Internationellt stöd till Lettland

Att Sverige spelat en ledande roll när det gällt att hjälpa Lettland i dess akut mycket besvärliga finansiella situation har nog framgått vid ett antal tillfällen också på denna blogg.

Såväl Fredrik Reinfeldt som – inte minst – Anders Borg och jag själv har lagt ner betydande möda på att mobilisera ett så brett internationellt finansiellt stöd för det lettiska saneringspaketet som möjligt.

Formellt beslut väntas i IMF:s styrelse i början av nästa vecka, men i går utannonserade Europeiska Unionen sin avgörande del i stödinsatsen. Till detta kommer så ett direkt stöd från bl a Sverige.

Här handlar det om nordisk och europeisk solidaritet i konkret och viktig handling.

För oss är Lettland ett viktigt grannland. Dess finansiella och politiska stabilitet är av betydelse också för oss. Vi har sedan början av 1990-talet investerat politiskt såväl som ekoomiskt i Lettlands självständighet och ekonomiska utveckling.

Och därför har det varit självklart för oss att nu spela en ledande roll i arbetet på att mobilisera internationellt stöd.

Men de avgörande besluten tas av Lettland självt. Under ledning av premiärminister Godmanis har regering och parlament fattat beslut som ett åtstramnings- och saneringspaket av drakonisk karaktär.

I det långa loppet kommer detta att ge ett stabilt och framgångsrikt Lettland.

Och det är det som vi vill bidra till.

4 Responses to Internationellt stöd till Lettland

 1. Mekongs Blogg skriver:

  Detta är det andra EU-land på kort tid som måste räddas av IMF. Det låter som en ganska skrämmande utveckling för det europeiska samarbetet. Risken måste betraktas som stor att fler länder i denna bräckliga union står på snar tur att behöva räddas från ekonomisk ruin. Särskilt prekär kan situationen i Italien bli framöver. Då handlar det om världens sjunde ekonomi i storleksordning. Då lär eurosamarbetet skaka i sina grundvalar, kanske rentav EU självt!

 2. knutnu41 skriver:

  Lettland är givetvis ett viktigt grannland,men jag undrar nu hur förhandlingsläget är i Cypernfrågan Carl nämnde tidigare att förhandlingarna sker i högt tempo och att de båda
  presidenterna är partivänner sedan många år Besökte norra delen i somras och upp-
  levde paradiset Någon som kan ge en aktuell bild av dagsläget?

 3. mrmhalland01 skriver:

  knutnu41 :

  När ett lands problem eller samarbete kommer upp här på bloggen känns det som en riktigt het fråga.
  Sedan ”försvinner” den.
  Troligen gör den inte det, men ingen kan ju ha allt på sin dagliga agenda.
  Det finns massor av inlägg här som jag undrar över hur det gick, eller önskar mer information om.
  Tchad (där får man ju lite från nyhetsmedia), Burma, Georgien etc.

 4. perfro skriver:

  Det finns en viktig aspekt om detta med Lettand, och även Estland och Litauen, att svenska storbanker gjort grova felinvesteringar i dessa länder.
  De har skett med hänvisning till att de baltiska staterna skulle kunna utvecklas snabbare än visat sig vara möjligt.
  Nu får svenska storbanker som Swedbank och SE-banken ta kostnaderna för det och de måste självfallet inte bara lämna Baltikum i sticket utan försöka ta igen förlorade affärer.
  Det kräver både bättre regeringsinsatser samt det internationella stöd varav det svenska är ett.
  Det vore intressant veta om skillnader mellan Island och Baltikum.

%d bloggare gillar detta: