Vi vädjar till förnuftet

I TV i kväll svarade jag på frågor om konflikten kriung Gaza efter det att vapenvilan brutits.

Och jag fortsätter i TV i morgon bitti.

15 Responses to Vi vädjar till förnuftet

 1. fmellem skriver:

  De nordiske land må arbeide for en kultur- og idrettsboikott av Israel. Mer her.

 2. alandalus skriver:

  Håller med det du säger Carl Bildt om att FN bör spela en stor roll.

  Men varför var du då knäpptyst när Israel för någon vecka sedan sparkade ut FN:s rapportör om mänskliga rättigheter Richard Falk?? Om Falk varit i Gaza hade Israel kanske inte vågat genomföra sina angrepp som nu skördat över 300 offer.

 3. photoimagine skriver:

  Carl Bildt och den svenska regeringen har tillit till och står bakom FN och Säkerhetsrådet som har det yttersta ansvaret att agera i konflikten.
  Tycker jag är bra.

 4. florimond77 skriver:

  Såg sagan om ringen ikväll. Israels attack mot Gaza påminner om attacken mot Helms klyfta. Månne EU kan spela rollen som Gandalf?

 5. pennansmakt skriver:

  Sverige lyser med sin frånvaro i det internationella trycket som BORDE sättas mot Israel för att de ska upphöra med sin offensiv. Att sedan höra en utrikesminister utrycka sin maktlöshet i det politiska spelrummet är chockerande och ledsamt. Aldrig någonsin har en svensk utrikesminister varit så anonym och frånvarande, så ointresserad och oengagerad i internationella orättvisor som nu. Det är beklagligt. Sverige har en unik roll i att kunna leda viktiga frågor upp till världsagendan pga sin starka utrikespolitiska historia. Hur kan man vara så enkelspårig och tillåta ett fullskaligt krig mot en civilbefolkning och sedan skylla på Hamas? Israel vägrar upprätta en dialog med en organisation som inte vill erkänna dess existens. Det håller inte. Dialogen är inte bara nödvändig, den borde vara obligatorisk för de som har makten. Vanliga människor borde inte behöva lida pga makthavarnas inkompetens och brist på dialogvillighet. Carl Bildt- du kan kanske inte stoppa kriget. Men EU och FN kan och bör utöva ett tryck på Israel och Hamas att kommunicera, att få till en dialog. Som utrikesminister besitter du makten att nå alla parter och övertyga dem om detta. Att förlita sig på att Egypten ska lösa detta vendettakrig är naivt och föga betryggande. Ett arabland, hur accepterat det än är av Israel, kan knappast jämföras med andra europeiska länder, däribland Sverige. Det räcker inte att skriva ett par rader i din blogg. Som utrikesminister har du ett mycket stort ansvar för att försöka, med all din makt, förhindra internationella orättvisor och arbeta förebyggande för en så rättvis värld som möjligt. Ju tidigare världssamfundet arbetar tillsammans för en dialog, desto fler liv kan ni rädda.

 6. magisternyman skriver:

  Det är märkligt att det bara är israel som skall kritiseras. När 300 raketer från Hamas drabbar den israeliska civilbefolkningen är det tyst, men när Israel försvarar sig gapar vänstern högt. Var är logiken? Krig är alltid hemskt, men ett land kan inte stillatigande se på när raketer regnar in.

 7. dukeh3 skriver:

  hiroshima84:

  du borde verlkigen tänka på vad du sägar!

 8. florimond77 skriver:

  När man tänker på framstående kvinnliga politiker som tex Thatcher, Rice och Livni inser man att kvinnor inte gör någon skillnad när det gäller våld och stöd till den internationella vapenindustrin. Tyvärr.

 9. florimond77 skriver:

  Gazaborna fick ingenting. Växthusen hade israelerna krossat, liksom andra bygnader. De fick tillgång till havet, men på stranden skjöts en hel familj ihjäl av israeler i båt och en flicka blev föräldralös. Det verkar som om några på den här bloggen saknar kunskap. Inte så konstigt. Svensk media ger torftig beskrivning. För bättre nyhetsrapportering rekomenderas Rawia Morras blog.

 10. florimond77 skriver:

  Vad är militära mål? Bibliotek, medicinska förråd,polisstationer, moskeer (som används som skyddsrum), boningshus – allt som nu bombats sönder och samman sedan i lördags.
  Förresten -man vill störta Hamas – men alla vet sedan länge att ledarna inte befinner sig i Gaza pga mordhot.
  Den här attacken verkar lika illa genomtänkt som Irakkriget. Det enda goda med den är att den kommer att sänka Israels anseende ännu längre ned mot botten.
  Även om en hel del USA-köpta arabiska ledare är återhållsamma i sin kritik förekommer det just nu väldiga demonstrationer runt om i världen som svenska medier mycket återhållsamt raporterar om.
  Folk på den tysta västsidan tror att Israel slåss mot islamister och terrorister när det i själva verket är så att man slåss för att frånta demokratin och de mänskliga rättigheterna dess mening.
  Hamas vann valet. Ska vi ha demokrati eller inte? För folk som plågas av stark islamafobi vill jag bara säga: Lugn, gamla fördomar går under av sig själv. Det ser nya generationer till. men krig – det bara befäster gamla fördomar och stärker kontraproduktivt hat.

 11. ollemunter skriver:

  Är innerligt trött på detta man nu hör på varje nyhetssändning. Kommer det någonsin att bli fred mellan dessa parter? Jag tror det inte. Så länge jag kan minnas har det hållit på så här och något förnuft tycks ju inte finnas i dessa arabländer. Varken Israel eller Palestinas ledare, tycks kunna påverka sitt folk till besinning, trots FN,s direkta vädjan.

  Detta är en farlig utveckling för övriga europa Vi ser något liknande, i det som händer i Sverige. Nu senast i Rosengård och allra sist i Tensta i Stockholm. Utvecklingen av islamiska grupperingar, även om det handlar om ungdomar, finns alltså även i Sverige. Vi måste alltså vara vakna, för en utveckling vi inte vill ha i Sverige, men riskerna finns oneklingen i och med den stora invandringen från främst Irak. Vapen flödar också in i Sverige, över dåligt bevakade gränser, så vi kan inte säga att det inte kan hända här, för det kan det. Vilket upploppen i Rosengård har bevisat och det är bara vapnen som saknas.

 12. florimond77 skriver:

  Att jämföra Gaza med Rosengård var det mest inskränkta och ointelligenta form av islamafobi jag hört på länge. Hur långt från ämnet från man blunda?
  Sverige har ett gott rykte i världen att ställa sig på de svagares sida. Låt oss behålla detta rykte.

 13. alnabone skriver:

  florimond77

  Vi har vissa situationer inom våra gränser som framöver kan eskalera och ge liknande våldsyttringar som i den nämnda regionen. Jag tycker å andra sidan, liksom knightone, att de som blint skjuter in raketer och fullständigt skiter i vad de träffar är de största bovarna i dramat. Dessa raketer avfyras utan någon som helst tanke på huruvida de träffar ett dagis eller ålderdomshem. Denna region skulle jag vilja kalla för hopplös, eller kanske rentutav helt utan hopp eller helvetet.

  Båda sidor är fullkomligt medvetna om att de ALDRIG kommer kunna leva i fred och ingen av dem kommer någonsin ge upp sin rätt till landet i fråga. Det kan bara sluta på ett sätt och det är tills den starkare segrar. För att komma till den punkten så måste motståndaren brytas ned totalt. Det börjar med att infrastrukturen förintas, då följer kaos och sedan i kaoset så fullföljer man med invasion. Invasionens syfte kan ha flera syften men det primära är nog att stävja kaoset, det mer avancerade syftet kan vara att förvisa folket inom den sektorn man vill kontrollera. Sådant har vi historiskt sett förr och det känns inte helt osannolikt att vi kan få se det igen…

  Om Palestinier ville leva i fred så skulle de inte föra krig mot en erkänd nation. Ville Israelerna ha krig så hade de bombat sönder Gazaremsan för många decennier sedan. Men vi kan med facit i hand se att de bjudit på sig själva och landområden i försök att lugna ner situationen i området. Det de alltid kunnat göra och de alla vet att de alltid kunnat göra kanske de i själva verket nu börjat utföra. Någon gång måste eländet i regionen ta slut och kanske är det den vägen det måste gå, förhoppningsvis vinner lugnare individer valet varpå situationen kan avväpnas en smula men med tanke på de kandidater som i dag finns, ser det nog snarare ut som att valresultatet kommer bli en upptrappning…

 14. alandalus skriver:

  alnabone

  Om du är oroad av precisionen på Hamas raketer så kan du ge dem en liknande arsenal som den Israel har tillgång till. Då kan de precisionsbomba parlamentsledamoter, universitet, polismän och annan infrastruktur som Israel gör idag i Gaza.

  Palestinierna har all rätt att ta till vapen mot ockupationsmakten. Det är på sin plats att påminna om häftet ”Om kriget kommer” som kom med de gamla telefonkatalogerna. Jag citerar:

  – Motstånd skall göras ständigt och i alla lägen. Det är på dig det beror – Din insats, Din beslutsamhet, Din vilja att överleva. Vi ger aldrig upp.

  – Varje meddelande av innebörd, att motståndet skall nedläggas, är falskt. Varje angrepp mot rikets frihet och självständighet skall mötas med vapen. Varje meddelande att motståndet skall uppges är falskt. Sverige vill försvara sig, kan försvara sig och skall försvara sig.

  – Fienden får aldrig lämnas ifred utan skall ständigt oroas genom överfall mot staber, fordonskolonner, förläggningar, förråd m.m.

  – Varje meddelande om att mobiliseringen och motståndet skall avbrytas är falskt.

 15. alnabone skriver:

  alandalus:

  1. Jag har nog inte varit med tillräckligt länge för att se det citatet…
  2. En stat har de tillgångar som krävs för införskaffa medel för precisionsbombning.
  3. I regionen i fråga, kan dessa två folk aldrig leva tillsammans.
  4. Varför? Jo de vill inte leva tillsammans men bägge anser sig ha störst rätt till landet
  5. Med andra ord, ingen lösning i sikte, kommer aldrig komma en lösning då ingen vill vika sig. Den slutliga lösningen är krig och som bekant så brukar den med USA i ryggen vinna… Sen kan man givetvis diskutera om det är bra eller dåligt

  Palestinier har givetvis rätt till att kämpa mot en ockupationsmakt men i detta läge är ju Israel en suverän stat och inge ockupationsmakt. De har ju dessutom visat goodwill genom att lämna tillbaka annekterad mark. Nu är ju allt vridet så det bara låter som att palestinierna är ”the bad guys” men alla som varit med ett tag veta att ”it takes two to tango”. Det gamla talesättet ”att det är två som träter” känns också träffande i detta läge och så länge ingen backar kommer det sluta med att någon blir fördriven…

%d bloggare gillar detta: