Välkommen till Mitchell och Holbrooke

President Barack Obama har just framträtt tillsammans med utrikesminister Hillary Clinton på State Departement i Washington och gett riktlinjerna för politiken i två av de viktigaste områden som den internationella diplomatin nu arbetar med – Mellersta Östern  och Afghanistan/Pakistan.

Och dessutom utsågs f d senatorn George Mitchell till speciellt sändebud för freden i Mellersta Östern och ambassadör Richard Holbrooke till speciellt sändebud för Afghanistan/Pakistan.

Det är alldeles utmärkta utnämnigar.

Richard Holbrooke och jag arbetade mycket nära tillsammans när det gäller freden i Bosnien för ett och ett halvt decennium sedan och har hållit nära kontakt sedan dess.

Vi talades senast vid under helgerna om det uppdrag för honom som då höll på att växa fram. Jag hade ju strax innan varit i Pakistan, och det fanns åtskilligt från den resan att tala om.

George Mitchell är nog mest känd för sitt arbete med fredsprocessen i Nordirland, men var också ansvarig för den rapport som 2001 försökte att dra politiska slutsatser av utbrottet av den s k andra intifadan i den palestinska områdena året innan. I den gruppen ingick f ö såväl Javier Solana och det norska stortingets nuvarande talman Thorbjörn Jagland.

I sitt anförande angav president Obama riktlinjer för de politiska ansträngningarna i bägge dessa områden som överensstämmer väl med vad vi från europeisk sida försöker att åstadkomma.

Det bådar gott för möjligheten till nära samarbete.

9 Responses to Välkommen till Mitchell och Holbrooke

 1. ulleberga skriver:

  Det gladde även mig att Amb Rickard Holbrooke blev utsedd idag av Pres Obama – positivt även för våra trupper på plats nere i Afganistan. Fick ju själv äran att träffa Amb Holbrooke m stab under tiden i Bosnien genom Dig o Björn och har bara positiva omdömen – en uppriktigt ödmjuk, trevlig och skicklig man. Det känns ju riktigt skönt att veta att Du har en tät och nära kontakt med de mäktigaste (längtar du inte ut lite själv igen??)
  MVH Tinna Travel – Ba

 2. ulleberga skriver:

  Skönt att det händer lite snabba saker över i Washington – världen behöver denna nydaning. Snabbt o säkra handlingar, tydliga tryck på oroshärdar, daglig rapporteringar av ekonomin tyder på att en yngre generationer tagit över. Man tar även tillvara på de tidigare ledarnas goda egenskaper och låter a lla – yngre och äldre jobba tillsammans och på så sätt samlar erfarenhet och ger den vidare. Nya tekniker att nå sina medarbetare och medborgare världen över.
  Det skall bli mkt intressant att följa händelserna fr Vita huset.
  Jag är ledig för uppdrag om det behövs!!!!
  Hälsn Tinna i Halmstad

 3. rollo43 skriver:

  Heder åt dig Carl som har en blogg med öppna kommentarer. Träffar du din partibroder Tolgfors så tippsa honom att han inte behöver vara rädd för sitt eget folks åsikter. Han har nämligen låst sin blogg för kommentarer. Mvh Rolf Carlsson

 4. ulleberga skriver:

  Håller med Dig RC. Vår alliansregering – förutom Carl Bildt, borde ta lärdom av nämnde Bildt och USA´s nya Pres.
  MVH Tinna

 5. Pravo skriver:

  Om du träffar Holbrooke igen kan du försöka övertala honom att dyka upp på krigsförbryterartribunalen i Haag där hans närvaro efterfrågas i rättegången mot Karadzic. Holbrooke har hittills ansett sig stå över lagen men han kommer inte kunna göra det hur länge som helst. Grova anklagelser har riktats mot Holbrooke både vad gäller Bosnienkriget och Kosovokriget. I Kosovokriget var Holbrooke en central figur i processen att förfalska bevis som användes för att motivera ett NATO-anfall mot Serbien. Holbrooke kallar det för ”realpolitik”. Klocklan tickar. Tiden är snart mogen för Holbrooke att förklara sig.

 6. kris08 skriver:

  Erfarenhet är bra, men nytänkande är bättre!

  Var inte Irak, talibanerna, Iran, islamistisk terror det viktigaste för Bush också?
  Man tänker tydligen fortsätta att bemöta regionens aggresionsmakt (Israel) med stillsamma vädjanden om rännilar av hjälp till Gaza-ghettot. Det ekonomiskt stödet och vapensändningarna till Israel fortsätter naturligtvis som förut…

 7. perfro skriver:

  Obama verkar bli den nye Sarkotzy.
  Han behöver nog sätta sig bättre in i denna komplexa konflikt.
  Det ska bli intressant se vad Rickard Hollbrock har att komma med för att nå en bestående vapenvila, som i sin tur kan leda till ett fredligare Gaza där Hamas inte varje dag avfyrar raketer mot Israel.
  Först så långt kommet tror jag att vad Obama -och även EU- satt som sitt främsta krav på Israel, att öppna gränsövergångarna, kan infrias.
  En del menar att USA kan diktera villkoren fullt ut och ställa Israel till svars. Hit men inte längre. Var passiva även om det blir nya beskjutningar. Så blir det knappast.
  Andra menar att Egypten måste spela en mer aktiv roll, vilket man hittills inte gjort.
  Kan al-Fatha bli den av fredsmäklarna accepterade förhandlingspartnern och hur reagerar Hamas då?’
  Frågetecknen är många.

 8. andersonchris skriver:

  Det är klart att både Mitchell och Holbrooke kommer att vara mycket goda tillgångar i de snåriga situationerna i mellanöstern.

  En sak som jag personligen ser som viktig i konflikten mellan Israel och de palestinska områdena är att man måste kräva mer av det palestinska ledarskapet för att skapa ordning på den palestinska sidan.

  Så längre som Israel är utsatt för inre och yttre hot kan man helt enkelt inte kräva av dem att lägga ner sina vapen. Situationen är helt enkelt för ömtålig för det. Det är också fel att se Israel som den starka parten med initiativet i konflikten, när man väger in de fientliga krafter och resurser som omger dem.

  Således bör pressen hamna på den palestinska regeringen, på Iran, på Libanon, på Syrien och på Egypten. Först därefter kan man be Israel att möta upp.

 9. malmo20 skriver:

  Jag undrar varför världen väljer att blunda för Afghanistan-Pakistan konflikten?
  Varför är det ingen som ställer sig frågan, varför har Pakistan och Afghanistan en konflikt? Hela världen vet att Pakistan gång på gång har försökt och försöker fortfarande att destabilisera utvecklingen i Afghanistan. Varför vill pakistan ha ett outvecklat och destabiliserat afghanistan? Det är det frågan som många politiker världen över blundar för. Problemet är inte Talibaner som är aktiva på båda sidor av gränsen, som får stöd av Pakistans underrättelsetjänst ISI. Problemet ligger i att Afghanistan och Pakistan har en ouppklarad gränsfråga. Nästan 35-40 av pakistans yta tillhör Afghanistan. Engelsmännen drog denna gräns under sin kolonism. Denna gräns dragning som kallas ”Durande- Line” har aldrig varit accepterad av afghaner. Denna gränsdragning som som ett svek mot afghaner och att deras nation delades i två delar. En delad nation kommer aldrig att utvecklas och göra framgång. Afghanska myndigheter har aldrig erkänt denna gränsdragning. Afghaner och den afghanska delen som ligger i pakistan(nwfp) vill förenas med sitt folk, och Pakistan gör allt för att detta inte skall ske. Pakistan spelar ett dubbel spel och leker med världen. Vakna politiker, och inse fakta. Durande line är det ända problemet till att det är krig i central och öst-Asien. Pakistan tränar och producerar terrorister och extremister som man sedan skickar över gränsen till Afghanistan och sätter skräck i hela befolkningen och terroriserar hela området. Den enkla och rätta vägen till att få fred i hela regionen är att ge Afghaner deras rättigheter att återförenas och ta bort Durande Line. Då kommer ni se ett starkt och stabilt Afghanistan och utveckling i hela regionen.

%d bloggare gillar detta: