I grunden enighet

Trots allt blev det en rätt konstruktiv diskussion i riksdagen i dag om kriget om Gaza och situationen i Mellersta Östern.

När det gäller huvudinriktningen av svensk politik råder en bred enighet.

Det gäller såväl kravet på att öppna Gaza som stödet för strävandena efter palestinsk försoning.

Att vänsterpartiet mest talar om att fördöma Israel än starkare och andra om att fördöma främst Hamas tillhör den allmänna bilden – liksom att socialdemokraterna nog huggit lite i sten med tankar om att säga upp handelsavtal med Israel.

Tillbaka på UD hann jag med ett telefonsamtal med den palestinske premiärminister Salam Fayyad om lite olika saker. Han rapporterade att övergångarns till Gaza nu åter öppnats efter gårdagens och nattens attentat och attacker.

Och nu styr jag kursen mot Arlanda, Zurich och Davos.

10 Responses to I grunden enighet

 1. knightone skriver:

  Jasså några socialister som sympatiserar med islamister.

  Jag är chockad.

  Verkligen.

 2. hojer skriver:

  Gaza lär oss återigen att bara lyssnandets svåra väg efter dialog, kärlek och förlåtelse kan leda de två folken och de tre religionerna till brödraskapets och fredens efterlängtade mål. Våldet får aldrig förnedra människans värdighet…

 3. rulle skriver:

  Tittade på riksdagsdebatten om kriget i Gaza och situationen i Mellersta Östern idag. Det är beklämmande hur många populistiska inlägg som förekom utan en tanke på att föra frågan mot fred framåt.
  (S) föreslog t.ex. att säga upp handelsavtalet med Israel, hur nu detta skulle kunna rerducera raketbeskjutningen in över Israel. Komunistiska (V) hade heller inga förslag om att skapa fred. Att ta upp tid med att älta antalen drabbade är meningslöst i en debatt där alla vet dessa data.
  Endast Du Carl försökte visa en väg framåt. Dock så kom den vanliga helgarderingen fram. Att här försöka hålla med alla på en och samma gång botar föga. Du borde vid det här laget inse att det är meningslöst att ställa för många krav. Kan förstå lockelsen men att ömka över de instängda i Gaza men dom har från början sig själva att skylla.
  En enda sammanhållen palestinsk myndighet måste först ta allt ansvar över raketbeskjutningarna och se till att dessa upphör.
  Därefter skall kravet vara att erkänna Israel. Frisläppandet av den israeliska soldeten som i åratal nu suttit fången bland araberna någonstans. Först därefter kan öppna gränser med framgång diskuteras. Allt detta borde kunna avklaras på mindre än en vecka. Sedan kan alla gränsdragningar och gränskydd (muren) förhandlas om som mellan civiliserade folk.
  Det är vämjerligt att se hur EU nu kryper för terroriste bara för att dom är islamister.

 4. ostrogot skriver:

  Jag hoppas att premiärminister Salam Fayyad inte glömde att berätta att även systemet med smuggeltunnlar återställts och att möjligheterna att återuppta vapeninförsel därmed tryggats. Att Hamas tar upp skatt på förnödenheter som tas in genom tunnlarna är självfallet deras privilegium och hur skulle annars deras utlovade annihilering av Israel finansieras? Eller har jag bara låtit mig bedras av Israelisk propaganda? Kanske vi lite till mans i Sverige fundera över vad som sker av det som beskrives ske?

 5. vehab skriver:

  Hej Carl kan du kommentera lite om mötet med Albaniens Stats Minister Sali Berisha och Utrikes Ministern Lulzim Basha vad ni diskuterade allmänt.
  M.V.H Vehab

  En fråga som jag har undrat på länge påverkar det inte dig klimatet från kallt till varmt och tvärtom eftersom du reser till olika länder med olika klimat.

 6. un2here skriver:

  I Haaretz läste jag här om dagen ett ganska intressant samtal med Karl Schwarzenberg. Artiklen hade som överskrift:
  ‘New EU president is a true friend of Israel, a Zionist prince’
  … och det är nu nog också så som jag har uppfattat honom. En person som arbetar lika mycket – eller möjligen mer – för Israels sak som för EU.

  Men även för Schwarzenberg förefaller det finnas en gräns, en punkt där man måste säga stop. För honom tycks den ligga vid fortsatta utbyggnader på de ockuperade områden:

  – ”A policy that will permit the expansion of the settlements – especially after what has now happened in Gaza – will be disastrous for Israel’s standing in Europe and presumably in the United States as well. Wars do, of course, have psychological repercussions, but it is my fervent hope that the moderate parties will, after all, be the ones that win in the election.”

  If this does not happen he warns, ”The defense of Israel’s interests – something that is dear to my heart – will become a pretty hopeless case to promote.”

  When he is asked to speak concretely and say whether there is a danger to the upgrading of relations with Europe, of which some of his colleagues demanded the suspension during the fighting in Gaza, he replies in the affirmative.

  Detta er altså så långt som EU kan sträcka sig? Låta Israel ha kvar nuvarende privilegier och endast dra ner på takten på dom nya. I ett förtydligande skriver Schwarzenberg senare att han räknar Netanyahu – som nyss har lovat utvidgning av bosättningarna – bland de moderata politikerna han gärna vill stödja, vilket går helt stick i stäv med vad som sägs ovan och får honom att framstå som lite oense med sig själv

  För Israel (vem som nu än kommer att bilda regering) kan detta endast uppfattas som en överväldigande utrikespolitisk seger, ja närmast ett drömläge. EU har ju i princip sagt: ”Fortsätt som ni håller på bara, inget ont kommer att hända från våran sida …”

  Skulle syftet för EU vara något annat då måste ett hot om sanktioner finnas med på bordet. Till en början skulle man kunna nöja sig med att införa tydlig markering av varor som har sitt ursprung helt eller delvis i Israel. Eller åtminstone framföra ett hot om förbud av direkt falskskyltning?

  Låt sedan statsministern få framföra meddelandet. Inte för att jag tycker CB har svårt att formulera sig – tvärtom skulle jag vilja säga – men, i Israel räknas andra länders utrikesministrar tyvärr inte stort högra än … Palestinier!

  http://www.haaretz.com/hasen/spages/1059120.html

 7. kris08 skriver:

  Helt rätt! Fortsatt prat, fortsatta middagar, fortsatta vädjanden om öppnade gränser til ghettot – allt detta är bara ett tyst och fegt godkännande av Israels rasistiska aggressionspolitik.
  Det enda som räknas är konkreta åtgärder. Eftersom sanktioner inte är möjliga pga USA, så måste man införa BOJKOTT!

 8. florimond77 skriver:

  ja just det i Toran står det ”öga för öga och tand för tand” men det står inte ”öga och tand för en hel stad och hundratals barn” Kung Abdulla i Saudiarabien kom med denna överraskande reflektion.
  källa: rawia morras blog

 9. orust skriver:

  un2here,

  Du har verkligen fiskat upp ett förfärande uttalande som bara bekräftar de värsta av farhågor! Israel får carte blanche för sin poltik och det framgår också av alla bilder framför TV-kamerorna med kindpussande, ryggdunkande och gemytligt skrattande EU och US politiker i sina möten med Olmert, Livni och Barak under den pågående Gaza-krisen. Den ende som såg en smula besvärad ut var FN-chefen.

  Och vad som diskuteras är inte mindre utan mer förbindelser med Israel – arma EU!Den ”transatlantiska” relationen för EU är förvisso viktig men i Palestina-frågan liknar det ett ledband.

 10. un2here skriver:

  Tjah du, Orust … Till saken hör att jag från början hade tänkt mig att skriva en lite annorlunda berättelse, men när jag sedan kollade upp mina källor såg jag att historien hade ändrat sig under resans gång. Det som från början föreföll vara en gordisk knut – med en enkel radikal lösning – hade istället blivit som en av Reuterswärd’s omöjliga figurer. En figur som så länge man sysselsätter sig med fördjupning i detaljerna ser klok och förståndig ut, men som i sin helhet är en absurditet helt innesluten i sitt alldeles eget universum.

  Märkligt nog så är det just förtydligandet som grumlar bilden och omintetgör hela resonemanget.

%d bloggare gillar detta: