Vad har man för sig i Sarajevo?

Jag har svårt att undgå att reagera mot beslutet i Sarajevo att jultomten – oftast Fader Frost i den lokala versionen – inte skall få förekomma i stadens förskolor längre.

Det hävdas att han inte ingår i den muslimska traditionen.

Nej, det må så vara, men han ingår faktiskt i traditionen för många i den multi-kulturella stad Sarajevo alltid varit och sagt sig ha ambitionen att förbli.

Försöket att förbjuda jultomten är dock inte alldeles nytt. Jag minns hur dåvarande presidenten Izetbegovic försökte någonting motsvarande omedelbart efter kriget.

Reaktionen blev stark – jag var en del av den – och han var klok nog att snabbt slå till reträtt.

Jultomten är inte särskilt muslimsk, men jag vet i ärlighetens namn inte om han är så värst kristen heller, även om ju julen förvisso är det.

Men han representerar en tradition av gåvor till främst barn som kan sprida glädje i alla kulturer och samhällen.

Att försöka förbjuda honom på förskolor och dagis är bara dumt. Mycket dumt.

Sarajevo borde värna sitt rykte bättre – säger jag som en som ju haft sitt hem i denna fascinerande stad under några inte alldeles enkla år.

13 Responses to Vad har man för sig i Sarajevo?

 1. alnabone skriver:

  hmmm, hamnade ni inte i fel tråd nu?

  CB, tomten har helt klart inte mycket med den Kristna julen att göra men är som bekant en rolig symbol för glädje under den mörkaste perioden (för oss) på året.

  Tragiken är fullkomlig när politiker ska börja bestämma över vad som gör barn glada oavsett om det har med religion att göra eller ej. Tycker det är bra att du gör ett avståndstagande i denna fråga. Julen är till för alla, både stora och små, muslimer so kristna…

 2. felixh skriver:

  Det vi nu ser i Sarajevo är en av många, många små indikationer på att situationen i landet inte är den bästa. Utvecklingen i Federationen BiH har avstannat maa det helt inaktuella Daytona-avtalets begränsningar på politisk utveckling. Många är de som varnat om utvecklingen i Federationen under hösten 2008. Det finns en överspridning från Kosovofrågan som negligerats av politiker, med hänvisning till olika avtal och grunder för statsbildning. Frågan om statsbildning har efter Kosovostatusfrågan och Abchazien/SydO. fått nya mer tänjbara ”regelverk”. Våld lönar sig när man skall skapa stater!?

 3. contezza skriver:

  Förbjuda jultomten!?!?
  Någon med mig skämta aprilo…

 4. perfro skriver:

  Förebilden till jultomten var biskopen Sankt Nicolaus av Myra, som levde i södra delen av dagens Turkiet.
  Han var känd för sin givmildhet gentemot de fattiga och var därmed ett populärt helgon.
  Nikolausdagen firas nu den 6 december på sina håll bl a i Holland då barnen får sina presenter utdelade förstås av en tomte.
  Enligt skandinavisk folktro var tomten ett mytologiskt väsen, som skulle hålla vakt på gården och förhindra allehanda rackartyg.
  Tomten är dock en förebild för vår jultomte och motsvarande finns även på andra håll t ex enligt den amerikanska versionen Santa Claus, nåt som sjömän och bosättare tog med sig från Europa.
  Jultomten kan nog aldrig förbjudas. Traditioner av detta slag kan inte rubbas.
  Det må gälla i vårt land eller i Sarajevo. Så snälla barn och givmilda vuxna; var lugna.

 5. kajmalone skriver:

  det kanske skulle gå bättre med obamas santa claus?

 6. alnabone skriver:

  kanske för att denna tråd inte handlar om just Gaza utan just… jultomten

 7. Bo W. Höglund skriver:

  Som Perfro säger ovan – Sinterclaas kommer med klappar till alla barnen i Holland den 6e – är barnet sedan svenskt får han sedan även klappar på julafton.

  Att ta seden med sig dit man kommer försökte min son naturligtvis genomföra efter vår hemkomst till Sverige – det gick ett par år!!

 8. kristinaw skriver:

  Det är inte bara tomten som är i fara i Sarajeov. Enligt uppgift försöker regeringen där på flera områden rulla tillbaka framgångar i demokratisk rättsstatsriktning som med stora uppoffringar ( och europeiska skattebetalares pengar) trots allt nåtts.

  Ett tydligt exempel är anslagen mot den oberoende media-och telemyndigheten ( CRA- Communications Reglatory Agency) som allmänt framhållits som ett ovanligt lyckat exrempel på institutionsbygge i BiH.

  EU-kommissionärerna Rehn och Reading skrev före jul ett ovanligt skaprt brev till regeringen i saken. Men det måste följas upp på politisk nivå. Sverige har där- av flera skäl ( inte minst förestående ordförandeskap i EU) ett särskilt ansvar.

  Hinner CB bry sig om tomtens ställning i Sarajevo bprde han i än högre grad bry sig om CRAs

 9. Armin Karagic skriver:

  Djeda mraz som han heter på balkan är inte viktig i de bosniska förskolorna. Muslimska familjer delar sällan ut julklappar under julafton utan firar sina muslimska traditioner och högtider som Eid (bajram) där barnen får gåvor. Bosnien är det enda muslimska land i Europa och låt det vara så för en gångs skull.

  Varför i hela fridens namn skulle det vara en skam av det bosniska folket att inte beblanda sig med tomtar som främst tillhör andra religioner. Jag tror dock att i områden där flest kristna bor, där kommer tomten alltid finnas till.

 10. mrpyro skriver:

  När man frågade invånarna i Sarajevo vad de tycket om förslaget så sa 88% att ”Fader Frost” ej var stötande mot någon religion.
  Då det bor 49% (40 % av bef är troende muslimer) Bosnier i Sarajevo så kan man utgå i från att förslaget inte ens har någon förankring hos de egna väljarna.

  Den här typen av politiska förslag rimmar väldigt illa i ett land som sägs ligga i Europa. Det må ligga i Europa rent geografiskt men delar knappast de värderingar som Europeiska länder har gällande tollerans och öppenhet. Det är just den här typen av nationaistiska utspel som bidrog till konflikten uner tidigt 90-tal. Det enda det kommer att leda till är forsatt etnisk segregering av förskolor & utbildning.
  Den religiösa intolleransen kommer att öka samt leda till minska multietnisk integration och försoning som Sarajevo så väl behöver!

 11. Armin Karagic skriver:

  Muslimska bosnier tycker givetvis inte att ”Fader Frost” är stötande. Tycker inte jag heller. Tycker tvärtom att han är bra och att han kan ge hopp för barnen. Men samtidigt tycker jag att de egna muslimska traditionerna bör gå före ”Fader Frost” och julen.

  Detta skulle jag heller inte vilja anknyta till att det skulle kunna vara en anledning till att starta krig. Detta hetsar inte till krig, detta värnar om landets (Bosnien Hercegovinas) religion och inget annat.

 12. mrpyro skriver:

  Bosnien Hercegovinas religioner menar du väl?
  Mig veterligen så är det endast 40% troende muslimer i Bosnien.
  Bosnien är inte en homogen muslimsk nation. Dock så verkar det som om vissa extrema politiska grupper eftersträvar detta. Ivrigt på hejade och ekonomiskt stödda av ”missionerande” Wahhabitiska element från mellanöstern (läs Saudi Arabien mfl).

  Just mångfalden av olika religioner och traditioner är ju det som gör B/H så kulturellt rikt som land. Förslag som detta leder endast till att icke muslimska föräldrar kommer att sätta sina barn i egna skolor villket på sikt resulterar i ökad segrigering & religiös sekterism i samhället.
  Just detta är något som på sikt kan komma att orsaka svårakonflikter.
  Bosnien borde tvärtom värna om sina gamla traditioner där Fader Frost är en sådan som faktiskt praktiserats sedan läbge av alla religionstillhörigheter i Bosnien.

  Det gäller att orka stå emot det tryck som man utsätts för från ledande muslimska länder i mellanöstern. Gör man inte det så riskerar man att få ta del av samma problem som andra råkat ut för när de låtit Wahhabitiska irrläror infiltrera religion och slutgiltigt genomsyra hela samhället med katastrofala följder för kultur och mångfalld.
  Nu är det ju säkert så att man känner att man står i viss tacksamhetsskuld för den hjälp som man fick under kriget från sagda inflytelserika länder.
  Men vill man vara ett Europeiskt land så måste man som muslimer göra upp med fundamentalisterna. Detta innan de kastar in landet i fördärvet, så som de gjort på så många andra platser i världen.

 13. alivga skriver:

  Mrpyro: Varför är det nationalistiskt när Sarajevo försöker förbjuda jultomten men inte när Sverige motsätter sig byggandet av fler moskéer i Sverige? Själv är jag en sekulariserad katolik och liberal, men trots detta anser jag att det är självklart att majoritetsbefolkningen i ett land tar avstånd från det som är främmande. Det är ju tyvärr snarare en regel än undantag i världen. Det sker ju dagligen i Sverige, på alla nivåer, utan att någon reagerar. Om Sverige och etniska svenskar kan hålla på sina traditioner och kultur, varför skulle inte majoritetsbefolkningen i Sarajevo och Bosnien-Hercegovina få göra det samma? Att ha eller inte ha jultomte har inte bara med religion att göra. I Sverige är kanske 85% ickeutövande kristna men gifter sig i kyrkan och firar jul. Bosnien kanske inte är en homogen muslimsk stat – men majoriteten av befolkningen har sina kulturella värderingar grundade i islam. Jultomten har sina rötter i den kristna kultursfären. Ni som förespråkar jultomtar i Bosnien (såsom Bildt gör) utgår jag ifrån inte misstycker med att varje stad och by i Sverige har minst en moské och minaret. Att alla barn på svenska dagis firar Bajram, oavsett religion. Eller?

%d bloggare gillar detta: