försämrades. I värsta fall kan utvecklingen skena bortom kontroll med oförutsebara också politiska konsekvenser.

Det vilar ett tungt ansvar på ledningarna i de olika politiska partierna i landet liksom på president Valdis Zatlers.

Sedan de dramatiska dagar då landet vann sin självständighet har man haft en i allt väsentligt mycket positiv och gynnsam utveckling. Det är nu det självständiga Lettlands politiska styrka för första gången testas på allvar.

Att utvecklingen har stor betydelse också för oss och andra grannländer i Östersjö-området säger sig självt.

7 Responses to Prövning i Lettland

 1. Mekongs Blogg skriver:

  Det handlar om att medbogare i Baltikum ska sättas på svältkost för att rädda Swedbank och SEB. Fråga islänningarna vad de tycker om att rädda banker? Leder bara till fattigdom och soppkök! Många regeringar i Europa kommer att falla när arga medborgare genomskådar den bluffen!

 2. alnabone skriver:

  Nu när omvärlden drastiskt destabiliteras så är det mycket oansvarigt att göra de indragningar på försvaret vi i dag gör. Dagens debattartikel i DN av Bo Pellnäs, erfaren överste som varit i svensk utlandstjänst i många år, talar sitt tydliga språk.

  Att lämna huvudstaden oförsvarad i en tid då vi ser att vår omvärld blir allt mer instabil är risk jag tror kan vara dyr att ta… Det kan kosta mer än det smakar…

 3. perfro skriver:

  Det lär nog tyvärr inte bli någon politisk stabilitet i Lettland på lång tid.
  Det nu avgående regeringen har inte bara hmnat i ett besvärligt ekonomiskt läge som den inte helt kan lästas för utan den har även tvingats fatta en rad impopulära beslut.

  Detta har lett till en folklig revolt som har sina likheter med den på Island.

  Det finns knappast heller en handlingskraftig opposiion, som därtill saknar möjlighet få majoritet.
  Fråga är i så fall vilka partir som ska kunna enas om vad.
  Det är dessvärre en överslätning att hävda att läget inte varit gynnsamt; det har varit mer än så.

  Våra banker har dessutom medverkat till den finansbubbla, som drabbat både vår och Lettands bankväsende.

  Som Carl beskriver saken så saknas förutsättningar ge Lettland ekonomiskt stöd.

  Om nu regelboken säger så måste en omprövning ske.
  Katastrofhjlp behövs för den kommande politiska stabilitetens skull.

 4. stig2entreprenoren skriver:

  Nu får politikerna bekänna färg.
  Att hantrera tuffa krav på åtgärder och försöka förklara dessa för en folkmobb på ett pedagogiskt sätt är inte det lättaste.
  Om några tokiga populister kommer upp på scenen så blir det med all säkerhet bara ännu värre.

 5. dagoien skriver:

  Lettlands ønske om snart inntrede i eurosonen forsterker problemet. Uten snarlig euro-inntrede i sikte kunne de latt valutaen svekke seg, slik noen naboland – inkludert Sverige – har gjort. (Ikke at det er en vidunderkur, men det løser noen problemer for små land.) Når euro-inntredet og dermed EU er en del av problemet, så bør EU også hjelpe med løsninger for de tre små baltiske landene. En mulig løsning er å fremskynde overgang til euro, og mer eller mindre umiddelbart gå over til euro for å redusere usikkerheten i markedet om disse valutaene. En annen mulig løsning er å umiddelbart avlyse overgangen til euro og la valutaene i de baltiske landene flyte fritt mot euro, i praksis en devalvering. Norden har erfaring med at et land i regionen drar med seg et annet, så de baltiske landene bør koordinere dette med hverandre, og også med EU og de skandinaviske landene. Våre valutaer kommer til å bli påvirket av hva som skjer med de baltiske valutaene.

 6. Magnusgus@AD skriver:

  Lettland kommer inte glömma Sverige och våra klåparbanker som trots att vi upplevt samma sak på 90-talet ändå frestades att köra samma ”affärsplan” på de outvecklade baltiska länderna som här hemma.
  Och för att ge stöd nu när allt spruckit, då har man mage att kräva gigantiska budgetneddragningar som sänker redan löjligt låga löner för statsanställda så de i många fall nu måste gå från hus och hem.
  Tack för det, Sverige!

 7. Magnusgus@AD skriver:

  Nu fick vi nyligen se en dokumentär (ngn som har en länk?) om svenskbankerna och hur den svenska regeringen varit mkt aktiv i ”räddningsplanen” för den lettiska ekonomin.
  Det var uppenbart att Sveriges fokus till största delen är att rädda de tre egna bankerna, inte att hjälpa och ställa till rätta i Lettland.
  I tisdags kom uppgifter om att man inlett polisundersökningar mot svenskbankernas metoder för återtagande av panter bl.a.
  Mkt att skämmas för här uppenbarligen, och tyvärr lär väl de svenska ”rådgivarna” göra allt för att dessa polisundersökningar läggs ner. Vi vill inte se korruption, eller…?
  ”Vill ni ha ngn hjälp eller?”

%d bloggare gillar detta: