En dag i Gaza

Det blev en osedvanligt lång dag denna tisdag.

Att komma in i Gaza via kontrollstationen vid Erez tog en timme eller så. Och efter upplevelsen av den maximala kontrollen kom upplevelsen av det förödda och förstörda landskapet alldeles på andra sidan av de enorma betongbarriärerna.

Just den förödelsen var dock inte ett resultatet av det senaste av krigen. Och mycket av eländet med Gaza handlar ju om år av isolering, hopplöshet och förfall.

Men av det senaste krigets förödelse fanns åtskilligt att se för den som var intresserad. Hela områden i stademn Gazas utkant var förstörda. Berättelserna om vad som hänt var delvis hjärtskärande.

Jag var dock inte främst där för att se döda hus utan för att träffa levande människor.

Tvåhundratusen barn går i FN:s skolor. Närmare en miljon flyktingar försörjs av UNWRA:s olika program – närmare halva miljonen andra av andra hjälpprogram.

Ändå lever Gaza på något underligt sätt. Affärer försökte vara öppna och sälja det lilla som man – ofta genom de berömda tunnlarna – lyckats att få in. Det fanns mindre av vrede mot omvärlden än vad jag kanske hade väntat.

Jag såg föga av segerparoller av Hamas – även om det var tydligt att dess makt på intet sätt var bruten. Men det är tydligt att detta var ett krig där såväl Israel som Hamas förlorat – och detta utan att någon annan hade vunnit.

Det tog mer än två timmar att därefter komma ut genom Erez. Och det trots att raketattacker på morgon gjorts att övergången stängs för nästan alla andra förutom vi och en FN-grupp från New York.

Stridsflygplan gjorde sina snäva svängar över staden när vi såg på det skadade sjukhuset. Och när vi kommit ut ur Gaza slog de till med attacker nere vid Rafah. Den s k vapenvilan är intill ytterlighet skör.

I Tel Aviv blev det senare samtal med olika israeliska företrädare – inte minst för säkerhetssektorn. Jag redovisade mina intryck – och min bestämda mening att det finns ingen lösning om inte isoleringspolitiken av Gaza överges.

Sent sent kom jag så tillbaka till hotellet uppe i Jerusalem. Och tidigt tidigt i morgon bitti bär det av till flygplatsen och – så småningom – Stockholm.

41 Responses to En dag i Gaza

 1. photoimagine skriver:

  En dag av intryck, uttryck och kanske avtryck till och med…
  Hoppas du känner dig något tillfredsställd med din resa, Carl.

  En välbehövlig natts sömn och så upp i luften och se världen från ovan destination Stockholm.

  Tack för rapporteringen så här på kvällskvisten!

 2. fredad skriver:

  Jag fäster mig särskilt i denna redogörelse att Carl Bildt skriver ”Det fanns mindre av vrede mot omvärlden än vad jag kanske hade väntat.” Jag hoppas få höra/läsa en utförligare analys av detta i något annat sammanhang. Terror handlar ju bland annat om att skapa stöd i en omvärld som upprörs och ”tittar på”. Vad är det Gazaborna förstår undrar jag stillsamt. Känner de sin Hamas?

 3. photoimagine skriver:

  Glömde att fråga vem som var din uppdragsgivare till besöket i mellanöstern.
  Måste inte ha svar men undrade lite…

 4. visionara skriver:

  För er som vill ta del av ytterligare en nyanserad och mindre propagandistisk skildring av Gaza-konflikten, se gärna följande site:

  http://www.michaeltotten.com/

  V

 5. florimond77 skriver:

  Tackar Bildt för att han tog emot inbjudan att besöka Gaza. Hoppas fler kommer efter. Om israel hade behandlat palestinierna som det anstår en modern demokrati hade det idag inte funnits någon konflikt.Kalla fakta är och förblir:israel började redan för 60 år sedan sin fördrivningspolitik och de har ännu inte lyckats. Trots detta fordrar dagens situation stor diplomati lika mycket som kraftfulla tag. Jag önskar personligen att världen skulle upphöra med sin ”icke tala med vissa” politik.

 6. Dag Selander skriver:

  TT använder skickligt denna din artikel i sin antiisraeliska propaganda; se AB.

  Själv är jag dödligt utled på omvärldens fördömanden av Israel, när det är Hamas som har all skuld för Gazakriget. Denna diktatoriska terrororganisation Hamas – aktivt och politiskt stödd av Iran och Syrien – kommer att fortsätta terrorn på order från Teheran.

  I accuse! – J’accuse: Alla antiisraelismens representanter

  Vilket land står i frontlinjen mot den nya fascismen?

 7. orust skriver:

  Bra, Carl, att du är så explicit! Det är verkligen inte första gången Israel koncentrerar sig på infrastrukturen i sina ockuperade områden – det har tidigare drabbat inte minst Gaza – terrorbombning rätt och slätt!
  Israel förvaltar väl arvet efter Irgun och Stern ligorna – terrorister som hjälpte Israel till världen!
  Underligt att livet trots allt går vidare i Gaza och på Västbanken – när tror du Palestinas frihetskamp dör?

 8. soli01 skriver:

  Det första som måste stoppas är Hamas raketbeskjutning in i Israel. Detta måste väl vem som helst inse. När denna upphört kan det kanske bli möjligheter till förhandlingar. En viktig faktor är, utan tvekan, att Hamas inflytande försvann och Abbas kunde överta makten helt. Ligger det inte något i nämnda?

 9. orust skriver:

  soli01 –
  Du är allt bra naiv – det som måste till är förhandlingar om flyktingar, bosättare, ockupation, avspärrning, övervåld, mm, mm,där USA har ansvaret för att Israels ego tycks ha svämmat över alla bräddar!

 10. soli01 skriver:

  Carl – varför tror Du att byggnader hade förstörts i Gaza? Det fanns säkert en anlednig till detta. Kanske fabriker för krigstillverkning eller samlingsplatser för Hamas fanns där. Hade detta inträffat under WW2 hade Gaza varit helt utplånat. Jag tänker på engelsmännens bombning av tyska städer. Krig är att utplåna sin motståndare, men Israel har visat stor återhållsamhet och försökt att skona den civila delen.
  Detta är dock inte lätt och det drabbar som oftast civila oskyldiga människor.

 11. soli01 skriver:

  orust – naiv kanske det finns flera av. :-)
  Visst måste det till förhandlingar – som mer eller mindre pågått i 60 år – och har alltså ett gammalt datum!

  Det är vad som nu sker i nutid och där måste vi få stopp på dessa ynkliga raketer – för det är ingen större sprängkraft av vad som har framkommit. Det är handlandet som Hamas nu håller på med som måste stoppas och att Israel inte ska kunna skylla på vedergällning.

  Man måste alltid ha med roten om en växt ska växa.

 12. charlie skriver:

  Nej målet för Israel tyck uppenbart. Att slå sönder samhällsstrukturerna för den vanliga gazaborna, för att skapa hopplöshet och förtvivlan. Så tror Israels regering att man övervinner det motstånd mot ockupationen som fortfarande lever bland palestinierna. Jag tror de har fel.

 13. […] nu först internationella reportrar, sedan FN-chefen Ban Ki-moon och nu senast Carl Bildt har kunnat ge sina vittnesbörd från det till stora delar ödelagda Gaza måste det stå klart […]

 14. kris08 skriver:

  Detta är ju absolut inget nytt. Schaktmaskinen är en reguljär del av den israeliska krigsmakten. Först angriper man några till synes militära mål för syns skull och sen förstör man människornas bostäder och försörjningsmöjligheter.
  En bonus är förstås att folket blir ännu mer beroende av Hamas biståndsverksamhet (den enda fungerande) och blir alltså ännu mer ”legitima” mål.
  Nå Carl, tror du ärligt talat att man stoppar statsterrorism enbart genom samtal?

 15. rulle skriver:

  ”Tvåhundratusen barn går i FN:s skolor”. Har Du Carl Bildt sett läroplanen och ALLA de läromedel som används? Det har ju tidigare rapporterats om med vilken oerhörd rasism som barnen indoktrineras.
  Att redan i skolan lära sig att hata judar bygger ingen framtid!
  ”Mycket av eländet med Gaza handlar ju om år av isolering, hopplöshet och förfall”. Ett förfall som fått uppstå trots de miljarder som av olika hjälporganisationer pumpats in i området. Medlen har till stora delar använts till att skaffa terroristerna vapen.
  Det första steget mot att lätta på gränskontrollen är att frige den israeliska soldat som lär hållas fången någonstans. Om han nu lever.?! Det vore väl omänskligt och syniskt om man låtsas som att han ännu lever och därmed låter alla Gaza-bor (förutom Hamas-medlemmar) svälta.
  Att sedan öppna för fri handel av fredliga varor och tjänater är då enkelt som att alla parter erkänner israels mänskliga rätt att existera.
  Går det inte att undanröja dessa så naivt barnsliga hinder så kan man inte tycka synd om palestinierna.
  Är dom dumma eller vad …

 16. adania skriver:

  Gazaremsan topprids av brutala islamistiska terrorister. De mördar och invalidiserar obehagliga individer. ”Ägarna” till affärerna som förevisades dig… Är du inte trots allt för godtrogen? Tar du allt för vad som påstås i den minidiktaturen? Ruinhögarna: hur stora skulle de ha varit om inte det som förvarats i dessa mål inte varit explosivt? ”Belägringen”: Israel levererar merparten av strömmen till Gaza. Arabpropagandan skriker ”ockupation!”. Visst: Israel borde skära av elförsörjning och hålla stilleståndslinjen stängd helt – precis som före sexdagarskriget 1967. Med trupptillbakadragandet har Israels ansvar för ”Hamasstan” upphört. Statens ansvar begränsas till att värna om sina egna medborgares/skattebetalares säkerhet. Därvidlag har den Olmertska regimen svikit totalt.

 17. soli01 skriver:

  Vill man försvara sitt land – som nu Israel gör – ja överlevnad i långa loppet – är det fel att kalla dessa för terrorister.
  Att tala med en ”ladugårdsdörr” är föga meningsfullt.

 18. kris08 skriver:

  Så rulle medger i alla fall att Gazaborna svälter? Kanske är han inte inte helt obildbar.
  Angående skolan så är det kanske lite överflödigt med propaganda när de flesta barn förlorat föräldrar eller syskon eller ”bara” förlorat sitt hem (som deras föräldrar fördrivits till).

  Tror du alltså att de israeliska medierna, skolorna, och inte minst militärutbildningen, lär folk att palestinierna är bröder och systrar med lika stort människovärde (inte 1:100)?

  Se också:
  http://www2.unt.se/avd/1,1826,MC=0-TYPE=blogg-bi=95,00.html?bin=7025

 19. gubbstut skriver:

  photoimagine!

  Är det inte regeringen som är Carls uppdragsgivare – i första hand, jag tror det – i allafall.

 20. ullsofi skriver:

  Ang Kris08:Indoktrineringen till hat i Gaza vad avser läroplan, predikningar i moskeer mm saknar motstycke.
  I Israel förekommer inget sådant trots att det finns många offer för arabisk terrorism i form av bomber på bussar och i kafeer mm.

  Instämmer f ö med Rulle och flera att det är fullständigt meningslöst att öppna gränserna och man inte samtidigt ser till att Hamas erkänner Israels rätt att existera och upphör med raketbeskjutningen.

 21. oppti skriver:

  Jag tycker att Israel bör stå för återuppbyggnaden.
  Det vore ett bra sätt att förhindra fortsatt förstöring.

  Att hela befolkningen är helt beroende av bistånd kanske inte är så konstigt. Men att denna befolkning hela tiden ökar så att halva befolkningen är skolbarn eller yngre borde oroa bidragsgivarna.

 22. bestofmankind skriver:

  ”Jag var dock inte främst där för att se döda hus utan för att träffa levande människor.”

  Hur har dessa levande människor beskrivit sina livs trauma? Har de framtidstro kvar?

 23. rulle skriver:

  Allt detta snack om tunnlar, gränskontroller, självmordsbombare och raketbeskjutningar är i botten sjukt. Ta en titt på kartan så inser nog de flesta att den måste ritas om.
  http://www.sr.se/diverse/appdata/isidor/files/83/5713.swf
  Gaza med 1,5 milj. + Västbanken med 2,2 milj. = 3,7 utgör bara hälften av det antal judar som förintades. Världssamfundet är skyldiga Israel detta land.

  Gazaborna kan integreras i Egypten eller något annat arabland efter egen önskan. 44 % av dom är ju < 15 år gamla så det bör ju inte vara ett stort problem att övertala dom. De som vill kan stanna men måste då underordna sig Israels regering samt lag och ordning samt med tiden (efter 5 år) få samma skyldigheter och rättigheter som dagens israeler.
  En liknande förflyttning av Västbanken till östra sidan av Jordanfloden/Döda havet eller längre in i och/eller integreras i Jordanien är nödvändig. Det är viktigt att man här inte skapar enklaver, som Rosengård i Malmö, utan blandar in invandrarna i arabländerna.
  Golanbergen i Syrien bör för alltid tillhöra Israel eftersom det var därifrån beskjutningar in över fredliga israeliska bosättningar började.
  Ekonomisk hjälp med flyttningsbidrag liknande det som vi i Sverige gav till norrlänningar som tvångsförflyttades söderut på 50-talet bör betalas av Tyskland och deras nu alierade EU.

  Tänk så mycket enklare allt vore om jag finge bestämma med rulle på ….

 24. lolapiasecka skriver:

  Jag trodde faktiskt i min naivitet att du var mer opartisk Carl Bild, mer öppen än många andra svenska politiker, för att du har råd att vara oberoende av diverse politiska påtryckningar.
  När du besökte Gaza igår och såg födelse, varför har du inte frågat folket på gatan:: hur kunde ni tillåtta det hända? Hur kunde ni och hur kan ni fortfarande vara tysta när era bröder framkallar det här förödelse? Varför reser ni er inte mot dem som tvingar er i misären? Som ödeläger ert livs arbete? Som utsätter era barn och era fruar för livs förlust? Varför hörs det inga protester mot att Hamas organisation tillhandahåller mat enbart för sina medlemmar och sympatisörer?
  Nu kommer också droppande alla dementierna som t.ex om FN skolan : ” Än en gång blev det bevisat att anklagelserna mot Israel var en lögn. Det palestinskledda FN-organet UNRWA erkänner nu att deras skola i Jabaliya, al-Fakhura Ibn Rushd, inte alls träffades av israeliska granater, och att ingen i skolan dog. Inte heller skolgården träffades av granater, och ingen dödades där. Tvärtemot vad som påståtts, inte minst i svenska medier.”
  Kommer man att åtminstone nämna den här rapporten i TV nyheterna så att alla svenska medborgare kan höra det?
  http://fredimellanostern.wordpress.com/2009/02/03/fn-tvingas-dementera-israel-bombade-inte-unrwa-skolan/
  Varför väljer du samma väg som alla vänster radikaler och anklagar enbart Israel?
  Varför hjälper man inte Palestinierna att läsa historia för alla pengar som världen ger dem?
  Många frågor, inget svar, inte från dig heller.

 25. chris200 skriver:

  Exempel på historia som palestinierna läser:
  ”On 12 August 1949, a platoon of soldiers in the Negev, based in Kibbutz Nirim, not far from Beit Hanun, on the northern edge of today’s Gaza Strip, captured a twelve-year old Palestinian girl and locked her up for the night in their military base near the kibbutz. For the next days she became the platoon’s sex slave as the soldiers shaved her head, gang-raped her and in the end murdered her. Ben Gurion lists this rape too in his diary but it was censored out by his editors. On 29 October 2003, the Israeli newspaper Ha’aretz publicised the story based on the testimonies of the rapists: twenty-two soldiers had taken part in the barbaric torture and execution of the girl. When they were then brought to trial, the severest punishment the court handed down was a prison term of two years for the soldier who had done the actual killing.”
  Utdrag ur boken The Ethnic Cleansing of Palestine.

 26. […] har fungerat. Det enda som är rimligt nu är att Carl Bildt själv börjar agera. Ta flyget direkt från Gaza till […]

 27. kris08 skriver:

  Tack rulle för den eleganta förklaringen av begreppet sionazism. Fast han glömmer att det måste finnas en minerad säkerhetszon på 10-20 mil runt Storisrael.
  Men det har väl världssamfundet inga problem att acceptera. Det är väl bara logiskt att araberna straffas för tyskarnas illdåd.

 28. claudius49 skriver:

  Carl Bildt: Är inte Gaza-kriget, liksom Libanon-kriget 2006, och alla andra Israel-krig sedan 1967 (kanske även 1948), bara enstaka steg på vägen mot det Slutliga Målet – att återupprätta det antika Judiska rike som kejsar Titus lade i grus år 70? Därmed har det ingen reell betydelse vilka villkor som i en fredsförhandling kan uppnås av/för palestinierna, efter någon tid blir det ändå dags igen för nästa Israeliska etapp mot Målet. Provokationerna för att hålla vreden vid liv hos palestinierna pågår hela tiden, varför återkommande nålsticksaktioner från dessa är garanterade, och IDF alltid kan hävda ett casus belli.

  När allt kommer omkring hävdar man ju, särskilt bland s k bosättare, att landet gavs åt judarna av Jahve för ca 3000 – 4000 år sedan, och att därför inga andra har, eller kan få, hemortsrätt där. Var och en som sätter sig i förhandling med Jerusalem måste ta ställning till detta. Världssamfundet, FN, måste en gång för alla ta avstånd från och underkänna detta israelisk/zionistiska religiösa ”argument”!

  F ö ingick det redan i Theodor Herzls ritningar för det nya Israel att araberna som bodde i Palestina skulle fördrivas, so oder so.

 29. hejducarl skriver:

  Som jag sagt tidigare. Fredsarbete i Mellanöstern kommer att ge dig två fiender, Hamas och de grupper som invandade efter -67, i tron att de är Guds egendomsfolk. De enda som blir kvar efter att Gud har rengjort Jorden.

  Jag vet inte vilka av dem som är de mest farliga, För din del kan det vara de sist nämnda, eftersom du känner dig trygg där.

 30. hariknaidu skriver:

  Carl – This must remind you also (birth) of Kosovo State. What frightens me is Israeli politics – with Liberman in the middle – may lead to one form of facism or another by state sponsored terrorism….

  Hamaz is now being attacked by Mubarak – as a political intrument of Iran – to polarize the Arb world. Palestinians are not Shia…and if there is affinity with Iranian revolution, I suspect it must be based on comparative advantage.

  If Fatah and Hamaz cannot *unite* under a Palestinian flag…neither EU or anyone else can do much to foster peace and security for the cruel fate of the Palestinian masses.

  It’s for them UN/SG & you have now visited Gaza and it’s hoped that something concrete will come out of your internal deliberations….

 31. zentaur skriver:

  visionara – Michael J Totten skriver att hans rapporter baseras på en bjudresa till Israel från American Jewish Committee. AJC, som gett sitt fulla stöd till Israels alla handlingar, har också valt ut och arrangerat alla intervjuer. Förklara gärna varför det budskapet är ”mindre propagandistiskt”.

 32. visionara skriver:

  zentaur 7:14

  Läs själv och bilda dig en uppfattning. Orden kommer från en palestiniers mun som har varit med ett tag. Han ger intryck av att vara vare sig proisraelisk eller propalestinsk, hans ord verkar uppriktiga och därför mindre propagandistiska.

  V

 33. zentaur skriver:

  visionara – Med andra ord ett utmärkt val av AJC för att tala för Israels sak. Noterar du att hela den beskrivna problembilden ligger hos palestinierna?

 34. omarkn skriver:

  Hejsan Herr utrikesminister,

  Kan vi i Sverige åtminstone sträcka ut en hand åt den palestinka fotografen Mohamed Omer som inte får avsluta sin behandling i Nederländerna av de totyrskador som sionisterna åsamkade honom?! När vi i Sverige inte kunde göra speciellt mycket för bomboffren i Gaza.

  h/ Omar K N

  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=27170&a=1447718&lid=senasteNytt_400110&lpos=rubrik_1447718

 35. flyktingar skriver:

  Hej mohibo,
  jag stödjer Israel och endast med Israel kan palestinierna få fred. Inte på något annat sätt.

  Gazakrigets konsekvens är Hamas lärt sig att det inte går att skjuta och sen gömma sig bakom civilbefolkningen.

  Hamas måste förhandla med Israel eller gå under. Hamas har inte bestämt sig för vilken väg de vill gå ännu men utan tvekan går vägen till ett självständigt Palestina via förhandlingar med Israel. Lyssna på Obama istället för Ahmadinejad om du vill ha fred.

 36. mohibo skriver:

  Till flyktingar säger:

  Problemet handlar inte om Hamas, jag själv tycker inte om Hamas, men Israel har inte rätt att döda palestinska folket.
  Jag själv blev vittne över hur israelska soldaterna dödade civilbefolkning utan att vara någon av hamas-medlemmar i närheten.
  Jag med att Palestina och Israel måste leva i fred genom förhandlingen .
  Jag själv bodde och arbetade bland judar i Israel ,och hade där många kompisar,
  Jag tror att man måste stoppa s.k hat mellan palestinierna och judar och öppna s.k en ny sida , ett nytt liv för båda folken.

 37. mrmhalland01 skriver:

  Kanske…på sikt..kan EU inspirera dessa krigiska makthavare och i viss mån folk i Israel och Palestina till att inse att en kompromiss är enda lösningen för båda parter.

  Kanske..på sikt..läser dess ledare om hur mycket bättre alla människor i de forna kommuniststaterna har fått det genom att tänka om, helt utan att använda vapen.

  Kanske..på sikt..satsar dess ledare på att se sig om, se hur det gick till i östra Europa och försöka förstå hur mycket bättre alla skulle må om de valde att kompromissa.

  Om så blir fallet, står EU och USA beredda att hjälpa till, innan de själva förstår, är alla ansträngningar slöseri med fattiga, hungriga, sjuka människors självklara rätt till vår hjälp.

 38. Kachina skriver:

  mrmhalland01

  Mycket kloka ord. Instämmer.

 39. kris08 skriver:

  ”Om så blir fallet, står EU och USA beredda att hjälpa till”

  Jovisst! Felet är ju att EU och USA redan valt sida och stödjer den ena parten, medan den andra inte erkänns.
  Obama har säkert en del vettiga ideer, men han är ju helt bakbunden av sina israelvänliga väljare med sina mäktiga lobbygrupper. EU lär väl aldrig kunna hitta en gemensam riktning så de följer väl USA som vanligt.

  Så länge man inte sätter aktiv politisk och ekonomisk press på parterna lär det inte hända nåt

 40. flyktingar skriver:

  kris08

  Folken måste mogna. Under lång tid har konflikten betraktats som existentiell. Somliga betraktar den fortfarande på det sättet.

  Likt berlinmuren kommer även muren mot västbanken att rämna, när folken är mogna. Likt berlinmurens fall kommer det att leda till ideologisk vilsenhet hos minoriteter på båda sidor.

  Likt i Väst- och Östtyskland kommer de ekonomiska skilnaderna att komma i fokus och utjämningsmekanismer utvecklas.

  Skilnaden mellan Berlin och Jerusalem är att medan markpriserna i Berlin är låga pga sitt läge i östra Tyskland, så är Jerusalmens attraktionskraft tidlös.

  Åtminstånne därför kommer Israel och Palestina alltid att vara attraktiva platser att bo och verka i för judar såväl som för muslimer och en blomstrande framtid väntar om man klarar övergången någorlunda smidigt.

 41. kris08 skriver:

  Jo, nog spelar de höga markpriserna en roll!
  Kanske kan det vara en liten anledning till att 85 % av muren byggs på palestinsk mark…
  Tycker bara att det är lite fult att skylla på säkerhet eller etnisk renhet när det till stora delar handlar om simpel girighet.

%d bloggare gillar detta: