Ryskt veto

I vad som måste anses vara ett klart brott mot överenskommelsen den 12 augusti har nu Ryssland lagt in sitt veto mot en fortsättning av OSCE:s mission i Georgien.

Denna måste nu snabbavvecklas.

Kärnan i denna mission var de åtta militära observatörer som fanns i Sydossetien.

Men trots upprepade löften från rysk sida tilläts dessa aldrig att återvända till Sydossetien efter kriget i augusti.

Och nu har Ryssland också lagt in sitt veto mot den tekniska förlängning av missionen som bl a EU och USA verkade för.

Formellt grundas det ryska vetot på att Sydossetien är de som bestämmer – men alla och envar vet att sydossetiskt självbestämmande är en potemkinkuliss av rang.

Makten ligger i Moskva.

Och vad den vill har nu demonstrerats.

5 Responses to Ryskt veto

 1. mrmhalland01 skriver:

  Du låter förvånad Carl Bildt.
  – Först är det val i Ryssland.
  Några måste mördas innan alla är överens.
  När detta är klart kan Putin utse sin efterträdare, för, alla andra kandidater hade ju trätt tillbaka. (frivilligt :-))
  Därefter utser han sig till pemierminister….
  När väl Medvedev hade tillträtt iscensatte Putin kriget mot Georgien, med det klantigt (av alla inblandade, inte minst EU) skötta Kosovo-fallet som ursäkt. (Jo, det finns andra tolkningar)
  Idag röstar man rekordsnabbt fram en förlängning av regeringsmandatet till 6 år, med en förkrossande majoritet. Jag hade nog också röstat ja, det är gött att leva…
  Nu detta….han spiller ingen tid, han Putin.
  Inom 18 månader är han president igen, jag vet inte varför det är viktigt för honom, redan idag har han ju all makt.
  Kanske jobbigt att behöva ringa Medvedev och be honom skriva på det han beslutat ?

 2. pchb skriver:

  I ljuset av detta blir det omöjligt att tolka Rysslands augustikrig som något annat än en helt vanlig invasion. Här måste västvärlden dra en gräns för vad som är anständigt, även om det innebär att vi går in med marktrupp i Georgien. Dessutom borde EU fastlägga ett stöd för Nabucco- pipelinen. Man bör också genomföra stora investeringar i anläggningar för att ta emot flytande naturgas (LNG). Rysslands nuvarande ekonomiska kris leder naturligtvis till radikalisering, men samtidigt biter energipolitiska hot bättre än vanligt.

 3. williaaam skriver:

  Vill gärna hänvisa till följande blogg http://tskhi.blogspot.com/ obs starka bilder. Detta är kanske detta som CB syftar på när han hänvisar till potemkinkuliss. Annars så instämmer jag med EU:s ordförandeland Frankrike som lämnar följande kommentar ”The presidency of the European Union Council hails the efforts of the Finnish presidency of the OSCE and hopes that a solution will be found quickly in the interest of the parties and populations concerned.”

 4. Kalle skriver:

  När det gäller Sydossetiens ”självständighet” så kan det ju vara av intresse att till och med presidenten Eduard Kokoity är rysk medborgare (som de flesta andra i Sydossetien) och att den nya premiärministern Aslanbek Bulatsev är fd. KGB-man från Ryssland. Mer här.

 5. perfro skriver:

  Detta med georiska styrkors intevention hade väsentligt lägre omfattning än vad ryssarna hävdar.
  Georgien hävdar ju också att det motiverades av att skydda den georgiska befolkn ingen i Sydossetien.
  Därutöver har man ju också hävdat att denna begrränsade aktion skedde inom ett område som hör samman med den georiska staten.

  Det ryska utspelet är en ren provokation i avsikt att sprida lögnen att Sydossetien nu är en självstän dig stat och att Sydossetien med anledning av egen militärmakt behöver understöd av ryssarna.
  Ryssland vill legitimera en ständig närvaro där och vill därutöver skaffa sig ett inflytande i Georgien , Ukraina samt Kaukasus , som förhindrar att de både staterna närmar sig EU och även NATO.
  Detta kan mycket väl bli ett nytt Balkan.

  EU:s försök att t ex via diplomati och undfallenhet mot Ryssland kommer att stöta på stora svårigheter.

%d bloggare gillar detta: