Ett starkare Norden

I dag presenterar f d norske utrikes- och försvarsminister Thorvald Stoltenberg sin idérapport om möjligheter att ytterligare fördjupa det nordiska utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetet.

Rapporten överlämnas till oss nordiska utrikesministrar i Oslo senare i dag, och i samband med detta är det självfallet också presskonferens.

Själv hoppas jag att det skall bli bred debatt om de olika idéer som finns i rapporten.

Det är också viktigt för att ge underlag inför det att vi senare mer konkret skall börja att ta ställning till rapportens olika idéer.

Det handlar knappast om att i grunden förändra de säkerhetspolitiska vägar våra länder valt. Norges och Danmarks fasta anknytning i Nato ligger ju t ex också entydigt i Sveriges intresse.

Men det handlar om att komplettera med ett på alla områden förstärkt nordiskt samarbete. Vi får se vad idérapporten innehåller, men jag ser ju betydande fördelar med ett utvidgat samarbete i såväl Östersjö- som Arktis-områdena.

3 Responses to Ett starkare Norden

 1. oppti skriver:

  Ditt arbete för fred och ditt intresse för försvar-är det förenligt?
  När du reser omkring i Världen i olika konflikter och försöker medla fred-är det brist på vapen som bekymrar då?
  Är det den starkare som får rätt och slipper vika ner sig?

 2. flamman skriver:

  Finnes det verkligen ett realistiskt intresse från våra grann-lænder att samarbeta med svergie??
  Ett land som gång på gång genom 1900 talet går stick i stæv med omværlden ,vad gæller dess sækerhet.
  Idag bær gotland læmnat till vilkensom,Stockholms nærførsvar ær ett skæmmt. Vi hævdar neutralitet i krig.Gott så,MEN då fasligger en skyldighet att kunna skydda såvæl sitt terroterial vatten som land.Med den motorbåts-klubb som kallas flottan idag låter det sig nog inte gøras. Vi som har nordens længsta kustlinje.
  Kanske dax att svenska politiker vaknar upp ur tørnrosa sømnen vad gæller vår sækerhet.

 3. felixh skriver:

  ja, man kan nu läsa i SvD om hur Stoltenberg presenterat sitt förslag. Det lilla som kan utläsas av det hela pekar ju på att hans förslagstankar är illa förankrade och samordnade i den norska säkerhetspolitiken. Ta en sådan enkel sak som Gripen, där det funnits en tydlig chans att samordna luftförsvaret i framtiden mellan Sverige, Norge och på sikt Danmark.

  Nej, den nordiska försvarstanken är stendöd! Satsa kraften på NATO och EU, det första kräver ju att Socialdemokratin gör upp med sig själva och kör seminarier inom rörelsen om att NATO inte längre är lika farligt!

%d bloggare gillar detta: