Med Gaza i fokus

Lördag förmiddag i Stockholm med kriget kring Gaza i ett allt tydligare fokus.

På TV4:s Nyhetsmorgon diskuterade jag de faror som ligger i den fortsatta utveckligen, och samma sak finns i en intervju med mig i SvD denna morgon.

Att Israel hade en rätt att svara på Hamas raketbeskjutning efter det att de sagt upp vapenvilan tycker jag knappast kan ifrågasättas, men det gör det inte automatiskt rätt av dem att agera på det sätt man nu gör.

Jag har tidigare sagt att denna konflikt – efter den inledande massiva överraskningen – relativt snart kommer att övergå till att vara kontraproduktiv från Israels egen utgångspunkt. Och jag skulle tro att den punkten nu har passerats.

Fortsatta luftangrepp kommer ensamma knappast att kunna leda till ett avgörande. Och en markoffensiv kan mycket väl utvecklas till en politisk mardröm med en dramatisk ökning av antalet civila offer och en stark reaktion i hela arabvärlden. Situationen för president Abu Mazen kommer att bli mycket besvärlig.

Det som måste uppnås är en relativt snabb och tydligt förbättrad vapenvila, och därtill en accelererad fredsprocess i regionen i dess helhet. Men detta är betydligt lättare sagt än gjort – det israeliska valet den 10 februari och regeringsbildningen därefter är en uppenbart betydelsefull faktor.

Jag skulle tro att den förbättrade vapenvilan kommer att kräva en förstärkt internationell närvaro för att fungera, och jag skulle tro att det kommer att ställas ökade krav på EU i det sammanhanget. Detta är frågor som tillhör de som kommer att diskuteras under resan i regionen under de närmaste dagarna.

Det handlar inte bara om att stoppa raketbeskjutningar, utan det handlar självklart också om att öppna upp Gaza. Den israeliska isoleringspolitiken har varit moraliskt oförsvarbar och politiskt kontraproduktiv.

För min del blir det en dag av fortsatta telefonsamtal med olika kollegor som förberedelse för den resa som börjar i morgon.

14 Responses to Med Gaza i fokus

 1. photoimagine skriver:

  abdullahiraabi

  Kanske att freden börjar just i ditt eget hjärta…

  Önskar dig en fin dag!

 2. florimond77 skriver:

  israel har tagit folket i Gaza som gisslan och hotar att döda dem om inte Hamas utplånar sig själva. Det är inte raketerna man är rädd för. Dem tycks man närmast tacksamma för eftersom det ger en anledning till attack.
  Man är rädd för Hamas därför att de är en islamistorganisation. Vad hade hänt om Hamas varit kristna?
  Denna rädsla, detta oförstånd och girighet som styr västländerna tystar media och kastar ännu mer timmer på våldets och lidandets brasa.
  Media lyser med sin frånvaro av vettiga neutrala analyser som om media själva vore rädd för israels kanoner.
  Jag har följt vår utrikesminister på den här bloggen i hans analyser och resor till mellanöstern och jag tycker jag skymtar något av en neutral hållning och en förståelse för palestiniernas lidande. Problemet för en utrikesminister är väl hur man ska adjustera sig till andra ministrar världen över och finna diplomatiska vägar i en gemensam politik.
  Helst skulle jag önska att Sverige ställde sig upp och med en röst så det hördes över hela världen deklarerade;
  Bojkotta israel tills de lärt sig respekt för mänskliga rättigheter, respekterar vad en demokratisk stat är och kliver ned från sina höga stövlar!
  Men det är väl en önskedröm.

 3. Leo Occam skriver:

  Carl Bildt är nog den svenske utrikesminister som visat mest förståelse för palestiniernas problem och problem har de ju ständigt. Undantaget då vissa obalanserade vänsterextremister i Palmes regering.

  Dock är det svårt att veta vad Carl menar att en acceptabel israelisk reaktion skulle vara. Lagom med bombning hur mycket är det och vad leder det till ? Under decennier har vi tvingats följa hur man i detta område slänger bomber lite lagom omkring sig. Kanske är det tid för en rejält avslut i denna konflikt ?

 4. mrmhalland01 skriver:

  Det hjälper inte att skriva på papper om eldupphör och fred så länge dessa båda länder har inställningen att utplåna varandra.
  Jag tror inte det finns någon konflikt någonstans som är så svartvit som denna.
  Titta bara på denna blogg.
  Antingen är kommentatorerna helt PRO eller helt ANTI den ena eller andra sidan.
  Man måste på något vis få en förändrad attityd gentemot varandra i dessa länder om fred ska kunna vara varaktig.

  Detta måste ske såväl hos ledarna som hos folket.

  Inga fredsavtal i världen hjälper om människorna brinner av hat
  OM man kunde vända tankesättet hos ledarna skulle det förmodligen ta flera generationer innan de har sina respektive folk med sig.

  Jag förringar verkligen inte våra politikers strävan till fred i området, men jag är övertygad om att ett gäng psykologer hade haft större möjlighet till framgång än politiker.

  Är det så illa att denna konflikt speglar hur västvärlden ser på arabvärlden och tvärt om ?
  Just på denna plats möts ju dessa båda världar.

 5. oppti skriver:

  Hamas har ett syfte som de lätt uppnår med sin politik-radikalisering av konflikten!
  Som när ungarna i Tensta kastar sten på bussarna så vill Hamas ha något i utbyte för sina nålstick. Kanske är de lika frustrerade och vinner sympatier hos dem de önskar få sympatier hos.
  Hade fred varit målet så hade ungarna inte kastat sten på bussarna!
  We shall overcome, sjöng Birgit Friggebo för de stenskastandes föregångere på 70 talet.
  Varför inte inse att det är mängden frustrerade som bör minskas på något sätt.
  Något sätt som inte för tankarna till Hitlers slutliga lösning dock!

 6. hormoslyr skriver:

  Carl Bildt har stigit i min aktning.
  Har läst i stort sätt allt om konspirtionsteorier.
  Det är bara så:
  Det bästa för världen är en samverkan mellan EU och USA för att i slutändan få en mänskligare värld.

 7. bestofmankind skriver:

  The collateral damages are done.

  The big question is not who are suffering or losing most, but who are noble enough to sacrifice their own political agendas or human satisfactions to end this war for the sake of humanity.

  The Israelis or Palestinians?

  The rest of the world are waiting!

 8. renakona skriver:

  Vill önska vår utrikesminsiter CB all framgång under hans resa till mellanöstern.
  Såg TV4 morgonnyheter där CB uttryckte sin syn på palestina-israel konflikten.
  Blev förvånad över att CB endast nämnde att president abbas är folkvald, faktum är att Hamas vann demokratiskt lokalvalen men det acceptrades och erkändes inte av många västländer och vill påstå att denna dubbelmoral från västcärlden fortsätter att få araber förbryllade. I mina ögon bör vår utrikesminister leva upp till sina demokratiska värderingar och träffa företrädare för Hamas och inte endast presidenten Abbas som tyvärr har förlorat majoriteten av det palestinska stödet. abbas kommer ej att kunna påverka Hamas och det tror jag många med mig håller med och jag tror säkert att CB håller med om. En direkt dialog med Hamas är den enda vägen. Att anse att Hamas är en terroristorganisation eller liknande så skulle man oxå kunna betrakta Israel som en statterrosrist stat som begår gång på gång brott mot de mänskliga rättigheterna.
  lycka till CB och håller tummarna för Er
  Personligen tycker att

 9. alnabone skriver:

  Jag tror det ligger en poäng i det som mrhalland skrev 1:06…

  Synen som väst har på arabvärlden och vice versa möts precis här, det är faktiskt lite som att vi skulle vara från två skillda världar, olika planeter rent utav.

  Vi förstår inte varandra, det som är naturligt där ser vi som onaturligt här och vice versa. Rädsla är det som göder den pågående konflikten och ger den ständigt bränsle för att aldrig dö ut. Samma rädsla som en gång skickade ut korsfararna för att omvända muslimer efter att Islam föddes på 600-700 talet e.kr.

  Rädsla gott folk, rädsla. För att använda titeln på en bra bok jag en gång läst av Tom Clancy, så kan jag konstatera att rädslan för det okända, det som inte känns hemma eller tryggt. Detta är vad som föder denna konflikthärjade zon med ytterligare konflikter och totalt sätt kan man sammanfatta scenariot med att kriget är ”summan av allas skräck”…

 10. flamman skriver:

  I snart en mansålder har denna konflikt fåt råda.Om det är möjligt att rekapitulera vad som skett genom dessa årtionden vet jag inte.
  Men det framstår mer och mer som att det palestinska folket är förråt av sina egna representanter.
  Det är för mig lika motbjudande var gång jag ser dessa scener ,då palestinska hövdingar i stora Mercedes karavaner anländer till diverse möten .Och horder av gapande o skrikande liv-vakter med kalachnikovs hänger i klasar runt dessa fordon.
  VEM betalar alla dessa bilar o inproduktiva figurer ??? Är det det ,biståndet till de palestinska folket finnansierar?? Då förstår jag varör det råder evig fattigdom trots miljon-satsningar.
  Med det eviga och lika omöjliga ,kravet på att Israel som land och stat ska utplånas från vissa arabiska
  funktioner .Så verkar det som om hela området borde sättas under ngn slags internationell förmynderi.Är det inte möjligt????

 11. perfro skriver:

  Den ena fredsmissionen har följt på den andra.
  Alla har misslyckats. Vi får hoppas att Carl får åtminstone viss framgång.

  Kommer någon nu ihåg att Peres och Kofi Annan fick Nobels fredspris eftersom de nått så nära inpå en fredsuppgörelse.

  Och sedan Tony Blair slutat som premiärminister så har han som uppdrag att mäkla fred i Mellersta Östern, främst då vad gäller denna konflikt.

  Det är långt ifrån svårt att i vår historia, tidigare och nu , finna rader av exempel på konflikter, som förorsakat vida större civila offer än denna. Och likaså varit extremt långvariga.

  Syftet med flygangreppet mot Gaza är inriktat på att slå ut skilda mål, som har att göra med Hamas militära styrka och även riktat mot byggnader, som är förknippade med det.
  En annan målsättning förutom det legitima att få Hamas sluta med sina raketanfall, vilka alltid är den utlösande faktorn, så vill Israel påverka befolkningen i Gaza att ta avstånd från Hamas. Svårt förstås sia om huruvida detta kommer att lyckas.

  Även om alla skattningar är svåra att göra så motsvarar de civila offren cirka entredjedel av totalantalet på 400.
  Det hör även till bilden att de mediciner och den humanitära hjälp befolkningen i Gaza behöver kommer från Israel:
  Däremot är porten till Egypten stängd.

  Läser just en bok om Rysslands krigföring i Tjetjnien. Utöver all brutalitiet i övrigt transporterades entredjedel av den tjetjeniska befolkningen i godsvagnar till ett sentida Gulag.
  Ansvaret för detta bar Putin, som, åtskilliga anser vara en demokratins väktare sedan sovjetkommunismen kollappsat.

  Då teg väst.

  Hamas är en gren av det Muslimska brödraskapet, som har en trygg hemvist i Syrien.

  Jag erinrar mig att en svensk journalist fick tillåtelse att intervju dess ledare .
  Han frågade då från vilket land denne kom och om storleken på vår befolkning och även om vårt lands storlek.

  När han fått besked om detta blev svaret: då har ni tillräcklig plats ta emot alla judar, här hör dom inte hemma!

 12. nolies skriver:

  Det som Hamas gör med sina raketer kan ses på två sätt, terror eller desperation.
  Att vara instängd i världens största fängelse under vidriga förhållande kan tydligen leda till sådana handlingar. Frågan är hur det kan få vara såhär, år efter år.
  Hittade en analys som mycket väl kan stämma:

  ”Today, Gaza is one giant death camp, and most ‘official’ american liberals applaud this fact. The world appears not to protest, because racist, psychopathic zionist have inserted themselves into the upper echelons of the UN, America, Canada, Australia, British, and European political systems. The people of the Earth are as disgusted by the zionists as they were by the original nazis. However, the zionists use the nazi trick of occupying command and control positions, so their tiny numbers do no inhibit their genocidal agenda”

 13. inst1 skriver:

  ”de stackars soldater som sitter instängda och rädda i sina tanks”, vad är det för kommentar när 1000-tals barn darrar i sina sängar och inte kan sova för det oupphörliga bombandet. Gazaborna har varit instängda i mer än 18 månader.
  Att konferera med Condoleesa Rice inger verkligen inget förtroende.
  Jag hade verkligen större förhoppningar på vår utrikesminister.
  I nuläget skäms jag!
  inger

 14. fridamagdalena skriver:

  Carl Bildt, det är för mig som svensk medborgare sannerligen en skam att lyssna på vad Sveriges utrikesminister har att säga om Israels attacker mot Gaza. Oskyldiga människor drabbas i ett krig som du och din regering blundar för. Fega uttalanden om telefonsamtal duger inte i dessa tider. Ni borde ha agerat för länge sedan, men eran lust efter makt och ekonomisk vinst gör som vanligt att ni ej gör så.
  En skandalös skam, som sagt.

  Frida Björk

%d bloggare gillar detta: