Kommande ovädret

Hemma noterar jag – föga förvånande – att det är de kommande ekonomiska utmaningarna som står i centrum för debatten.

I SvD skriver Fredrik Reinfeldt om situationen om och alliansregeringens politik för att hålla en fast kurs genom det snabbt annalkande ekonomiska ovädret.

Och i DN ger riksbankschefen Stefan Ingves sin bild av de utmaningar vi står inför under det kommande året.

10 Responses to Kommande ovädret

 1. florimond77 skriver:

  Vill bara meddela att tolv ambulanser med döende och sårade människor i har bombats av israelerna i Gaza. Detta blir ett dystert nyår.
  Bohkotta israel, stoppa allt samarbete inklusive försvarssamarbetet. Det är enda vägen till fred!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. alnabone skriver:

  Vari ligger lösningen i en bojkott? Slutar Hamas med sina raketangrepp så backar säkerligen israelerna efter ett par dagar…

 3. florimond77 skriver:

  Det verkar inte som om man gör något för att hindra israel.
  Dom kanske går vidare med sin grymma plan, men jag tror inte det kommer någon bra lösning av detta- varken för det judiska folket eller någon annan.
  Om det är så här moderna demokratier ska få fungera då har vi inte mycket att se fram emot.
  Framtiden får döma.
  Tills vidare – Bojkotta israel! Tillsätt en oberoende tribunal med uppdrag att finna en lösning.

 4. alnabone skriver:

  Läste precis detta på DN.se… Tycker faktiskt israelerna har på en och två poäng i det hela…

  Israels beslut om att avvisa Frankrikes och Storbritanniens förslag om en två dygn lång humanitär vapenvila fattades i säkerhetskabinettet med bland andra premiärminister Ehud Olmert, försvarsminister Ehud Barak och utrikesminister Tzipi Livni.

  – Förslaget innehåller inget som garanterar att Hamas stoppar raketerna eller smugglingen. Det är inte realistiskt att Israel ensidigt utfärdar vapenstillestånd, utan några mekanismer för att tvinga fram ett avbrott i Hamas beskjutning och terror, sade utrikesministeriets talesman Yigal Palmor på onsdagen.

  Samtidigt, menar han, har Israel inte sagt blankt nej. Flera skrivningar ska finnas och enligt en annan, icke namngiven regeringstjänsteman till den israeliska dagstidningen Haaretz nätupplaga kan Frankrike komma att presentera tillägg till förslaget.

  EU:s 27 medlemsstater har vädjat till båda sidor om Gazakonflikten att upphöra med sina militära attacker. Ordförandelandet Frankrikes utrikeminister Bernard Kouchner har sagt att den humanitära vapenvilan över två dygn inte räcker, utan stilleståndet måste övergå i en mer långsiktig sådan.

 5. kajmalone skriver:

  freja hälsar till den som la beslag på hoppets ängel för persolig vinning

 6. alnabone skriver:

  Som CB skriver i denna tråd så kan man inget annat än hålla med att detta år antagligen kommer gå i recenssionens tecken. Det är nu man får hålla i hatten och hoppas man sitter säkert på jobbet…

 7. metusalem skriver:

  Förlåt CB, du hade nog tänkt att inrikesfrågor kunde få en liten plats nu. Men icke.

  Merparten av kommentatorer på bloggen tycks vara ense om att ett eld upphör är nödvändigt. Givetvis, ingen invändning. Men vad kommer sen. Palestinas folket har ju i korrekta val gett Hamas sitt förtroende att leda sin utveckling mot en suverän stat.

  Man frågar sig om Palestinas folk vet vad Hamas har på sin agenda. På det mångordiga och blommiga språket i Hamas stadga måste varje läskunnig människa inse att i Palestina finns inte utrymme för andra än Palestinska folket. Staten Israel som sedan ca 60 år godkänts som en legal stat, och som defakto finns, denna stat gokänns inte av Hamas.

  Hur kan man kan skapa den tvåstatslösning som varit på gång under flera decennier? Har Palestinska folket någon plan för hur man skall gå vidare med fredsförhandlingar med Israel, en stat som enligt Hamas inte finns. Ursäkta mej, Palestinska folket, men en lösning på er tragiska situation förefaller längre borta nu än någon gång under 60 år.

 8. perfro skriver:

  Konflikten mellan Israel och Hamas kan diskuteras på en rad andra CB-kommentarer, den senastealldeles efter EU-mötet med utrikesministrarna.

  Det är minst sagt märkligt när skribenterna ovan försöker göra gällande att CB inte vill kommera detta och att han nu undflyr detta genom att hänvisa tillStefan Ingves och Fredrik Reinfeldts nför det nya året.

  Stefan Ingves har en sakkunskap som riksbankschef, som gör hans artikel väl värd att läsa.

  Detsamma kan man säga om Fredrik Reinfeldts artikel, som både berör de grundläggande problem i svensk ekonomi och vad regeringen avser att göra kommande år. Det finns redan fastlagt i budgeten och beredskap finns för ytterligare åtgärder.

  Carl Bildt är visserligen utrikesminister nu. Men han var statsminister 1991-93, då vi gick igenom en egen finanskris, som socialdemokraterna bar huvudansvaret för.
  Han har alltså en hel del erfarenheter om vad som nu krävs.

  Läs alltså dessa båda artiklar om ni sedan har några synpunkter att komma med med anledning av dem!

 9. Mekongs Blogg skriver:

  Eventuella oväder 2009!
  Det är det bara idioter och bankirer som sätter exakta siffror på sina framtidsprognoser. Som matematiker kan jag drista mig till att med hjälp av intervall
  skatta chansen för obehagliga händelser 2009. En liten hjälp för aktiva diplomater således.
  > 4 %. Risken för en terroristattack med kärnvapen!
  > 5 % Risken för kärnvapenanvändning länder emellan!
  > 6 % Risken för att jordens befolkning minskar under året!
  > 35 % Risken för kollaps för dollarn, alltså -50 % på dollarindex eller mer!
  > 52 % Risken för negativ tillväxt för vår globala ekonomi!
  > 55 % Risken för att SEB kraschar pga Baltikum!
  > 65 % Risken för att Obama blir en svag president a la Jimmy Carter!
  > 80 % Risken för att Swedbank kraschar pga Baltikum!
  > 90 % Risken för fler krig länder emellan än snittet senaste 5 åren!

 10. Bo W. Höglund skriver:

  För att återgå till Utrikesministerns ämne här:
  Nog vore Ingves trovärdighet åtskilligt större om han inte några månader INNAN den (parforce) stora räntesänkningen faktiskt HÖJT räntan 25 punkter.
  Vad kallar man detta??

%d bloggare gillar detta: