Nu dags för ministermötet

Så börjar då en ny dag i mötenas Bryssel.

Dagens första frukost är med Tjeckiens utrikesminister Karel Schwarzenberg och Polens dito Radek Sikorski för att diskutera arbetet med att föra det Östliga Partnerskapet fram till beslut och förverkligande.

Dagens andra frukost är sedvanlig koordinering i den nordisk-baltiska kretsen inför ministerrådsmötet. Och eftersom Jonas Gahr Störe från Norge är här har vi inbjudit honom också att vara med.

Sedan vidtar då det ministerrådsmöte som kommer att domineras av krisen i Mellersta Östern, men som ju också kommer att beröra de mer långsiktiga konsekvenserna av denrysk-ukrainska gaskrisen.

I formell mening börjar det med ett möte med det s k allmänna rådet där det är Cecilia Malmström som företräder oss, och går sedan rätt snabbt över till utrikesfrågorna.

För min del slutar dock inte dagen med detta. Förutom en hel del bilaterala möten deltar jag fram mot kvällen i det trojka-möte med Serbien och dess utrikesminister Vuk Jeremic som därefter kommer att övergå i en arbetsmiddag.

Och när den middagen kommit en bit kommer jag att hasta över till en mer informell middag med bl a Ukrainas biträdande premiärminister Hryhoriy Nemyria. Han är här för en större offentlig debatt om gaskrisen som jag dessvärre kommer att missa.

Sammanfattningsvis kommer jag nog att lyckas att hålla mig sysselsatt även denna dag.

6 Responses to Nu dags för ministermötet

 1. perfro skriver:

  Mur orkar du med allt Carl? Och minst lika viktigt, går det att koordinera alla dessa samtal och partnerskap med varandra?
  Vad gäller det östliga partnerkapetnet vet nog få vad det är fråga om. Sannolikt gäller det en mer begränsad utvidgning av ett bilateralt samarbete mellan Tjeckoslovakien och Polen och kanske också hur dessa länder ska kunna vidga sitt samarbete med NATO.
  Domverkar föga intresserade av att EU tar in fler stater som Georgien och Ukraina i EU-

  Det bilaterala samarbetet vi har med de baltiska staterna med Norge med så där i bakgrunder förefaller gälla svikande ekonomier, hur de baltiska länderna ändå ska kunna hävda sig som östersjöstater och hur allt detta påverkar deras relationer till Ryssland.
  Även här tycker jag att vi dödliga får veta lite.

 2. rymdfisken skriver:

  Det väcker anstöt att gå och ställa sig och vifta med Israels flagga på ett torg några dagar efter massmordet i Gaza.

 3. rymdfisken skriver:

  Proportionerna är 1/100. 1 död Isreal på 100 döda palestinier. Jag fattar inte varför Israelvännerna demonstrerar över huvud taget.

 4. perfro skriver:

  Gazakonflikten har visseligen lett till skattningsvis 1000 döda och 4000 sårade.
  Hur detta fördelar sig på civila offer och få Hamasanhängare, målet för attacken, kan nu endast skattas.
  Den israeliska attacken har dock varit temporär med syfte att göra slut på de åtta år pågående raketbeskjtningarna. Förhoppningsvis har den fått avsedd effekt.
  Israel skyddar sina medborgare. Det finns där säkra skyddsrum.
  Hamas däremot spekulerar cyniskt i att förlägga sina förläggningar och vapenförråd i närheten av befolkningscentra, ja. ofta under bostadsfastigheter.
  Med denna taktik vill man sympati inte minst hos godtrogna västerlänningar.
  Vi får inte heller glömma Hamas yttersta syfte, att avvisa en tvåstatslösning och att förrinta den judiska staten.
  Demonstrationsrätten ifrågasätts här för israelanhängare.
  Sådana demonstrationer störs även på obehagliga sätt.
  Den andra sidans demonstrationer har en del inslag, som präglas av rent israelhat, ja t o m antisemitism.

 5. perfro skriver:

  EU:s biståndskommissionär har nyligen besökt Gaza har har gjort följande iakttagelser.
  Hamas har det övergripande ansvarer för vad som hänt i Gaza. Hamas är en terroristorganisation som systematiskt förstört infrastrukturen i Gaza och är helt olämplig som förhandlingspartner.

  Hamas gick visserligen för första gången segrande ur valet i Gaza. Allt tyder dock på att befolkningen i Gaza inte längre känner nåt förtroende för Hamas.
  Man vill ha fred och utveckling och de normala relationer med Israel som skulle vara möjliga om Gaza inte behärskades av en aggressivt inriktad terroristorganisation.
  Däremot har t ex vi i vårt land säkert känt ökat sympati för Hamas mot bakgrund av den israeliska attacken.Sen gammalt är stödet självklart från stater som Syrien och Iran och likaså från andra terroristorganisationer.
  Utan alla jämförelser i övrigt var t o m makthavare sympatiskt inställda till Castro och till Mao.

 6. rymdfisken skriver:

  Kanske är det på gång att sverige kommer ställa sig bakom kravet om en utredning av krigsförbrytelser i Gaza, hörde jag på radionyheterna. Jag ser med spänning i fram emot vad Carl har att berätta om detta i morgon.

  Det är absurt att läsa hur somliga här försöker rättfärdiga Israels handlingar i Gaza. Det är ju helt omöjligt att försvara fosforbomber, dödande av barn, beskjutning av ambulanser och FN-personal. Gör ett försök att förklara på vilket sätt det var Hamas fel att Israel just valde att använda fosforbomber, t ex.

%d bloggare gillar detta: