Snabbt till Bryssel om Gaza

I dag på morgonen blir det fortsatta kommentarer till Barack Obamas tillträde som USA:s 44:e president och hans installationsanförande i går – närmast i morgonsoffan hos TV4.

Därefter skall jag få tag på Fredrik Reinfeldt för att höra hans intryck från sitt besök hos de svenska soldaterna och hjälparbetarna i Mazaar-e-Sharifi norra Afghanistan.

Det var självklart för honom att åka dit – men jag blev inte så lite förvånad när jag läste att detta var första gången Sveriges statsminister besökte en svensk utlandsstyrka sedan jag som statsminister besökte våra svenska FN-trupper på Balkan 1992.

Brydde man sig inte om under alla dessa år?

Senare på dagen har jag samtal med Ukrainas biträdande utrikesminister Jelisejev som är i Stockholm för överläggningar. Med all sannolikhet kommer det också att handla om en utvärdering av den senaste gaskrisens konsekvenser.

Därefter bär det på eftermiddagen av till Bryssel för snabbt inkallad middag med EU:s utrikesministrar med anledning av situationen i Mellersta Östern.

Efter ett tag ansluter Israels utrikesminister Tzipi Livni till den middagen.

Vår avsikt är inte minst att få en diskussion om nödvändigheten av att öppna tillträdet till Gaza för hjälp och normal handel samtidigt som det sker förstärkta insatser för att bekämpa smuggling av vapen.

Israel måste inse att det senare förutsätter det förra.

På söndag kväll planerar vi en motsvarande middag med ett antal arabiska utrikesministrar för att få deras syn på den aktuella situationen inför våra överläggningar på vårt eget möte på måndag.

I går besökte ju FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon Gaza och det högkvarter för FN:s hjälporganisation UNWRA där som ju attackerades av israelerna. Det var en ovanligt stark och ovanligt upprörd generalsekreterare som framträdde framför det fortfarande rykande attackerade f d lagret för olika hjälpsändningar.

Det är viktigt att vi nu snabbt får igång ett arbete för att hjälpa.

En viss konkurrens råder om var möten i detta ämne nu skall sammankallas. För oss är det viktigaste inte var mötet kommer att äga rum – den prestigekampen överlåter vi åt andra – utan att det faktiskt äöger rum så snart som möjligt.

Och då hoppas vi också att det skall finnas tydliga signaler om den amerikanska politiken i dess frågor.

18 Responses to Snabbt till Bryssel om Gaza

 1. rymdfisken skriver:

  Du ligger verkligen inte på latsidan. Undrar hur man bemöter en sådan som Livni som är nöjd över sitt lands insats som har dödat 1300 personer och förstört 4000 bostäder. Kan man vara tillfreds när man dödat eller sargat hundratals barn? Carl, du står inför ett möte med en psykopat,

 2. rymdfisken skriver:

  Du ligger verkligen inte på latsidan. Undrar hur man bemöter en sådan som Livni som är nöjd över sitt lands insats som har dödat 1300 personer och förstört 4000 bostäder. Kan man vara tillfreds när man dödat eller sargat hundratals barn? Carl, du står inför ett möte med en psykopat

 3. fnyxa skriver:

  Hoppas verkligen att ni kan hjälpa till med att desarmera situationen. Man får inte glömma att israelerna upplever sig stå med ryggen mot väggen sedan dag 1 i sin korta historia. Palestinierna och kringliggande arabstater anföll så fort britterna lämnade sina ställningar men till deras förvåning kunde den nya nationen försvara sig.
  Jag tjänstgjorde i UNIFIL under två år på åttiotalet och man kunde många gånger bli upprörd över israeliskt beteende men inser man att det knappt finns någon del av landet som inte kan nås med artilleri eller katyushas kan man förstå att de reagerar på provokationer.

  Kom ihåg att Hamas har som mål att utrota staten Israel och dess invånare! Vi kan inte bara kräva civiliserat uppträdande av den ena parten i en konflikt. ” It takes two to tango”.

 4. rymdfisken skriver:

  Och på någotvis har Hamas fått rätt, det borde inte finnas stater som spränger sönder barn och jämnar bostadshus med marken. Nu tycker jag inte om hot och fundamentalistisk Islam heller, men att gå till verket och beskjuta en instängd stad med dessa helvetesvapen, då gör man faktiskt något som är värre än någon annan tidigare har gjort i denna konflikt. Nej, Israelerna borde ta sitt pick och pack och flytta till förslagsvis USA, där det finns gott om tomma hus i dagsläget. Där kan de sluta att känna sig hotade och använda sin energi till nyttigare saker än krig och hat. Det är ju i grunden intelligenta människor, hur kunde det gå så fel?

 5. 55kalle skriver:

  Vad är USA:s roll i Mellanöstern och Gaza värt?
  Det finns mycket mäktiga ekonomiska personer och företag som investerat enorma summor i den Amerikanska börsen och som har gigantiskt stora aktieposter i väldigt många Amerikanska storföretag och banker! Dessa investerare började bygga upp sina förmögenheter redan i slutet på 1700 talet. Och dessa personers investeringar är av den arten att deras kapital ligger som grund och styr mycket i hur den Amerikanska utrikespolitiken förs! Tilläggas bör också göras att samma personer och deras företag äger och har gigantiska förmögenheter och aktieposter även i stora delar av Europa! Skulle dessa personer intressen inte gås till mötes, av bland annat dom styrande i USA, skulle hela den Amerikanska ekonomin kunna äventyras! Dessa personers enorma inflytande över hela världsekonomin ligger som grund för USA:s utrikespolitik och den nära vänskapen med staten Israel! Det är med andra ord pengarnas värde som ligger till grund för var krigen i världen skall tillåts! Dom politiska ordens värde väger också tungt om ordens värde gynnar det politiska ordets värde i pengar!

 6. perfro skriver:

  Obama står inför stora utmaningar. Hans storstilade vallöften kan knappast infrias.
  Även hans invigningstal saknade substans; det var mest markeringar, som inbjuder till tolkningar om vad han vill prioritera.
  En sak Carl nämnde när han utfrågades av K G Bergström var USA:s enorma skuldbörda, som måste bli den kanske viktigare ekonomiska uppgiften, angelägnare än att pumpa in skattemedel i konkursfärdiga företag.
  Som Anders Borg säger i dag ien DN.intervju kan vi myckel väl få en andra finanskris.

  Vad gäller inrikespolitiken i övrigt så skulle Guanamofängelsen avvecklas och det blev också Obamas första preliminära direktiv.
  Men som Lars Eliasson sa, även han hos K G Berström, det är inte oproblematiskt att utan vidare stänga ett fängelse. i vilket välkända och farliga terrorister finns.
  Terror förvisso nej om den nu existerar. Amerikanska rättegångar går knappast annat i enstaka fall. Då måste det bli prövningar i enskilda fall och finna andra fängelser.

  Obama sa inget om Kina och Ryssland, inget om Georgien och Ukraina. knappast nåt om EU:s och NATO; utvidgning och han nämnde inte heller Zimbawe. Irak lite vagt, likaså konflikten mellan Israel och palestinierna.
  Det hade väl inte skadat med markeringar om att slå vakt om mänskliga fri-och rättigheter även på bred internationell basis. Likaså hur han ser på de transantlantiga reationerna.

  Dansandet är över.Paraderna likaså. Nu kommer verkligheten och sakpolitiken att dominera och då krävs det inte minst i USA samarbete över partigränserna, inte alls ovanligt för övrigt.

 7. fairymary skriver:

  Jag läste följande artikel på newsmill häromdagen och fick lite näring i mitt hopp för mänskligheten i allmänhet och mellanöstern i synnerhet. Om en drabbad person kan avstå från att hata kan flera…….

  Dock blev jag sorgsen över att UR missade att erbjuda ungdomar en nyanserad klok människa…..

  http://newsmill.se/artikel/2009/01/18/darfor-avstod-jag-fran-manifestationen-i-stockholms-stora-synagoga

 8. un2here skriver:

  Att Tzipi Livni inte önskar någon Gaza någon normal handel är förutsägbart. Troligen anser hon även att ruinerna hon nyss skapat är ett hot mot Israels säkerhet. Barnen kan ju få för sig att kasta stenarna därifrån efter hennes soldater.

  Den vektor som istället måste bearbetas är övriga utrikesministrar i EU – få dom att inse nödvändigheten i att tala även med Hamas på plats i Gaza istället för endast Abbas borta på WB. Med ett latent hot om ekonomiska sanktioner i bakfickan borde även Livni kunna se nyttan med att samarbeta.

  Så länge som EU är lika splittrade som Arab-förbundet i denna fråga – samtidigt som USA stödjar Israel förbehållslöst – kommer inte Livni att vilja lyssna på andra än sig själv. Varför skulle hon också det?

 9. orust skriver:

  Carl – tänk på att reducera kindpussandet till ett minimum när du träffar Livni – i varje fall när TV-kamerorna är i närheten – det ser helt enkelt inte bra ut att fraternisera öppet!

  Och om igen – varför inte sätta litet fart på politiken genom att öppna för Hamas – åtminstone höra vad de säger i direkta samtal?

  Och att få Israel att gå med på reella förhandlingar om flyktingar, ockupation, bosättare och Jerusalems status är väl övermäktigt för EU? Men lycka till!

 10. Mekongs Blogg skriver:

  Vill man besöka svenska soldater får man resa långt numera för inrikes lär de vara svåra att hitta. Nu har i alla fall folkpartiet nyktrat till i försvarsfrågan och vill tydligen även försvara Sverige och inte bara Afghanistan och låtsasstaten Kosovo!
  President Obama finns det numera någon som heter. Han ska tydligen ordna upp alla problem som finns på jorden. Det ska bli fred i alla länder! Det ska bli fart på ekonomin! Klimatproblemen ska fixas till snabbt och lätt. Osv osv! Att gå på vatten är väl ingen match för denne frälsare. Jag hörde till och med en journalist idag som i betydelse jämförde installationstalet med Jesu bergspredikan i Nya testamentet. Det är ganska egendomlig hur vänsterjournalisterna på SR, SVT och TV 4 bevakar Obama med en nästan religiös vördnad. En och medelålders dam i detta skrå får nästan ett erotiskt darr på rösten i sitt upphetsade tillsånd. Det blir bara komiskt det hela!

 11. kris08 skriver:

  Vår nye Neville Chamberlain tänker lösa krisen med ännu fler middagar. Kanske blir det ”peace in our time”? För efter Libanon för två år sedan och nu Gaza är Israel säkert nöjt…
  En EU-bojkott av angriparen eller diskussion om krigsförbrytartribunaler skulle väl störa matron antar jag?

 12. florimond77 skriver:

  Det är ett tufft jobb att vara utrikesminister.
  Jag skulle inte klara av att träffa en sådan person som Livni. Hon ger mig kalla kårar. Läser om henne att hon var en fd Mossadagent och har medverkat i dödspatruller. Hennes föräldrar var aktiva i organisationer som samarbaetade med Sternligan.

 13. bildterberg skriver:

  florimond77
  Ja Tzipi är inte att leka med precis. Terroristorganisationen som hennes föräldrar
  båda var med i var i själva verket Irgun. Hon har själv också varit löjtnant i IOF.
  I Mossad var hon med i två år.

 14. bildterberg skriver:

  perfro
  Vad är det frö ”stämplingar” mot Israel som du anser vara obefogade?

 15. kris08 skriver:

  Mycket oroande, bildterberg!
  Tidigare behövde israelerna ta åtminstone ytlig hänsyn till media, folkopinionen och den politiska oppositionen, men de spärrarna tycks vara fullständigt borta.
  Livni gjorde stor affär av att blockera ett extremistparti, men när hon får makten så överträffar hon dem i hänsynslöshet.

  ”Någon vecka in i konflikten körde flera israeliska tidningar förresten ganska stort uppslagna artiklar om en hund som dödades i en palestinsk raketattack. Man försökte till och med forsla dit utländska journalister, i hopp om att de också skulle beröras av den olyckliga hundens öde. Den jycken fick förmodligen mer utrymme i medierna än något av de 300 palestinska barnen som hittills dödats under kriget.

  Medierna i Israel har alltid fått axla en ganska stor del av skuldbördan när det gäller dehumaniseringen av palestinierna men i det här kriget har de spelat en näst intill kriminell roll.”
  http://www2.unt.se/avd/1,1826,MC=0-TYPE=blogg-bi=95,00.html?bin=7079

 16. perfro skriver:

  Afganistanbesöket berättade Fredrik personligt om i tv-soffan i morse.
  Han motiverade väl varför svensk trupp måste finnas där. Det är en del av vårt internationella ansvar. Vi och andra länders trupper är också en garanti för att Afghanistan kan fredas från talibanerna, inte på nytt bli mett rövarsamhälle, och steg för steg utvecklas på det civila plan det.
  Samtidigt har vi fått en försvarsdebatt i vårt land, som utgår från att vår militära kapacitet måste stärkas väsentligt för att kunna möta det ryska hotet.
  Bo Pellnäs har initierat denna debatt nu igen och Jan Björklund har hakat på allt det som Pellnäs anser brister i vår försvarsförmåga.
  Det är bara det att om man nu befinner sig på ruta ett och vill upp tilll säg ruta fyra så tar det lång tid och det kommer att bli enormt kostnadskrävande att förverkliga alla dessa önskemål.
  Betecknande nog backade också Björklund helt när kostnadsramen skulle diskuteras.
  Alliansen får väl tills vidare ligga 5-15 mkr.kr högre i försvarsanslag än oppositionen och eventuellt plussa på med ytterligare ett par mkr.kr.

 17. shilton11 skriver:

  Att sverige i princip har nedmonterat försvaret totalt det senaste åren är inget mindre än förräderi mot det svenska folket.Det har varit planen hela tiden,att när vi i princip är försvarslösa,så skapar man ett nytt yttre hot.(samma som förut) ryssland.(PROBLEM)Nu måste vi rusta upp försvaret igen! Till vilken ofantlig kostnad då? Förmodligen mer än vi skattebetalare mäktar med kommer det att visa sej.(REACTION)Vilket ypperligt tillfälle då för lilla sverige att söka medlemskap i NATO (SOLUTION)Detta har varit planen från första början mina vänner.

 18. nolies skriver:

  ”Det är viktigt att vi nu snabbt får igång ett arbete för att hjälpa.”

  Visst, men det kan bli svårt:
  -Israel has denied Human Rights Watch and aid agencies entry to the Gaza Strip as Palestinians grapple with a shortage of vital supplies.

  Israeli officials on Wednesday refused to allow prominent European medical teams and Human Rights Watch representatives to cross the border into the beleaguered strip.

  Gazans, meanwhile, are in dire need of humanitarian aid following a three-week long Israeli onslaught on the costal sliver, said Press TV correspondent Akram al-Sattari at the Rafah border crossing.

  Gaza hospitals are also running out of fuel supplies while they had to take measures to continue providing service to the thousands of people who have been injured in Israeli attacks.

  Det är Israel som bestämmer……

%d bloggare gillar detta: