Samsyn med Italien

Solen fortsätter att flöda över den italienska huvudstaden, och även om temperarturen är mindre imponerande värmer det ordentligt.

Själv har jag spenderat delar av förmiddagen i överläggningar med min italienske kollega.

Till det vi hade att samtala om hörde våra respektive ordförandeskap under det kommande året.

Italien övertar vid årsskiftet ordförandeskapet i G8-samarbetet från Japan, och ansvarar bl a för det viktiga toppmötet på Sardinien i början av juli.

Det blir president Obamas andra stora möte i Europa under det kommande året – de första mötena kommer redan i början av april.

Vid G8-mötet kommer Fredrik Reinfeldt att tillhöra dem som representerar den Europeiska Unionen, och under det andra halvåret kommer vi ju på olika sätt att representera EU i G8-samarebetet.

Det kommer med all sannolikhet också att innebära ett utrikesministermöte i marginalen till FN:s generalförsamling i New York i början av hösten. Då kommer bl a nedrustnings- och ickesprifningsfrågorna sannolikt att stå i centrum.

Så vi hade anledning att jämföra de politiska prioriteringarna inför våra respektive ordförandeskap. Och föga förvånande var samstämmigheten betydande.

Andra frågor där så också är fallet är utvidgningen av EU och den utvecklade grannskapspolitik vi har både med Unionen för Medelhavet och det kommande Östligs Partnerskapet.

Bägge är mycket viktiga för Europas framtid.

Såväl Sverige som Italien fäster stor vikt vid Turkiets framtida medlemskap. Den strategiska betydelsen av detta är svår att överskatta – men vi måste bli tydligare och bättre när det gäller att förklara den saken för alla dagens EU-medlemmar.

Också när det gäller utvecklingen på Balkan har vi samma syn. Och här står vi alldeles uppenbart inför behovet av att ta nya steg under det kommande året.

Franco Frattini och jag kommer att träffas åtskilligt under det kommande året – förutom i EU- och G8-sammanhang också i samband med det svenska statsbesket i Italien i slutet av mars.

2 Responses to Samsyn med Italien

 1. danielfagerholm skriver:

  Kom ihåg att slafs å avnjuta pizza & pasta mellan varven!

 2. perfro skriver:

  Turkiest framtida medlemskap i EU brukar ju alltid förenas med att Turkiet först måste genomföra demokratiska reformer, som kvalificerar landet för medlemskap.
  Ibland verkar det gå åt rätt håll, ibland går det åt fel håll.
  Och visst är inte Turkiet ännu någon fullvärdig demokrati; det visade t ex ett beslut som nyligen träffades i landets högsta domstol om att förbjuda det ledande partiet,APK, som övertygande vunnit valet.

  Men man kan inte bortse från att det finns starka krafter inom EU,som helt enkelt långsiktigt vill hålla Turkiet utanför EU.
  Motiveringarna skiftar,men en är att befolkningen delvis består av muslimer och att landet ligger som man ser det utanför Europa.
  Man bortser från Turkiets roll som medelhavsstat
  och som en brygga gentemot Mellersta Östern. Likaså har vår västerländska kultur nära anknytning till vad som växt fram där.

  När Sverige får ordförandeskapet gissar jag att detta blir en av de svåraste uppgifterna.
  Det är lättare att i EU ta in både små och stora länder,som ännu inte är demokratier enligt de krav som ställts gentemot Turkiet.
  Vi får hoppas att Sverige och Italien kan axla den uppgift,som CB här beskriver.

%d bloggare gillar detta: