Riksdagen om Gaza och Davos om världen

Min dag i dag börjar med extrainsatt snabbdebatt i riksdagen med anledning av kriget om Gaza.

Situationen har förändrats i förhållande när debatten begärdes, men det gör den inte mindre viktig. Nu handlar det om att säkra vapenvilan, öppna upp Gaza och försöka bereda marken för en vidare fredsprocess.

Om den politiken vet jag – också efter fredagens sammanträde i utrikesnämnden – att det råder bred enighet om i riksdagen.

Däremot brukar det bli livlig debatt om hur skuldbördan för konfliktens olika delar skall fördelas. Så blir det säkert också i dag – även om jag vill fokusera mer på vad vi kan och måste göra för försoning och fred.

På seneftermiddagen bär det så för min del iväg till årets World Economic Forum i Davos i Schweiz. Det blir flyg till Zurich och därifrån brukar det ta en två-tre timmar med bil genom vackra dalar innan man klättrat upp till den lilla orten.

I år kommer också såväl Fredrik Reinfeldt som Anders Borg- dock först i morgon. Fredrik främst för att diskutera klimatfrågan och Anders för att diskutera rätt uppenbara frågor.

Temat i år har optimistiskt satts till ”världen efter krisen”, men jag fruktar att det snarare blir ”världen på väg in i krisen” som kommer att dominera diskussionerna. Vi kommer med all sannolikhet att få se betydande nedrevideringar av de globala ekonomiska prognoserna framöver – bilden är mörkare än för bara någon månad sedan.

Mitt fokus kommer att ligga dels på bilaterala politiska samtal i olika frågor och dels på möten med inte minst de internationella humanitära organisationerna – Oxfam, World Food Program, ICRC och andra är inbokade.

Det dominerar min torsdag.

Men därtill deltar jag – som vanligt; det är långt ifrån mitt första möte – i diskussionerna i mindre kretsar om inte minst den ekonomiska situationen och dess politiska konsekvenser.

Ty att det blir sådana är uppenbart.

Island går nu tydligt mot ett besvärligt nyval under våren. I Lettland är det politiska läget just nu mycket labilt. Också Pakistans svåra situation kommer jag att vara med och diskutera i Davos.

Tidigt lördag morgon lämnar jag så Davos mot nya destinationer.

Närmast är det då Riyadh i Saudiarabien som står på programmet. Samtalen där kommer självfallet att handla om förutsättningar för en fredsprocess i Mellersta Östern.

Men tills dess är det lång tid – och många möten och samtal.

12 Responses to Riksdagen om Gaza och Davos om världen

 1. ostrogot skriver:

  Det mesta som sägs om Gazakonflikten tenderar att vara färgat av vad som står skrivet i respektive sagesmans Bibel och bör definitivt prövas om det möjligen är partsinlaga.
  En person som jag tror åtnjuter visst förtroende som nyanserad på gränsen till opartiskhet är enligt min uppfattning Lars Adaktusson. Ni som är intresserade av Gazaproblemet bör inte debattera utan att först begrunda vad Lars skriver i dagens (28 jan) SvD, Nyheter, sid 12.

 2. perfro skriver:

  Den som är intresserad av konflikten mellan al-Fatha och Hamas i Gaza rekommenderas att ta del av Lars Adaktussons komentar i dagen SvD.

  Debatten i riksdagen kom som misstänkt att gälla vilken part, läs Israel, eller vilka parter, läs både och Israel och Hamas som brutiy mot folkrätten.
  En sådan fråga är komplex och knappast föremål mför en allmän diskussion om Gazakonflitken.
  Denna borde i stället som Carl poängterade avse hur vårt land i samverkan med andra länder kan lösa upp nu rådande allvarliga motsättningar.

  Det framfördes också krav på att att Israel skulle bojkottas i olika avseenden och att vi t o m inte längre skulle handla med Israel.
  Denna extrema vänsterståndpunkt faller på sin egen orimlighet.

  Det finns dock speciella situationer då en sanktionspolitik är försvarbar. Irak hade som känt attackerat Kuwait samt även använt biologiska vapen i det folkmord, som genomfördes på Sadam Husseins order och som han sedan också dömdes till döden för.

  Bakom denna sanktionspolitik stod då FN.

 3. oppti skriver:

  Varför är den enes skuld och den andres oskuld så viktig att fastställa?
  Kan inte två skyldiga utses!
  Rätt till försvar ger inte rätt till övervåld!
  Rätt till frihet ger inte rätt till att ta folket som gisslan i en ojämn kamp.

  Jag tycker att balansgången som CB gör är den rätta vägen framåt!

 4. un2here skriver:

  Skuldbördan borde vara ointressant för både EU och Sverige. Att bibehålla status quo med stängda gränsar är däremot av intresse för Israel och inte för Palestina.

  Att i nuvarande läge diskutera frågan om skuld i utbyte mot nödhjälp kan därför endast ses som en partsinlaga och är ekvivalent med att delta i krigets kollektiva bestraffning på Israels sida.

 5. florimond77 skriver:

  Jag lyssnade på debatten i sin helhet , alltså snabbdebatten om Gaza som man kan klicka in sig på ovan.
  Det tycktes mig som om man knöt ihop den på slutet med bla Max Anderssons tanke att Bildt som utrikesminister faktiskt var en av de bättre i regeringssammanhang att framhålla ställningstagande och åtgärder. Det framfördes krav på tydliga fördömanden gentemot de brott israel har begått och att bryta samarbetet. Bildt pekade på fredssträvanden och ,vilket jag tyckte lät hoppfullt, att man efter valet i israel hade anledning att ändra ingångna avtal. Fattade i alla fall att det fanns något där som kan bidra till att sätta israel på plats.

  Birgitta Ohlson däremot var hårresande att höra. Efter hennes intensiva försvar av israel undrar man om inte Folkpartiet skulle ta och byta namn till Folkmordspartiet.

  Alf Svensson tycktes totalt ha glömt att han representerar ett kristet parti.
  ”Allt vad I gören mot de minsta det gören I ock mot mig” som jesus sade borde han få i bakläxa.

 6. florimond77 skriver:

  beträffande artikeln om Adaktusson, som är relativt israelvänlig, just beskriver den situation som israel strävat efter att uppnå i Gaza. Man vill göra det omöjligt för alla parter utom dem själva. Israel är en terrorstat som vill ha hela landet för sig självt. Det kommer de aldrig att få, men det är möjligt att de genom sina intentioner kommer att skapa ett allt större elände för alla länder. Om de inte stoppas i tid.

 7. perfro skriver:

  Det är beklämmande att debatten kom att handla om vem som bär skulden för just denna del av en långvarig konflikt.
  Som man kunde räkna med haglade glosor som urskillningslöst, folkrättsbrott, handelsblockad och partikäppel om tidigare bedömningar.
  SvD skriver i sin ledare att Carl Bildt var som vanligt å ena sidan och å andra sidan.
  Kan man egentligen som en av medlarna inta någon annan position?
  Och även dom som lägger tonvikten vid t ex Israels rätt till existens och självbestmmande kan ju kan känna anledning kritisera det israeliska agerandet inom en del områden.

 8. soli01 skriver:

  Att man ska behöva bli kallad för terrorist för att man vill finnas kvar som stat är en märklig syn och har tydligen inget sinne för proportioner. Israel har rätten att försvara sig mot både raketer och självmorsbombare. Inse detta ni som bara styker Hamas medhårs!

 9. rymdfisken skriver:

  Soli01:
  Ja, om definitionen på terrorist är någon som sätter skräck i andra, så kan man mycket väl kalla Israelerna för detta. Fosforbombning är en typisk grej som man tar till om man verkligen vill sätta skräck i sina medmänniskor.

  Israel skruvar sig bara längre och längre in i en återvändsgränd. Synd om alla judar världen över som får stå till svars för en knäpp politik i Israel och all hat som följer som ett brev på posten.

 10. soli01 skriver:

  Judehatet florerar. Vi måste se sanningen i vitögat. Israel är en stat som har rätt att existera och nu finns Hamas som vill utplåna detta land i förlängningen. Detta måste vi ha i åtanke när vi pratar i palestinafrågan. Hoppas det blir nyval i Palestina och vi får bort Hamas så att Abbas får fullfölja planerna på en egen stat – Palestina. Bromsen är Hamas – är det så svårt att få in …

 11. rymdfisken skriver:

  Vi får väl se hur länge USA:s tålamod varar. När det tar slut tar Israel slut, så enkelt är det.

 12. florimond77 skriver:

  återkommer till artikeln av Lars Adktusson. Han påstår att flera journalister blivit kidnappade eller så säger hans israeliska guide. Varför har ingen hört om det? Han beskriver synen av beväpnade Hamasgubbar och verkar mycket förskräckt.Kanske blir han kidnappad? Tänker han.Vad gör han egentligen där?
  Antisemitism,judehat eller förintelsen har inget med kritiken mot israel att göra.

%d bloggare gillar detta: