Till Gaza och lidandet

Efter en bilresa på lite mer än en timme sitter jag nu vid gränskorsningen Erez på väg från Israel in i Gaza.

Alla tillstånd för resan skall vara klara, men jag vet av erfarenhet från situationer som denna att man aldrig skall ta någonting för givet.

Konflikten om Gaza är inte avslutad – den är för dagen nedtrappad till en lägre våldsnivå.

Men syftet med mitt besök i Gaza är att få en bättre bild av situationen och att besöka olika humanitära organisationer som arbetar här. Det är FN:s hjälporganisation UNWRA som är min värd, men jag kommer också att besöka andra under dagen

Dessutom vill jag gärna visa mitt stöd för dem som arbetar med dessa svåra frågor under mycket svåra omstänsigheter.

Jag är den första utrikesminister som besöker Gaza på mycket lång tid – FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon var dock här efter konflikten.

Det är ett rätt omfattande program jag har, även om det naturligt nog huvudsakligen omfattar Gazas norra delar i och kring Gaza stad.

Bostadsområden. Sjukhus. Kliniker. F d industriområden. Hjälporganisationer.

Och fram mot kvällen skall jag vara i Tel Aviv för olika samtal med israeliska företrädare.

Då – liksom senare – kommer mina intryck från dagen i Gaza att vara viktiga.

40 Responses to Till Gaza och lidandet

 1. orust skriver:

  Carl – vi ser alla fram emot din rapport från Gaza och önskar dig all lycka med dagen! Orust.

 2. oppti skriver:

  Bra jobbat Carl.
  Försök få Israel att inse att de bör hjälpa till med återuppbyggnaden med egna medel.

 3. bockgaard skriver:

  Glöm inte att ta på skottsäker väst, och hjälm är nog inte heller fel!

 4. rymdfisken skriver:

  Lycka till, jag tänker lite extra på dig idag.

  I Getinge, i samma lilla samhälle som jag befinner mig nu, sitter två förtvivlade mammor som har kvar sina sammanlaggt 10 barn i Gaza. (Reportage i dagens Hallandspost). Dessa barn bor i tält, fryser om natten, saknar sina mammor och får inte mat varje dag. Hittar du dessa barn (i ett FN-läger)så ta lite foton av dem som du ge skicka hem till Sverige.

 5. geneve2 skriver:

  Carl Bildt, det var lite oförståndigt av dig att berätta i förväg att du besöker Gaza. Var rädd om dig!
  Du behövs. Naturligtvis för din familj men också för hela världen.

 6. perfro skriver:

  Visst är det bra med besök i Gaza även om det sker på låg nivå.
  Att komma in i konflikthärden, där Hamas har sin administration, sina vapenlager och sina gömställen inom civila bostadsområden är förstås omöjligt.
  Det skulle Hamas aldrig tolerera även om det hade skett via FN-medverkan. Tyvärr är det så.
  Nu har ju Hamas haft sin högsta ledning på besök i Iran i avsikt att diskutera kommande strategi.
  Misstänker att det inte bidrar till att komma ett vapenstillestånd bnärmare.
  Sen är ju frågan, varför är Israels regering helt, i alla lägen, emot att slå till i Gaza, när ändå felaktiga raketbeskjutningar äger rum.

 7. kris08 skriver:

  ”Konflikten om Gaza är inte avslutad – den är för dagen nedtrappad till en lägre våldsnivå.”

  Visst, och vad jag vet är den illegala blockaden också kvar, förutom minimala rännilar med nödhjälp.
  Bosättningarna byggs väl också ut i det tysta.

  Angående samtalen så finns det ett uttryck ”Speak softly, but carry a big stick”…

 8. adania skriver:

  Naturligtvis vet du, att i det närmaste alla på UNWRA:s lönelista är lokala araber, medlemmar av eller prisgivna åt Hamasterrorn. Ingen du möter vill ha knäskålarna avskjutna, eller ännu värre.
  Du glömmer väl inte att fråga om hur Gilad Shalit mår. Kan du inte fråga om du inte kan få träffa honom, för alla miljoners skull…

 9. ralphhaglund skriver:

  Tips till Bildt:

  Se till att det inte blir belöning till Hamas så de vet att de kan göra vad som helst, gå och gömma sig medan Israel gör vad de är tvungna till och därefter få enorma summor i bidrag. Varje gång. Diskutera läget när Israel lämnade för 3 år sedan, när araberna där fick mer än 3000 toppmoderna, mycket lönande växthus, industriby, löfte om återställd flygplats, stor hamn, hur de ska få igång turism vid den vackra medelhavsstranden, de har gas lite utanför värd $4 miljarder……. Allt förspänt! Diskutera vad de kan göra för att bli ekonomiskt oberoende, sen kan de LÅNA pengar till det!

 10. adam4444 skriver:

  Lycka till Carl! Med Hamas ”skall man aldrig ta någonting för givet”. Hoppas att du inte råkar ut för deras förlupna rakett. En har redan exploderad idag i Ashkelons centrum fast de hade otur att området var obebyggt. Tror du att Hamas lyssnar på dina goda råd och erkänner Israels rätt att finnas? Eller är det bäst att inte ta upp denna kännsliga fråga och lova lite mera i svenskt bistånd för att lugna ner upprörda givare till stiftelsen Al Aqsa spannmål i Malmö?

 11. florimond77 skriver:

  Bra!Alla borde åka dit.Det ögat ser säger ibland mer än ord.

 12. bestofmankind skriver:

  Det är inte bara politiskt men även moraliskt och mänskligt nyttigt för dig Carl Bildt att se lidanden face to face.

  Och jag hoppas att du lär dig något om livets mening vid ditt besök.

 13. chris200 skriver:

  @ralphhaglund

  Angående Gazas ekonomi, så glömmer du berätta att Israels illegala blockad av Gaza har tvingat dess 1,5 miljoner invånare in i fattigdom och svält. För att kunna bedriva handel så krävs ju öppna gränser för import och export. Israels omvandling av Gaza till världens största fängelse har effektivt dödat Gazas ekonomi. Förutsättningarna till återhämtning har inte blivit bättre nu när all infrastruktur har bombats sönder.

  Angående belöningar, bör vi även se till att Israel inte belönas för sin långa rad brott mot internationell lag. Det innebär bland annat att strypa det årliga stödet från USA på flera miljarder dollar.

 14. moniqas skriver:

  Håller tummar och tår att det blir ett lyckat besök i alla ordet bemärkelser. Världen behöver såna som du. Go for it! :-)

 15. hojer skriver:

  Tillsammans med hela världssamfundet fördömer vi Hamas terroristattacker och den påföljande vedergällningen. Både israeler och palestinier har rätten att leva i fred och säkerhet i suveräna stater.

 16. tg46 skriver:

  Intressant att CB håller mycket låg profil med detta besök – faktist hela resan som började strax efter Davos. Det är inte hemligt eftersom vem som helst har tillgång till denna blogg. Om det hade varit Clinton, Kouchner eller Miliband hade besöket varit över hela världspressen, CNN, Sky, you name it.

  cheers
  tg46

 17. ralphhaglund skriver:

  Chris200: Du glömmer en liten sak – kausalitetsprincipen. Där fanns ingen blockad förrän Hamas tvingade fram den! Det finns inget illegalt alls – Israel har ingalunda skyldighet att mata människorna i Gaza som först valde Hamas, så de ska slippa arbeta! Läs på

  http://www.jcpa.org/JCPA/Templates/ShowPage.asp?DRIT=1&DBID=1&LNGID=1&TMID=111&FID=378&PID=0&IID=2037&TTL=Is_Israel_Bound_by_International_Law_to_Supply_Utilities,_Goods,_and_Services_to_Gaza?

  Hamas vet också att den dag de släpper den ytterst illegalt kidnappade värnpliktige Shalit öppnas också gränsen mot Egypten. Han som de vägrar låta Röda Korset träffa, vilket är ett direkt brott mot alla krigslagar. (Personligen tror jag inte han lever, men det har inte med saken att göra.)

  Israel gick med på 6 månaders vapenstillestånd. Vad gjorde Hamas? Byggde upp sin ekonomi, reparerade sina växthus? Nä, de jobbade stenhårt på att importera större och större raketer från Iran via tunnlar och havet. Det gick helt enkelt inte längre.

  Jag håller med om att EU och FN har stor skuld i vansinnet genom att proppa in pengar i en totalt korrupt organisation som Fatah, vilket hjälper till att förstöra livet för palestinaaraberna, vilket fick dem att prova Hamas som alternativ. Det FINNS några småpartier där, som fick drygt 5% i senaste valet, som ägnar sig åt välfärd och att hejda korruptionen – ge pengarna till dom! Tyvärr har de stora givarorganisationerna inte upptäckt det, och inte Bildt heller.

  En mycket insatt beskrivning av situationen från insidan – rätt lång – finns på

  http://www.michaeltotten.com/archives/2009/02/a-minority-repo.php

 18. kris08 skriver:

  Låg profil? Nja, man ska naturligtvis kolla i australiska tidningar för att läsa om Bildts besök!

  ”The strike came as Swedish Foreign Minister Carl Bildt toured the battered Palestinian enclave, where on Monday the army carried out a air raid that killed a Gaza militant.”

  ”Bildt meanwhile, paying a surprise visit to Gaza, toured a demolished factory and a hospital damaged during Israel’s 22-day assault.
  He met with UN and hospital officials and surveyed the damage from the war but did not plan to meet with anyone from the Hamas government.”

  http://news.smh.com.au/breaking-news-world/gaza-rocket-hits-israeli-town-truce-talks-drag-on-20090203-7wql.html

  Någon som sett till den svenska journalistkåren?

 19. rymdfisken skriver:

  Ja, faktiskt. Bildt blev intervjuad på radionyheterna.

  Kul att de flesta här idag (oavsett vems parti man har tagit i mellanösternkonflikten) verkar tycka att det är bra att Carl besöker Gaza idag.

 20. mrmhalland01 skriver:

  rymdfisken och alla andra,

  Varje besök av en statsman är bra i denna regionen, möjligen undantaget Iran.
  Det borde vara någon där varje dag.
  Det blir förhoppningsvis som en mänsklig sköld.
  Hamas kan rimligen inte skjuta raketer inför ögonen på en statsman och Israel kan naturligtvis inte anfalla ett område med statsmän.

  Det kanske är lösningen på konflikten ?
  Bygg ett kontorshus i Gaza, befolka det med statsmän från olika länder. Nu för tiden kan man arbeta var som helst.

 21. goce53 skriver:

  Carl Bildh, Du jobbar bra med izraelera och palestinierna, Du kan uppnå mycket t.o.m mer än Obama tack och lov resultatena kommer med all säckerhet. Lycka till.

 22. lenaisrael skriver:

  Carl Bildt!

  Judarna har fått ett hemland, därigenom vapen liksom andra länder. De går inte längre frivilligt sin utrotning i mötes.
  Svårt kanske för en del att acceptera. Inte ens krokodiltårar har fällts för israelerna som i 60 år haft krig och terror dagligen.

  Länge leve det demokratiska Israel.

 23. Bo W. Höglund skriver:

  Och, som vanligt, vill jag gärna påminna om att :

  ”Alla länder har en armé, sin egen eller någon annans!”

 24. andreassvensson skriver:

  Hej Carl Bildt
  Hur känns det att vara i Gaza samtidigt som en stor internationell konferens öppnar I Danmark ? Sverige har inte ens blivit inbjuden,däremot flera europeiska länder inkl Norge och Danmark som är ju värdlandet.Konferensen handlar om ett viktigt ämne-hur man skall förebygga smuggling av vapen till Gaza.
  Har Du någon kommentar ?
  Våra massmedia med TT i spetsen har inte ens nämnt detta,lika lite som att en Grad missil med 20kg spränämnen exploderade idag i Askhelon,nära en dagis. Jag tycker Du borde vara i Askhelon idag,istället för Gaza,för att få bättre perspektiv på konflikten.
  Å andra sidan betraktas inte Sverige längre som neutralt land,men väl pro palestinsk nation.

  ————
  The participants in the meeting will be
  USA, Canada, United Kingdom, Germany,
  France, Spain, Italy, the Netherlands and Norway.

  From: Udenrigsministeriet
  Date: Tue, 3 Feb 2009 18:35:56 +0100
  Subject: Pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet : Expert meeting in Copenhagen, February 4-5, 2009 on preventing the flow of weapons to Gaza

  PRESSEMEDDELELSE FRA UDENRIGSMINISTERIET
  Asiatisk Plads 2, 1448 København K – Tlf. +45 33 92 00 00, e-mail: um@um.dk

  Expert meeting in Copenhagen, February 4-5, 2009 on preventing the flow of weapons to Gaza

  At the request of the USA, Denmark is hosting an expert meeting for a small number of countries with maritime expertise to discuss the challenges related to illicit arms trafficking into Gaza, including the possibilities for an international contribution to prevent the flow of weapons. The expert meeting takes place in Copenhagen on 4-5 February, 2009.

 25. ralphtheogre skriver:

  Det är rätt intressant att se att en välkänd think tank i Jerusalem uppmanar Israel att ta vara på tillfället medan EU leds av en välvillig stat för efter 1 juli kommer Sverige, den EU-stat som tillsammans med Irland är mest Israel-negativ! Se

  http://www.jcpa.org/JCPA/Templates/ShowPage.asp?DBID=1&LNGID=1&TMID=111&FID=442&PID=0&IID=2847

 26. chris200 skriver:

  @ralphhaglund

  Hamas anslöt till politiska processen och deklarerade slut på sitt våld. Sedan vann de valet. Israel rustade då upp Fatahs säkerhetsstyrkor för att genomföra en kupp mot Hamas. Hamas tvingade då med våld bort Fatah från Gaza. Därefter införde Israel blockaden.
  http://www.lrb.co.uk/v31/n02/print/sieg01_.html

  Jag läste artikeln av Avi Bell, Jerusalem Center for Public Affairs. Jag sammanfattar artikeln såhär: ”Israel finner följande kryphål i Genevekonventionen och ska därför inte hållas ansvarigt för att folket i Gaza svälter trots att de svälter pga Israels blockad.” Israels fredsvilja illustreras väl av deras genom årtionden konsekventa vilja att leta kryphål i FN resolutioner och konventioner. Men kryphålstolkningarna håller inte i domstol, för den övergripande intentionen med lagen avgör hur paragraferna ska tolkas (små kryphål i alla fall). En aspekt som Avi inte nämner är att blockaden upphölls även under 6 månader vapenvilan, ännu mer olagligt.

 27. somjagserdet68 skriver:

  Utrikesminister Carl Bildt var på plats i Gaza idag. Då passade givetvis Hamas på att skicka en raket över gränsen mot Israel. Detta enligt utrikiska källor. Svenska medier nämner ingenting.

  Det är Fatha mot Hamas och alla oskyldiga däremellan.

  Min åsikt är klar! Inte en svensk skattekrona skall gå till dessa partier/organisationer!
  Läs på min blogg varför!

 28. mrmhalland01 skriver:

  somjagserdet68 : var hittar jag din blogg ?

 29. andreassvensson skriver:

  Carl Bildt-varför är massmedia i vårt land selektiva
  i sin rapportering ? Detta liknar ju sofistikerad
  desinformation. Läs själv-detta får inte svenska folket veta idag,den 3/2-09
  ——————

  Raketen slog ner vid sidan om en buss på en av huvudgatorna och splitter
  trängde in i bakre delen av bussen, där ingen satt just då. Tre personer
  fördes till sjukhus med chockskador. Ett rum på en barnavårdsscentral på
  samma gata träffades också av raketsplittret, men ingen uppehöll sig i
  rummet just då.
  —————-

 30. inspirone skriver:

  andreassvensson,

  Precis så är det och svensk mediarapportering är…
  Vi kommer att upptäcka att allt fler vänder sig emot Israel pga desinfo och därför är det bra att ta emot rapportering som du gjort från säkra källor för att förstå vad som händer.

 31. ralphtheogre skriver:

  Hade Bildt haft tid hade han kunnat få reda på att det under måndagen kom 194 lastbilar från Israel med 5354 ton med godis av allehanda slag, parallellt med privat gods till privata affärsidkare i Gaza. 2855 ton olika slags säd levererades, 609000 liter med dieselolja plus 391000 liter speciellt för UNRWA. 254 ton gas för matlagning. Lika många planerades för tisdagen.

  Sedan Israel deklarerade vapenstillestånd har de levererat 57511 ton med nödvändighetsvaror, mat och medicin och mer än 4 miljoner liter bränsle till kraftstationen. Eftersom ingen svensk tidning rapporterar sådant borde faktiskt Bildt, om han var ens en gnutta neutral, ha berättat också om det.

  Som tack sände Hamas en Gradraket mot Ashkelon importerad från Iran. DÄR rapporterar Bildt ingen förstörelselusta – som trivialt kan bevisas! Man önskar att den hade träffat den tjocka elkabeln från kraftverket där som försörjer större delen av Gaza.

  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/129748

 32. antykatoendek007 skriver:

  Här är en av få källor som tar upp saker svenska medier och politiker medvetet förtiger, eller förvränger, t.ex. denna skandal med s.k. ”skolmassaker”, vilket strakt påminner om s.k. ”Jenin-massaker” för några år sedan, eller t.ex. s.k. ”Gaza-boy” producerad av Palllywood.
  Rekomenderas starkt :
  http://tinyurl.com/d5flsz

 33. orust skriver:

  Det är alltid bra att nämna företelser i Palestina vid sitt rätta namn – flyktingar är flyktingar, bosättare är bosättare, ockupation är ockupation – i allt har Israel dragit på sig så mycket kritik under årens lopp att det är närmast oförståeligt att det internationella samfundet kan stå ut!

  Israel – ett kolonialt, aggresivt expansivt projekt – är ”alla konflikters moder” som tolereras pga stödet från USA. Propaganda och desinformationkan inte dölja detta faktum.

 34. chris200 skriver:

  Tvärtom kommentarerna ovan, så upplever jag att svenska medier (särskilt nyhetsmedier) vinklar nyheter pro-israeliskt genom att de utelämnar kontextuell information.

  Tex rapporterade man i december att vapenvilan inte förlängts och Hamas sedan börjat skjuta raketer, och man undrade när Israel skulle slå tillbaks. Det perspektivet utelämnade att fredsavtalets villkor inte uppfyllts av Israel och att Israel bröt vapenvilan 4 november.

  Ett annat exempel är demonstrationen för Palestina 24/1 i Göteborg, där ca 3000 personer deltog, som inte ens rapporterades med en notis i GP. Och det är inte första gången en stor demonstration utelämnas.

  Angående Askhelon raketen, var det idag en kort notis i DN även om artikeln fokuserade på Carls besök i Gaza:
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3561&a=880314

 35. ralphtheogre skriver:

  chris200: Fredsvillkoren var bl.a. att Shalit skulle friges och att Hamas och dess kollegor i Gaza inte skulle skjuta en enda raket mot Israel. Då hade inte Israel gjort ett dyft heller. Det ingick också att Hamas INTE skulle importera större raketer på heltid! Hade Shalit återlämnats hade gränsen mot Egypten varit öppen nu.

  Hamas grävde en tunnel för att kunna få flera ‘Shalits’ att stoltsera med – och du tycker att Israel inte skulle göra ett dyft????????? Vilket var brott mot vapenvilan? Att Israel var på sin vakt och inte litade på Hamas?

  Under ett halvt decennium drygt har jag tittat i blaskorna när en hoper raketer har fallit över civila i södra Israel, inte ett knyst om inte någon direkt blev dödad. En karta över raketnedfall i Sderot ser ut som ett svårt fall av smittkoppor.

  Dessutom – hör och häpna – är Israel en stat med dess rättigheter och skyldigheter, Hamas är bara en illasinnad terroristorganisation definierad av deras egna stadgar. Läs dom som nattlektyr om du törs! De lever på hat och att fortplanta detta till alla deras barn – det är faktiskt inte ett dugg Islam, men de förstör synen på normal islam, på alla vänliga människor jag har träffat i t.ex. Malaysia och Indonesien!

 36. vargasgray skriver:

  Visst, lycka till och koppla av då ni kan. Jag må inte vara en politisk anhängare av dig, varför det uttrycket finns förstår jag inte, men så länge någon gör något pragmatiskt riktigt är det gott. Hoppas ni har skön musik att lyssna på under resan.

  Visst Hamas må vara en terroristorganisation med anarkism och mycket godtycklighet i sin sfär men Israel har ingen som helst rätt varje sig som nation eller ej att behandla en annan befolkning efter egna åsikter. Sen att få höra eller läsa att dom har en rättighet att svara hur dom ser nöjaktigt är sinnesjukt – då har vi helt plötsligt berättigat alla medel som saloth sar, eller känd som Pol Pot, använde sig utav. Vi har då givit vid handen andra nationer, som USA, rätten att behandla mindre nationer som de ser korrekt i de fall man anser sig bli hindrade i sin suveränitet.

  Islam, Kristendomen eller Judendomen är alla religioner och borde behandlas där efter – som skräcksagor och som plockas fram då vi vill stimulera våra skrämselnerver. Så länge jag lämnas utanför religion så är jag nöjd och jag hoppas vi alla förstår att ingen kan föddas till någon religion utan bara bli präntade en.

  Trevlig fortsättning.

 37. ralphtheogre skriver:

  Korrekt – låter hamas Israel vara ifred så får de också vara ifred. Lämna bara tillbaka Shalit och sluta sända raketer, så öppnas gränsen till Egypten.

  By the way – religion är på tillväxt i Mellanöstern precis som de flesta ställen på jorden. Dömer man världen efter Nordeuropa på den punkten har man inte rest särdeles mycket.

 38. somjagserdet68 skriver:

  Inte en krona till Hamas eller Fatah:

  http://www.somjagserdet68.wordpress.com

 39. lenaisrael skriver:

  Läser just i marginalen på BBC at Hamas sulit massor av varor från hjälpsändningar. Men trovärdiga är de tycker i alla fall svenska journalister och politiker.

 40. vargasgray skriver:

  Hahaha! Men vad härligt! Och dessa däggdjur vill bli tagna på allvar!? Visst att man kan frukta ett bakhåll via en hjälpsändning, om man är paranoid det vill säga, och agera därefter. Men att tro sig trolla fram seriösitetspoäng som i ett och annat dataspel genom att agera på impulser och axelryckningar skall behandlas därefter. Och dessa vill hjälpa befolkningen? Vilka satirer måste dessa stackars människor få utstå i Palestina innan dom får ett drägligt liv!?

%d bloggare gillar detta: