Tydliga krav till Israel

Det var en enig skara av 27 utrikesministrar – nåja, i vissa fall var det ersättare som hade kommit – som i kväll träffade utrikesminister Livni från Israel till middag och diskussion i Bryssel.

Vårt budskap var i grunden ett: Israel måste öppa gränserna till Gaza inte bara för snävt definierad humanitär hjälp, utan för hjälp till återuppbyggnad och ett normalt liv.

De som bor i Gaza har inte bara rätt att överleva – de måste ha rätten till ett rimligt liv.

Att utvecklingen annars kommer att leda till ny desperation med risker för en ny explosion borde vara uppenbart för alla och envar.

Tzipi Livni lovade omedelbara lättnader för humanitärt tillträde. Jag tror inte att hon var fullt medveten om de begränsningar som faktiskt finns. Men den definition av vad detta innebär är betydligt snävare än vad vi kan finna acceptabelt.

Att Israel har andra mål som är viktiga är självklart. Man vill inte bidraga till att Hamas kan förklara seger. Man vill inte att Hamas skall kunna fortsätta smuggla in vapen i Gaza.

Och på dessa punkter har vi inom EU samma uppfattning – och är beredda att hjälpa till.

Men vi var mycket tydliga i kravet på att Gazas isolering så snabbt som möjligt måste lyftas.

På söndag återvänder vi så till Bryssel för att träffa Egyptens, Jordaniens och den Palestinska Administrationens utrikesministrar för en liknande diskussion.

36 Responses to Tydliga krav till Israel

 1. florimond77 skriver:

  Tack Bildt för att du vågar möta Livni och tillstå att hon inte faktiskt inte är fullt medveten om de bgeränsningar som finns’
  Jag läste till min fasa att Berlusconi på fullt allvar vill se israel som en fullvärdig medlem i EU.
  Bortsett vad jag tycker om den israeliska ledningen kan jag inte låta bli att tycka att det vore mer naturligt att israel tillhörde de arabiska länderna med tanke på dess historiska ursprung. De borde ha mer gemensamt än med väst.

 2. nolies skriver:

  Bra ”krav” eller förslag från EU, men fel att fortfarande vägra prata med Hamas även fast dem dödat tre civila i detta krig. Vill härmed citera en känd fredsförhandlare:

  Serbia’s Slobodan Milosevic and Croatia’s Franjo Tudjman were our partners for peace. Not because
  we particularly liked them, but for two other solid reasons.
  You can only make peace with those who make war, and the powers of neighbors to destabilize are
  always far greater than the powers of more distant states to stabilize.
  We dealt with the Devil, but we knew that only by creating a benevolent regional environment
  could we give Bosnia a chance to survive.
  And the same applies to every other state-building operation.
  If neighbors are not stakeholders in the process, they might easily turn into spoilers.

 3. un2here skriver:

  @chris200

  Hamas kan nu nog acceptera en tvåstatslösning, det är inte problemet. Problemet är om den ene staten verkligen ska vara lika liten som Vatikanstaten, och i så fall vilken …

 4. bockgaard skriver:

  Det kanske måsste bli en enstatslösning i Palestina liksom på så många andra ställen. Dvs ursprungsbefolkninmgen drivs ihop i reservat som i USA eller fråntas sin äganderätt till sin viktigastse produktionsresurs, marken, som i det svenska Samelandet.

 5. perfro skriver:

  Carl har tidigare mött Livni liksom alla andra som spelar någon viktigare roll i säkerhets-samt utrikespolitiken.
  Hans omdömme då om henne var enbart positivt.

  Nu anar jag att Livna kan framföra ett nytt budskap till det israeliska säkerhetsrådet, men det är där som Israels slutsatser kommer at dras.

  Det blir nog inget problem med dem humanitära hjällpen i vid bemärkelse dvs även med mediciner och sjukvård från israeliskt håll. Fråga är bara om Hamas kommer ta emot det.

  Konflikten har ingen segrare. Ändock utropar sig båda som vinnare. Hamas ledare använder sig av ett till folket vädjande språkbruk; vi ska fortsätta den revolutionära kampen.

  Det krävs förvisso en snar återuppbyggnad av förstörda hus i Gaza, men även här finns det komplikationer. Hamas måste lämna garantier att det får ske under internationellt skydd och att deras olika vapengömmor i dessa fastighetskvarter inte tas till intäckt för att inte slåäppa in byggfirmor och även förstås anlita Gazas egen befolning och företag.

  Vad EU nu håller på med måste förstås samordnas med det som ännu inte ägt rum, närmare kontakter med den amerikanske presidenten.
  Något solospel gagnar ingen part.
  Obamas telefonkontakter är väl tills vidare bara en markering om att USA nu vill spela en mer aktiv roll.
  Den måsste i så fall bli ett än tydligare budskap till israelerna än vad EU nu kommit med.
  Sen förstås. Ska Hamas hänga i luften?

 6. oppti skriver:

  Varför inte låta Israel bygga upp igen.
  Det skulle kunna vara ett bra straff och en tydlig gest om försoningsvilja!

 7. popexpressen skriver:

  Det är trevligt att få en inblick i vad svenska politeker egentligen gör på dagarna!

 8. kris08 skriver:

  ”Att Israel har andra mål som är viktiga är självklart. Man vill inte bidraga till att Hamas kan förklara seger. Man vill inte att Hamas skall kunna fortsätta smuggla in vapen i Gaza.

  Och på dessa punkter har vi inom EU samma uppfattning – och är beredda att hjälpa till.”

  Håller EU också med om att folkmord är ett legitimt svar på motstånd mot ockupation?

  Enligt israelerna var alla förstörda civila hus legitima mål eftersom deras invånare understödde Hamas och Hamas är en terroristorganisation.

  Helt OK enligt EU?

  Har EU någon åsikt om alla förbjudna vapen som använts, förutom kemiska vapen (vit fosfor) även DIME (Dense Inert Metal Explosives).

  ”För chefskirurgen Nasser Abu Shaban har de senaste veckorna varit de märkligaste i hans yrkesliv. Aldrig tidigare har han sett så många oförklarliga skador på sina patienter. Små, och vid första anblick ofarliga, sår har fortsatt att blöda i flera dagar. Benknotor har smulats sönder trots att det inte synts några skador på hud eller vävnad. Armar och ben ser ut som om de hade blivit knivskurna. Brännskador fortsätter att brinna i timmar och ibland dagar.
  – Det är skador som omöjligt kan ha orsakats av traditionella vapen, säger han och understryker att han inte är vapenspecialist.
  Trots det tvivlar han inte på att israelerna har använt förbjudna vapen som fosforbomber och så kallade Dimebomber (ett kraftigt precisionsvapen) under den 22 dagar långa offensiven i Gaza. ”

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2359759.svd

 9. mammamarie65 skriver:

  kris08:

  utmärkt inlägg: Önskar bara att Mr Bildt himself vågade svara på detta. Men som vi svenskar ju alla vet är han inte utrustad med sådan stake.

 10. slughorn skriver:

  Sedan vore det hyvens att höra Bildt lägga ut texten ang Hamas strategiska mål, dvs att krossa staten Israel och fördriva eller döda dess invånare.

 11. rymdfisken skriver:

  Slughorn:
  Jag förstår alltmer för varje dag att det finns människor som tycker så. Skulle det vara upprörande med tanke på vad Israel har ställt till med?

 12. chris200 skriver:

  Och samtidigt lägga ut texter angående Israels illegala folkfördrivning, illegala ockupation, illegala bosättningar, illegala blockad, illegala mur, illegala avrättningar av palestinska ledare, illegala barninfängslanden, illegala bostadsrivningar, illegala skadegörelser och trakasserier.

 13. orust skriver:

  Carl – inte kan du väl mena att Livni inte varit medveten om Israels restriktionr kring Gaza? Hon tycks ha slagit blå dunster i EUs ögon, ingen tvekan om det när du uttrycker dig så!

  Och hur blev det med kindpussandet? Israel som ockupations och apartheid nation vill säkert gärna fortsätt kindpussas med EU!

 14. florimond77 skriver:

  Barnen vittnar på aljezeera hur de blev beskjutna av iof soldater och att dessa skrattade. Vem skall föra barnens talan? Vem skall kräva att de skyldiga (israel) straffas? När ska Svwerige säga ifrån?

 15. hojer skriver:

  Det nionde året i rad beger sig en grupp biskopar från väst till Mellanöstern för att visa sitt stöd till de kristna i det Heliga Landet. Årets resa sammanfaller med den dramatiska konflikten i Gaza som för var dag som går tyder sig allt mer tygellös. Biskoparna har därför uttalat sig bestämt mot en konflikt som redan är komplicerad utan våld, men som våldet gör omöjlig att lösa. Vi läser i uttalanden som de alla har undertecknat:

  ”Sluta våldet! Sluta dödandet! Börja bygga på freden! Det kan inte bli fred om folket inte tror på fred. Det kan inte bli rättvisa om den inte berör alla i landet. Tron ger oss hopp om att rättvisa, fred och förlåtelse är möjligt. Vi är inte politiker, vi är religiösa ledare, men den religiösa rösten är avgörande i sökandet efter fred. Fred är möjligt. Detta är Fredens Herres budskap till oss och han föddes här i det Heliga Landet.”

 16. chris200 skriver:

  @företagsledare

  Hade inte FN varit så generöst att skapa staten Israel så hade Gaza problematiken också varit löst… Men nej, det är de gällande lagliga rättigheterna som måste respekteras och som är lösningen. Och lagen säger entydigt att Israels ockupation är olaglig.

  Men jag håller med om att fragmenterade landsgränser inte är bra för varken Israel eller Palestina. Så man borde kunna ge och ta lite för att snygga till gränserna. Tex landområdet mellan Gaza och Västbanken verkar ju lämpligt att tilldela palestinierna.

 17. solklar skriver:

  foretagsledare och chris200
  Jag håller verkligen med signaturen företagsledare att hur kan någon tro att en palestinsk stat som enligt FN:s beslut från 1948 är delad i tre osammanhängande delar skulle kunna fungera som en stat. Det är så dumt så att inte många högstadieklasser i svenska skolor på en timmes grupparbete skulle komma fram till ett dummare resultat.
  Jag fortsätter på den av chris200 påbörjade lösningen av Palestinakonflikten.
  Med de begränsade resurser jag har haft i form av Googles karta över Palestina har jag följande förslag. Förbind Gazaremsans norra del med en 2 till 3 km bred korridor som går till södra delen av det nuvarande Palestinska området i öster. Denna korridor blir palestinskt område vars gränser övervakas av världssamfundet. Korridoren innebär att Israel klyvs i två delar vilket de inte kommer att acceptera. En tunnel skulle kunna byggas under remsan så att Israeliterna kan förflytta sig från den norra till den södra delen. Lösningen är emellertid inte bra eftersom tunnelnedfarterna blir svåra att skydda mot attentat. Istället för tunnelalternativet skulle en förbindelse kunna skapas mellan norra och södra delen av Israel genom att är en motsvarande Israel-korridor skapas i Gazaremsans södra del längs gränsen till Egypten. En hamn byggs i korridorens västra ända som tillsammans med Ashqelon i norr upprätthåller regelbundna sjöförbindelser. Många länder som består av öar fungerar på detta sätt. I framtiden när risken för attentat förhoppningsvis har minskatt kan Israel bygga en bro runt Gazaremsan, eller en tunnel under landkorridoren. En nackdel med en Israel korridor i södra Gazaremsan är att där bor mycket människor som då måste flyttas. Exempelvis bor det enbart i Rafha 180 000 människor. Plats för dessa kan antingen göras längre norrut i Gazaremsan eller kanske i den andra korridoren. Om Egypten är villiga att avstå en del av sitt territorium som gränsar till Gazaremsans sydvästra gräns så skulle Rafha kunna ligga där det ligger. Beträffande den korridor som skall ges till palestinierna så tänker jag mig att den utgår i väster från byn Dayr al’Asal alFawqa och går västerut. Den passerar norr om Beit Kama och passerar strax norr om Sderot för att därefter smalna av till 2 kilometers bredd innan den förenar sig med Gazaremsans östra spets i norr. Detta är ett förslag som kan ge en palestinsk stat en viss chans att fungera som stat. Med en aktiv övervakning från världssamfundet borde det av religionerna närda hatet mellan de två folken ha en chans att ebba ut. Korridorernas bredd, 2-3 km har jag valt för att människor skall kunna bo i dem och att det skall kunna bedrivas jordbruk om marken så tillåter.

 18. solklar skriver:

  Ursäkta, jag menar: ”den korridor som skall ges till palestinierna så tänker jag mig att den utgår i öster från byn Dayr al’Asal alFawqa och går västerut.”

 19. chris200 skriver:

  Jag vill tydliggöra att jag tycker fragmenterade landgränser inte är det optimala, men jag ser det inte alls som en omöjlighet. Med en uppfylld lagbaserad rättvisa (och därigenom fred) så duger alla gränser.

  Sedan, angående eventuella attentat i denna tänkta framtid, så ska vi inte underskatta hur snabbt fred och tolerans kan få fäste när väl den lagligt grundade rättvisan uppfyllts. Attentaten motiveras av (stor) orättvisa, men med rättvisa försvinner den motivationen.

 20. un2here skriver:

  @foretagsledare

  Israel önskar inte en demokratisk stat ”från Jordan till Havet” som i så fall skulle få en befolkning ungefär jämnt fördelat mellan judar och muslimer. Det anses snarare – åtminstone enligt Olmert – vara ett skräckscenario. Likaså det lätt psykedeliska förslag som Berlusconi har luftat om ”Israel som fullvärdig medlem i EU” med de konsekvenser det skulle innebära att även muslimska EU-medborgare skulle kunna bosätta sig i Israel, på lika villkor som judar, katoliker och alla andra européer.

  @chris200 & solklar

  Ni verkar ha nästan lika roligt med era kartor och kritor som FN hade i 1947 …
  :-D

 21. solklar skriver:

  Un2here
  Vilken gräns skulle du själv tro skulle kunna fungera som tvåstatslösning om du hade varit i en sådan position att du kunde tala med konfliktens ledande parter?

 22. un2here skriver:

  @solklar

  Om jag fick rita kartor? Två stater på storlek med Vatikanstaten – så långt från varandra som möjligt – och resten som ett demilitariserat EU-protektorat!

  Om nu samtal skulle ha någon större effekt. Just nu tycks israeliska jurister sitta och fundera över tolkningen av ordet ”omedelbar” som i meningen ”omedelbar humanitär hjälp”. Åsikterna går isär och frågan får troligen bordläggas över sabbaten …

 23. solklar skriver:

  un2here
  Låter inte så dumt. Gaza som huvudstad i en sydlig del och Tel Aviv i en nordlig, och Jerusalem mitt i en demilitariserad zon. Anledningen att jag gjorde mitt utspel är att jag tror att det ibland de ledande aktörerna finns många som inte vill ha en varaktig fred.

 24. un2here skriver:

  @solklar

  Gaza City? Njah, det vore väl synd om alla som bor där. Rafah skulle nog räcka till åt Hamas väpnade styrkor :-D

  Men mer akut och alvarligare: Har du något förslag till hur UNRWA ska få in sin katasrofhjälp? Det damp in ett mail här nyss, och allting står fortfarende helt still. Livni sägar nej till att häva blockaden.


  Om jag hadde en granne som sköt på mig och mina barn för att jag förstörde hans liv, då skulle jag sluta upp med det. Jag förväntar mig att Israel egentligen skulle vilja göra det samma?

 25. chris200 skriver:

  Att blockera katastrofhjälp vid vapenvila kan läggas till listan över krigsbrott. Det är klart att folk dör pga blockaden.

  Det är två dagar sedan Livni lovade EU att släppa in humanitär hjälp. EU måste nu snabbt följa upp sin begäran och förklara att omedelbart betyder nu. Fortsatt blockad måste mötas med sanktioner från EU. Samtidigt kan EU, utan Israels medgivande, skapa en luftbro och släppa ner livsmedel och mediciner.

 26. solklar skriver:

  Jag har inga förslag än att genom förhandlingar kopplade till sanktioner mot Israel få in hjälpen till Gaza. Jag förutsätter att EU och möjligen USA inser detta. Ytterst borde vem som helst förstå at politiska lösningar är underordnade en stark krigsmakt om denna på grund av sin styrka är unik eller om den betraktas som okränkbar av andra orsaker. Det är kanske så enkelt att antingen kan inte Israels politiker styra sin försvarsmakt eller så vill de inte. Antagligen vill Livni ha något i utbyte mot att släppa in humanitär hjälp till Gaza. Jag läste på någon blogg att tunnelägare reparerar de tunnlar som är kvar för att få in förnödenheter den vägen.

 27. chris200 skriver:

  EU och USA pratar just nu samstämmigt vad gäller humanitär hjälp, så gäller att omforma det till en formell politisk begäran.

  ”Obama krävde att Israel öppnar Gazas gränsövergångar för hjälpsändningar och handel.
  – Hjälpen måste kunna nå oskyldiga palestinier som är beroende av den. Vi känner starkt med de civila palestinier som omedelbart behöver mat, rent vatten och medicinsk vård och som levt i en kvävande fattigdom alldeles för länge, sa han.”
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4245608.ab

 28. solklar skriver:

  foretagsledare
  Jag är verkligen för att horisont hålls i denna debatt. Jag håller också med dig om att palestinierna för sin försörjning är fullständigt beroende av andras hjälp, inklusive Israels. Detta är däremot fullt i linje med Israels mål, vars långsiktliga mål är att fördriva den befolkning som i stort sett oinskränkt ha haft landet i ungefär 2000 år, frånsett det senaste halva seklet efter FN:s beslut 1948. Detta mål gagnas inte av en fred mellan palestinier och Israel. Bitte Hammergren utrycker detta ganska kärnfullt i dagens SvD ”Netanyahu kommer att vilja hantera konflikten, inte lösa den.”. Det är visserligen en kommentar inför det förestående valet i Israel, men är ändå signifikant för Israels ståndpunkt i konflikten.
  Givetvis, Israel erbjuder palestinierna lågkvalificerade jobb. Detta strider inte mot deras långsiktliga mål. Däremot får de palestinier som skaffat sig akademiska utbildningar inget arbete i Israel. En annan åtgärd som sätts in mot det palestinska folkets utveckling mot ett västerländskt levnadssätt är bomberna mot palestinska universitet. Observera dessa är inte bomber mot religiösa skolor utan mot universitet som är organiserade enligt västerländsk modell. Det är sannolikt så att extrema religiösa grupper i Israel har access in i vissa delar av den Israeliska militärmaktens organisation. Vilket förklarar förstörelsen av sjukhus, ambulanser, hjälporganisationer, universitet m.m. oftast finansierade av medel från andra länder.
  Att erbjuda palestinier arbetskraftsutvandring, det finns faktiskt väldigt många palestinier som redan arbetar i arabiska länder, är ytterligare en åtgärd för att få bort palestinierna från Palestina. Det är således inte så märkligt om arabstater motarbetar detta. Men visst, erbjud då samtidigt bosättare från västbanken attraktiva lägenheter i New York, där finns redan 2 miljoner judar.
  Observera: Israel säger inte att de vill stoppa vapensmugglingen in till Gazaremsan. De borde verkligen ha kunnat bomba sönder alla tunnlar mellan Gaza och Egypten. Det lär finnas ungefär 10% av tunnlarna kvar. Detta är fullt i linje med insikten att Israel vill hålla konflikten vid liv.

 29. chris200 skriver:

  @företagsledare

  Du har väckt en intressant diskussion om försörjningsmöjligheterna, som jag har uppskattat att följa. Men skjut dig inte i foten genom att kalla de som kritiserar Israels politik för antisemiter. Kritik av Israel är något helt annat än judehat. Tex finns många judar som kritiserar Israel utan att hata sig själva och judendom. När antisemitism som begrepp används i detta sammanhang så bidrar det till att ordet tappar sin betydelse.

 30. solklar skriver:

  foretagsledare
  Du försöker slingra dig ur debattämnet. Du försöker placera mig i någon känd politisk grupp för att på så sätt belasta mig med denna grupps övriga åsikter. Detta gör du dels komma bort från ämnet, dels för att få medsympatisörer för dina åsikter i debattämnet. Detta är ett vanligt, men som jag tycker billigt, trick.
  Det är riktigt, jag känner inte till de diplomatiska turerna i 6-dagars krigets inledning. Men jag antar att kriget ligger för nära i tiden för att dess objektiva historia skall vara skriven.
  Andra konflikter såsom Karelen och gasledningar har inte med MÖ-konflikten att göra, alltså försvårar du bara fokuseringen på debattämnet genom att ta upp dessa. Vid något annat tillfälle kan jag tänka mig att diskutera detta.
  Världens ledare måste försöka lösa MÖ-konflikten med diplomatiska och politiska medel, annars återstår bara militära. En styrka i Carl Bildts bloggsida är att debattstrukturen, trots att Bildts profession är politik, är ganska avpolitiserad vilket ger en styrka att mera specifikt kunna fokusera på et ämne exempelvis MÖ-konflikten. Att ta upp, antisemitism så som du gör skulle bara försvåra debatten och väcka mycket ont blod.

 31. chris200 skriver:

  @foretagsledare

  Den nutida associationen hakkors & nazism med Israel är ett sätt att uttrycka att Israels agerande har likheter med det förtryck nazismen stod för. Det är ingen nazistisk uppvigling mot Israel. I demonstrationen i Göteborg igår fanns inga hakkors men däremot utklädda soldater med nazi-tyska kläder och Israels flagga på hjälmarna. Och ironin är uppenbar.

  Vad gäller brännande av flaggor är det en typ av protest som jag inte har mycket till övers för. Den svenska kulturen anser ju det vara ett våldsamt uttrycksätt.

  I den mån det finns hot som gör att svenska judar inte vågar bära davidsstjärnan, och det hotet utgår ifrån judendom och inte staten Israel, så är det antisemitism. Oavsett vad hotet utgår ifrån, så är det olagligt och oacceptabelt.

 32. solklar skriver:

  foretagsledare
  Sex-dagarskriget är givetvis en faktor som måste vävas in i politiska och diplomatiska åtgärder för de som hanterar respektive vill lösa konflikten i MÖ. Men det är ingen faktor som har skapat konflikten, det är endast en komponent i nuvarande situation. Övergripande och de mest triggande händelserna till MÖ-konflikten i ett större perspektiv är två separat händelser.
  1) Balfourdeklarationen från 1917 där den Storbritanniens utrikesminister Balfour lovar det judiska samfundet i England att deras regering stöder förslaget att upprätta ett judiskt hemland i Palestina.
  2) Därefter triggas FN av det tredje rikets systematiska massutrotning av företrädesvis judar att fatta sitt vansinniga beslut att, när de placerar judestaten i Palestina, dela det område som skall vara kvar till den arabiska befolkningen i tre från varandra skilda delar. Detta kan vem som helst förstå att dessa områden inte kan fungera som en stat.
  En annan betydande faktor för nuvarande situation, och de två ovan beskrivna, är givetvis det av Herzl publicerade verket från 1896, ”Der Judenstaat” som är grunden för sionismen. Herzl ansåg det inte självklart att judestaten skulle placeras i Palestina. han föreslog även Argentina och Västafrika.

 33. chris200 skriver:

  @foretagsledare

  Om du känner till faktorerna kring 6-dagarskriget så vet du att det var komplicerat rävspel fram till krigsutbrottet. Intrigerna präglades mycket av kalla kriget, men också av att Israel då, som nu, konsekvent provocerade fram incidenter genom att trakassera arabiska bönder och expandera sin ockupation i den demilitariserade zonen. Världspolitikerna inklusive FN försökte fram till krigsutbrottet desarmera raden av mindre aggressioner samt den stora krigsmobilisering som pågick på båda sidor, genom diplomati. Till slut var ändå Israel den som övergav diplomatin och inledde kriget genom en massiv och avgörande flygattack mot Egyptens flygbaser.

  Det är överdrivet att säga att FN var orsak till 6-dagarskriget, men däremot misslyckades de hindra friktionseskaleringen och krigsutbrottet. Till Israels försvar bör man ha klart för sig att hotbilden mot Israel var betydligt större då än nu. Hur som helst, FN resolution 242, i 1967 efter kriget, instruerade Israel att återlämna ockuperad mark.

 34. walle76 skriver:

  Alltid intressant att diskutera vad som är terrorism och inte. Israel har ju de senaste tio åren haft det ”goda” omdömmet att sätta folkmördare och terrorister på höga poster. Ariel Sharon var väl det värsta exemplet, med tanke på hans roll i massakrerna i flyktinglägrerna i Libanon back in the days…

  Intressant är att utrikesminister Livni inte någonstans uppmärksammas. Det är inte många länder där lönnmördare upphöjs till så höga poster. Vore trevligt om någon kunde upplysa allmänheten vad hon sysslade med i Italien i sin ungdom.

 35. chris200 skriver:

  @foretagsledare

  Jag skrev att det var rävspel, aggressioner, och mobilisering. Däri inkluderar jag försörjningsvägen genom Akaba sundet (antar att det är samma som Straits of Tiran). FN och USA ville genom diplomati häva blockaden. Egypten accepterade diplomatiska samtal, men inte Israel.

  Det är klart att Israel kände sig rejält hotat. Försörjningsvägen blockerad. Arabiska grannländer som mobiliserar för krig. Ett USA som inte kunde agera kraftfullt med tanke på att Sovjet då skulle agera mot dem. Dessutom som du skriver, fega FN styrkor som lämnar sin position i Egypten eftersom ett krig kunde bryta ut… FN ville då flytta sina trupper till den israeliska sidan om gränsen, vilket inte Israel accepterade.

  Men om vi ska tala om utlösande faktorn, så bör vi inkludera att Israel vägrade låta 700000 fördrivna palestinier återvända, och bedrev sin klassiska en-åkermark-i-taget expansion/ockupation. Man provocerade konsekvent fram stridigheter vid gränserna, varav den största aktionen kanske är 3000 man med tanks som 1966 gick in i Västbanken för att döda ”terrorister”. Allt som allt, så hade arabländerna orätter för att motivera deras upptrappning inför kriget.

 36. vagabond66 skriver:

  Självklart berörs man av det lidande som finns i Gaza och funderar på om detta måste ske? Vems fel är det? Hur kan man gå vidare?Samtidigt vet vi att en del av den verklighet som vi får se är den som Hamas vill att vi ska se. Det gäller bl.a. de bilder och filmer som kommer ut till media.Hur många av Gazas journalister skulle våga rapportera om annat, och mer än det som Hamas vill att omvärlden ska få se? Inga förstörda vapendepåer,bomber,smugglingstunnlar, inga avskjutningsramper riktade mot Israel, inga vuxna beväpnade män s.k. kombattanter som offer utan nästan bara barn och kvinnor.Det som chockat mig mer än Israels krigsföring är Hamas totala brist på omsorg om sin egen civilbefolkning. Den är faktiskt mer upprörande än deras beskjutning mot israeliska civila.Hamas placerar ut personminor, antitanksvapen och bomber i vanliga bostadskvarter i Gaza stad. Dessa drabbar de egna mycket mer än Israel.
  Syftet med detta utnyttjande av sitt eget folk som mänskliga sköldar är att då dödsoffer skördas, läggs skulden på Israel som en brutal fiende som attackerar utan urskillning. PR-seger för Hamas.

  Hamas har styrt Gaza med järnhand sedan den blodiga kuppen i juni 2007 mot Fatah. Hamas skjuter från civila byggnader som sjukhus, moskéer och skolor för att driva upp antalet civila dödsoffer.Efter att ha rapporterat detta fick den iranska tidningen Kargozaranpubliceringsförbud av myndigheterna. (DN 12/1-09)Det är ännu svårt att avgöra hur många av de döda (hittills 870) på den palestinska sidan som verkligen är civila och inte. Alla är inte identifierade ännu.
  Hur många av Hamas trupper bär uniform annat än på militärparader? Att attackera utan uniform eller insignier innebär att man inte längre betraktas som en civil person som har rätt till skydd enligt Genéve-konventionen.Israel har inget intresse av att skjuta mot civila som Jan Joel Andersson, programchef på Utrikespolitiska Institutet påpekade i DN (30/12) men däremot intresse av att oskadliggöra Hamas armé, tunnlar och vapengömmor.Israeliska misstag har skett vilket inte är märkligt med krigföring i en befolkad stadsmiljö. De utreds och ledningen ställs till ansvar. Till skillnad från vad alla upprepar är Gaza inte världens mest tätbefolkade område med en befolkningstäthet på ca 4167 pers/km2. Städer som Tel-Aviv har 7 532 pers/km2, Singapore 6 489 pers/km2, Köpenhamn 5 777 pers/km2 har en högre befolkningstäthet.
  Ali Esbati påstår att det inte var Hamas utan Israel som bröt vapenvilan och stödjer sig på UNRWA som hävdar att Israel inte levererade förnödenheter till Gaza. Det stämmer inte.
  Både Israels Olmert och Palestinska myndighetens Abu Mazen vädjade till Hamas om att förlänga vapenvilan (om än bräcklig) när den gick ut den 19 december. Hamas svarade med ett ökat antal raketattacker mot civila mål i södra Israel.Raketattackerna började redan 2001 och utökades då Israel utrymde Gaza sommaren 2005 från bosättningar och soldater.Då avslutades ockupationen och miljardsatsningar gjordes av bl.a. Världsbanken för att stärka Gazas ekonomi, Israel lämnade kvar värdefulla växthus för palestinskt bruk och då fanns ingen blockad. Många Gaza-palestinier arbetade i industrizonen Eres, på gränsen mellan Israel och Gaza, nu förstörd av ?motståndet? d v s Hamas.Sedan 2005 har mer än 6 000 raketattacker riktats mot Israel. Israel har fört in förnödenheter i Gaza under vapenvilan. I samband med intensiva raketattacker mot södra Israel har leveranserna tillfälligt stoppats men sedan har de varit i gång igen.Även gränsövergångarna mellan Israel och Gaza har varit och är populära mål för terrorattacker. Nyligen dödades en israelisk lastbilschaufför vars ”brott” var att han försökte leverera mat och medicin till Gazas befolkning.
  Leveranserna borde ha fortsatt ändå och i ännu större mängder, men att påstå att förnödenheter inte fördes in är fel. Bara under de senaste två veckorna har över 20 000 ton förnödenheter införts från Israel och en halv miljon ton bränsle in i Gaza.Varför reagerade Israel så starkt mot Hamas på Gaza just nu? Ingen stat kan i längden tolerera så gott som dagliga raket missilattacker mot sin civilbefolkning utan att reagera och till slut med militära medel. Detta har stöd i FN-stadgans artikel 51 om självförsvar.Under vapenvilan från juni 2008 har Hamas fyllt på sitt vapenförråd med missiler från Iran med betydligt större räckvidd och kraft än hittills. Städer i Israel så långt bort som Gedera kan nu nås.Hamas vapen har nu en räckvidd om ca 50 km som hotar en miljon israeler. Detta var ännu en anledning till att Israel slog till nu. Den israeliska befolkningen har 30 sekunder på sig från att larm hörs, till att söka skydd. Hur är det att leva så år ut och år in?

  Det faktum att relativt få israeler har dött eller skadats beror inte på Hamas humanitet, utan främst på att befolkningen tillbringar stora delar av dygnet i skyddsrum.Den stad som främst har utsatts för attacker, Sderot, har i det närmaste förvandlats till en spökstad. De flesta barn i staden Sderot lider av posttraumatisk stress och psykosomatiska besvär.Kortsiktigt är Hamas syfte med raket- och granatattacker att döda, lemlästa och terrorisera befolkningen till att fly södra Israel.Detta har fördömts av Human Rights Watch och Amnesty som ett klart brott mot internationell humanitär rätt och krigets lagar. Det utgör också en kollektiv bestraffning av civilbefolkning.

  Hamas har som långsiktigt mål att krossa staten Israel och ersätta den med ett islamistiskt kalifat med Sharía som lag. I sitt program uppmanar Hamas också till att döda judar var de än befinner sig. Vad har egentligen Hamas gemensamt med extremvänstern som gör dem så populära i dessa kretsar?

%d bloggare gillar detta: