Början i Davos

Sitter mitt i diskussionerna i det stora kongresscentrat i Davos.

Ett myller av tyckare, tänkare och andra som gör sitt bästa för att ha kloka tankar om en allt mer osäker värld.

Min tid är en blandning av bilaterala möten – man hinner med rätt mycket – och att försök att lyssna på diskussionerna i övrigt.

Under den senaste timmen har det varit mycket Afghanistan och Pakistan i bägge dessa delar.

Innan dess några riktigt intressanta och konstruktiva samtal om Mellersta Östern under det nyss inledda året.

Och så kommer det att fortsätta under dagen.

8 Responses to Början i Davos

 1. florimond77 skriver:

  EU, FN, USA med fl västaktörer i MÖ konflikten lever inte i nuet.
  Man låter sig drivas av att abstrakt tänkande om hur framtiden kan gestalta sig om man inte gör si eller så.Därför sitter allting fast i Gaza.En stor humanitär katastrof.
  Sedan 11 sept i New York har världen lidit av en terroristneuros.
  I Gaza symboliserar Hamas denna neuros.Hamasgubbarna är trista fundamentalister, som visserligen är de enda som gett mat och vård till gazaborna under denna gigantiska fängelselägertid,men som också inte drar sig för att ta till vapen, inte bara mot israel utan även mot andra palestinska rörelser, typ Fatha.
  Världen har för länge sedan tvåstatslösningen klart på bordet, men inget händer.
  Egentligen vore det ju enkelt att utropa Palestina som land och få slut på konflikten.Men det räcker inte.Man ska fortsätta och bestämma över Palestina.Man ska bestämma vilka dom ska ha som ledare mm.Varför?
  Jo därför att man ser Hamas som en potentiell del av något slags storfundamentalistisk stormakt som man inbillar sig planeras någonstans? Och hur förhindrar man detta då tänker man sig?Jo,som om det vore ett dataspel – genom att ta livet av varenda gubbe.Nu är ju detta ett klumpigt gammalpatriarkalt sätt att hantera konflikter och i vår moderna tid vet jag inte hur många dåliga exempel vi ska behöva uppleva innan 25öringen trillar ned.Det senaste skedde nu i Gaza där man inte kunde skilja på gubbar och barn.
  Israel utnytjar terroristneurosen för att nå sina egna mål vilket förmodligen i sin förlängning är att stå som ensamma herrar i Mellanöstern.Det är åtminstone ledarnas och tyvärr en alltför stor del av den israeiska befolkningens egodröm.Men det lär förbli en dröm kanske man har insett.
  Om vi ska kunna hjälpa både israeler och palestinier så måste man börja leva i nuet.Risken att stora formationer av aggressiva fundamentalister växer är större om man ska hela tiden ska styra upp världen efter abstrakt tänkande.
  Ta bort terroriststämpeln från Hamas så man kan prata med dem.Tvinga Egypten och Israel att öppna gränserna så barnen kan få vård och mat.Ge palestinierna ett eget land och låt dem sköta sitt själva.Man behöver inte utrymma dom illegala bosättningarna på Västbanken.Låt dom bo där, om dom vill, under palestinskt styre.Det går inte att ha ett land som inte håller ihop.Min tanke är att man byter bort Gaza mot land.Ev hela Jerusalem.Dom Gazabor som vill kan ju bo kvar och bli israeler.
  Den dödliga rivaliteten mellan Fatha och Hamas är ett stort problem (som villigt har påbackats av israel)men man kommer ingen vart med att vidmakthålla den oerhört kontraproduktiva och infantila attityden att inte tala med Hamas.

 2. oppti skriver:

  Det hade varit lättare om Hamas hade erkänt Israels rätt till existens.

  Hur är USA folkets inställning till Obama? Han verkar i alla fall ändra omvärldens attityd mot USA- på gott!

 3. orust skriver:

  Kära debattörer i Palestina-frågan!

  Hoppas många har möjlighet att läsa sista numret av London Review of Books,Jan 29, 2009. Där finns en stor artikel, säkert tillgänglig på nätet, av Henry Siegman – läs- och tänkvärd!

  Vi kanske hörs — Orust.

 4. photoimagine skriver:

  ”Ta bort terroriststämpeln från Hamas så man kan prata med dem”.

  Den terroriststämpeln kan bara Hamas själv ta bort, men det kommer dom inte att göra eftersom dom är och förblir terrorister och vill utplåna Israel.
  Trillade 25-öringen ned 77:an florimond…?

 5. Mr Manolo skriver:

  Nu när det är tuffa ekonomiska tider så kan billigt flyg vara ett alternativ. Visa solidaritet med vår omvärld genom att resa billigt och betala för utsläppet.

  http://www.lagprisflyg.nu

 6. chris200 skriver:

  Det finns ledare inom Hamas som vill sam-existera med Israel. Tex Ghazi Hamad uttalade sig nyligen: ”We accept a state in the ’67 borders. We are not talking about the destruction of Israel.”
  http://archive.gulfnews.com/articles/09/01/29/10280072.html

 7. Mekongs Blogg skriver:

  Gaza är inte världens centrum. Vi kan inte ständigt ägna all kraft åt detta. Det finns mycket viktigare problem att ta itu med!
  Vår jord är på väg in i en stor ekonomisk depression där miljoner männisikors tillvaro är hotade. Massor av krig och elände lär följa som ett brev på posten när tillväxten blir negativ i världen. Det stora globaliseringsprojektet har havererat och vad som kommer istället vet ingen idag. Det är dessa ting man får hoppas debatteras intensivt bland makthavarna i Davos.
  I Obamas räddningspaket talas det om att bara ”buy american”! Vad händer globalt sett när världshandeln minskar kraftigt och viktiga länder blir alltmer protektionistiska? Denna fråga hoppas jag är en av huvudpunkterna som diskuteras i Davos.
  Vad händer om den enorma skuldkrisen i USA leder till förtroendekollaps för dollarn? Kommer euron att överleva i medelhavsländerna?
  Det finns uppenbarligen ett antal intressanta spörsmål att ta itu med vid sidan av Gaza.

 8. chris200 skriver:

  Orust rekommenderade ovan en artikel av Henry Siegman, vilken handlar om Hamas och Israel. Jag tycker den är läsvärd. Länken är:
  http://www.lrb.co.uk/v31/n02/print/sieg01_.html

%d bloggare gillar detta: