Allvarlig upptrappning kring Gaza

Dagens omfattande israeliska flyganfall mot ett stort antal olika mål i Gaza-området innebär en allvarlig fortsättning på den upptrappning av spänningen som inleddes när Hamas strax före jul inte ville förnya den vapenvila som rått under de senaste sex månaderna.

Även om denna vapenvila inte levde upp till förväntningarna – inte minst när det gällde att mildra den israeliska blockaden av Gaza – hade det varit bättre för alla om man fortsatt att respektera den.

Nu tas i stället det ena militära steget efter det andra.

Efter Hamas intensifierade raketangrepp innebär dagens israeliska flygangrepp en allvarlig upptrappning. Även om de riktats mot vad Israel anser vara Hamas infrastruktur är det ofrånkomligt att oskyldiga civila skadas och dödas.

Vi vädjar starkt till bägge partnerna om återhållsamhet och om att så snart som möjligt återgå till vapenvilan.

Viktigt är också att bryta den humanitärt allvarliga isoleringen av Gaza. Om Israel trott att denna politik skulle kunna bidraga till att bryta Hamas makt måste man nu konstatera att den varit kontraproduktiv också i detta avseende.

45 Responses to Allvarlig upptrappning kring Gaza

 1. alandalus skriver:

  Var ligger dina proportioner Carl Bildt? Israel dödade 49 palestinier under vapenvilan. Hamas ”intensifierade raketangrepp” dödade – ingen. Idag har ytterligare 140 palestinier dödats.

  Att se detta som en konflikt mellan två likvärdiga parter är riktigt naivt.

 2. alex82andra skriver:

  Hej Carl! Vad kan du göra för att förhindra en tredje intifada?

 3. florimond77 skriver:

  Det lär finnas teknik för att varna för raketer och förhindra dem. Veterligen använder sig inte israel av dem.Varför? I pressen försvarar sig israel med att man attackeras av dessa raketer, men det står väldigt lite om de ständiga trakasserierna och våldet israel bedriver gentemot Palestina – dagligen. För att få slut på denna konflikt måste EU och världen sluta backa upp israel och även sluta att betrakta parterna som likvärdiga. Det här är ingen väpnad konflikt mellan två länder utan en stats egen väpnande konflikt gentemot människor som bor i ett område utan statstillhörighet.

 4. florimond77 skriver:

  Vad som heller inte framgår i pressen är det faktum att det finns många fraktioner i Gaza som ansvarar för raketskjutning. Det är alltså fel att skylla Hamas på allt. Folk tror att Hamas kontrollerar allt och att området fungerar som en stat när det i själva verket är ett enda stort fängelse. Pga av att istael bryter strömmen har många människor bl a barn på sjukhus skadats eller avlidit. Det berättas om ett barn på Rawia Morras blog vars anhöriga måste pumpa luft för hand därför att respiratorn inte fungerar. Om någon somnar dör han så han vågar själv inte sova. Mängder av sådana öden existerar och är en konsekvens av israels politik.

 5. photoimagine skriver:

  Vem hade förväntat sig att Israel inte skulle reagera efter Hamas raketattacker efter vapenvilan…?

  Det jobbigaste för Hamas är just vapenvila. Uppdraget är att provocera Israel som man vet reagerar, och därefter blir det ”legalt” för Israels gemensamma fiender att attackera och försöka radera ut landet. En enkel strategi men som kommer att få förödande konsekvenser. För alla.

  Inget gott slut på året Carl, men så ser verkligheten ut!

 6. palestina3 skriver:

  Snälla Carl Bildt, reagera…! Ordna upp ett stormöte nu, ta med kollegorna från EU, men blanda även in FN som har hand om mänskliga rättigheter och som ska se till att de följs.

  Så här får det bara inte gå till. Vädjar till dig. Jag har ingen makt och kan inte göra så mycket men du kan. Ditt samvete och din magkänsla… Följ den, för du vet vad som är rätt och fel. Det här är allt annat än rätt..

  Önskar dig en god fortsättning och hoppas du använder dig av maktpositionen du har, genom att fördöma och agera mot det som pågår just nu.

 7. metusalem skriver:

  Jag instämmer med Palestina3, nu är läge för människor av god vilja att visa muskler och klokskap. Världen längtar efter ett fast handlag från FN att sjösätta en både snabb och långsiktig plan.

  I kommentarer till CB blogg har man pekat på det uppenbara förhållandet att Israel är helt överlägset ifråga om militär slagkraft. Visst, det vet hela världen. Frågan är om Hamas har begripit detta i sin envetna kamp med underlägsen slagkraft. Lite statsmannainsikt från Hamas borde bjuda dem att som helt underlägsen part utnyttja detta läge till att begära att FN gör en insats för största möjliga rättvisa till ett lidande land. De flesta Palestinier och Israeler vill troligen slippa leva sina liv i fruktan och ofta misär.

  Ett erkännande från Hamas sida att den överlägsna militärmakten Israel faktiskt existerar skulle vara en utgångspunkt, liksom att Israel radikalt omprövar sin bosättningspolitik på Västbanken. Mängder av andra åtgärder krävs, men FN har världens uppdrag nu att ingripa på kort och lång sikt.

 8. soli01 skriver:

  Vi har nu sett vad som sker genom att Israel släppte Gaza. Vad fick de genom denna åtgärd? Jo, att det nu är Hamas som därifrån skjuter in i Israel. Är det bra det – verkar så på vissa.
  Visst nu måste Israel visa att inte oskyldiga människor kommer i kläm – blir inte lätt med den eldkraft som de besitter.
  Hamas måste få mindre inflytande då de inte verkar förstå att med våld kommer de ingen vart – allt blir bara sämre. De vill tydligen inte ha fred!

 9. knightone skriver:

  Som vanligt riktar Svensk media bara sina blickar mot mellanöstern när den militärt starkare kraften agerar.

  De ständiga raketbeskjutningar som kommit in från Gaza under veckan har gått obemärkt förbi. Även på denna blogg.

  Självfallet är det trist med upptrappning men att en nation vill beskydda sitt eget folk är knappast något man ska kritisera. Sverige hade såklart inte vågat ställa sig emot islamisterna om det varit vi som utsatts för terrorism.

 10. naadiia skriver:

  Många menar att Hamas bär skulden för det som hände i Palestina idag. Det är bara ett sätt att rättfärdiga Israels obarmhärtiga våldsutövande mot palestinier, säger jag. För mig är det helt ofattbart hur omvärlden väljer att nonchalera palestiniernas rätt till ett värdigt liv utan oro eller rädsla för morgondagen. Att man sedan likställer Israel med Palestina är inte bara naivt (som alandalus beskrev det) utan även väldigt ängsligt och sorgligt. Det som skedde i Gaza idag är ett tydligt terrordåd mot ett försvarslöst folk. Varför kan vi inte bara erkänna det? De vapen Israel äger och det stöd Israel får idag kan inte jämföras med palestiniernas.

  Vi måste vakna!

 11. alnabone skriver:

  Alltså, Israel, Gaza, Palestina… Kommer vi någonsin få se judar och araber leva sida vid sida och under ett fredligt förhållande där de ser på varandra med fredligt sinnade ögon?

  Ända sedan jag var liten har jag ett antal gånger om året läst om Isreals angrepp på Palestinier samt de olika befrielseorganistioner som finns inom den palestinska befolkningen. Dessa replikerar med raketattacker på israeliska mål och med det mest ökända vapnet, självmordsbombaren…

  Oavsett CB´s något tama kommentar till det hela så tror jag inte att en svensk utrikesminister, eller någon annan heller för den delen, kommer kunna avväpna denna tickande krutdurk. Hela Israel är med tillhörande landområden är en ständigt tickande bomb och denna kommer, var så säkra, brisera förr eller senare med fasansfulla konsekvenser till följd. Att se rubriuker med 150-200 döda, såsom i dag, kommer nog te sig futtigt mot vad framtiden har att erbjuda för en region som inte har något alls än religiöst värde att erbjuda… Framtidspotenital = noll… Potentiell framtid = Nukleär vinter…

 12. mameluken skriver:

  Carl Bildt, som kallar sig för en frihetskämpe för de mänskliga rättigheterna kommer inte göra mer än att låtsas han har empati för de utfattiga palestinierna. Fast det är tur att vi inte är så lättlurade och vet att Carl Bildt inte bryr sig ett dugg. Reinfeldt, Bildt och kompaniet vill leka stora killar och därför måste de fjäska för Bush m.m.

 13. felix51 skriver:

  Hur länge, hur länge, hur länge ska omvärlden tolorera Israels arrogans, maktfullkomlighet och nonchalering av resolutioner antagna i FN, brott mot folkrätten, brott mot Genéve konvention 1951 mm
  Israel ockuperar, invaderar, bombarderar sina grannar och omvärlden ”manar till försiktighet”, låt mig få skratta ha ha ha Israel känner inte till det ord, de lever som på Jesus tiden öga för öga, tand för tand.
  Israel har fängslad palestinier som är folkvalda i demokratiska val, vad säger omvärlden? Inget, det verkar att oavsett vad Israel gör är det det rätta och skam den som säger emot då är man medetsamma anti-semit. Man kan kritisera vem som helst USA, England, Sverige men Israel ack nej det går inte för stackars judar har varit nazistoffer och nu kan de tack vara det göra med Palestinier vad fan de vill. DU Carl Bildt jämförde Putin med Hitler vid Ryssland invasion av Georgien varför uttrycker du Dig så idag? Snarare är det Israel som uppträder som Nazityskland uppträde mot det judiska folket. Nej du västvärlden är fullständigt ute och reser i mellanöster. Klart ska Israel lämna tillbaka de ockuperade områden så som det är antaget i FN. Klart ska Israel kritiseras för sina illdåd mot det Palestinska folket, klart ska Israel bojkottas och isoleras i det internationella politiska världen om det inte följer resolutionerna antagna i FN. Klart ska Israel frige de politiska fångar inklusive Vanunu som är israeliskmedborgare och afslöjade att Israel har Kärnkraft och tillgång till atombomben. Vi gör bara en björntjänst till mänskligheten om vi inte kritiserar Israels politik gentemot palestinierna.

 14. soli01 skriver:

  Det är bara att läsa vad Hamas själv sagt i dag att det var 140 Hamas och 15 civila som dödats idag.
  Det är lika illa detta för det gäller trots allt människor och de borde hellre prata med varandra, vilket synes långt borta just nu och även för framtiden?
  Vissa bör snarast byta dator :-)

 15. alnabone skriver:

  Soli01:

  Du har nog varit med lika länge som jag för att tragiskt nog inse att lösningen för denna region är mycket låååångt borta…

 16. naadiia skriver:

  soli01: Gaza-borna har levt i misär det senaste året, varken mat, pengar eller rent vatten har man fått släppa in, det är väl rättigheter som vilken människa som helst i världen har rätt till? Det är klart som fan att Hamas agerar på det viset då, Israel provocerar fram dessa reaktioner. Låt Palestinierna få behålla Gaza! Israel har ingen rätt att ockupera och fördriva folk därifrån. Jag förstår inte hur ett land som Israel kan vara demokratisk, de ockuperar mark, fördriver och mördar folk, de strider mot de demokratiska grundprinciperna, och gömmer sig bakom ordet ”självförsvar” men får inte palestinierna försvara sig mot de dagliga attackerna? Eller har judarnas liv ett högre värde helt enkelt!

  knightone: Försvara sitt eget folk? Helt plötsligt så legitimerar du användandet av våld. Jag tror att du och Hamas delar på samma uppfattning min vän. Som jag tidigare nämnt så går det inte att likställa Israel med Palestina, Israel är betydligt starkare och de bevisade man idag, på mindre än 2 minuter lyckades man döda över 200 personer ”legalt”. Israel har större stöd utifrån och att arabvärlden skulle vara ett hot mot Israel är rena rama bullshit, finns inget arabiskt land som skulle vilja få majoriteten av världens länder emot sig. Att det bara är sådana händelser som får plats i svensk media är rena nonsens, jag läser dagligen externa tidningar, den misär palestinierna lever i beskrivs aldrig i svensk media!!

 17. soli01 skriver:

  naadiia – Du bör inte bara läsa extrema tidningar så det blir lite balans i dessa ensidiga, enögda attackerna mot staten Israel.
  Det är inte ens fel att två träter och för att få någon möjlighet för Palestinierna att bli en stat, måste de se till att koppla bort Hamas. Punkt slut!

 18. alnabone skriver:

  En insatt vän till mig beskriver palestiniernas situation med den slavarna hade under faraonerna under den Egyptiska eran… om den stämmer eller ej kan inte Jag svara för men säkert äro att de sannolikt inte har det lätt…

  Israel har helt klart västvärldens stöd och detta avspeglas av den pro-isrealiska rapporteringen som bland annat svenska medier för. Sällan talas det om Isrealiska angrepp som något negativt vilket är märkligt med tanke på utrikesministerns kraftfulla fördömmande av Ryssland under den Georgiska krisen i höstas. Jag tycker att palestinierna med all rätt kunde vänta sig lite mer av det stödet från vad som kallas världens mest demokratiska land… Sverige

 19. mameluken skriver:

  Under dessa flyganfall har majoriteten som skadas eller dödats varit civila. ”Israel” har även en ekonomiskt blockad mot palestinierna vilket strider mot bland annat Genèvekonventionen.
  *** ***
  Carl Bildt som 17-åring: http://www.youtube.com/watch?v=mA7yxpP02bI

 20. rudyung2008 skriver:

  Hej Carl Bildt! Visst är det lätt att anklaga Ryssland och andra ”odemokratiska, auktoritära” länder för frånvaron av demokrati när man själv inte vet vad demokrati och demokratiska värderingar är. Det är lätt då man är en pajas och rövslickare. Det är fel av dig att överhuvutaget skriv nåt inlägg idag. Med detta inlägg har du visat vem du egentligen är, fast det visste man för länge sedan ändå. Folkets hjärtan kan du aldrig vinna, för folk är inte dumma som du kanske tror.

 21. alnabone skriver:

  Nu tycker jag iofs att kritiken är aningen missriktad mot CB. Vi ska inte glömma det mycket stora arbete han gör med att representera svenska intressen på det x antal möten han deltar i världen över. Jag tror majoriteten av det svenska folket ändock anser CB göra ett mycket bra jobb som han förtjänar kred för…

 22. peeterr skriver:

  Israel har USA i ryggen som gjort att dom överlever?
  Utan USA i ryggen hade Israel varit plöjt till marken?

  Så har jag förstått det. Och då är det inte konstigt att Israel gör som dom gör, dom kämpar för överlevnad och de starkaste överlever. Men visst, det hade ju varit bättre om dom diskuterade mer och blev kompisar istället för att hata varandra. Men det är svårt att bryta gamla vanor.

 23. alnabone skriver:

  peeterr:

  Tror att det är svårt att diskutera med totalt oliktänkande människor. Isrealer och Palestinier är som att för i hop en minus eller plus pol på ett par magneter, de repellerar varandra och historien har lärt oss ända sen ”det stora Babylon” att, när vi inte pratar samma språk så krigar vi… Människans enkla ursprung lyser igenom än i dag…

 24. g2-0aaca85b6e0320c693b372d97cd33231 skriver:

  Hej Carl!

  Här kommer mitt eget email till Israeliska ambassaden.
  med vänl hälsn Jonas Ludvigsson, Örebro

  Från: Jonas Ludvigsson
  Datum: December 27, 2008 10:43:45 PM GMT+01:00
  Till: ”public.relations” , info@stockholm.mfa.gov.il
  Ämne: bombningen av Gaza

  Hej!
  Allt våld bör fördömas, vare sig det utförs av Israeliska staten eller av Hamas.
  Dock vill jag i skarpaste ordalag fördöma dagens övervåld. Jag är väldigt förvånad över Israels militära angrepp:

  1) Hamas kan inte krossas genom bomber. Det enda sättet för Israel att krossa Hamas är antingen genom markstrider (med stora israeliska förluster, det vet alla) eller genom att få Palestinierna att själva överge Hamas.

  2) I nuläget bör istället Israel lyfta sin ekonomiska blockad. Och förhandla för att få fram en bestående fred med ett delat Jerusalem och gränser som stämmer med 1967 års vapenvila.

  När konservativa The Economist till och med på ledarsidan uppmanar Israel att lyfta sin ekonomiska bojkott. Då är det dags. The Economist är ingen mesig pro-palestina tidning (tillägg till CB:s blogg: jag säger inte att det är fel att vara pro-palestina, men jag har förståelse för att Israel tar år sig mer av kritik från annan press)..

  Sluta bomba nu!
  med vänl hälsn Jonas Ludvigsson,
  Örebro, Sverige

 25. alnabone skriver:

  Jonas Ludvigsson:

  I en Utopi kan det mycket väl se ut på det sättet du beskriver, tyvärr är det i despotin verkligheten befinner sig,,, Välkommen och gott nytt år!

 26. ralphhaglund skriver:

  Så plööööötsligt, Bildt! Du sa inte ett skvatt medan 10000 missiler föll på judisk civilbefolkning i södra Sverige sedan intifada II började, 5000 sedan den sista juden lämnade Gaza.

  Araberna där fick tusentals växthus gratis som hade lönat sig mycket bra, försörjt Israel med massor av grönsaker och dessutom exporterat för $100 miljoner årligen till Europa. De hade industriby, de kunde exportera via Israels gränspassager, de fick löfte om flygplats, hamn, de har gas värt $4 miljarder vid kusten.

  Sedan satte de igång att bombardera exportvägarna…. NU PLÖTSLIGT tycker du synd om dom….. Gazanerna VALDE FAKTISKT Hamas! Berätta varför inte EU eller någon försökt få fram ett parti där som har fred och välstånd på partiets önskelista – enbart två terroristpartier. Och du – Abbas följer fortfarande PLOLs stadgar, som aldrig någonsin ändrades, även om vissa tror det. Hans palestinakarta i sitt tjänsterum omfattar även Israel…… Hans skolböckeer och barnprogram lär barnen att de israeliska städerna är palestinska……. Jag förmodar att du till och med tänker åka till Durban II och gotta dej i antisemitismen! Eller?

  Läs mer på http://israelisverige.no-ip.info/blog

 27. Mekongs Blogg skriver:

  Man kan förvånas över Israels stora tålamod och att man väntat ända tills nu med att agera mot Hamas och dess banditvälde i Gaza! Bomber och granater är de enda argument som den här typen av männsikor begriper.
  En svag(?) president i Washington de närmaste fyra åren lär få Hamas, Hizbollah, Talibaner och andra att förgifta världspolitiken under många år framöver! Israel stämmer i bäcken och visar vad skåpet ska stå!

 28. alnabone skriver:

  Mekong:

  Kan instämma i att Israelerna haft oförskämt stort tålamod. Om nu omvärlden bestämt att de ska ha dessa landområden så borde det ju teoretiskt bli så… men är inte alla med på ”tåget” så blir det svårt. Med de sammanstötningar som funnits och finns mellan Israel och Palestinier och Islamister så är det ärligen inte märkligt att den starke emellanåt biter tillbaka,,, Historiskt skulle man kunna betreakta det som helt naturligt…

 29. naadiia skriver:

  Omvärlden har inte varit med och bestämt att Israel ska få de landsområden, det var Israels förste premiärminister som själv utropade staten Israel men som sen blev erkänd av FN. Hur man har valt att dela staten är för mig fortfarande en gåta. Ingen folkgrupp i världen har haft privilegiet att få återerövra det landet vars farfarfädrar lämnade för flera hundra år tillbaka, förutom judarna (?)Vi hade tyckt att det var underligt om indianerna helt plötsligt kom och krävde tillbaka sitt forna land (USA). På vilket sätt menar ni då att Israel har haft tålamod? Israel kontrollerar luft, hav och mark. Man kan varken nå med mat, pengar, kläder, medicin eller rent vatten till palestinier (om inte Israel ge dem tillstånd, i flesta fall förbjuds allt inflöde). Det Israel bedriver idag är en apartheid-polik som inte lämpar sig i ett så kallat demokratiskt land. Jag förstår inte hur man efter allt det chockas över Hamas reaktioner? Hur mkt tror ni att folket där kan tåla egentligen, de är väl människor som vi, med känslor och drömmar! 60 år har gått och fortfarande har palestinierna ingen erkänd stat! 60 år av förtryck! Tror ni inte palestinierna är trötta på sin situation? Tror ni inte dem, som alla andra människor i världen, vill leva i fred?

 30. boka1942 skriver:

  Glöm inte att Israel är en ockupant i Palestina.

 31. soli01 skriver:

  Ingen har väl ifrågasatt Palestiniernas rätt och det skulle kanske nu i dagens läge finns en möjlighet om Hamas även ville samarbeta med Abbas till att börja med. De måste agera samfällt för att det ska ske något i denna 60-års historia. Blir det ytterligare 60 år innan lugn kommer att råda i denna del av världen?

 32. perfro skriver:

  Hamas är en gren av det Muslimska brödraskapet, vars målsättning är att krossa staten Israel.
  Det går förstås inte mot bakgrund av israelisk militär överlägsenhet och även p g a det stöd Israel har från västerländstktshåll, främst då från USA:s.
  Det går förstås inte att neka Israel nationell självbestämmanderätt och att ha en parlamentarisk demokrati.
  Om nu de arabiska terrororganisationer med stöd från vissa andra arabstater inte vill acceptera detta så får vi dessvärre inte ett slut på denna långvariga konflikt.

  Våld föder våld. I just detta fall var det raketanfall från Hamas,det rör sig om 45-55 raketer, som var bakgrunden till den israeliska vederläggningsaktionen.
  Från nästan alla håll görs bedömningen att den är kontraproduktiv dvs att vedergällningen varit onödigt stor.
  Sannolikt är det så, men Israels aktion nu menar den israeliska regeringen ska vara riktat mot Hamas i den meningen att kommer nya raketanfall så kommer våra anfall att skärpas än mer.
  Rader av medlingsaktioner har ägt rum men misslyckats.
  Vad som nu eventuellt kan bidra till att parterna, knappast dock via medverkan av Hamas, kan få stopp på detta vansinne är en kraftig markering från FN:s säkerhetsråd.
  Vad CB här skriver måste ses mot bakgrund av att kommentaren är kort och att det svenska agerandet kommer att få en mer omfattande konkretion.

 33. florimond77 skriver:

  Barak i spetsen och alla andra hejdukare tillhör de som inte lärt av varken sina egna misstag eller historien precis som Bursh och hans påhejare. Titta på Irak och titta på israels misslyckade krig i Libanon. Ingenting kommer att vinnas i denna galna attack.
  Israel bara bäddar in sig i ökat förakt från omvärlden både i öst och väst – även om detta inte märks i stora dagstidningar som tex DN.

 34. […] utrikesminister Carl Bildt kommenterar händelserna på sin blogg , och konstaterar utan vidare analys att Israels agerande är kontraproduktivt, men han borde även […]

 35. perfro skriver:

  Läser just nu Göran Perssons memoarer.
  Han vill ha en tvåstatslösning, vilket även är Carl Bildts m fl uppfattning.
  Något annat är helt enkelt omöjligt.
  Inte minst Förintelsen motiverar bildandet av staten Israel, som nu är en självständig stat och en parlamentarisk demokrati med vissa brister i sig.
  Israel har inte bara utsatts för raketbeskjutning. Angreppen mot denna stat har varit än mer omfattande, vilket Libanonkonflikten vittnar om.
  Terroristgrupperna måste också få sina vapen från andra stater, som har ett intresse av att inte bidra till en fredlig lösning på denna konflikt.
  Även Israel har fört en politik, som förtjänar kritik även från landets vänner.
  Även detta komplicerar en fredsprocess.
  Vad Sverige kan göra i detta läge är svårbedömt. Göran Persson för sin del hävdade att han spelade en aktiv roll och hade god kontakt med båda parter, dock inte med terrorgrupperna.
  Det är svårt se något annat än att repressalierna parterna emellan kommer att fortsätta med varierande styrka.
  Säkerhetsrådets fördömande var som väntat riktad mot båda parter men i övrigt svag.

 36. knightone skriver:

  Palestinska nyheter förvränger Bildts blogginlägg:


  In Stockholm the Swedish Foreign Minister called for calm and said that “even though it did not result in an easing of the Israeli blockade, it was better.” Sweden also said the “even if the air raids were against what Israel calls the infrastructure of Hamas, it is the innocent civilians who make up he largest number of dead and wounded.”
  ——-

 37. Pravo skriver:

  Mitt i allt elände inträffar i alla fall något positivt. I kväll firar muslimer världen över nyår. Därför önskar jag palestinier och alla andra muslimer ett riktigt Gott Nytt År och en god fortsättning på det nya året 1430 som startar imorgon måndag.

 38. gjohn2nd skriver:

  Hej, jag utgår ifrån att alla människor i världen känner avsky för vad som händer i Palestina just nu. Väldigt många och speciellt Israelerna skyller på Hamas som efter att vapenvilan har gått ut påbörjat bombningar av Israel. Att ta parti för den ene eller den andre i denna konflikt är väldigt svårt men jag har försökt att objektivt ta reda på information om bakgrunden till denna konflikt som skapat ett sådant hat på båda sidor och kommit fram till att bildandet av staten Israel 1946 genom genom delning i lika delar av området Palestinar och där Israel fick hälften och Palestina den andra hälften var ett stort misstag och grogrunden till allt hat som palestinerna idag känner. När sedan Israel 1947-1948 ockuperade 40% av de 50% som Palestina fick 1946 så kan ju varje rättskännade världsmedborgare förstå att vad dess ledare ställt till med i sin ambition att expandera Israel. Det tragiska är ju att allt skett med världssamfundets goda minne och speciellt USA:s. Ytterligare expantion av Israels territorium har sedan skett dels genom alla dessa bosättningar och som grädden på moset muren som omöjliggör för palestinier att ta sig in och ut från Gazaremsan, allt helt olagligt enligt internationell rätt men ingen ingriper emot Israel utan istället så terroriststämplar man Hamas, var är logiken?

  Jag förstår upprördheten hos befolkningen i Israel när Hamas raketer slår ner i landet men omvärlden borde upplysa om varför hatet finns där som gör att man skjuter raketer och skickar självmordsbombare och det tycker jag definitivt inte att det framkommer i debatten utan det är alltid Israels rätt att försvara sig som nämns i denna konflikt. Idag såg jag på TV ett reportage där en Israel ansåg att det var rätt att bomba Gaza och att det nog var mest Hamas-medlemmar som dödats.

  Jag anser mig vara en stor människovän som känner enorm sympati med alla judar och dess familjer som fick lida enormt under andra världskriget och därför framstår deras byggande av muren runt Gaza och all ockupation av palestinskt område genom alla bosätningar som Israeliska medborgare får skapa som fullständigt absurd. Det brode ju vara tvärt om, att Israeler är ett folk med respekt för andra folkgrupper och religioner men så är det ju inte i praktiken och man verkar helt oförmögen att förstå sitt eget ansvar för att denna konflikt eskalerat till den nivå den är på idag.

  Tacksam för en kommentar från dig Carl!

 39. soli01 skriver:

  Muren är dock ett sista försök att skydda sina medborgare mot de dödspatruller som har förekommit och troligen kommer att fortsätta trots alla murar.
  Ja, vem har ordnat så muren kom till?

 40. kardus skriver:

  gjohn2nd: Du ger en rent groteskt tillrättalagd beskrivning av orsakerna till det arabisk-israeliska kriget 1948. Du påstår att isrealernas amibition där var att expandera. I verkligheten anfölls de av en allians av arabstater ( Egypten, Syrien, Irak, Libanon, Transjordanien, Jemen och Saudiarabien) några dagar efter självständigheten och fick kämpa för att överleva – ett motiv så gott som något!

  Om dina föregivna historiestudier varit objektiva så är i varje fall inte din redovisning det. Snacka om partsinlaga…

 41. knightone skriver:

  Statslösa människor har inget mandat att attackera en suverän stat så Israel använder självförsvarsklausulen rätt bra får man säga.

  Det är ganska anmärkningsbart att många Socialdemokrater och andra på vänsterkanten i Sverige stöder dom statslösa terrorismen när man så ofta annars är så mån om FN-stadgan.

  Israel är ett föredömme som land då de sätter sin egen befolkning främst och jag önskar jag kunde känna samma förtroende om Sverige men ack nej.

 42. Anjo skriver:

  Jag har läst ett stort antal bloggar idag, men det är verkligen svårt att hitta en enda som faktiskt är objektiv. Det är nästan 100 procent pro-Israel alternativt helt och hållet för Hamas. Något som gör det svårt att få grepp om det här.

  Vad är, objektivt sett, den bästa lösningen? Kan båda sidor acceptera en tvåstatslösning?

  Finns det någon som sett bägge sidor och kan upplysa en annan?

 43. perfro skriver:

  Vi får inte glömma att Israel varnade Hamas för att fortsatta attacek med raketer skulle innebära en aktion av det slag som nu ägt rum.
  Det skedde ien vecka nnan Hamas inledde sin raketoperation, som är en del i denna terroristorganisations strategi för att få den egna befolknings stöd.
  Man har också lyckats såtillvida att Hamas gått segrande ur valet i Gaza.
  Men samtidigt undergräver Hamas alla försök till en fredlig uppgörelse parterna emellan.
  Även palistinier önskar en sådan. Dit hör den moderate fredsmäklaren Abas, men även på Västbanken finns det en palestinsk militis, som söker förhindra skärmytslingar.
  Detta ska ställas mot att Hamas förfogar över 15000 skyttar beredda att gå i strid i händelse av ett israeliskt anfall mot Gaza.
  Hamas får också stöd från länder som Syrien ioch Iran, vilka vill att denna konflikt ska fortsätta och därför förser Hamas med vapen.
  Våldet måste självfallet upphöra. Jag har svårt tänka mig att Hamas kommer att medverka till det oaktat de initiativ som t ex kommer från FN:s sida eller via initiativ i den riktningen från Egypten.
  Hamas saknar för övrigt all kapacitet att bygga upp en fungerande administration i Gaza även om konflikten skulle trappas ned.
  Det finns skäl kritisera Israel, men åtskilliga västerlänningar tar ensidigt parti för en terrorgrupp som Hamas.

 44. kajmalone skriver:

  vem bröt strået vid champ david avtalet?

 45. gjohn2nd skriver:

  Ja, att denna blogg är i stort sett pro-israelisk framgår ju klart. Jag vill bara påpeka att alla stora nyhetstidningar igår publicerade en historik över vad som hänt sedan delningen av palestina 1947 och jag ska bara lämna följande citat. Sedan kan vi alltid diskutera om en historiebeskrivning ger rätt bild åt en händelse eller ej. Citat ”
  1947: FN beslutar om en delning av det dåvarande mandatområdet Palestina och därefter bildas staten Israel.
  1948-1949: Det arabiskt-israeliska kriget där Israel tar 40% av det palestinska territoriet.
  1967: Gaza och Västbanken ockuperas av Irsael i samband med sexdagarskriget.

  Jag tycket att det räcker med att tillägga Israels systematiska utbyggnad av bosättningar på ockuperat område samt på toppen murbygget samt kontnuerliga trakaserier av palestiner för att förstå hur en rörelse som Hamas kan uppstå och få folkligt stöd. De har faktiskt vunnit ett demokratiskt val och hur illa man än tycker om Hamas så är de det palestinska folkets ledare.

  Vi kan hålla på hur länge som helst med att anklaga den ena eller andra parten för allt orätt de begått men ägna en stånd åt reflektion istället:

  Hur skulle Du själv reagera om detta hade hänt i Sverige. Jag menar om Sverige hypotetiskt är ett av FN utsett mandatområde och FN beslutar att dela detta mandatområde i två lika delar och sedan kommer det land som fått andra halvan och i krig snor åt sig 40% av vårt område. Jag misstänker att vi inte bara skulle acceptera det untan protester, eller vad säger Ni?

  GOTT NYTT ÅR alla fredsvänner i Israel och Palestina. Min önskan är att ni ska sluta att med vapen makt försöka förgöra varandra vilket aldrig kommer att lyckas.

%d bloggare gillar detta: