Fortsatta diskussioner i Davos

Andra dagen här i Davos med mängden med möten – planerade såväl som oplanerade.

Hade frukost med den irakiske utrikesministern Zebari med nyttig uppdatering om läget i landet – just nu viktiga lokalval – liksom dikussioner om läget i den vidare regionen efter Gaza-kriget och inför olika iranska utmaningar.

Och hastade därefter vidare till några ryska vänner för att höra deras syn på utvecklingen i sitt land och därefter till Oxfam för diskussioner om mängden av humaniära utmaningar vi står inför och de förväntningar som finns på den Europeiska Unionen under det svenska ordförandeskapet.

Hitintills har jag knappt haft tid att ägna mig åt de ekonomiska frågeställningar som ju annars – på synnerligen goda grunder – dominerar detta möte, men jag skulle tro att de helt och hållet kommer att dominera eftermiddagens mer slutna diskussioner här.

Då kommer också förbundskansler Angela Merkel förbi.

13 Responses to Fortsatta diskussioner i Davos

 1. Mekongs Blogg skriver:

  Boktips för diplomater och andra makthavare!
  When Giants Fall: An Economic Roadmap for the End of the American Era, by Michael J. Panzner.
  Den borde delas ut till alla som besöker Davos! Författaren har även en mycket bra hemsida som jag följer dagligen. http://www.financialarmageddon.com

 2. rymdfisken skriver:

  Kul om du får chansen att byta några ord med Angela Merkel. Jag gillar henne. Den damen får saker att hända. Jag har märkt att Merkel tar första steget och de andra länderna hakar på, inklusive Sverige.

  Hade det inte varit så förbaskat känsligt för Tyskland att uttala sig om frågor som rör Israel hade hon säkert varit en stor tillgång inom det området också.

 3. ebtisamhatem skriver:

  a small correction. The Iraqi foreign ministers name is Mr. Hoshyar Zebari. Good Luck in Davos.

 4. hojer skriver:

  Världsekonomins kriser kan möjligen delas in i tre paradoxer.

  1) Den ambivalenta kapitalismen.
  Det verkar som om man talar mer om etik idag än någonsin tidigare, med modeord som ”Business Ethics”, och visst finns det mycket gott i det men det är för lite. Det ekonomiska livets etik måste ta större del av etiken som sådan. Intresset för detta finns i samhället. Inom konsumptionen har vi under 20 år velat höra allt mer om produktens historia, inte endast om produkten. Men samtidigt som detta har kapitalismens spekulanter vuxit i antal och omfång. Kapitalismen är komplex och är varken god eller ond.

  2) Den ambivalenta teknologin.
  Teknologin är ambivalent och både god och ond. Den har haft ett oerhört inflytande på våra mänskliga relationer. Globalismens teknologier har (gott) gjort de avlägsna nära och (ont) de nära avlägsna. Nätverk som Facebook har vänt upp och ner på vänskapen. Man kan ha fler ”vänner ” på Facebook än man har i ”kött och blod”.

  3) Den ambivalenta lyckan
  Det brukade antas att när nationens GDP mådde bra, så antogs det att folket mådde bra. Men vi är oförmögna till att förvandla rikedom till lycka. När nationens GDP stiger så sjunker våra mänskliga relationer. Med andra ord, när den objektiva lyckan stiger, så sjunker den subjektiva lyckan, och under 30 år har man inom världsekonomin studerat den subjektiva lyckan. Lyckan är också komplex och ambivalent.

  Vad skall göras?
  Kanske bringa ekonomin tillbaka till livet. Livet är ett. Arbetet och ekonomin är en del av livet. Genom att splittra dem åt avhumaniserar man marknaden. Marknaden är inte neutral, en plats där det inte finns kärlek, andlighet och vänskap. Marknaden är en del av våra mänskliga relationer, av vår ”communitas”, av det latinska ”cum”, med, och ”munos”, som betyder både gåva och skyldighet. ”Communitas” innebär både glädje och lidelse. Men utav rädsla för lidelse har vi börjat utveckla ”Im-munitas”, utan gåvor och skyldigheter i våra mänskliga relationer.

  Kallelsens ekonomi (mot 200 års ekonomiskt tänkande)
  Alla har en kallelse. Men alla har inte en kallelse inom arbetslivet. Människan är mer än arbetet. Vi har inte en dimension, utan vi är multidimensionella. Kallelsen är fundamental för livet och fundamental för civilisation.

 5. perfro skriver:

  Det är bra att Sverige inte intar någon avisande attityd till Irak.
  Den nya ambassaden där inger hopp liksom ett utökat handelsutbyte.
  Samtidigt krävs det en fortsatt kamp mot terrorism och etniska motsättningar, nåt som kräver engagemang även på det internationella planet.
  Det är ju bra med ryska ”vänner”. Hoppas att de både gäller viktiga ryska beslutsfattare som i de demokratiska rörelserna verksamma.
  En del kritik mot Ryssland för att man kränker mänskliga fri-och rättigheter skadar inte.
  Nordstreamprojektet kräver ett svenskt ställningstagande redan nu. Detta företag håller på med en utbyggnad av Slite hamn där gasrören ska magasineras inför genomförandet av denna gasledning.

 6. ceciliamariae skriver:

  Kära Bildt!
  Du skrev i förra inlägget att det är en akut humanitär kris i Gaza. Varför händer då ingenting? Varför gör Sveriges regering med Reinfeldt i spetsen så lite?

  Idag har en svensk kvinna som arbetar som mänsklig sköld på Västbanken blivit skadad. Det är tack och lov inte så allvarligt denna gång, men hon hade änglar som sköldar när hon nu för jag vet inte vilken gång i ordningen träffades av Israels omotiverade och dödliga kulor.

  Vid en fredlig demonstration bör inte detta hända, det bör inte hända en fredlig tjej som bara vill göra sin röst hörd utan vapen och det bör definitivt inte ske i ett land som (som jag uppfattar det) har stöd av majoriteten av västvärldens stormakter. (Om man inte invänder mot de hundratals händelser som dessa ger man ju Israel sitt tysta medgivande.)

  När de bar bort den skadade sköt fortfarande israeliska soldater mot den skadade svenskan – vem ger dem rätt att först skada en oskyldig som försöker utöva sin demokratiska rätt att göra sin röst hörd? Och sedan när situationen uppenbarligen är katastrofmässig, varför lägger de inte ned vapnen? Varför står världen tyst och ser på, med undantag för några klyschiga uttalanden? Du med din kunskap om konflikten i forna Jugoslavien, borde väl kunna se det grava allvaret i situationen!!??

  Jag tror att du och din regering bör handla nu, innan det är försent. Prioriterar ni bort demokrati och medmänsklighet för människorna på Västbanken och i Gaza, kommer ni till slut att se resultatet vid nästa val.

  Jag har trott på dig, Reinfeld och er politik för vårt land. Just nu känns omvärlden viktigare, och om ni inte agerar nu är jag övertygad om att många med mig kommer att överge partiet som just nu känns väldigt föråldrat och inte alls som de nya Moderaterna…

  Jag vet att jag bara är en röst och att det är lite motsägelsefullt att jag blir upprörd på riktigt nu när en svenska har blivit utsatt. Men tänk på alla barn och kvinnor samt oskyldiga män som lever i detta år efter år. Är detta en dräglig tillvaro? Vill Sveriges regering stödja dessa regelbundna mordförsök? Att inte agera är det samma som att svara ja.

 7. inst1 skriver:

  Plötsligt blev jag glad, efter att ha suttit med hopsnört bröst och sett alla sårade och döda barn i Gaza med gråten svidande, då, äntligen reste sig en riktig man, den turkiske premiärministern. Han hade också fått nog! Vilken hjälte! Ack, vad jag önskat att det hade varit du Carl!
  Det övergår mitt förstånd hur bildade, högt uppsatta ämbetsmän, kan sitta och applådera Israels PM efter massakern i Gaza. Det skulle aldrig Olof Palme ha gjort. Han skulle ha talat klarspråk.
  Idag blev en svenska sårad av israeliska kulor. Men de händer ju varje vecka att fredliga demonstranter skadas eller dödas av israelisk militär. Är det inte dags att någon reagerar?

 8. chris200 skriver:

  @perfro

  Det är helt olika saker, att en svensk soldat blir skjuten i Afghanistan under en militär insats och att en civil svensk blir skjuten under en fredlig demonstration på Västbanken. Det senare är inte en legitim risk. Att regelbundet skjuta på fredliga demonstranter är terrorism.

 9. perfro skriver:

  Christ 200
  Var denna svenska kvinna verkligen en fredlig demonstrant. Vem demonstrerade hon i så fall med? Var det på Västbanken där inga bevakning och ingen konflikt som i Gaza förekommer, som ”demonstrationen” ägde rum?

  Menar du verkligen att israeler REGELBUNDET skjuter på fredliga demonstranter i avsikt att döda? Var god belägg detta?

  Terrorism står däremot Hamas för. Det är deras ideologi. Det är kännetecknande för deras vapeninsatser mot Israel. Det är kännetecknande för att med dessa medel förinta staten Israel.
  Därutöver tar Hamar i alla delar avstånd från politisk demokrati. De för en kamp mot al-Fatha i avsikt att hindra denna rörelse delta i några fredssamtal.

 10. rymdfisken skriver:

  Israel uppför sig ociviliserat. Världen får nya exempel varje dag. Jag skulle verkligen uppskatta om du fräser ifrån ordentligt, Carl. Det blir till slut mest synd om israelerna själva om ingen kan stoppa dem i tid.

 11. chris200 skriver:

  @perfro

  Nyhetsrapporterna indikerar att ISM representanten Ulrika Andersson (från Göteborg, 31 år) demonstrerade fredligt. Demonstrationen 30 jan 2009 var på Västbanken vid byn Ni’lin. Ulrika fick en kula i vaden, och en 19-årig palestier fick en kula i foten. Hon berättar: ”Vi hann ta max två steg då vi möttes av tårgas och gummikulor och tåget splittrades och alla började fly. Jag hörde hur de började skjuta skarpt och sedan kände jag hur jag träffades.”
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3561&a=879120
  http://www.ism-sweden.org/page.php?category=0&id=504

 12. chris200 skriver:

  @perfro

  18 jan 2009. Demonstration i Hebron. 17-årige Mus’ab Da’na dog av kula i huvudet. Tre andra fick kulor i benen, och 17 andra skadade.

  28 dec 2008. Demonstration i Ni’lin. 22-årige Arafat Rateb Khawaje sköts i ryggen och dog. 20-årige Mohammed Kasim Khawaje sköts i pannan. Mohammed Sror sköts i benet.

  Juli 2008. 27-årige Ashraf Abu-Rahma anhölls i samband med demonstration och sköts sedan i foten.
  29 juli 2008. Demonstration i Ni’lin. 18 skadades och 10-årige Ahmed Moussa dödades av en kula i huvudet.

  November 2007. Demonstration på Västbanken. Fransk journalist skjuts i benet.

  14 augusti 2006. Demonstration i Bil’in. Israelisk aktivist sköts i huvudet/nacken med 4 gummikulor, två andra aktivister sköts, en danska misshandlades med gevärskolv. Flera andra sköts.

  Juli 2005. Demonstration i Biilin. 18 skadade. 22-årige Ramzi Yassin fick gummikula i huvudet. 21-årige Yunis Hsayn fick gummikula i magen.

  1 jan 2004. Demonstration i Budrus. Henrik Stålsmeden från Göteborg skjuts med gummikula i bröstet.

  Källor: ism-sweden.org, newssafety.com, electronicintifada.net, guardian.co.uk.

 13. bildterberg skriver:

  perfro
  Lite variation på propagandakonfekten:

  Variation 1:
  Terrorism står däremot Israel för. Det är deras ideologi. Det är kännetecknande för deras vapeninsatser mot Gaza. Det är kännetecknande för att med dessa medel förinta staten Palestina.

  Variation 2:
  Motstånd står däremot Hamas för. Det är deras ideologi. Det är kännetecknande för deras vapeninsatser mot Israel. Det är kännetecknande för att med dessa medel rädda staten Palestina.

%d bloggare gillar detta: