Ny middag i Bryssel

Strax är det dags att denna söndagsförmiddag åter jaga ut till Arlanda och flänga ner till Bryssel för en serie av sammnanträden och möten.

Och det blir åtskilliga av den varan. I morgon tror jag att jag har två frukostar och två middagar, och då blir det nödvändigt med lite kompromisser.

I kväll är det bara en middag – men fem olika möten och sammanträden.

Det mesta handlar om Mellersta Östern.

Att reparera vad som repareras kan – och att rädda vad som räddas kan av möjligheterna till fred.

Efter onsdagskvällens middag med Israels utrikesminister Livni blir det i kväll middag med utrikesministrarna från Egypten, Jordanien och Palestina.

Till den middagen är också Turkiets Ali Babacan och Norges Jonas Gahr Störe är inbjudna. Var och en på sitt sätt spelar Turkiet och Norge viktiga roller – och kan ses som en del av de samlade europeiska fredsansträngningarna.

Hjälp till och återuppbyggnas av Gaza blir självklart ett viktigt tema för diskussionen. Men sedan är det ofrånkomligt att vi också diskuterar hur vi skall stödja en palestinsk försoningsprocess.

Mycket skulle vara enklare om vi fick en palestinsk regering som accepterades av alla och som hade makt och myndighet såväl i Gaza som på Västbanken. President Abbas har nyligen vädjat om att man skall försöka att nå dit.

Om kriget nu gjort det lättare eller svårare att åstadkomma detta vet jag i ärlighetens namn inte. Motsättningarna har förvisso inte blivit mindre, men samtidigt framstår nödvändigheten allt klarare.

Säkert kommer middagen at ta sin tid – och efter det har jag dessutom enskilda möten med först Egyptens utrikesminister Ahmed Aboul Gheit och därefter Jordanien Salaheddin Al-Bashir.

Och därefter blir det väl förhoppningsvis lite tid att fundera igenom morgondagen också.

6 Responses to Ny middag i Bryssel

 1. solklar skriver:

  Bildt
  Lycka till, du kan ha en nyckel som passar i ett av låsen. Apropå maten, du får försöka planera in skridskoturen när du kommer hem.

 2. florimond77 skriver:

  Hamas valdes helt demokratiskt och lagligt. Tycka vad man vill om dessa dystra män som mest liknar trista kristdemokrater i sin tristaste outfit men så är det. Om världen ska fortsätta att sätta alla regler ur spel blir det aldrig någon ordning,
  Inom amnesty och i media finns tusentals berättelser verifierade om de illdåd israeliska soldater begått men ingenting – inte en enda susning- om att de på något vis följt lagen om de mänskliga rättigheterna. Inte ett enda barn har de givit i sin hand. Hur kommer detta sig? Varför hatar israelerna palestinieran? Om antisemitism även omfattade araber skulle man kunna anklaga dem för att vara antisemitister.
  Carl Bildt! Det finns ledare för de palestinska folket som skulle kunna förena hamas o fataha, men dem har israelerna satt i fängelse eller mördat. Kolla vilka som sitter fängslade och varför!
  Nej, israel måste bojkottas, fördömas och sättas till doms annars dör demokratin för gott.
  källor för mitt resonemang:amnesty.se

 3. Bo W. Höglund skriver:

  Det finns flera organisationer som kommit till makten genom ganska demokratiska val!
  Ett näraliggande exempel finns i ett sydligt grannland omkring 1933.
  Med dem förhandlade man fram ”Peace in our time!”

  Det kan vi nog få med organisationen Hamas ochså – frågan är då bara priset, och vart skall skicka ”resterna”?

 4. un2here skriver:

  National Socialisterna kom till makten genom en kupp genomförd med stöd av högern för att eliminera kommunistpartiet. En högst suspekt definition av demokrati altså, och det vet säkert herr Höglund här ovanför också.

 5. rymdfisken skriver:

  Men Carl, förhandla med Hamas då. Det är väl inte Israel som skall välja vem som skall företräda det palestinska folket.

  Hamas våldshandlingar kallas terrorism och anses inte rumsrent medans Israels våldshandlingar kallas krig och det är förstås något helt annat……….

  Varför skall allt vara på Israels villkor hela tiden.

 6. marheden skriver:

  Vi möttes nästan på Kastrup. Jag såg dig och Ewa Björling på håll. Jag själv var på väg hem till Arlanda.
  Hälsningar Nils-Åke, Moderaterna i Håbo

%d bloggare gillar detta: