EU-nämnd och utrikesnämnd

Denna fredag blir för mig framför allt den utrikespolitiska förankringens dag.

På förmiddagen sammanträder riksdagens EU-nämnd för diskussioner inför mötet med EU:s utrikesministrar i Bryssel på måndag.

Jag skulle tro att vår diskussion mest kommer att handla om situationen i Mellersta Östern. Vi skall ju anta gemensamma slutsatser i ärendet på måndag.

Efter lunch är det så dags att gå upp till Slottet för ett sammanträde med utrikesnämnden under Kungens ledning.

Detta är det formella samrådsorganet mellan regering och riksdag i viktigare utrikesfrågor. Grundlagen lägger fast att regeringen före beslut i utrikes ärende ”av större vikt” skall rådgöra med utrikesnämnen.

Vilka ärenden det anses vara som är av ”större vikt” har varierat avsevärt över tiden.

När jag först kom med i den – det var på 1970-talet – ägnades vi oss varje år åt att noggrant gå igenom den då omfattande instruktionen till den svenska delegationen vid FN:s generalförsamling – även om det kändes som en relikt från 1950-talets värld.

Numera finns ingen sådan instruktion, och några diplomatiska instruktioner diskuteras sedan decennier inte alls på nämndens sammanträden.

Vad som däremot utbildats till praxis är att konsultera utrikesnämnen – där riksdagspartiernas ledningar sitter – före beslut att sända svenska väpnade styrkor på uppdrag utomlands.

Och det är en praxis som jag är angelägen att upprätthålla – detta är viktiga beslut där en bred politisk förankring alltid bör eftersträvas och där riksdagen skall ha full information.

Det viktigaste ärenden vid morgondagens sammanträde är därför möjligheten av att sända en svensk marin styrka för att som en del av EU:s s k Atalanta-operation främst eskortera livsmedelshjälp till Somalia.

Efter hörande av nämnden kommer regeringen sedan att fatta beslut om en proposition som sedan leder till beslut i riksdagen. Det är så det går till.

Men förutom detta kommer jag i morgon självfallet att lämna viss information om andra aktuella frågor – Mellersta Östern tillhör självklart dessa.

14 Responses to EU-nämnd och utrikesnämnd

 1. appius skriver:

  En bagatell i sammanhanget, men praxis är den rätta stavningen…
  Jag önskar lycka till med samarbetet med USA under ny ledning

 2. perfro skriver:

  Mona Sahlin har ju begärt partiöverläggningar med anledning av Jan Björklunds något virriga utspel i försvarsfrågan.

  Kanske nåt att bita i i utrikesnämnden om man nu vill ha den som ett mer politiskt organ.

  Kriutiken mot Tolvfors tycker jag är obefogad. Denna fd vapenvägrare gör ett bra jobb.
  Att sen anställda i försvarsdepartementet delvis har annan uppfattning är en sak för sig.
  Militären är aldrig nönjd.

  Obamas korridorutspel blir väl misstänker jag också ett samtalsämne. Initiativet hans liknar helet vad EU krävt.
  Sen blir det väl också från vänsterhåll, främst då vk, kritik mot Israel för att ha brutit mot folkrätten.
  Om Carl sen kommer med en liten rapport från hemlisarna så vore det kul.

 3. oppti skriver:

  Mellanöstern är självklart i centrum för uppmärksamheten. Denna konflikt överskuggar alla andra konflikter. Just nu är det en flyktingsamordnare från Östra Kongo som efterlyser uppmärksamhet för den situationen i ring P1.
  Låt Israel bygga upp i Gaza och ägna biståndet till konfliktlösning där nöden är som störst.

 4. florimond77 skriver:

  israel vägrar släppa in hjälp till Gaza så länge hamas existerar. Man kör på i de gamlal bushspåren och trotsar Obama. Vi kan inte tillåta detta längre. Detta är ett kristallklart fall av trots mot mänskliga rättigheter och vanligt sunt förnuft. Sverige träd fram!

 5. rymdfisken skriver:

  Jag tycker inte att kritiken till Israel skall vara en vänster eller högerfråga i Sverige. Kampen för mänskliga rättigheter måste gå över partigränserna. Hur illa får ett land bete sig innan sveriges regering reagerar? Vakna.

 6. Mekongs Blogg skriver:

  Bäste utrikesminister!

  När vi nu ändå är inne på Mellanöstern så påstår Dagens Industri idag att bankminister Odell tänker fatta tiggarstaven och resa till diverse arabdikaturer för att be om pengar till de svenska bankirerna. Man häpnar åt detta bisarra påfund och hoppas att det inte är sant! Är det sant bör UD skyndsamt ingripa och sätta stopp för dumheterna! En folkvald politiker av KD-format borde icke sälja sin själ för silverpenningar!

  MVH MB

 7. kris08 skriver:

  Rätt, rymdfisken, partiuppdelningen i Mellanösternfrågan är en kvarleva från kalla kriget som borde försvunnit på 90-talet.
  Eller ser någon logiken i att de som vill ha lågt skattetryck också bör försvara anfallskrig mot instängda flyktingar?
  Man kan anse att Ohly är en ekonomisk idiot, men han är betydligt mer insatt i frågorna än folkpartisterna som verkar tro att al-Jazeera är en terroristorganisation…

  Bildt må vara teoretiskt insatt, men alltför inskränkt. Han verkar (som alltför många västerlänningar) fortfarande tro att palestinierna är främmande och oregerliga medan israelerna är folk som vi, som det går att resonera med.

 8. orust skriver:

  Carl – Ahktisari skulle vara en utomordentlig EU-medlare i MÖ, jämställd med Mitchell. De två i förening kanske kunde åstadkomma något, hoppas kan man ju alltid!

  Obama sa det han ”måste säga” fast menade han det fullt ut verkar någon mer djupgripande analys av läget inte ha ägt rum i Washington DC.

  Jag börjar undra varför Ryssland är så tyst – nöjer de sig verkligen med samarbetet i ”kvartetten” eller är det något finurligt på gång? Har någon info på den punkten?

 9. Leo Occam skriver:

  Carl, det är inte rimligt att en svensk marin styrka skall medverka i EU:s sk Atalantaoperation i Somalia. Våra militära insatser, i synnerhet då marina, bör gälla vårt närområde, tex nordeuropa, arktis. Skälen för det borde inte behöva uttalas.

  Till er alla, Israel har något som dess grannar helt saknar. Demokrati, rättsäkerhet, humanism. Nuförtiden tyvärr inget som alla värderar särskilt högt. Det är väl något gammalmodigt, urtida att hålla fast vid sådant.

  Leo

 10. rymdfisken skriver:

  Leo, titta på nyheterna och se vad som har hänt i Gaza den sista månaden. Jag såg just en fjortonårig tjej som bara hade något enstaka småsyskon kvar efter sin förut så stora familj. Hon sa till journalisten att om hon åtminstone hade fått ha sin mamma eller mormor kvar i livet så hade det känts lite bättre. Sa du att Israel står för rättsäkerhet och humansim? Du är allt ironsik du.

 11. chris200 skriver:

  @ Leo Occam

  Du måste avse rättssäkerhet i meningen att ignorera internationell lag. Israel bryter nämligen mot lagen när det gäller sin illegala folkfördrivning, illegala ockupation, illegala bosättningar, illegala blockad, illegala mur, illegala avrättningar av palestinska ledare, illegala barnfängslanden, illegala bostadsrivningar, illegala skadegörelser och trakasserier, samt illegala krigsförbrytelser. Hade Israel haft rättssäkerhet i vår mening, så hade man följt FN resolutioner och domslut, såsom äkta demokratier gör. Tex:

  FN resolution 63/92. Persons displaced as a result of the June 1967 and subsequent hostilities
  http://domino.un.org/UNISPAL.NSF/a06f2943c226015c85256c40005d359c/da15c23befa18d8185257535005611b1

  FN resolution 63/97. Israeli settlements in the Occupied Palestinian Territory, including East Jerusalem, and the occupied Syrian Golan
  http://domino.un.org/UNISPAL.NSF/a06f2943c226015c85256c40005d359c/26e47d8ab56749a78525753c0058d460

 12. Leo Occam skriver:

  Det hela beror på vad man jämför med. Givetvis är vårt land Sverige än bättre plats än Israel att leva på om man söker trygghet och mänskliga rättigheter. Å andra sidan lever vi just nu inte kringrända av ett ständigt hot om utplåning. Vi får hoppas att vår fridsamma nation kan bevaras så. Det finns dock en trend som oroar.

  Israel befinner sig i krig. Tror ni att några länder i krig, tex Storbritannien under 2:a världskriget inte skadar civila, barn, kvinnor ? Utsätter fiender för grymma övergrepp ? Läs då historia och lär er. Än dock kan dessa länder vara det bästa vi har av demokratiska, humanistiska exempel.

  Man måste välja och då givetvis välja bort de samhällssystem som Israels grannar representerar. Ett lätt val !

  Leo

 13. rymdfisken skriver:

  Israel måste ställa sig frågan om varför alla grannländer vill utplåna dem. Man kan inte ändra på andra, man kan bara ändra på sig själv.

  Jag tycker att det är bättre att jämföra Israel med tyskarna än engelsmännen under andra världskriget. Hatet mot andra etniciteter känns otäckt bekant.

 14. chris200 skriver:

  @ Leo Occam

  Ganska överdrivet att jämföra raketattacker från Hezbollah (tidigare) och Hamas med 2:a världskriget. Senaste gången en större attack mot Israel iscensattes var 1973 (Egypten & Syrien). Det är 36 år sedan… Arabländerna har sedan länge accepterat Israels existens utifrån 1967 års gränser och FNs resolutioner.

  Storbrittanien kunde motivera sina aktioner utifrån att Tyskland först bröt mot internationell lag genom att angripa och ockupera. Israels aktioner har inte samma stöd i internationell lag; tvärtom.

%d bloggare gillar detta: