Att få stopp på kriget

Sommaren 2006 tog det 34 dygn av konflikt innan det s k andra Libanon-kriget kunde avslutas med ett beslut i FN:s säkerhetsråd som bl a innebar en europeisk förstärkning av FN:s fredsbevarande styrkor i södra Libanon.

Så länge tror jag knappast det kommer att ta denna gång – om inte allt spårar ur i en konfrontation bortom allas kontroll.

Israels försvarsminister Barak talar i termer av en utdragen konflilkt för att tillfoga Hamas avgörande skada, och hävdar att allt gått bra än så länge.

Så lät det i början av Libanon-kriget också – men mycket snabbt hamnade man i en situation där ytterligare våldsanvändning snarast var kontraproduktiv. Och tvingades till slut de facto vända sig till FN för att få en utväg.

Jag utgår från att Israel under inledningsskedet av denna operation har attackerat alla de viktiga militära och politiska mål som man hade information om – allt annat vore dumt. Det gäller t ex all den infrastruktur som har med Hamas raketattacker att göra.

Men i detta konstaterande ligger också att utdragna fortsatta attacker ger allt mindre militär effekt samtidigt som antalet civila offer successivt ökar och det politiska priset blir allt högre i takt med att reaktionen i arabvärlden och det internationella samfundet i övrigt blir allt starkare.

Och därmed måste Israel relativt snabbt söka en väg ut ur denna konflikt.

Jag skulle tro att denna konflikt rätt snabbt passerar den punkt efter vilket det är mer sannolikt att Hamas kommer att dra nytta av den.

I morgon kväll träffas vi i kretsen av EU:s utrikesministrar i Paris för att diskutera nödvändigheten av att få ett snabbt slut på konflikten och en bättre lösning när det gäller Gazas enorma humanitära problem olika problem.

Då handlar det om att öka det politiska trycket för ett omedelbart stopp för stridigheterna – men det handlar också om vägar s0m gör detta möjligt.

Den vapenvila som Hamas så oansvarigt sade upp strax före jul var förvisso inte perfekt.

Spridda raketattacker hade fortsatt. Och Israel lättade inte på isoleringspolitiken på det sätt som det hade funnits förhoppningar om.

En ny vapenvila måste bli bättre i bägge dessa hänseenden.

Och den måste dessutom fogas in förstärkta och breddad fredsansträngningar för regionen i dess helhet.

15 Responses to Att få stopp på kriget

 1. alnabone skriver:

  Jag har mycket svårt att se ett snabbt slut på detta, det har varit så här sedan 60-talet och så länge ingen erkänner den andre och än mindre respekterar denne, så får vi nog se stor tragik framöver.

  Ett aggressivt Israel som motar ut allt hot från sin omedelbara gräns. På det sättet säkerställer man att man slipper raketregnet… Jag tror det kommer bli den slutliga utgången av detta, när det nu sker…

 2. alandalus skriver:

  Varför detta tjat om palestinska raketer – som dödade 0 israeler under vapenvilan samtidigt som 49 palestinier dödades av israeliska räder och raketer? Prata istället för de väsentliga frågorna – att Israel ska sluta massakrera Gazabor i hundratal, sluta behandla palestinierna som undermench, återlämna allt ockuperat område och låta de palestinska flyktingarna återvända i enhet med FN resolution 194. Inför hårda sanktioner istället för handelsavtal med Israel.

  Så länge ockupationen fortgår så är det naturligt att folk skjuter raketer. I denna telefonbok från 80-talet kan läsas vad svenska medborgare förväntas göra om vi hamnar under ockupation. Läs avsnittet ”Motstånd i olika former” på sidan 3:

  Motståndet ska fortsätta på det ockuperade området. En inkräktare ska aldrig känna sig säker! Kampen ska fortsätta tills hela landet är befriat.

 3. alnabone skriver:

  Och med det resonemanget hos två motståndare så kan det aldrig bli fred innan doktrinerna ändras. Är det bara jag som förstår detta här?

 4. knightone skriver:

  Varje islamistisk raketattack är ett mordförsök mot Israelisk civil befolkning oavsett om dom faktiskt dödar någon eller ej.

  Det är osmakligt att balansera skuld utifrån dödsoffer.

  Hamas närmar sig 1700 avfyrade raketer och hade dom bara bättre vapensystem så skulle det självklart handlat om 100/1000-tals döda israeler. Säkerligen en våt dröm för somliga.

  Israel använder alla erkända nationers självförsvarsrätt mot statslösa terrorister. Och dom gör ett bra jobb med få civila dödsoffer.

 5. hycklarna skriver:

  Det låter utmärkt att du fortfarande förklarar dig med samma logik som även analfabeter vägrar acceptera. Du upprepar i nästan alla din uttalande att israels offensiv emot Gaza är pga. Hamas raketer. Jag citerar:
  ”…… när Hamas strax före jul inte ville förnya den vapenvila som rått under de senaste sex månaderna”
  ”Efter Hamas intensifierade raketangrepp innebär dagens israeliska flygangrepp en allvarlig upptrappning”
  ” Såväl Hamas som Israel bör så snabbt som möjligt förklara att de är villiga att återgå till den tidigare vapenvilan och inställa alla stridshandlingar”
  ”Den vapenvila som Hamas oansvarigt sade upp strax före jul var förvisso inte perfekt”
  Enligt din uppfattning är det rimligt att jag tecknar en vapenvila med dig för sex månader efter att du ockuperat mitt land och under dessa månader fängslar jag dig och din familj, förbjuder dig alla livs grunda behov och samtidigt dödar 49 av dina släktingar och sen om beskriver din reaktion som OANSVARLIGT om du vägrar förlänga vapenvilan.
  Vilken klok filosofi och rättvis demokrati.
  Sen visar du dig som expert i israeliska armens taktik genom att beskriva på följande citat: ”…att israel under inledningsskedet av denna operation har attackerat alla de viktiga militära och politiska mål som man hade information om…..”
  Ditt besök till s.k. israel under januari i året för att diskutera israels nationella säkerhet bekräftar säkert din expertis i området trots att ditt besök ägde rum när israelisk slakt på palestinierna var på graden.
  Jag är säker att du kan fortsätta ett tag till med din skådespelning eftersom svenska folket är så länge beredd och svälja denna, men du själv ska vara beredd på att sanningen ska snart komma ut eftersom orättvisan kan inte fortsätta i evighet.
  Lycka till

 6. soli01 skriver:

  Det som nu har eskalerat den senast tiden beror på Hamas och sedan får man tycka vad man vill. Enda lösningen är att Hamas får ett mindre inflytande och att Abbas kunde sköta de förhandlingar som stoppas genom Hamas hat mot allt vad Israel heter.
  Vem började skjuta raketer efter det att vapenvilan utgått – jo Hamas. Håll er till fakta.
  För att spara på civila dödsoffer är det helt rätt att i förväg se till att de rätta platserna åtgärdas vid ett anfall – inte fel.

 7. florimond77 skriver:

  Visserligen bra att man nu tänker göra något åt den humanitära situationen men väl sent. Det är uppenbart att enda anledningen till att utrymma Gaza var att få bort israeler så man fritt kan gå in och mörda palestinierna.
  Just nu kommer information att man tänker bomba Shifasjukhuset ,Gazas största sjukhus.
  Jag tror inte israel kommer att vinna något på detta blodbad. Deras enda skäl är ren och skär ondska i kombination med stöd för vapenindustrin.

 8. florimond77 skriver:

  ps var det inte så att vapenvilan gick ut – inte att Hamas bröt den? För övrigt har israel dagligen under lång tid brutit mot vapenvilan.

 9. florimond77 skriver:

  och detta är att betrakta som ett folkmord. israels påstående att man vill försvara sig mot Hamas är en lögn.
  Hamas har erbjudit att stoppa sin raketuppskjutning om israel häver blockaden. israel sade nej.
  iarael har förmodligen ingen som helst avsikt att lösa konflikten. Man vill ha allt, men den som gapar efter mycket mister hela stycket.
  För att lösa denna konflikt måste man prata med Hamas och ta ned israel på jorden.
  EU borde handla NU innan Obama sätter igång för det bådar inte gott från USA. Bl a är Obamas stabs´chef en zionist. Obama har deklarerat sitt stöd för israel – en deklaration som inte leder nån vart.

 10. fridensro skriver:

  Återigen ringer klockorna till påminnelse om de fädslovåndor ,som de uppblossande motsättningarna i mellersta östern från början varit och fortsatt är. Tråkigt nog, måste även en utrikesminister som du räknas bort då Sveriges röst förlorat sin disciplin och självkraft genom att konsolidera sig inom EU och unionens försök att utforma en gemensam utrikespolitik. EU har på många sätt förlorat sina möjligheter att inträda som en betydelsefull medlare och upplösare av denna gamla konflikt genom att unionen ännu inte samlat kraft och förståelse till att städa upp i skräpkammaren efter det kalla krigets olika maktpolitiska allianser. Detta är handlingsförlamande, detta inger misstro mot alla försök att komma med initiativfulla lösningar. Klart framträder istället skuldfrågan om delaktighet i ansvaret för vad som händer och fortsättningsvis kan komma att hända. Årets fredspristagare, f d presidenten Martti Ahtisaari har klart uttryckt denna försummelse, av ansvar i konkreta fredsansträngningar som måste leda till en ny situation för de terror- och krigsplågade folken. Det pågår en impotent låtsaslek på det globala diplomatifältet. Varför ? Minnesskuggan av Dag Hammarskjölds strikta och självständiga ledning för FN är en inspirerande påminnelse om att världssamfundet saknar trovärdighet, kraft och kreativitet. En kris pockar på positiva handlingar som kan prövas, och outtröttligen bör få prövas, fram till en ny situation – som för alla parter känns hoppfull. FN skulle t ex mycket väl kunna flytta sitt säkerhetsråd till Jerusalem. Kanske t o m förlägga en nytt fräscht och reformerat högkvarter i denna gamla kulturstad med sina, för olika trossamfund så betydelsefulla och religiösa helgedomar.. Bäste Carl Bildt: alla diplomati i världen bör nu aktiveras för att hitta en lösning på problemet och då måste prestige och långsinthet få ge vika för det nya och funktionella som världens folk alltid vill förvänta sig ska springa ur ett nytt år. Din och dina kollegers närmaste tid måste få vara upptagen av självransakan och nytänkande intill dess Israels folk och Palestinierna får den hjälp utifrån som de behöver för att smida om sina vapen till livets tjänst.

 11. knightone skriver:

  Folkmord? Desperat kommentar.

  90% av dödsoffren i gaza är Hamasmän. Statslösa terrorister.

  100% av dom som hamas däremot dödat i Israel är civila.

  Israel slår mot militära mål. Hamas slår mot civila.

 12. rulle skriver:

  Vad skulle Sverige göra om finnarna på Åland dagligen besköt mälardalen? Raketer som hamnade i Solna eller Vaxholm, Slussen eller Rosenbad, Sodam eller Gomorra. Skulle vi då bara låta dom hålla på i 65 år?
  Hamas bör av Palestinierna förpassas ut i Medelhavet. Terrorister hör inte hemma i en regering. CB och hans kollegor bör nu ta tillfället i akt och fördömma Hamas så att vanliga palestinier förstår att man inte får någon mer hjälp så länge Hamasgangsterna finns kvar.

 13. felix51 skriver:

  Sluta med tramset!
  Israel är en angripare och en våldsnation som har byggt en av världens bästa arméer och använder sig av det för att kuva sina grannar, därmed basta.
  Kom ihåg att Israel kom till genom våld och terrorattacker mot engelsmännen som sprang hem med svansen mellan benen.
  Stackars palestinier kom emellan så de ska också skjutas och landsförvisas.
  Golanhöjdarnas ska man ockupera för att stjälla mark från Syrien, Sinai ockuperades för att stjäla marl från Egypten osv… listan är lång.
  FN har fördömt detta i flera resolutioner men Israel fogar sig inte i beslut antagna av FN.
  Trots detta vallfärdar världens ledare till Israel och besöker regeringens medlemmar, helt förkastligt. BOJKOTTA ISRAEL och tvinga dessa dumma Israeler att återlämnar stulen mark till dess rättmäktiga ägare. Rättvisa kommer att segra förr eller senare, kom ihåg, Ceascescou, Idi Amin, Honecker, Sadam etc… alla kommer att falla förr eller senare även Israels ockupationsmakt och dess maktfullkomlighet. Det är bara synd att det ska ta så lång tid och så många ska offra sina liv.

 14. smalanningen skriver:

  Jag håller med flera härinne som identifierar Hamas som det största problemet, men Hamas är ju dessvärre också skapat av Israel. Våld föder våld, men våld i kombination med extrem fattigdom föder också extremt våld.

  Därför är Carl Bildt inne på helt rätt spår. Palestiniern i gemen må vara krigstrött, men Hamas vinner på varje dag som blockaden fortsätter och som civila offer skördas i Palestina. Liksom att de extrema rörelserna i Israel vinner på varje raket som dimper ner hos dem.

  Tror också Israel ”passar på” nu när USA står mellan två presidenter och världen är upptagen med finanskrisen. Man kommer att ha försöka jaga ut Hamas till siste man, och dessvärre kan det vara starten på en ny mörk tid i världens historia.

 15. hannanilsson skriver:

  jag hoppas att ni somskriverkomentarer vet vad ni pratar om inte bara forlitar er pa media fakta. mitt hjarta gar i bitar over hur naiva svenskar framstar. israel ar ett otroligt land och kriget mot hamas ar totalt befogat. res till israeloch ni kommer bli forvanade, jag vet inget annat land i varlden som ar mer sympatiska. omni behoveroretvissa att skrika oms a skrik om tibet och kina, sudan och uganda, finland och ryssland, canada… osv inget annat land i varlden hade forvantats svalja tusentals raket ataker under 8 ar.. nog ar nog! jobba for fred och sluta dalta med hams!

%d bloggare gillar detta: