Från tårarnas dal

Så lämnar jag nu denna tårarnas dal i Davos efter två intensiva dygn av samtal och sammanträden. Dagens destination är Riyadh i Saudiarabien.

Att den finansiella och ekonomiska krisen dominerat över allt annat dessa dagar torde knappast förvåna någon.

Det var tretton månader sedan avmattningen och problemen inleddes i USA. För ett år sedan talades om en mer eller mindre normal avmattning i den strålande globala kionjunkturen.

Men sedan har det gått utför med besked. Och de senaste tre-fyra månaderna har sett en kollaps av sällan skådad omfattning. Alla kurvor störtdök plötsligt – och det finns förfärande få tecken på att den störtdykningen håller på att plana ut.

Det talas nu om sammanlagda förluster i kreditsystemen kring 2 200 miljarder dollar. Och alla möjliga och omöjliga tankar om hur detta gigantiska svarta hål skall fyllas igen cirkulerar.

Men kanske ändå värre än detta gigantiska svarta hål är det massiva bortfall av efterfrågan i den globala ekonomin som förtroendekrisen under de senaste månaderna lett till. Det är det bortfallet som nu lett till den dramatiska störtdykningen.

Att påstå att dessa dagar i Davos visat en klar väg framåt vore en mycket betydande överdrift.

Osäkerheten har varit det dominerande draget i diskussionerna. Plattityder som i grunden demonstrerar okunskap har varit alltför närvarande många av diskussionerna. Åtskilliga av  samtalen har varit påfallande famlande.

Ändå vet alla att varje kris har sin vändning och sitt slut. Världens eller den globala ekonomins undergång är med största sannolikhet inte omedelbart förestående.

Men hur skall detta ske? Och när? Vad kommer vi att gå igenom innan dess? Och hur kommer världen efter krisen egentligen att se ut?

Inte minst den senare frågan har självfallet sitt intresse. Premärminister Putin försökte hävda att allt var USA:s fel och att Ryssland skulle klara sig galant.

Men jag tillhör inte dem som tror att dåligt skötta eller mindre globaliserade ekonomier kommer att vara dem som i slutändan kommer att klara sig minst dåligt. Skulle jag sätta pengar på något skulle jag snarare sätt dem på motsatsen.

Det som omedelbart oroar är krisens inverkan på svaga ekonomier och sköra samhällen. Kommer vi att få se serier av sociala och politiska sammanbrott? Eller kommer en vändning innan vi har nått dithän att detta blir närmast oundvikligt? Hur ser den internationella arsenalen ut för att hantera utmaningar som dessa?

Att dessa frågor blir stora under våren vet alla. Första dagarna i april samlas G20-ländernas ledare i London. Deras möte i Washington gav dessvärre inte mycket avtryck – det som lovades där om handelsförhandlingarna höll inte länge.

Men efter snön i Davos väntar mig nu sanden i Saudiarabien. Jag lämnar vinterkläderna i Europa.

Nu är det den fortsatta diplomatin kring de allvarliga konflikterna i Mellersta Östern som tar över.

Också Gaza har bidragit till att detta år göra Davos till tårarnas val.

16 Responses to Från tårarnas dal

 1. nilbor skriver:

  Vi är många, många.. som hyser stor aktning och beundran för det arbete och engagemang vår utrikesminister lägger ned.Var finns hans like…?
  Solana skall ju snart avgå, så varför inte Carl Bildt?

 2. alnabone skriver:

  Utrikesministern har ett engagemang och driv utan motstycke i modern tid, imponerande är hur du hinner med utan att trilla in i väggen!

  Även om diskussionerna i Davos i stort handlar om hur man ska vända ”nedförsbacken”, du mycket målande beskrev ovan, så är det nog precis som du säger, en bra bit kvar innan vi ser en avmattning. En rimlig gissning är nog att vi stannar på minus tjugofem till minus femtio detta år också. Världen behöver emellanåt en rejäl härdsmälta för att kunna resa sig igen, historiskt har vi sett detta hända och nu händer det igen, inte så konstigt egentligen. Problemet som dock är mycket större i dag än tidigare är att vi talar om skuldsatta människor som i högkonjunkturens spår belånat sig upp över öronen och dessa kommer i takt med räntehöjningarna hamna i ekonomisk kris och personlig konkurs.

  Putins ”märkliga kommentarer” till USA under mötet i Davos är kanske inte så märkliga ändå om man betänker de enorma summor detta land omsätter i sina aldrig sinande insatser världen runt, vi pratar faktiskt om flera miljarder om dagen! Detta bidrag till mänskligheten, signerat George W Bush, är med stor sannolikhet det som inlett denna negativa spiral av recession som vi kommer få betala för, länge…

 3. rulle skriver:

  ”Home Loan at below Prime Rates” som Clinton startade är den avgjort största orsaken till den nuvarande ekonomiska krisen.
  George W Bush har spenderat miliarder i militära och humanitära insatser runt om i världern. Som nästan alla krig så drar det bara upp ekonomin hur konstigt det än må låta.
  Nu gäller det att starta om med vettiga åtgärder. En del företag kan behöva hjälp för att överleva. Innan stöd ges till något företag skall en detaljerad redovisning avkrävas om löner, bonusar och optioner till både styrelser och företags-ledningar samt naturligtvis alla aktieutdelningar. Alla sådana ”Utgifter” över de senaste 10 åren för banker och företag måste göras transparanta. Först därefter kan kostnaderna rättas till och förtroendet återskapas.

 4. Pravo skriver:

  Carl Bildt skrev: ”Men jag tillhör inte dem som tror att dåligt skötta eller mindre globaliserade ekonomier kommer att vara dem som i slutändan kommer att klara sig minst dåligt.

  Den första halvan av meningen stämmer. Dåligt skötta ekonomier lär inte klara sig bättre än andra i kristider. Men mindre globaliserade ekonomier tillhör definitivt de som kommer klara sig bäst. Att koppla ihop dessa två i samma mening är en smula förvirrande. Det är nämligen de globaliserade ekonomierna som står för den största nedgången. Länder som Indien och Brasilien har klarat sig betydligt bättre.

 5. florimond77 skriver:

  Heder åt Turkiets representant Erdogan som lämnade mötet I Davos för att han inte fick svara klart på Peres försvar av barnamord.Hoppet finns att det fortfarande existerar riktiga män i världen som vågar säga sanningen om kejsarens nya kläder.Om de är sådana i Turkiet kan vi inte mer än väl välkomna dem in i EU!

 6. Mekongs Blogg skriver:

  Det låter aningen skrämmande att politiker och ekonomika makthavare är ”osäkra”, döljer okunskap med ”plattityder” och ”famlar” i mörkret om vad som bör göras. Det säger en hel del om krisens djup men förebådar även att många av deltagarna i Davos ganska snart kommer att svepas bort från sina positioner och ersättas av andra med färre lik i garderoberna. Generalstrejken och demonstartionerna i Frankrike är ett litet förebud om vad som komma skall.
  Alla stora förändingar här i världen är sällan planerade utan sker plötsligt och oväntat. Det är för de flesta en outhärdlig tanke att de stora omvälvande händelserna i mänsklighetens utvveckling, då båda positiva och negativa sådana, är ett resultat av fullständigt oförutsägbara skeenden. Vi vill att verkligheten framskrider rationellt. Och ännu viktigare, vi kräver att livets gång kan styras. Vi kräver makthavare som ansvarar för detta ”rationella framåtskridande”, frälser oss ifrån ondo och tar hand om oss!
  Slumpens demoner styr det mesta men den obehagliga sanningen vill ingen hörs talas om!

 7. rymdfisken skriver:

  Jag tror att man kommer nära en lösning på de ekonomiska problemen om man ändrar synen på lån, både privata, till företag och länder. Alla lånar pengar, men ingen betalar tillbaka. Man skjuter allt framför sig tills bubblan brister.

  Jag efterlyser någon klok matematiker som kan räkna ut vad som kommer hända om aldrig någonsin någon längre betalar tillbaka ett enda lån och alla bara lånar mer och mer. Min magkänsla är att det bär iväg åt skogen. Vi har just tagit riktning dit in nu.

 8. hojer skriver:

  Dagens kris är en etisk kris där det inte finns någon gräns för penningbegäret. Detta gäller för de militära kostnaderna och det gäller för skandalerna med bostadsbyggandet. Världen får inte bara snurra runt pengar och rikedom . Det finns även andra värden att respektera.

  I dag litar inte människorna på varandra. Folk är rädda, rädda för att förlora pengar , rädda för andra folk, och rädda för att inte ha råd att köpa vad man behöver. Terrorismen har efter den 11 september nått sitt mål.: den har skrämt upp världen , gett näring åt klimatet för rasism, något som skapat större antal fattiga människor och fler igenbommade samhällen som resultat . Den aggressiva politiken mot invandrare i många stater visar detta klart.

  Och den ekonomiska nedgången förvärrar givetvis situationen. Här är det den internationella valutafonden som inte bevakat läget. Man har intresserat sig för tredje världen och satt upp hårda regler för de fattiga länderna men inte sett efter hur de rika nationerna uppfört sig. Det är fel att säga att man inte respekterat reglerna, det finns inga regler att respektera, allt enligt lagstiftarnas och Vita Husets önskemål. Men internationella valutafonden har aldrig gjort invändningar mot detta.

  USA har fortsatt att leva på höga lån för att hålla nere skatterna och finansiera de militära kostnaderna.. Pengar för vapen finner man alltid , speciellt när det gäller onyttiga krig. Men rapporten mellan krig och skulder kan bli fatal för USA. Om Kina som har stora investeringar i USA:s finanssystem beslutar sig för att inte längre köpa USA- obligationer skulle USA falla ihop totalt och de amerikanska militära projekten vändas upp och ned totalt.

  Därför har man försökt undvika detta och stött statens starka ingrepp för att rädda bankerna samtidigt som man bett om fler lån.

 9. bildterberg skriver:

  En avslöjande (”off-camera”) kommentar angående Gaza-massakern från israels ambassadör i Australien finns att läsa om här:

  http://www.theaustralian.news.com.au/story/0,25197,24987076-2703,00.html

 10. stig2entreprenoren skriver:

  En utmaning framöver ligger i att försöka använda Sahara och kanske Saudi Arabiens öknar till energiproduktion i riktigt stor skala med hjälp av solen.
  Här är nästan tomt, glesbefolkat och sol så det förslår.
  Detta driver teknikutveckling, miljövänliga och framtidsinriktade lösningar.
  Israel är mästare på att odla effektivt och vattensnålt.
  Fossil olja och gas bör reserveras som råvaror till kemiska industrin och inte bara brännas upp.
  Sibirien behöver också utvecklas. Här kan Putin erbjudas entreprenöriell hjälp?
  Hela världen är full av vettiga projekt och alla de ledare runt världen som ej förstår detta bör pensioneras omgående! Det skulle göra mänskligheten en stor tjänst. I detta läget som nu är, är bra för en rejäl renässans!

 11. stig2entreprenoren skriver:

  Japan talar klokt via Prime Minister Taro Aso i Davos.
  Länder med handelsöverskott skall nu ta ledning och visa vägen in i nya projekt och de länder med stora underskott bl a USA bör banta sin överkonsumtion.

 12. florimond77 skriver:

  bilderberg
  skrämmande.så israel har alltså provat sina nya vapen,fosfor och dime i Gaza för senare användning i Iran.Bush era är slut men tydligen inte i israel.

 13. williaaam skriver:

  Putin hade givetvis inte rätt om han bara skylde den ekonomiska härdsmältan på USA. Givetvis borde han ge en del av den äran till Sverige och dess banker. Vad Svenska banker åstadkommit i de baltiska länderna med sin helt galna utlåningspolitik kommer att visa sig helt förödande för stabiliteten i vårt närområde. Vi har redan sett början till social oro vilket med all sannolikhet kommer att eskalera och bli ett hot mot samhällssystemet. Konsekvenserna kan bli förödande inte att förglömma den sociala missär som nu drabbar redan fattiga länder.
  Angående Putins tal så sade han bl.a. följande. “In the last few months, virtually every speech on this subject started with criticism of the United States. But I will do nothing of the kind”. Hur man kan få det till att han sa att allt var USAs fel är för mig en gåta, men vad vet väl jag. Den som är intresserad av talet kan läsa den i sin helhet här. http://www.weforum.org/pdf/AM_2009/OpeningAddress_VladimirPutin.pdf .

 14. nolies skriver:

  Nu har jag läst Putins tal och ser inte något som alls bekräftar Carl B. påstående att:
  ”Premärminister Putin försökte hävda att allt var USA:s fel och att Ryssland skulle klara sig galant.”

  Måhända ännu ett försök att framställa Ryssland i dålig dager.

  Glad blev jag däremot av att höra den en alltid lika sannings och verklighets förankrade joseph E. Stiglitz
  uttalande under dagarna i Davos (som finns på nätet)även om jag tycker han fick för litet utrymme.

 15. bildterberg skriver:

  Instämmer i nolies synpunkter på
  kritiken mot Putins tal. Skulle vara intressant
  om CB hade kunnat konkretisera något i talet som skulle kunna tolkas som att ”allt var USA:s fel”.
  Tvärtom präglades talet av en öppen attityd
  med seriösa försök till att hitta konkreta angeppssätt.

  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=12087

 16. bildterberg skriver:

  florimond77
  Antagligen var Gaza-massakern också en test
  av USA:s tolerans gentemot den typen av aktioner
  även om in viss osäkerhet råder i israel
  inför den nya administrationen i USA där
  Zbigniew Brzezinski, som rådgivare till Obama
  i utrikesfrågor, eventuellt flyttar fokus från
  Iran till Ryssland.

%d bloggare gillar detta: