Puust!

Det tog sin runda tid att komma tillbaka till Stockholm denna morgon.

Några vindar ställde till problem, och SAS-planet till Stockholm blev en bra bit försenat. Först nu – kring halv två på eftermiddagen – är jag tillbaka på UD efter middagen i Bryssel. Puust!

Och här väntar åtskilligt som skall göras.

Under eftermiddagen har Fredrik Reinfeldt, Cecilia Malmström och jag avsatt en del tid för att gå igenom en del av förberedelserna inför vårt kommande EU-ordförandeskap.

Den krishantering som Prag nu tvingas att ägna sig åt – gas och Gaza har dominerat deras första veckor – visar vad vi måste vara beredda på.

Under dagen skall vi också diskutera en del om de transatlantiska förbindelserna.

Ett gratulationsbrev till Hillary Clinton har redan avgått, och jag räknar med att på ett eller annat sätt träffa henne inom de närmaste sex veckorna.

Listan på frågor att diskutera över Atlanten är lång – men listan över frågor att diskutera i alla riktningen är säkert ändå längre i Washington.

4 Responses to Puust!

 1. perfro skriver:

  Släpp inte fram några ryska gasledningar i Östersjön!
  Europeiska länder som nu importerar gas från Ryssland måste också satsa på andra typer av energilösningar.
  Även om det är bra att Ryssland kan exportera sin gas så får dom nte använda den som en bricka i ett politiskt spel.
  Vad nu Vattenfall ägnar sig åt på kolkraftområdet är en positiv energiutveckling.
  Samtidigt kan detta överlåtas på nåt annat bolag och staten ta hem en rejäl kassavist.

 2. lombryssel skriver:

  I krishanteringen ingår hantering av finanskrisen. Vad har Tcheckien bidragit med hittills?
  I IHT läser jag idag 22 januari hänvisning till hur Sverige under Carl Bildt löste bankkrisen i Sverige 1992. ”As U.S. seeks solution, Swedes offer strategy”.
  Hittills har USA hjälpt bankernas aktieägare. Men de borde nationalisera de banker som inte klara sig själva som Carl nationaliserade Nordbanken nu Nordea, medan SEB och SHB klarade sig utan hjälp från staten.
  De dåliga ”toxic assets” placerades i Securum som efter några år kunde sälja dem med vinst och ”tax payers” fick sina pengar tillbaka, t.ex. när Securum sålde Nobel Ind. till Akzo med en saftig ”hefty” profit.
  Kanske USA’s nya Finansminister Geithner (troligen OK av senaten) skall kunna följa Carls modell för lösning av krisen i USA.
  Än en gång grattis Carl. Jag har väntat på att USA skulle följa samma modell. Världens ekonomiska framtid beror på detta.

 3. rymdfisken skriver:

  Tur att du är med i regeringen, för nu gäller det att tänka kvickt och ha ett bra omdöme. Jag tror ärligt talat inte att USA och EU-länderna kommer att greja finanskrisen speciellt bra. Jag tror inte på 0% ränta och stödpaket i miljardklassen var och varannan dag, Var kommer alla pengarna ifrån? Det känns ohållbart på någotvis.

  Sedan är jag orolig över att ni måste dras med detta folkparti i regeringen. Efter debatten i riksdagen för en tid sedan, som kom att handla mycket om Gaza, blev jag mycket rädd över just deras kalla inställning. Och detta parti har jag röstat på några gånger under mitt liv!!! Önskar att de tydligare gick ut under valtid med hur kall människosyn de har, fast Nyamko Sabuni tycker jag om. När FP faller ut ur riksdagen vid nästa val (helt övertygad om detta) tycker jag att M skall värva henne.

 4. rymdfisken skriver:

  Carl, nedanstående politiker skall delta i en ljusmanifestation för att visa sin sympati för ett land som just har dödat 1300 personer, förstört 4000 hem, bränt folk in till benpiporna med toligtvis fosfor, bombat FN-skolor och sjukhus. Landet är dessutom känt för sin apartheidpolitik.

  Gunnar Hökmark – Europaparlamentariker (m)
  Niklas Wykman – Ordförande Moderata Ungdomsförbundet
  Frida Johansson Metso – Ordförande Liberala Ungdomsförbundet
  Birgitta Ohlsson – Riksdagsledamot (fp)
  Marcus Jonsson – KDU
  Rola Brentlin – Internationell sekreterare MUF, Initiativtagare

  Får vem som helst bli moderat? Ställs det inga krav?

%d bloggare gillar detta: