Konsulärt och annat

En arbetsdag på UD i Stockholm med konflikten i Mellersta Östern i självklart centrum.

På UD – främst på generalkonsulatet i Jerusalem, men också här i Stockholm – jobbas det för högtryck med att hjälpa personer med svensk anknytning att komma ut ur Gaza.

Under delvis svåra omständigheter görs ett närmast heroiskt arbete.

Det hjälp gäller självfallet svenska medborgare i Gaza, men av tradition har vi en icke oväsentligt vidare definition på de vi hjälper, vilket på ett mycket påtagligt sätt ökar belastningen. Därtill kommer att det självklart är svårare att få tillstånd för personer som inte är svenska medborgare.

Dock finns det nog anledning att erinra om att UD utfärdar rekommendationer om områden som man skall undvika.

Men förutom de konsulära frågorna försöker vi också få en bild av hur olika hjälpprojekt som vi eller andra svenska intressenter har påverkats av krigshandlingarna. Hittills vet vi om två som har drabbats av israeliska attacker.

I morgon samlar Gunilla Carlsson olika svenska organiosationer engahgerade i humanitärt arbete i Gaza, och då får vi säkert en än bättre bild av situationen.

Att det humanitära läget är mycket svårt säger sig självt. Nu uppgår antalet döda till över 900 personer.

Politiskt avvaktar vi först och främst de olika samtal som nu pågår i Kairo, samtidigt som vi från EU-sidan fortsätter att kräva ett omedelbart eld-upphör och upprepar vår beredskap att på de sätt som kan komma att erfordras bidraga med resurser till att genomföra olika delar av FN:s säkerhetsråds resolution 1860.

29 Responses to Konsulärt och annat

 1. geneve2 skriver:

  I radion i morse intervjuades en kvinna som kommit hem från Gaza. Hon berättade att vid gränsen till Israel hade en rödakorsarbetare skjutits precis vid hennes fötter. RK-arbetaren hade blivit skjuten från långt håll. Ingen ambulans hade tillkallats. Kvinnan berättade om detta och hon verkade helt skakad. Reportern fortsatte sin intervju och sa: ”Hamas får väl allt större stöd”. Nej, sa kvinnan :”deras stöd minskar”. ”Vem håller du på?” frågade reportern. ”Jag håller inte på någon” fick han till svar.
  Massmedia mörkar här anser jag om Hamas stora skuld. Detta som händer att barn och hjälparbetare skjut från långt håll måste naturligtvis utredas.

 2. solklar skriver:

  Herodoter
  Tack för att du sätter in konflikten i det sammanhang där den hör hemma. Din beskrivning av nuvarande situation är kärnfull ”fruktan för orientalerna i en modern tappning…….präglad av slutet på det kalla kriget”. Noterbart är att denna fruktan bara har ökat allteftersom åtgärderna iscensatta efter den 11/9 2001 inte har gått riktigt enligt planerna. Det är dax för Europa att agera.

 3. florimond77 skriver:

  igår när jag for runt på nätet och famlade efter information hände något märkligt. Det är så frustrerande att inte få veta exakt hur det är i Gaza. Man vill ju egentligen vara där, tänkte jag. Helt plötsligt hade jag hamnat i en direktsändning.
  Någon från Ramatan, ett itbolag, hade riggat upp en kamera på ett hustak i Gaza och det gick att se rakt in i min dator. Ingen sade något. Det var som att se genom en övervakningskamera.
  Först hände inget. En tupp gol oavbrutet. En bil passerade, men hela tiden hördes det dova mullret från flygplanen. Man såg blinkande ljus i horisonten. Ibland blev bilden svart men ljudet var kvar. Så började ett smatter som tilltog. Ett ljussken. Fosfor bomber slog ned. Det var tidigt på morgonen och böneutroparna höjde sina röster i morgonbönen. En stor klagande sång mot himlen. Allah akbar, allah är stor, var det jag kunde förstå.
  Sen började ambulanser tjuta gång efter annan och jag förstod att nu hade människor, förmodligen också barn, skadats och dött. Det skar mig rätt ihjärtat. Nu tilltog bomberna och ambulanserna tjöt. Jag kunde inte släppa det här fönstret och jag tänkte på alla rädda människor.
  Solen gick upp. Kameramannen vände kameran mot vad jag förmodar var öst. Himlen färgades apelsinröd och konturerna av husen framträdde, men himlen var halvtäckt av ett svart moln och det smattrade fortfarande av vapen och det enerverande surrandet från flygplanen slutade aldrig. Ska dom aldrig sluta? tänkte jag. Åk hem någon gång!
  Att sitta där natt efter natt med barn omkring sig och inte kunna sova. Denna ständiga ångest. Hur kan man utsätta oskyldiga civila för sådant? Utan det minsta skam i kroppen.
  Så hördes en stor smäll och kameran vände åt ett annat håll. Längre bort såg man svart tjock rök som vällde ut. Det såg väldigt giftigt ut, För människor och för vårt sköra klimat. Hur kan man vara så oansvarlig? Hur kan man vara så dum? Varför vill israel döda och förstöra? Förgöra Hamas? Man bygger bara fler hamas.
  Sedan började sändningen hacka för att så smånigom ersättas av en stor självgod gubbe i en studio. Han hade skägg och pratade hebreiska om gud vet vad.

 4. mariavethe skriver:

  Till alla er som tycker Israel borde boikottas:

  Ewa Björling , handelsminsitern, tycker annorlunda! Läs hennes blogg: http://frihandelsministern.wordpress.com/2009/01/12/sanktioner-mot-israel/

  Också politikerbloggen skriver om hennes åsikter idag. Kika på: http://www.politikerbloggen.se/2009/01/12/12706/

 5. mariavethe skriver:

  FLORIMOND 77

  GRYMT. Hämskt. Tragiskt. Fick tårar i ögonen när jag läste detta.

  Men du behöver inse att när Israel letar efter Hamas via sina sateliter, och sedan skjuter så är orsaken till de civilas död att Hamas valt att placera sig midt ibland dom.

 6. mrmhalland01 skriver:

  florimond77 :
  Visst är det fruktansvärt.
  Media väljer ut vad de vill vi ska se beroende på vem de sympatiserar med, men hittills har de inte lyckats strypa internet.

  Att få se detta genom en web-kamera måste vara fruktansvärt.

  Att man inte respekterat FN trots skyltade bilar vet vi ju, men nu talar Carl Bildt om US’s arbete med att få ut människor från Gaza.
  Hur markerar ambassadpersonal att de inte får beskjutas och respekteras det ?

 7. florimond77 skriver:

  jag behöver inte inse något. det är inget försvar. israel begår ohyggliga krigsbrott oavsett vad hamas gör eller inte gör. det är bara inte acceptabelt. det är inget rättvist ”krig” israel håller på med. det är en massaker. man tror man kan göra vad som helst med västvärlden i ryggen. tillåta krypskyttar skjuta ihjäl barn. det handlar inte längre om vem som har rätt eller fel i grundfrågorna. det här har gått överstyr. idag enligt senaste nytt från al jazeera hade det hänt igen. en 16åring pojke har hittats på kropparna av sin döda familj med israeliska bulldozers utanför. man hindrade hjälporganisationen att söka i fler hus.
  Venezuela har sparkat ut den israeliska ambassadören. Vi bör göra samma sak. stick och brinn.

 8. mariavethe skriver:

  Florimond:

  OAVSETT VAD HAMAS GÖR ELLER INTE GÖR?!?

  Hur kan du vara så partisk?! Hur kan du hålla med en terroristorganisation? HUR?

  Jag begriper mig inte på dig. Nu är det DU som ger mig tårar i ögonen.

  Att använda barn som självmordsbombare och mänskliga skölder- är inte DET massaker? Är inte det orättvist krig? Är inte det krigsbrott?

  Är inte DET oacceptabelt?

 9. florimond77 skriver:

  mariavethe
  Nej, jag är ingen vän av våld. Varken självmordsbombare eller användadet av mänskliga sköldar. Jag tycker det är fegt att gömma sig bland folk, men när det gäller Gaza finns det nog ingenstans att gömma sig där det inte är folk. Och även om man gör det så är det inte rätt av israel att döda människor. Om en vårldsverkare tar ett barn som gisslan – har vi då rätt att döda barnet? Israelerna anser att man har det. Dom anser att man har rätt att döda någon om denne hotar att skada dem även om denne inte gjort något. Det enligt deras judiska motsvarighet till sharia som är lika medeltida ålderdomlig som sharialagen. Emellertid tolkas skriften olika mellan skilda skriftlärde.
  Vad man glömmer bort i sammanhanget är att området också har en stor kristen betydelse. Lyckligtvis är ingen kristen fraktion inblandad i dessa strider. Ska vi se dagens händelser religiöst får vi nog konstatera att här råder den bistra gamla lagen Öga för öga tand för tand.
  Ska jag vara riktigt ärlig så struntar jag blankt i vad parterna står för. Det som upprör mig är handlandet. Man kan inte bara se hamas som en ond rörelse som bara vill israel illa utan anledning. Det finns en anledning och den måste man förstå. Jag försvarar inte deras metoder men palestinierna har lika stor rätt att leva där som israelerna. De har inte behandlats rättvist av israelerna.
  Förresten har israel själv stöttat upp hamas för att de skulle splittra paletinierna och det har ju lyckats även om man fick hamas på halsen. På mig verkar det som om det är israel som vill förgöra palestinierna och inte tvärtom. Och dom visar i handling det de inte säger. De vill ha bort palestinierna. Raketerna har gett dem en orsak till ett krig mot ett folk.
  Men bortsett från allt detta som du förmodligen tycker annorlunda om så är den här krigsmassakern ett mycket allvarligt brott. Vill man hjälpa folket därnere, även den judiska delen, måste man få israel att förstå det. Och ett sätt att göra det är att ta ned dem från den piedestal de hela tiden fegt gömt sig. Nämligen usa och västvärlden.
  Därför tycker jag man ska markera rejält och skicka hem den israeliska ambassadören.

 10. solklar skriver:

  mariavethe
  Du talar om krigsbrott. Fastställandet av dessa brott borde ske i domstol. Tro mig, de flesta inlägg jag har läst på denna blogg som fördömer Israel önskar nog inget hellre än att både hamas- och israel-förövare ställs inför domstol. Tycker du också det?

 11. florimond77 skriver:

  ja, egentligen ingen dum ide. Problemet är bara att israel som är en stat har på sätt och vis ett större ansvar gentemot en politisk organisation för sina handlingar.
  Men iden är alls inte dum. Var och en pliktar för vad den gjort.

 12. toppbozz skriver:

  Vad kan skapa fred i Mellan Östern

  Det har skrivits många spaltkilometer kring Palestina konflikten och mer kommer det att bli medan kriget pågår. Endast de mest trogna och fanatiska Israel vännerna kan stödja den typ av massaker som nu sker på civila i Gaza. Israels brott mot de internationella lagarna är ohyggliga. Trots detta kommer sannolikt ingen Israel någonsin att få stå till svars för att närmare 200 barn och kanske upp till 500 vuxna civila fått sätt livet till. Det mest tragiska är att detta krig kommer att följas av flera eftersom den typen av massaker som Israel ställer till med på civila skapar oöverstigliga motsättningar. Hur skall en mor, far, bror eller syster kunna förlåta Israelerna för att ha tagit livet av en liten son, dotter, lillebror, en lillasyster. I stället bygger Israelerna på hatet mot Israel. Många kanske har förlorat alla i sin familj och har egentligen inget kvar att leva för. Vad är då lättare än att sälla sig till de fanatiska krafterna och bli en själmordsbombare. Hur många potentiella kandidater till detta som Israels massakrer på civila skapat vet ingen men vi kommer att få se resultatet.

  Många av Israels vänner vill lägga allt ansvar för kriget på Hamas. Självklart har Hamas stor del i den uppkomna situationen och visst var det Hamas som bröt vapenvilan och åter började skicka in missiler över södra Israel. Man kan dock inte bortse från att Israel enda sedan Hamas kom till makten genom demokratiska val, straffat invånarna i Gaza genom att endast se till att livsuppehållande verksamheter fungerat. Israel har effektivt blockerat alla möjligheter för invånarna i Gaza att skapa sig ett drägligt liv. Mat och förnödenheter har tillåtits komma in i Gaza men bara så mycket att inte en reell svältkatastrof inträffat, samma sak gäller för medicin och andra förnödenheter. Även hjälporganisationernas möjligheter att förbättra situationen i Gaza har effektivt blockerats av Israel.

  Utöver detta har man blockerat all handel och möjligheter för den palestinska befolkningen att utöva några verksamheter som skulle kunna ge bättre förhållanden.

  I detta ligger den största orsaken till att Hamas bröt vapenvilan. När vapenvilan ingicks var det också överenskommet att gränsövergångarna skulle öppnas och genomströmningen underlättas. Så skedde inte!

  När 1,5 miljoner människor tvingas att leva som i ett koncentrationsläger med endast det torftigaste att tillgå då blir det förr eller senare en reaktion. Hade det inte varit Hamas hade det varit någon annan organisation.

  Att få stopp på dödandet av civila på båda sidor måste vara av högsta prioritet just nu. Samtidigt måste de kommande fredsförhandlingarna ledda till att gränserna öppnas och att Palestinierna i Gaza ges en tydlig och synbar möjlighet att skapa sig ett drägligt liv. På det sättet kan över tiden sår läkas och extremismen undergrävas. På detta sätt skulle Hamas eller andra palestinska militanta organisationer inte ha någon grogrund för sina fanatiska idéer.

  Det är intressant att fastslå att även ledande Israeler i sina få ljusa stunder har klarsyntheten över vad som behövs för att få fred i området. Tyvärr faller de tillbaka i sina trångsynta uppfattningar att allt skall lösas militärt vilket, som historien visat med all tydlighet, är omöjligt.

  Israels avgående premiärminister Ehud Olmert uttryckte i september, i en intervju för tidningen Yedioth Ahronoth, sina tankar om att man i Israel alldeles för länge sett militära aktioner som enda lösningen och han medgav att den enda vägen till fred är att Israel backar av från sina tidigare krav på territorier och återgår till 1967 års gränser. Han vidare att säkerheten för Israels invånare måste bygga på fred med Israels granländer – inte på vapenmakt och ockupation. Hans uttalande kring detta väckte onekligen en del förhoppningar men dessa har nu effektivt grusats sedan Olmert satt de inrikespolitiska målen före målet att uppnå en varaktig fred med Palestinierna.

  Israels arme kan kanske vinna slaget om Gaza men dom kan aldrig vinna kriget mot Palestina. Det enda som sker är upprepningar av tidigare militära misslyckanden där kriget mot Hizbollah i Libanon borde vara ett varnande exempel. Den enda lösningen på konflikten är att Israel lämnar sina illegala bosättningar, öppnar gränserna till Gaza och Västbanken så att normal handel kan utvecklas samt accepterar att dela Jerusalem som huvudstad. Ett synligt stöd från Israel som bidrar till en positiv utveckling av Palestina (som suverän stat) kan sannolikt ge tusenfalt mer i utbyte än den massiva, kostsamma och, ur mänsklig synvinkel vidriga, militärinsats som nu pågår. Den fråga man kan ställa sig i dag men som man inte kan få något svar på är – Vill Israel egentligen ha fred eller kan dom bara acceptera en fred på sina villkor utan att göra nödvändiga eftergifter? Om det sistnämnda är fallet kommer vi inte att se någon fred i Mellanöstern.

 13. soli01 skriver:

  Visst ska vi lägga allt ansvar på Hamas för den uppkomna situationen. Annat är bara att slå ”dövörat ” till. Hade inte Hamas skjutit sina raketer hade givetvis inte Israel gått in i Gaza. Ansvaret vilar på Hamas för den nu uppkomna situationen. Nu blir det civilbefolkningen som får sätta livet till och det måste ju Hamas ha räknat med nu när de tillika även fortsätter att skjuter sina raketer.

 14. soli01 skriver:

  Visst blir det mera människospillan när en stark stat som Israel ger tillbaka och det är därför jag inte kan förstå Hamas handlande när det gäller dessa raketer, som i och för sig är ganska harmlösa, men måste vara ett oroande inslag för det israeliska folket.
  Nu har kriget rullat igång och det måste Hamas ha haft i ”bakhuvudet” – att retar vi Israel nog kanske de anfaller Gaza och så får detta till följd att Israel i slutändan får många mot sig i sitt handlande. Fiffigt uträknat av Hamas!
  Något eldupphör från israelisk sida blir det sannolikt inte förrän raketbeskjutningen upphör och det gör de alldeles rätt i.

 15. knightone skriver:

  Palestinierna har valt att bli styrda av en av FN och EU terrorlistad rörelse. Det är snarare dom som ska bojkottas efter alla 1000-tals attacker mot civila Israeler.

 16. solklar skriver:

  När jag säger att man skall ställa både Hamas och Israel inför domstol så är jag medveten om att detta är ett hypotetiskt ställningstagande. Det finns ingen sådan domstol eftersom den ena av de stridande parterna stöds av världens för tillfället starkaste militärmakt.

 17. soli01 skriver:

  Att Israel skulle hamna i någon domstol för att de vill försvara sin stat, faller platt till marken. Att det skjuts raketer in över israeliskt område – inte någon stulen mark – ändrar inte något. De har sin fulla rätt det de nu gör, men där den stackars allmänheten får sitta emellan. Detta skulle Hamas ha tänkt på tidigare!
  Att prata om ”folkmordsanfall” är direkt fel i detta sammanhang.

 18. inspirone skriver:

  Men snälla mamma,
  det är inte Carl Bildt som startat kriget eller skjuter raketer!

  Fy på dig!

 19. solklar skriver:

  mammamarie65
  Jag vidhåller, Carl Bildt tillhör en grupp politiker som har möjlighet att agera. Han är inte befläckad med det ansvar som faller på vissa nationer för den nu rådande situationen, undantaget de stridande parterna Israel och Hamas. Storbritannien för bl a deras roll i Balfourdeklarationen, Tyskland för deras politik under andra världskriget och USA för deras oreserverade stöd till Israel under det senaste halvseklet. Det är dessa nationer som nu av samma anledning är tysta.

 20. solklar skriver:

  soli01
  Det är alldeles riktigt ”att Israel skulle hamna i någon domstol faller platt till maken” Där får det ligga tills den politiska och militära situationen tillåter att Israels krigsförbrytare ställs inför rätta. Eventuellt hinner de dö av naturliga skäl innan. Krigstribunaler må vara ett trubbigt redskap för att förhindra krigsförbrytelser. Men det är viktigt att förbrytarna vet att de jagas livet ut.

 21. chris200 skriver:

  En stor del av media/politiken/debatten antar följande logik:
  1. Hamas valde att inte förlänga vapenvilan, och attackerade sedan Israel med många raketer.
  2. Israel reagerade, oproportionerligt brutalt, för att försvara sig.

  Denna logik är förenklad, och pro-Israel vinklad. Se följande artikel för information om hur Israel bröt vapenvilan redan i november. Dessutom, enligt vapenvila avtalet skulle isoleringen av Gaza minska men så skedde inte.

  http://www.usnews.com/articles/news/world/2008/12/30/why-the-gaza-war-between-israel-and-hamas-broke-out-now.html

  Hamas gjorde inte rätt. Inte heller Israel. Men det är inte rättvist när fakta dribblas bort i tolkningen av situationen.

 22. kris08 skriver:

  Hade världen reagerat med sanktioner när Israel bombade sönder halva Libanon för något år sedan skulle de kanske tänkt efter innan de lanserade ett nytt folkmord.

  Enligt en insiktsfull artikel i DN är Hamas förresten en skapelse av Israel:

  ”Jag var på plats när det första palestinska upproret, intifadan, inleddes i Gaza för 21 år sedan: en spontan folkrensning mot ockupationen. Stenar mot skarpa skott. Kvinnor och barn mot soldater. Jag glömmer aldrig skriken i det överfulla Shifasjukhuset. En pappa som kom rusande med sitt redan döda barn i famnen. Ropen på hämnd. Drömmen om en egen stat. Det var så Hamas bildades. De muslimska bröderna hade uppmuntrats av den israeliska ockupationsmakten sedan början av 1980-talet. Israels underrättelsetjänst odlade de ”fromma männen i moskéerna” som en motvikt till ”terroristerna” i PLO.”
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2207&a=873220

 23. chris200 skriver:

  ”Hade världen reagerat med sanktioner när Israel bombade sönder halva Libanon för något år sedan skulle de kanske tänkt efter innan de lanserade ett nytt folkmord.”

  Ja, Israels medvetna försvarstaktik verkar vara att bomba sönder halva fiendeland. Essentiellt liknar det försvarsdoktrinen med atomvapen. Man använder andra vapen, men uppnår en massförstörelse som ska vara absolut avskräckande. Följande citat pekar på medvetenheten.

  ”Dore Goren, företrädare för Israels utrikesdepartement, medger att ett av målen med offensiven mot Gaza är att sprida skräck – om inte i hela Gaza så i alla fall i Hamas. Han jämför med Libanonkriget 2006.
  – En sak är säker. Hizbollah lärde sig en läxa och vågar inte skjuta mot Israel nu. Förstörelsen var så stor att de blev skräckslagna, säger Goren till TT.”
  http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article4171223.ab

 24. knightone skriver:

  Det Palestinska hälsoministeriet styrs av Hamas.

  Det finns inga oberoende skaderapporter.

  Det saknas fortfarande bilder på skadade och döda hamassoldater. Dessa omvandlas raskt till ”civila” innan de når sjukhusen.

 25. solklar skriver:

  knightone
  Enligt SVT den 12/1 kategoriserar FN enligt följande: Kvinnor och barn= civila. Män=hamassoldater. Alltså behövs ingen rask omvandling när FN:s beräkningsmodell används. Du har antagligen insikter hur palestinska hälsoministeriet fungerar och vet hur denna omvandling sker enligt deras beräkningsmodell. Kan du också berätta för mig vad antalet döda är enligt det palestinska hälsovårdsministeriet beräkningar vid en angiven tidpunkt?

 26. anna4444 skriver:

  Sist jag dristade mig till att skriva något på denna sida fann jag att jag helt plötsligt blev Hamaskramare och diverse annat. Eftersom detta inte är en blogg som andra utan faktiskt tillhör en person i regeringsställning svalde jag min indignation över detta förenklade synsätt över att jag rent konkret oroar mig för vad detta ”krig” kommer att ha för konsekvenser och vad jag upplever på plats på Västbanken som är både mitt hem och min arbetsplats.

  Som många andra som kommenterar här är jag både insatt och känslomässigt engagerad i vad som händer. Men detta innebär inte att man kan utläsa vare sig bakgrund eller yrke utifrån ett reflekterande uttalande . Det är nämligen fullt möjligt att rent officiellt tillhöra en religion och ett folk samtidigt som man känner empati och medkänsla med ett annat. Likaså är det fullt möjligt att välja ett yrke där man tror sig kunna göra en viss insats utan att man tar på sig ett eller två folks lidande. Objektivitet tror jag vi kallar detta.

  Svåra problem eller situationer har aldrig enkla lösningar. Jag tror mig emellertid kunna säga med all säkerhet att vad som pågår nu inte kommer att leda till något gott. Inte för Israel, inte för palestinierna och inte heller för världen runt omkring.

  Alla människor har lika värde påstås det. Jag har svårt att se det när jag dagligen konfronteras med en annan verklighet. Och alldeles oavsett den historiska bakgrunden till vad som sker här, är det faktiskt dags att erkänna vissa enkla sanningar. Det dör civila i en helt ohygglig omfattning. Politiska spel har fått alldeles för stort utrymme. Alla, oavsett vem de stödjer, måste kunna erkänna att vad som händer kommer att ha konsekvenser. Har vi alla förstått detta? Man bygger inte en demokratisk regering på kropparna av döda barn. Aktörerna i detta förkastliga spel kommer att utkrävas ansvar, om vi alla har modet att erkänna historiska misstag, lögner och kollektiva duperingar. Alla aktörer.

  Jag kan försvara att jag tror på staten Israels rätt att existera samtidigt som jag envist kommer att hävda att en stat utan moral och ansvar för sina handlingar förminskar sitt eget värde. En demokrati kan urholkas på en mängd sätt. Vad vi bevittnar nu är ett sådant sätt.

 27. solklar skriver:

  anna4444
  Kära anna håll ut. Bry dig inte om att du blir kategoriserad utifrån en enskild åsikt. Det är en vanligt politisk metod. Det är också vanligt förekommande när debattören försöker avvika från debattämnet. Efter att man har kategoriserat, exempelvis så som knighstone gör i detta forum, kan man därefter angripa dina framförda synpunkter med ett standardiserat artilleri som man har mot dessa kategorier. Detta kan låta harmlöst, men när det gäller konflikter som den nu pågående är det oerhört destruktivt. Att lösa konflikter som den som nu pågår i Palestina är människan klent utrustad. Mig veterligt finns det bara två metoder som diskuteras, den politiska och den militära. Ingen av dem har visat sig fungerat de senaste 60 åren, det är bara att avläsa resultatet för att inse detta. Bry dig inte om att debattera människors värde med dina debattmotståndare. Det är oerhört komplicerat, det räcker att konstatera att man kan utväxla en död Israel mot ungefär 10 levande palestinier.

 28. anna4444 skriver:

  solklar:

  helt plötsligt återfick jag tron på mänskligheten.

  tack för detta.

 29. chris200 skriver:

  Till mitt inlägg ovan, januari 13, 2009 kl. 12:42 pm, vill jag lägga till följande artikel (”An Unnecessary War”), som ytterligare en nyhetskälla, där Jimmy Carter beskriver vapenvilan och brytandet av den.
  http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/01/07/AR2009010702645.html

%d bloggare gillar detta: