Från Kairo till Sharm, Jerusalem och Ramallah

Timmarna efter det att jag vid 18-tiden  landade med EU-trojkan här i Kairo har tillbringats i utdragna överläggningar med Egyptens utrikesminister Ahmed Aboul Gheit och hans olika medarbetare.

Och tidigt i morgon bitti fortsätter vi från Kairo till Sharm El Sheik för att träffa den egyptiske presidenten Hosni Mubarak.

Det är – av lätt insedda skäl – inte mycket jag kan säga offentligt i överläggningarna här i kväll.

Den israeliska markoffensiven har dramatiskt komplicerat såväl den politiska som den humanitära situationen. I denna delvis nya situation fruktar jag att det inte kommer att vara möjligt att uppnå någon vapenvila under de närmaste 48 timmarna – den tid som EU-trojkan arbetar intensivt med olika kontakter.

Vårt arbete inriktas nu på att identifiera de olika element och inslag som kan bli beståndsdelarna i det paket som därefter blir den lösning som – i det mest optimistiska av scenarier – skulle kunna godkännas av FN:s säkerhetsråd under onsdagen.

Men därtill fokuserar vi också på den katastrofala humanitära situationen i Gaza – såväl den akuta situationen mitt i konflikten som den situation som man tillåtit utvecklas under det gågna året. I bägge dessa avseenden måste det bli en ändring.

Efter morgondagens överläggningar i Sharm El Sheik bär det av till Jerusalem för möten med bl a premiärminister Olmert och utrikesminister Livni, och därifrån till Ramallah för möten med bl a president Abbas och premiärminister Fayyad.

På kvällen bär det senare tillbaka till Jerusalem för övernattning.

Viktigt under morgondagen blir också kontakt med främst de FN-organisationer som i detalj kan bedöma den humanitära situationen. Att vi kommer att ta upp den med kraft med den israeliska ledningen behöver jag knappast påpeka särskilt.

Att det är en upprörd arabvärld i dag var mycket tydligt under den korta pressträff vi hade här i Kairo i kväll. Ilskan och upprördheten var inte att ta fel på.

Och jag tror att det är farligt att underskatta den politiska effekten i olika delar av den muslimska världen av de TV-bilder som nu timma efter timma sänds ut från Gaza.

41 Responses to Från Kairo till Sharm, Jerusalem och Ramallah

 1. knightone skriver:

  Ett otacksamt men viktigt arbete EU-trojkan gör.

  Tung start för Tjeckien må man säga.

 2. photoimagine skriver:

  Tack för rapporteringen.
  Lycka till i morgon.
  Hälsa pm Olmert!

 3. Pravo skriver:

  Tung start för Obama också. Så tungt att han inte ens klarar av att öppna munnen. Svenska Dagbladet skriver ikväll att ”Obamas tystnad är dånande”.

 4. orust skriver:

  Britt-Marie Mattsson i GP ställde igår frågan vem som betalar för den förödelse som Israel orsakar och svarade själv att det gör vi skattebetalare i väst. Det börjar bli litet dyrt kan man tycka. Ahktisari har sagt att ”alla vet vad som krävs för fred i Mellanöstern men den politiska viljan saknas”. Det kunde kanske vara tid att visa litet politisk vilja för att få ner kostnaderna.
  Det Ahktisari menar att ”alla vet” är vad jag tror frågor kring flyktingar, ockupation, bosättare och Jerusalem. Litet politisk vilja i Israel i dessa frågor kunde säkert hjälpa freden på traven. EU kan bidra på många sätt men framförallt genom att inte vara medlöpare till USA eller vill EU som Blair i TV igår bli ryggdunkad av en flinande Ehud Barak? Blair såg faktiskt riktigt tilltufsad ut!

 5. mrmhalland01 skriver:

  >Det är – av lätt insedda skäl – inte mycket jag kan säga offentligt i överläggningarna här i kväll.

  Det låter bra.
  Hade du kunnat det hade det inte haft något innehåll.

  Av hela mitt hjärta, LYCKA TILL !

 6. tears4gaza skriver:

  Jag var i Nablus på Västbanken i september 2007 på ett biståndsjobb. En natt vid gryningstid (Fajr-bönen) gjorde israelisk trupp en räd in i staden och sköt till döds en motståndare i flyktinglägret som ligger som invuxet i staden. Samtidigt blev en rullstolsburen man i samma hus ihjälskjuten, fast uppenbarligen som ett slags bonus då han enligt uppgifter inte fanns på någon åtgärdslista. Därefter stängde israelerna av el och vatten till flyktinglägret som en kollektiv bestraffning – situationen blev omedelbart omöjlig i de överbefolkade kvarteren. Detta såg jag efter solnedgången med egna ögon från ett hus i kvarteret som gränsar mot lägret. Samma kväll fick jag se ett israeliskt pansarfordon åka runt i ilfart på parkeringsplatsen vid checkpointen ut ur Nablus – rivstarta. tvärnita, gira plötsligt och sätta full fart mot panikspringande fotgängare, riva upp ett moln av damm och skita ner folk – allt uppenbarligen bara för att jävlas. Detta var ett intet mot den behandling som Gaza nu genomlider och knappast något att ens rapportera för media – men ett tecken på samma vidriga människosyn som aldrig, aldrig. aldrig kan leda till någon försoning, och ingen underkastelse heller. Varför lär dom sig aldrig?

 7. knightone skriver:

  Var 20:e minut skjuts en raket eller granat in mot civila hem i Israel.

  Över 60 skadade Israeler denna vecka och 4 döda pga terrorism.

  Samtliga riktade mordförsök på civilbefolkningen.

  Detta sker av en terrorgruppering som vägrar acceptera en två-statslösning och Israels existens.

  Om man enkelsidigt anklagar Israel för Palestinskt lidande så är man ohederlig.

  Punkt.

 8. rulle skriver:

  Att få slut på skjutandet i Gaza borde vara mycket enkelt om man bara tar i med orsaken.
  Den dag Hamas säger, ”enough is enough” och upphör att skjuta raketer in över Israel, så stoppar kriget. Om man då deklarerar att aldrig mer skjuta mot Isreel och EU&FN åtar sig att övervaka terroristerna så är konflikten tillfälligt löst.
  Carl Bildt tycks vara överaskad över att invationen kom så tidigt. Då är Du väl mer än lovligt naiv.
  De första raketerna i den här omgången började avfyras för en månad sedan. Efter 10 st. raketer borde EU ha ryckt ut för att stoppa sadisterna. Efter 100 avfyringar borde EU/FN ha bett Nato att bomba skiten ur förrövarna.
  Nu hoppas vi att Israel inte slutar förrän Hamas är utplånad. Leveranser av förnödenheter till Gaza bör återupptas och helt kontrolleras av Israel.
  EU-trojkan, sluta tjafsa och ta i smeten som är orsaken! Det har varit tillräckligt med hyckleri angående de verkliga orsakerna.

 9. Bo W. Höglund skriver:

  Kan inte låta bli att framhålla en synpunkt som framkom på BBCs Dateline London ang arabvärldens (relativa) tystnad – särskilt Egyptens.

  Det är där inte så impopulärt att Israel ”röjer upp” i Hamas – så slipper de själva ta närmare befattning med en terroristorganisation som egentligen bara stöds av Iran och ev. Syrien. Se vad som händer på gränsen mellan Hamasland och Egypten!

  Även journalister kan ju finna några korn!

 10. inst1 skriver:

  Det är ett folkmord som på går i Gaza.
  521 döda palestinier denna morgon, mer än 2.400 skadade.
  När jag ser scenerna på CNN så vill jag bara skrika!
  Nu är det hög tid att säga NOG! Ett folk som varit instängt i mer än 18 månader och varit utan det mest elementära, rent vatten, el, mediciner och mat. Jag deltog själv i en konvoj av fredsorganisationer till Eretz Crossing för nära ett år sedan. Där var inte bara ”den muslimska världen”. Vi var kristna, judar och muslimer från hela Israel. Vi bar med oss ris, vatten, socker, salt, mediciner och vitaminer. Redan då var situationen katastrofal för folket där inne. Vi fick naturligtvis inte komma in.
  I november 2008 dödades sex palestinier, ”beväpnade”, rapporterades det, tills den israeliska människorättsorganisationen BetSelem kunde konstatera att det var oxygenkanistrar som männen bar på. Inte vapen! Att skulden för vapenvilans förlängning läggs på Hamas har ingen relevans. Vad förväntar man sig av folk som är instängda i ett Ghetto? Vad var det som aldrig mer skulle hända? Hela världen känner till vad som händer det palestinska folket. Hur har vi det med värdegrunden och mänskliga rättigheter. Har alla människor samma värde? Att vara likgiltig är större ondska än något annat. Och jag har också lust att kasta skorna!

 11. oppti skriver:

  Hamas har lyckats i sin uppsåt-de tveksamma är nu övertygade!
  Israel har misslyckats.
  Kanske kunde en humanitär invasion rädda det som är förlorat-förtroendet!
  Skicka in mat och medicin tillsammans med information om vad som diktaturer, valda eller ovalda, har för nackdelar!

 12. knightone skriver:

  Trots att Hamas fortsätter med sina mordförsök i dag på den Israeliska befolkningen så har Israel idag skickat över 80 lastbilar med humanitär hjälp in i Gaza.

 13. knightone skriver:

  Svensk media berättar inte:

  Israel was set to allow humanitarian aid to pass into the Gaza Strip on Monday, with 80 trucks loaded with medical supplies and food expected to cross through Kerem Shalom cargo crossing.

  Government officials said fuel supply would be renewed via the Nahal Oz depot, after it was closed for the past week due to security concerns. Some 200,000 liters of fuel for Gaza’s power station and other needs would be pumped through.

  Additionally, the evacuation of dual nationals from Gaza was set to continue, with some 200 people expected to leave the Strip.

  —-

 14. klaskarlsson skriver:

  Palestinierna har varit mobbade länge nu.
  Att den nuvarande maktelitens mål i Israel i princip är ett folkmord kan det väl inte råda ngn tvekan om ?

  Konstanta trakaserier, byggande av en mur (!!?) för att skilja folken åt, och ett ensidigt ställningstagande för de egna bosättarna som med armbågarna försöker knuffa bort de araber (palestinier) som bodde där innan !

  Hamas är en idiotorganisation förstås – att skjuta raketer mot civila (urskiljningslösa mål) i Israel gagnar förstås inte det långsiktiga målet som MÅSTE vara att folken skall leva sida vid sida på lika villkor ! Dessutom ger det Israel ännu en ursäkt för sitt våld (inrikespolitisk iaf)…
  Utifrån Hamas sida finns det förstås inga nackdelar: Israels svar i princip garanterar en större rekryteringsbas, Israeler oavsett funktion och åsikter är ngt som dom hatar, och den allmänna palestinska befolkningen har dom väl ändå aldrig brytt sig om ?!?

  Troligen håller bla USA på att försöka köpa tid till sina allierade i Israels regering nu – det måste komma ett eldupphör för eller senare, man får bara hoppas på så lite lidande som möjligt under tiden, samt att omvärlden kan få till stånd en bättre situation för palestinierna efteråt :(

  /K

 15. rulle skriver:

  inst1,
  Det är ett Islamistiskt folkmord som på går i Gaza. Sedan konflikten började om har denna morgon 521 döda palestinier hittats och mer än 2.400 skadade.
  När jag ser scenerna på CNN så vill jag bara skrika åt Hamas-terriristerna att sluta!
  Hamas bär onekligen HELA skulden till att vapenvilan bröts och den därefter följande upptrappningen av konflikten.
  Carl Bildt åkte på en välbehövlig julsemester till Italien när sunamin gick. Nu är det så hög tid att agera. Om än 3-4 veckor för sent.

 16. florimond77 skriver:

  Det finns bara ett sätt ut ur detta. Det är att hjälpa israelerna. DVS HJÄLPA DEM ATT FÖRSTÅ att vad de gör är fel och har varit fel ända sedan åren 48 då de fördrev en miljon människor från deras hem, mördade en del och jämnade deras byar med marken. En av dessa byar låg där nuvarande universitetet i Tel Aviv nu ligger.
  Man trodde att man kunde kuva invånarna och decimera dem precis som tex hände med indianerna i USA. Där startade motståndet som i dag består av Hamas och diverse andra grupper. Därför kan omvärlden inte uppröras lika mycket över Hamas hemmagjorda rakter som över israels övervåld´och förnedrande beteende.
  Israelerna (flerparten) förstår inte detta. De har nekats advekat historieundervisning. De vet inte ens om allt som hänt.
  Ju fler länder som ställer sig upp och fördömer israels handlande inte bara nu utan även för tidigare incidenter gör det judiska folket en tjänst, det palestinska folket och alla andra.
  Länderna måste sluta följa ett fördummat USA och stå på egna ben. Och framför allt sluta att vara rädda att de stöder islamisterna om de kritiserar israel.
  Strunta i islamister, sionister och alla dess ister. Lämna världen att uppföra sig som en vuxen klok människa för en gång skull.

 17. knightone skriver:

  Senaste nytt är att terroristorganisationen Hamas nu vägrar distribuera dom hjälpsändningar som Israel skickat in i Gaza.

  Tydligen vill hamas inte bara döda Israeler utan också Palestinier.

 18. perfro skriver:

  Vare sig israeler eller palestinier har intresse av att denna konflikt fortsätter.
  Den skaper mänskligt lidande, Den hindrar en normal arbetsmarknad kännetecknad av ömsesidiga goda ekonomiska förbindelser.
  Den hindrar också att målet om en tvåstatslösning, där vardera folket tillerkänns nationell suveränitet respekteras.
  En sådan lösning kommer också få internationellt erkännande.

  Ändå finns det stater, som helt enkelt inte vill ha en tvåstatslösning utan i stället ensidigt tar ställning för nu Hamas och tidigare i Libanonkriget även för Hitztbollah.

  IDessa stater är Iran och Syrien.
  Iran behärskas nu av islamistiska fundamendalister där trakasserier, kvinnovåld och massakrer av politiska motståndare till regimen hör till vardagen.

  Iran vill destabilisera Mellersta öStern med syfte att bli den dominerande staten , detta likt Saddam Hussein när han startade sitt krig mot Kuwait för att få kontroll över all olja.

  Iran står för samma syn på denna konflikt som Hamas, judarna måste krossas och någon självständig israelisk stat vill man inte medverka till.

  Hamas har nu under åtta år konstant avfyrat raketer mot Israel från sina avskjutringsramper, som Israel nu avser att förstöra.
  Men det betyder inte att Hamas militära kapacitet i detta avseende är krossat och fråga är om ens denna operation kommer att lyckas med det.
  Hamas strategi innefattar också sånt som underjordiska tunnlar, skyddsrum för ledarskapet och utstationering av sådant under civila platser som t ex sjukhus. Detta för att få opinionen på sin sida.

  Som knighstone ovan skriver så är det den angripande parten, som förser Gaza med den humanitära hjälp som befolkningen behöver. Ändå är detta inte tillräckligt, vilket tyvärr inte kan undvikas i samband med våldsaktioner av detta slag.
  Hur nå fram till 1,5 miljon invånare? Det har man inte heller lyckats med i t ex Darfur, en region där ett verkligt folkmord ägt rum.

  Vad som nu krävs är att båda parter med hjälp via diplomatiska kontakter likt den som Carl nu deltar i når fram till en vapenvila.
  En del av detta spel är skilda slag av fördömanden, vilka nu dessvärre inte har någon påtaglig effekt.

  Även samtal på hög nivå förefaller ge ett begränsat resultat även om t ex Egyptens president och ledamöter ur det israeliska krigsrådet ställer sig till förfogande.

  Däremot kan man vare sig få kontakt med Hamas ledarskikt eller få med dem i en förhandlingsprocess.
  Kan verkligen dessa parter samtala med varandra öga mot öga? Knappast och inte heller i närvaro av någon medlingskommission.

  En lösning skulle eventuellt bli möjlig om FN. EU, länder som USA, Ryssland, Saudiarabien, Irak, Jordanien, Libyen m fl ställer parterna inför en kravlista, som innefattar ett avslut, som även Hamas tvingas godta.
  Det kräver också stöd från de palestinier,som verligen vill ha ett slut på denna konflikt.

  Vad som fick slut på Balkanflikten kan möjligen betraktas som en lämplig strategi.

 19. knightone skriver:

  Att Israel skickat in flera 100-tals ton med humanitär hjälp och öppnat bränslekranarna har rapporterats av Reuters, AFP med flera dvs dom stora nyhetsbyråer som TT och andra svenska instanser ofta per automatik översätter och rapporterar ifrån.

  Men i Svensk medias traditionella anti-Israel position så har man struntat i att rapportera denna information om humanitär hjälp.

 20. knightone skriver:

  Palestinska terrorister har fram tills lunchtid idag skjutit in 22 st raketer mot civila Israeliska bostadsområden. Ett antal skadade som resultat.

  Raketer råder det då ingen brist på…

 21. pennansmakt skriver:

  Hungersnöd, misär, vanmakt, skräck, och en paralyserande känsla av att total maktlöshet och orättvisa. Dessa känslor maler i varje gazabarns hjärta i denna stund. Ingen kommer för att rädda mig. Vi kommer att dö. Vi är infångade i en gigantiskt bur och ingen bryr sig om vi lever eller dör. 87 barn döda i Gaza. ÅTTIOSJU BARN nermejade av raketer och bulldozrar. Och denna otroliga siffra kommer bara att stiga…..

  Hela familjer har massakrerats och utplånats i detta galna vendetta krig beställt av fega israeliska politiker som gömmer sig bakom lögner och hatbegär.

  Vad kan diplomatin göra för dessa barn JUST NU? IDAG, DENNA SEKUND?!
  Diplomater samlas i Egypten för att diskutera en vapenvila, men inte NÅNSTANS hör man att man tänker prata med Hamas. Alltså man KAN INTE skapa en vettig och rättvis vapenvila om man tänker fortsätta denna grundlösa, ytterst odemokratiska inställning att bojkotta ett demokratiskt folkvalt parti för att behaga terrormakten Israel. Diplomati och Dialog är den enda sunda vägen till fred! Därför är det av yttersta vikt att inte låta ockupationsmakten Israel frysa ut Hamas ur fredsdialogen och terrorstämpla dem. Detta har varit en bra förevändning för att fortsätta sitt vendetta krig mor urbefolkningen.

  Vapenvilan som pågått under dessa sista 6 månader har tyvärr inte lyckats få Israel att bli positiv till en fortsatt vapenvila. Av någon mycket konstig anledning valde man istället att bryta vapenvilan genom att den 3 november utföra en flygattack mot Gazaremsan med flera döda palestinier som följd. Israel hade heller inte hållit sin del av vapenvileavtalet under samma period då man inte tillåtit att hjälp nådde Gaza med misär och svält som följd. Detta är en ockupationsmakt i all sin prakt!

  Som människor har vi ett ansvar att säga ifrån världsliga orättvisor, att arbeta för fred och samexistens. Vi måste vara starka i våra uttalanden och ageranden. Det minsta man kan göra i denna situation är att starkt och tydligt trycka på politiker som har döda barn på sitt samvete.

  Hamas är och förblir ett demokratiskt valt parti. Två gånger under sin tid i makten har de haft vapenvila för att visa omvärlden att man är seriös som parti och kan tänka sig släppa det väpnade motståndet. Båda gångerna var det Israel som bröt vapenvilan genom att skjuta raketer och döda civila palestinier. Första gången var det en palestinsk familj om utplånades på stranden i Gaza.

  Som argument för att terrorstämpla Hamas säger Israel att man vägrar föra en dialog med ett parti som vägrar erkänna Israel. Myntet har dock två sidor. Hamas har inte vägrat tala med Israel TROTS ockupationen, TROTS de konstanta attackerna mot civila, TROTS den absolut inhumana murbarriären, TROTS svält och nöd pga Israels stängning av alla gränser. Detta säger mycket om den palestinska mentaliteten såväl som den israeliska. Att omvärlden ställer sig bakom ett sådant beslut och fortsätter terrorstämpla och bojkotta Hamas är ett hån mot demokratin, är ett hån mot rättvisa, är ett hån mot hela mänskligheten!

 22. inst1 skriver:

  Jag håller fullständigt med Pennansmakt!
  Som EU-medborgare känner jag mig mindre stolt när jag ser presskonferensen med våra utsända och Tzipi Livni.
  Terror! Vem är det som står för det?

 23. alnabone skriver:

  Hamas eller inte Hamas, det är frågan?

  Hamas, å ena sidan folkvalda
  Hamas, å andra sidan terroister och militanta islamister
  Hamas slutgiltiga mål, att förgöra en erkänd stat
  Hamas som gömmer sig bland civilbefolkningen och använder dem som sköldar.
  Hamas som gömmer vapen och annat krigsmaterial i moskéer.
  Hamas som skjutit tusentals missiler över Israel.

  Med detta så vill jag ingalunda försvara allt som händer i detta hyfsat meningslösa krig men de som hävdar att de folkvalda, i detta fall Hamas, gjort sitt folk några välgärningar den senaste tiden behöver nog se sig själva i spegeln och fråga sig huruvida detta verkligen kan vara sant.

  Det är krig, folk dör i krig, ingen klarar sig opåverkad från en krigssituation. Att tro att denna händelse som dels utspelas i ett av det folktätaste distrikten på jorden och dels styrs av en regim som använder sitt eget folk som sköldar på något sätt ska finna en enkel lösning är både naivt och orealistiskt. Världen har inte funnit någon lösning på konflikten i regionen i fråga och min gissning är att vi antagligen inte ser något eld-upphör inom överskådlig framtid av dena anledningen att så länge israelerna kan hävda att de försvarar sig så finns det ingen internationell rätt som de gör brott mot. Hamas å andra sidan kan alltid upphöra med sina beskjutningar av israeliska mål för att få till stånd en vapenvila. Detta meddelade dock Dr. Mahmud al-Zahar i ett iskallt pressmeddelande att det inte fanns några planer utan uppmanande i stället Hamas till att skjuta, mer än det bara går. Med den sortens inställning så kommer freden knappast för utan snarare senare… Usel inställninga av en usel man med många människoliv på sitt samvete enbart på grund av att inse att Hamas aldrig kan vinna militärt mot Israel…

 24. anna4444 skriver:

  Israels utrikesminister kan utan problem stå inför media och hävda att det inte råder en humanitär katastrof i Gaza medan läkare på plats berättar att de tvingas amputera armar och ben på barn utan bedövning eftersom medicinen är slut. Qatar har skickat två fältsjukhus med kirurger men de står helt hjälplösa vid gränsterminalen i Egypten som vägrar låta dem passera in i Gaza. Röda Korset lever fan över att deras transporter med mediciner och sjukhusutrustning inte kommer in. Det finns lagar och regler för krig och skydd och hjälp till civila men här spelar detta tydligen ingen roll. Uppenbarligen är detta någon form av svart hål där man skiter i allt.

  Jordanien står inför total kollaps. De satsade allt på ett kort i och med ett varaktigt samarbete med Israel som skulle stabilisera regionen. Nu pratar inte ens Väst med dem. I stället pratar man med Saudiarabien som vi alla vet går helt i USA:s ledband. Egypten tar sig ton och skall helt plötsligt mäkla för människor de inte representerar eller ens bryr sig om.

  Här i Ramallah är det mer eller mindre avspärrat idag då den europiska delegationen skall hit. Den ende i gänget som verkar ha någon hjärna alls är faktiskt Carl Bildt. Jag har läst hans uttalanden och och han verkar uppriktigt bry sig. Men vem fan lyssnar på Sverige å andra sidan. Vinna freden är inte aktuellt i en karusell av död.

  Det övergår mitt förstånd att världen inte agerar. Israel hävdar att inget annat land i världen skulle stillatigande låta raketattacker drabba deras land. Må så vara. Men inget annat folk än palestinierna skulle kunna stå emot en daglig förnedring som för mig som människa är helt oacceptabel. Det kan inte heller vara en rimlig lösning att världens 4:e starkaste vapenmakt vräker loss sitt artilleri mot ett av de mest tätbefolkade områdena i världen. Eller möjligen är jag helt enkelt dum i huvudet?

  Folket runt mig där jag jobbar i Ramallah är rätt tysta. De är ledsna, de tittar på nyheterna hela tiden och sover knappt om nätterna. De flesta har aldrig varit i Gaza, de har aldrig fått tillstånd att komma in. Det råder en mycket kuslig domedagsstämning som gör att det kryper i hela kroppen på mig. I vanliga fall väldigt stolta och balanserade män gråter helt öppet.

  Frågan som hänger i luften är vad som kommer att hända? Hur många människor skall dö? Vad kommer att hända när vapnen väl tystnat? Är det Västbanken härnäst? Man kan dock säga att drömmen om ett fritt Palestina kanske drog sin sista suck det senaste dygnet. Skammen över att hjälplöst bara se på är påtaglig. Det lilla förtroende som funnits för presidenten är borta. Han är president över alla palestinier men fokuserar mest på att förhandla om att få in sina Fatah-trupper i Gaza vilket, vad man än tycker om Hamas, är att likställa med en statskupp stött av amerikanerna. Det lär inte bygga något förtroende hos någon.

 25. mrmhalland01 skriver:

  anna4444 :

  Tack för en rapport från ”skådeplatsen”, sådana är alltid värdefulla.
  Nej, vem fan lyssnar på Sverige ?
  Troligen ingen utanför skandinavien.
  Däremot tycker jag att det är viktigt att Sverige har en representant vid förhandlingsborden, det visar på Sveriges engagemang i fredsbyggande.
  Troligen säger jag fel.
  Det är nog snarare personen Carl Bildt som har detta engagemang, och jag tror också att just personen Carl Bildt anses vara värd att lyssna på.
  Han är klok och erfaren och vet vad han pratar om.

  Jag önskar Carl Bildt och övriga sändebud all lycka på sin resa !
  Vi ska njuta av det arbete Carl Bildt gör, som också reflekterar på Sverige, så länge vi kan.
  Carl Bildt är för stor för lilla Sverige.

 26. Antonia skriver:

  En konflikt som aldrig kommer att lösas.

 27. mx44 skriver:

  Israel avslutade freden den 4. november då dom gick in och avrettade 5 Hamasmedlemmar i Gaza. Varför Tzipi Livni m fl har ändrat sin historie nu förstår jag inte riktigt? Jag fick uppfattningen då när det begav sig att exempelvis Jerusalem Post’s läsare ansåg det var underbart.

 28. soli01 skriver:

  Här florerar nu mycket hat och enkelriktningen synes vara i framkanten. Krig är aldrig ofarligt och det måste båda sidor ha tänkt på. De civila får alltid sitta emellan, sorgligt men sant.

 29. perfro skriver:

  Hamas terroriststämpel kan inte förnekas.
  För en historiker som går igenom sådant som Hamas bakgrund, dess ideologi, dess mälsättning, dess militära strategi samt dess samröre med andra terrororistiorganisationer och med länder, som stöder sånt så kan slutsatsen bara bli en: Hamas vill förinta Israel och driva ut judarna från Palestina.

  Hamas har inte vunnit något val på Västbanken. Under en lång period har al-Fatha varit den klart dominerande politiska rörelsen i Gaza.
  Även nu har al-Fatha en stark position i Gaza och betraktas av internationella organ, som den enda tänkbara förhandlingspartnern.

  Detta att terrororganisationer kan vinna ett val är ingalunda ovanligt. Rader av sådana exempel finns.
  Ett skäl i just detta fall kan vara den skrämselpropaganda som Hamas kommit med.
  Dessutom har man inom grupper av befolkningen lyckats sprida uppfattningen att segern kan endast bli vår genom att använda väld.

  Nu ser vi ett första litet tecken på att Hamas intar en lite mer våldsinriktad attityd.
  Jag syftar på att man sänt en ”förhandlingsdelegation” till Egypten för samtal.
  Fråga är om Egypten vill och kan dlta i någon medlarroll. Hittills har inget visat på det.
  Tvärtemot har Egypten spärrat sin gräns mot Gaza för att hindra att delar av befolkningen skulle ta sig ut ur Gaza den vägen.

  Samtidigt menar trovärdiga källor på att det är via Egypten, som Hamas får sina kulsprutor, minor och raketer.
  De senare uppgår hävdas det till 70. 80 00.
  Det ska ses mot bakgrund av dagliga beskjutningar mot Israel med 70-90 raketer.

 30. mx44 skriver:

  davidsstar …

  Låt oss inte heller glömma att Israel fortfarende ockuperar den halvan av Gaza som sträckar sig upp till hamnen i Ashdod. Att hälften av innevånarna i den numera belägrade delen kommer från detta område. Att Israel i 60 år har nekat flyktingarna sin rätt att återvända. Att detta är Israels eget val för att inte säga strategi och orsaken till konflikten.

  Att du – av iofs begripliga orsaker – gärna vill påskina annat ändrar inte fakta.

 31. kristinaw skriver:

  Ja, man kan undra varför media väljer att fokusera på palestinska offer medan israeliska döda och skadade under månader av raketbeskjutning från Hamas inte anses nyhetsvärdigt. Det förefaller somom CB också gått i mediefällan och tillmäter den s.k ”arabiska gatan” mer uppmärksamhet än den är värd.

 32. mrmhalland01 skriver:

  Finns här ingen med en nyanserad bild av detta ?
  kristinaw :

  Jag håller med om att media fokuserar åt ett häll, men, faktum är ju att 3 Israeler dött och vad är det nu ? 600 civila Palestiner ?

  Alla som drabbas av detta krig är MÄNNISKOR !
  INTE några konstiga figurer vi måste ta död på idag för att de annars kan ta död på oss i morgon !
  Visst finns det 10-100 personer på båda sidor vi kunde klarat oss utan, men, de 100.000-tals personer som hatar detta krig ska väl inte behöva känna vårt hat, ofta grundat på okunskap ?

 33. alnabone skriver:

  enligt vad jag läste, så var det inte så davidstar skrev…

  andemeningen var väl att israelerna öppnade famnen åt alla som ville bo där, judar och araber och övriga, inte att judar bosätter sig i deras hem bara för att det var tomt…

  läs det igen mx44 så ser du säkert vad som stod skrivet…

 34. rokesven skriver:

  Mr Utrikesminister och Fredsmäklare!

  Du har talat om att identifiera de olika faktorer som måste ingå i vapenvia och fredsprocess. Mig förvånar det att man så gott som aldrig i de olika intervjuer med dig i media som förekommit den senaste tiden hört dig nämna faktorn Hamas upprepade beskjutning av södra Israel. Om du skall ha någon möjlighet att agera fredsmäklare måste väl den israeliska sidans utgångspunkt för den pågående aktionen också upp på bordet. Utan att ta den i beaktande lär du inte få Israel att närma sig förhandlingsbordet.

 35. davidsstar skriver:

  Ett krig är ingen picknick, max44… Läs på om vad som hänt när FN bestämt om delning av f.d. Brittiska Palestina i en judisk och en arabisk stat. Kontentan: den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket! Det var exakt så det gick till 1948 och 1967 och delvis även 1973 (trots att araber betraktar Yom Kippurkriget som sin seger). Gillar inte klicheer, kan dock inte låta bli att citera Aba Eban som sade att ”Arabs never miss the chance to miss a chance” and Golda Meir who said ”There will be peace in the Middle East when Arabs learn to love their children more than they hate us”.
  Med tanke på hur lyckliga många araber är när deras barn begår självmordsdåd är tyvärr ingen fred i sikte i Mellanöstern.

  Och ytterligare om Hamas (som många på denna blogg verkar älska):

  Hamasregeringen i Gazaremsan har satt dussintals Fatahanhängare i husarrest av rädsla för att de skall bistå de israeliska trupperna.

  Talesmän för Fatah i Ramalla berättar för Jerusalem Post att Hamas attackerat Fatahaktivister ända sedan striderna började.

  Minst 75 Fatahaktivister har skjutits i benen andra har fått sina händer sönderbrutna.

  Wisam Abu Jalhoum, en Fatahaktvist från Jablayas flyktingläger sköts i benen av Hamas för att han uttryckte sin glädje över flygattackerna mot olika Hamas-mål.

  Källor nära Hamas avslöjar att mer än 35 palestiner har blivit avrättade av Hamas eftersom de misstänks sympatisera med Israel.

  Hamas: ”Vi skjuter dem i benen för att vara säkra på att de inte skall hjälpa Israel.”

  Hamas säkersorganisation, som är mycket fruktad, har utfärdat en order med denna innebörd till alla anhängare av Fatah (som alltså är den rivaliserande palestinska fraktionen): Ni får inte gå ut ur era hem annat än för fredagsbönen. Alla som inte lyder blir straffade.

 36. holben skriver:

  Jag satt och tittade på Al-Jazira och såg på presskonferansen från Jerusalem – min kommentar är -pinsamt och handlingsförlamat. Den tjeckiske ordförande lät som en en ordförande i kommunalstämma i någon liten obetydlig svensk kommun före sammanslagningen Israels utrikesminister fick i stort sett vara oemotsagd. Det verkar som om herrarna från Europa inte har en aning om hur den israelska arrogansen fungerar. Jag såg ett inslag från Gaza där man intervjuade en norsk läkare, han undrade var all katastrofberedskap som finns i världen höll till? Annars är ju ”ledarna” så noga med att visa handlingskraft och humanitet -men det gäller tydligen inte palestiner.
  Jag har en lång historia med problemet var i Israel/Palestina första gången 1962 och senast i våras.

 37. alnabone skriver:

  mx44:

  Nja, nu är det ju så här att jag råkar vara bekant med både israeler och palestinier och gemene man har i regel inget emot den andre utan önskar att leva i fred. Palestinier, läs militanta, lever i historien och ska man se det krasst så har ursprungslandet Palestina inte extsisterat sedan 1000-talet f.Kr… De har ju alltid varit en lydstat till andra nationer, införlivad provins och så vidare. Det var väl en period på närmare ett sekel då det rådde en form av ordnad stabilitet men det var som sagt.. länge sen

  Rent krasst kan man ju tycka att lever man i nuet så får man väl acceptera att en nation som Israel som trots allt exsisterat i 3.000 år, rätt eller fel, men så här 3.000 år senare så är det nog bara att köpa läget… Nordriket Israel och sydriket Juda bildades omkring 1.000 f.Kr…

  Vad andemeningen borde vara är att alla exsisterat i regionen sedan tusentals år tillbaka. Rimligt vore att anta att dessa ökenfolk i dagens upplysta tid borde kunna co-exsistera och finna rimliga lösningar för att leva sida vid sida, trots religiösa meningskiljaktigheter…

 38. orust skriver:

  Idag var det Krouchner som blev kindpussad av Tzipi Livni i TV och Bildt smilade och spelade med. Tzipi lovade sedan att bomba ett bra tag till så någon framgångsrik EU ”medling” verkar det inte vara just nu – källa Euro news.

 39. torstenskarp skriver:

  Det råder stor kvalitetsskillnad mellan USA och Tjeckiens logiska inställning om Hamas-terrorismen mot staten Israel jämfört med Sveriges antisionism och moralförvirring. Både svensken Jan Eliasson och svensken Carl Bildt styrker tesen att begåvning saknar relevans till godhet. Både Karel Schwarzenberg och George W. Bush förstår Israels moraliska rätt att skydda sitt land och folk från Hamas terroriserande angrepp. I jämförelse med Tjeckien och USA förtydligar svenskarna Eliasson och Bildt den svenska antisionismens blinda ondska.

 40. holben skriver:

  davidstar är en typisk representant för den israeliska tron på att man kan inbilla dumma utlänningar vad som helst – jag har lång erfarenhet från mina år i kibbutzen, -problemet för megafonerna var där och nu här att folk är inte så korkade att bara för att någon säger något så är det så. 80 lastbilar idag när det skulle behövts 200 med mat och medicin – det sitter också ett antal läkare utanför Gaza som inte fårkomma in är det kanske av ”humanitära” skäl som de inte får resa in i Gaza? Bildt är arrogant enligt svensk uppfattning men han är rena söndagskolan gämfört med t.ex. Israels utrikesminister. Det finns mycket skumma argument som rättfärdigar israelernas orättfärdiga behandling av palestinierna – låt oss slippa den rappakaljan – istället borde världens ledare koncentrera sig på en rättvis (så långt det är möjligt) lösning av problemet som skapades en gång på grund av europas berättigade dåliga samvetet efter Hitlers behandling av judarna – det var inte araberna som ställde till det för judarna utan gentails – europeiska och amerikanska.

 41. alnabone skriver:

  mx44:

  Det visste jag faktiskt inte, det var bara jag som spånade lite :-)

  Tyckte det var det enda raka för en varaktig fred i regionen och följer man det sunda förnuftets väg så borde denna leda till fred…

%d bloggare gillar detta: