Tillbaka till Stockholm och telefonen

Sitter på flygplatsen i Paris och väntar på att Air France skall kunna ta oss hem till Stockholm och nyårsafton efter mötet här i går kväll.

Inom Europeiska Unionen arbetar vi nu intensivt för att i första hand få till stånd en humanitär vapenvila i Gaza.

En sådan skulle skapa en möjlighet – under förutsättning att den respekteras även av Hamas – att gå vidare mot en mer solid vapenvila med de ytterligare olika arrangemang och överenskommelser som en sådan måste innehålla.

Och bortom det självfallet de vidare fredsansträngningar som i och med utvecklingen kring Gaza fått starkt ökad aktualitet.

Jag är inte övertygad om att Israel – också från sina egna utgångspunkter – kan  uppnå så mycket mer med fortsatta flygoperationer. Och att gå in med en markoffensiv måste vara en mardröm.

De borde ha ett intresse av en snar politisk lösning.

Gårdagkvällens diskussion här i Paris visade ett antal vägar framåt. Att det dessutom finns en bred enighet inom den s k kvartetten – inklusive USA – är en betydande styrka.

I dag samlas arabförbundets utrikesministrar till möte i Kaito. Jag talade i går med min egyptiske kollega inför det mötet. Det är viktigt att också detta möte uppvisar enighet om vad man vill uppnå.

Läget är förvisso inte enkelt – mnen heller inte helt utan möjligheter.

Jag återvänder till Stockholm, men telefonsamtalen kommer att vara åtskilliga under dagen.

I natt upphör det franska ordförandeskapet och efterträds av det tjeckiska – det blir Prag snarare än Paris som blir fokus för de europeiska ansträngningarna.

19 Responses to Tillbaka till Stockholm och telefonen

 1. perfro skriver:

  Gaza är i trängande behov av medicin, humanitär hälp av en rad olika slag.

  Fråga är hur snabbt EU-länder, andra arbstater, Egypten samt USA kan bidra med det.

  För att lyckas med en sådan operation krävs självfallet vapenvila och inte då inom bara några dagar.

  Vidare krävs medverkan av Israel, vilket är sannolikt att denna part accepterar.
  Mer tveksamt är om Hamas gör det.
  För denna terrororganisation är det en del av deras strategi att mobilisera ett reflexmässigt stöd från alla, som nu hlt naturligt känner medlidande med befolkningen i Gaza.

  Att få Humas som en reell samtalspartner blir också svårt. Konflikten gäller ju inte bara den i Gaza utan en tvåstatslösning innefattar också Västbanken samt en acceptans från andra närliggande arabstater.

  EU kan ju inte heller själv vara den enda partnern i högst tveksamma fredsförhandlingar.
  USA, som länge deltagit i en fredsprocess måste nu spela en än mer aktiv roll.
  Personligen tror jag inte att den nya administrationen mer markant kommer att avvika från den, som andra amerikanska presidenter tillämpat.

  CB nämner här Egypten, som knappast kommer att delta i några samtal, men som ändå kommer att ha en viktig roll att spela som grannstat till Gazaremsan.

  Från nyår övertar ju också vårt land samt Tjekoslovakien ordförandeskapet i EU. Tjeskoslovakiens ledare har redan klart signalerat sitt stöd för för Israel.
  Fråga är nu vilken medlande roll vårt land kommer att inta.

  Det kan betyda

 2. pennansmakt skriver:

  Vad jag ställer mig frågande till är hur i all fridens namn Hamas kunde åta sig att ha ett halvårs vapenvila utan att kunna provoceras att bryta den? Trots att Israel fortsatte sin omänskliga blockad av Gaza och trots att Israel inte tillåtit att medicin, mat och FN-hjälp nådde Gaza så höll Hamas ut i ett HALVÅR. Det är skamligt att omvärlden inte tog detta tillfälle i akt för att driva på en dialog mellan parterna. Eller tryckte på Israel att häva blockaden av Gaza för att uppmuntra Hamas till en fortsatt vapenvila/vapenslut. Att Hamas inte förnyade vapenvilan kan knappast kallas för ansvarslöst. Kalla det desperation, kalla det galenskap, men kalla det inte för ansvarslöst!

  När Israel hävdar sin rätt att “försvara sig” undrar man ju om de överhuvudtaget känner till sin egen historia?! Vet de inte att de ockuperar ett land som inte är deras? Då kan de ju knappast använda ordet “försvar”! “Döda motståndet”… “massakrera barn och civila för att skrämma urbefolkningen till lydnad”…är ett mer sanningsenliga uttryck. “Etnisk rensning”, “kollektiv bestraffning” är mer verklighetsnära ord ….. men inte “försvar”.

  Israel MÅSTE tvingas till en dialog. Det ligger naturligtvis inte i deras intresse eftersom de i så fall måste ge avkall på lite land. Land som de ju redan tagit med tvång och kan lätt behålla eftersom de har en superior makt i området. De måste då riva bort några av de TUSENTALS olagliga bosättningarna i Palestina. Låta urbefolkningen leva ett värdigt liv så att Palestina åter frodas och blir erkänt av omvärlden. Vilken mardröm…
  Man kan knappast beskylla palestinierna för samma sak. En rättvis vapenvila skulle defenitivt gagna dem… de har kanske förlorat sitt land, men om de kunde få tillbaka rätten att leva.. rätten till medicin och utbildning… rätten till att kunna förflytta sig från sin by till nästa utan all förnedring och alla risker det innebär…

  Innan Hamas kom till makten, var Israel mycket motvilliga att föra en dialog med Fatah pga av de var en “diktatur”. När man ÄNTLIGEN hade ett demokratiskt val i Palestina med Hamas som vinnande parti, var det plötsligt Fatah som ansågs vara den parten man kunde tänka sig förhandla med. Att Hamas höll vapenvila i ett halvår för att visa att man var seriös och kunde tänka sig släppa den väpnade kampen, struntade inte bara Israel i utan hela OMVÄRLDEN. När man för FÖRSTA GÅNGEN i ett arabiskt land håller ett demokratiskt val, så blir blir omvärldens reaktion minst sagt odemokratisk! Vilket KATASTROFALT agerande av omvärlden. Hur tänker ni förklara er reaktion för eftervärlden, det är min stora fråga!

  Och nu skyller man offensiven på HAMAS?! Det fungerar inte så. Man kan inte skylla Israels ockupation på de ockuperade och hävdar att det är deras fel för att de gör motstånd.

  Det värsta är trots allt bomberna som haglar över civilbefolkningen i Gaza. Trots att Israel besitter världens med sofistikerade vapen hävdar man att civila förluster beror på att Gaza är ett tättbefolkat område. Journalisterna upprepar detta mantra och orkar inte läsa lite vapenlära för att upptäcka vilket löjeväckande argument detta är. Man använder sig av en aningen starkare raketer just för att civila ska dö. Det är helt enkelt enda sättet att skrämma, statuera exempel och underkuva urbefolkningen till lydnad.

 3. monster2009 skriver:

  Gott Nytt År till alla.

  Här i Sverige påminner 2008, för den som känner vår historia, om 1600/1700-talet när de som byggt upp jordbruket lämnade över till sonen, mågen eller sålde och köpeskillingen bestod av att de fick ”fårgång”, alltså få mat och bo kvar i en liten stuga på gården.

  Med tiden, när de inte längre orkade hjälpa till med att hugga ved och göra lättare sysslor, övergick Sörgårdsidyllen till misshandel, ren tortyr och dödshjälp, ofta i samband med bruk av alkohol.

  Idag använder vi fler droger än alkohol.

  Vi får hoppas att vi kommer till sans under 2009.

 4. florimond77 skriver:

  Det föreligger osanningar inom media och bloggar. Hamas har inte brutit vapenvilan. Inga raketer sköts under vapenvilan förrän den 4 nov då israel bröt sig in och mördade 6 palestinier.
  Västs attityd i den här frågan skadar inte bara demokratin utan även det judiska folkets framtid. Att stryka israels ledning medhårs är som att ge ett bråkigt barn i skolan tillåtelse att fortsätta sitt destruktiva beteende.
  Carl Bildt är inne på rätt väg då han säger att vi måste få vapenvila och lösa den humanitära frågan. Vi måste tillbaka till ruta ett. Vi måste tvinga israel att häva blockaden. Först svälter israel ut Gazaborna, stjäl deras pengar, stänger vtn, el och oljelev, hindrar matlev, – och låser in människorna i ett fängelse. Sen skyller man på Hamas.
  Varför i himlens namn låter vi detta ske?
  Jo,därför att man är rädd för Hamas. Man föraktar Hamas. Det är en islamistorganision.
  israel rider högt på detta. De var f.ö med och backade upp Hamas i ett tidigt skede för att splittra PLO.
  Frågan är om det inte är högst kontraproduktivt att föra krig som israel gör vilket även CB var inne på. Borde de inte ha lärt sig något av de senaste krigen i vår tid?
  En värld som ser ut precis som vi vill kan vi bara drömma om.
  I framtiden måste politiskt ansvariga våga gå ut och tala med andra fraktioner, hur illa de än tycker om dem. Ska vi ha demokrati får vi lov att acceptera detta.
  I bakgrunden av allt står vapenindustrin och skramlar. Ka

 5. florimond77 skriver:

  forts…
  Kanske är det vapenindustrin som är det största hotet?

 6. inspirone skriver:

  pennansmakt

  Ser att du kopierat din kommentar från tidigare inlägg. Visst, med vässad penna kan man åstadkomma mycket men litte trubbig verkar den dock vara.
  Du är tyvärr inte rätt ute när du skriver om vapenvilan eller historien.
  Kanske att du ska läsa på lite bättre innan du använder pennan…och dess makt.

  Gott Nytt År Carl Bildt!

 7. fairymary skriver:

  Bäste Carl Bildt!

  Jag vill tacka för att du anstränger dig att arbeta för drägligare förhållanden i Mellanöstern….och för att du inte ensidigt tar ställning för endera parten..

  Det är inte ens fel att två träter lärde vi oss redan i skolan och det tror jag gäller fortfarande. Att kontrahenterna är olika väl rustade vad gäller förmåga att orsaka den andre skada ändrar inte grundprincipen ….i mina ögon i alla fall….

  Apropå ovanstående kan jag bara hålla med om att något mera kontraproduktivt än krig finns väl näppeligen……

  Gott Nytt År alla!

 8. monster2009 skriver:

  När det gäller 2009, öda inte tid på att försöka förstå palestinier, israeler och deras problem. Vi har tillräckligt med problem med att förstå oss själva och vårt agerande mot utsatta grupper i vårt eget samhälle.

  Våra gamla och sjuka behagar inte dö inom rimlig tid. Detta hettar upp binjurarna på ”effektiva” människor som ser samhället likt ett affärsdrivande aktiebolag där bara de aktiva äger aktier.

  Alliansen (och även Stahlin) måste koppla in minst en hjärnhalva till, innan de kan förstå människan och samhället.

 9. oppti skriver:

  Gaza är i behov av humanitär hjälp.
  80% lever på humanitärt stöd!
  När jag skriver att det är de många människorna i Gaza som är ett av problemen så stryks denna kommentar från forumet.
  En självklarhet som inte får sägas?

 10. monster2009 skriver:

  Vem har utsett kristna till domare/medlare i grälet mellan Abrahams söner, judar och muslimer?

 11. konstprojektet skriver:

  Carl!

  Gott nytt år

  önskar vännerna på Asgard

 12. alnabone skriver:

  Kanske har det blivit så att kristna länder har den högsta graden av demokrati, var en tanke som slog mig nyss…

  Det kan tänkas vara därför krig i vår region är relativt sällsynt…

  Människor har alltid skrämts utav det okända och det man själv inte kan relatera till och med rätt ”motor” bakom så kan människor drivas till att gör fruktansvärda illdåd.

  Att för oss ”oinsatta” försöka förstå vad som driver palestinier eller israeler kan kanske vara lite långsökt eftersom det är så långt i från vår egen verklighet…

  Klart är i alla fall att Hamas borde utrotas som den ohyra de är…

 13. alnabone skriver:

  florimond77:

  Du har en poäng i att det största hotet mycket väl kan visa sig vara den inte allt för omäktiga vapenlobbyn… De som skor sig på krig har allt att vinna då oro bryter ut i vår lilla värld…

 14. toppbozz skriver:

  Det ligger mycket i vad perfro och pennans makt säger i sina inlägg ovan även om inte alla fakta är korrekta. Jag kan för mitt liv inte förstå EU’s och Carl Bilds rädsla för att kritisera Israel för den terror som de utsätter ett helt folk för. Jag kan förstå att det ibland behövs politisk balans när man gör uttalanden för att inte försätta sig själv eller andra i ohållbara situatioern längre fram men när det gäller den konflikt som i dag är mellan Israel och Palestina (om dom nu hade haft ett land) drivs helt och fullt ut av Israels maktfullkomlighet och målsättning att skapa ett Storisrael med makt över alla väsentliga tillgångar i området såsom odlingsbar mark, vatten och andra naturtillgångar. Kan man sedan vinna politiskt gehör för att i sin stora godhet inte också ockupera de stenslätter som finns kvar och ”ge” dom till Palestinierna så blir man nöjd.

  Israel är en terroriststat utifrån alla värderingar man kan ha av ordet terror. Man terroriserar ett helt folk, bryter mot ett stort antal internationella lagar och FN resolutioner – och detta får ske med mild kritik från västvärlden medan den terror (för det är också sant) som Hammas utsätter befolkningen i södra Israel för, bemöts med kraftfulla politiska uttalanden och krav på omedelbar slut mm. Att befolkningen i Gaza svälter och går under i brist på medicin, mat och andra förnödenheter PÅ GRUND AV ISRAELS BLOCKAD tas inte hänsyn till i kritiken.

  Jag är moderat i grunden men saknar det politiska mod som bl.a. Olof Palme hade när han såg orättvisor i världen. Jag saknar Carl Bilds skarpa uttalanden mot en terroriststat långt mer terroristisk än Ryssland var i Georgien konflikten.

  Nej, CB ”step up to it” och ta tydlig och klar ställning. Mjäkiga uttalanden hjälper inte i detta. Endast en mycket kraftig internattionell oppinion (med eller utan USA) mot Israel skulle kunna få dom till förhandlingsbordet med en uppriktig vilja att lösa konflikten.

 15. arirusila skriver:

  GAZA WAR: COULD BALKAN HISTORY SHOW WAY OUT

  Situation in Gaza is escalating to full scale war with already some 400 deaths and triple of that in hospitals. Using of force can stop rockets from Gaza to Israel for a while but what after that. Gaza strip is so small piece of land hat creating a sufficient buffer-zone – minimum 40 km for present day’s hand-made rockets – is impossible, occupation would cost human lives and money for years, human catastrophe would stay without any perspective of better future. I think that in Balkan history some lessons could be learned and applied also in the Middle-East.

  If some ethnic groups hate each other and when both can base their views and claims to selected parts of hundreds or thousands of years so basically there only two peaceful solutions: to train tolerance for generations developing same time living conditions or separate the groups by ethnical lines. Balkans have long experience about the second option.

  Balkan examples

  In recent history the vast movements of population provoked by the war 1991-95 in Croatia and Bosnia were nothing new in Balkans. For example in 1690 Patriarch Arsenije lead 30.000 families (Serbs) into exile from their lands which earlier were occupied by Turks and when last reoccupation failed.

  Especially after the Serbian-Turkish wars 1876-78 migrations and population exchanges were even bigger; some two million people, divided between Serbs and Muslims, fled their original homes. E.g. more than a quarter of million Serbs fled from Kosovo to other parts of Serbia. The Ottoman government absorbed 1878-1897 more than a million refugees who would not live under the new Christian authorities.

  During the period1912-23 up to two and half million people in the Balkans were shifted from their homes due the wars and population exchanges. E.g. 1912 Greece and Turkey formally agreed under the treaty of Lausanne to exchange most of their remaining minority populations. Between 1952 and inter-governmental agreements resulted further emigration of 175.000 Muslims from Yugoslavia to Turkey.

  In Bosnia Dayton Agreement was made 1995 after bloody war (1992-95) had almost finished ethnic cleansings/transfer of populations so that it was possible to draw administrative boundaries according ethnical groups. Ethnic cleansings in Croatia, Bosnia and Kosovo are main reasons that Serbia even today has one of the biggest refugee problems in Europe with 326.853 internally displaced persons (IDPs) and refugees.

  Not only Balkans

  Recent history has examples of population movements also outside Balkans. After WWII Germans moved e.g. from Poland inside new borders. Finland settled some 10 % of its population from territories occupied by the Soviet Union, which from its side transferred new population to new regions.

  Israel itself is mainly settled by immigrants and e.g. in last twenty years over half a million people with some Jewish origin has come from ex-Soviet Union. In smaller scale more or less forced population transfers have been emptying Jewish colonies in Gaza and West-bank.

  The pros and cons

  Forced population movements can include some negative aspects such as
   It violates human rights especially freedom of movement
   Politically it can be seen as ethnic cleansing
   Property rights are violated
   It does not solve Jerusalem and West-bank question
   If not supported by effective re-settlement programmes the problems only changes place
   It violates high western ideals of multi-ethnic tolerant societies

  One can however also defend applying this kind of solution in the Middle-East as follows:
   It changes focus of societies from security/violence/defence questions more to economical/social fields
   During planning Gaza-solution also Jerusalem and West-bank questions should be integrated to solution
   Supported capacity building of administration of new settlements can create some good practices also for development of Palestinian statehood elements
   When people can live and live at best case in peace (both sides) they can plan their future and act to implement their individual dreams/visions
   Better than be death and right is to be alive

  The bottom line

  Emptying Gaza by internationally agreed and financed population movement is brutal action but what is the alternative – continuing wars, infinadas and human catastrophe forever. It is pragmatic solution, good planning is needed so that new settlements are made sustainable way with possibility to various economical activities and implementation must be effective backed with sufficient financial resources for infrastructure, housing and logical socio-economical development programmes.

 16. florimond77 skriver:

  alnabone
  Det händer ibland att den här bloggen rensas från ”ohyra”, dvs när tonen och syftet med inlägget når under anständig nivå i ett debattforum

 17. rulle skriver:

  Carl,

  Jag är grymt besviken på resultatet av EUs utvikningsministrars extra möte i Paris.
  Ett menlöst uttalande om ett ömsesidigt eldupphör från BÅDA sidor i konflikten. Typiskt nog så sammankallades väl mötet av desperata, inkompetenta, fransmän på självaste menlösa barns dag (Dec. 28) för att avhållas två dagar senare. Att BÅDA parterna skall omfattas är självklart, men när det uttrycks som det gjordes så tar de extrema terroristerna det som ett samtycke att fortsätta att beskjuta Israel.
  Historien kommer inte att vara nådig om dårars brist på logik. EU hade kunnat förhindra detta med ett kraftigt fördömmande av terrorhandlingarna. Hot om inget bistånd till palestinierna tills Hamas ensidigt gett löfte om att sluta med beskjutningarna. Nu vet vi fortsättningen, som med all säkerhet innebär att 40.000 människor dödats före Valentine´s Day -09 (Alla hjärtans dag). Efter 60 år av beskjutning måste Israel äntligen ta konsekvenserna av landets eftergivenhet och utradera tellorismen i närområdet en gång för alla. EU tog inte chansen att få slut på
  terrorn.

  Ett Gott (och Bättre) Nytt År önskar jag alla som älskar fred.

 18. alnabone skriver:

  florimond77:

  Och med det inlägget 1:48 menar du vaddå?

 19. mastaren skriver:

  Instämmer helt med pennans makt och Toppbozz. Väl talat och som Toppbozz är jag i grunden moderat. men inser att den israeliska terrorn inte har med borgerliga åsikter att göra.

%d bloggare gillar detta: