Samarbete mot terrorismen

Fortfarande förefaller inte terrordramat i Mumbai att ha slutgiltigt avslutats. Antalet dödsoffer uppskattas hitintills till över 160 personer.

Mitt samtal med ministern Amin Fahim från Pakistan i dag var mycket positivt också genom den vilja till gemensamma insatser mot den terrorism som hotar såväl Indien som Pakistan som visades.

Jag noterar också att den chefen för den pakistanska säkerhetstjänsten ISI nu kommer att resa till Indien för att hjälpa till med arbetet att kartlägga vad som hänt. Det är ett positivt tecken som tyder på en ny vilja till samarbete som vi har all anledning att understödja.

Terroristerna vill konfrontation, strid och söndring

Det kan bäst mötas med samarbete.

8 Responses to Samarbete mot terrorismen

 1. soli01 skriver:

  Vi får verkligen hoppas att Paktistan och Indien gemensamt kan samarbeta och att terroristerna måste stoppas. Ingen lätt uppgift och det gäller att hitta hjärnorna bakom och deras hemvist.

 2. Bo W. Höglund skriver:

  Ett visst samarbete finns ju redan.

  Från världens folkrikaste muslimska stat, Indonesien, i öster, i ett band med Pakistan, Irak, Iran till Saudi och med osäker ändpunkt någonstans i Europa sträcker sig ett brödraskap som på ett föredömligt saätt har kunnat utnyttjas av al Kaida.

  Visst vore det en Gudi behaglig gärnaing om ett närmare samarbete mellan Indien och Pakistan kunde spränga en kil i denna ”Axis of Terror”!

 3. perfro skriver:

  Det var inte så länge sen vi hade Kashmirkonflikten,som ledde till 400 000 döda och till en långvarig konflikt mellan I. och P,
  Just nu när den var på väg lösas upp kommer detta terroristdåd.
  Redan har Pakistans ledare sagt att den har pakistansk bakgrund.
  Har den då d regimens stöd,sannolikt inte,eller är det ett terrtoristdåd av de slag som nu pågår i Afganistan?

 4. perfro skriver:

  En rättelse. Det var förstås Indiens premiärminister,som karakteriseras som en försiktig man,som hävdade att detta terrordåd hade paktistansk ursprung.¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

 5. gammaray skriver:

  ”Terroristerna vill konfrontation, strid och söndring”

  Regeringar har kommit till makten i demokratiska val genom politiska teman som bygger på att härska och söndra.

  Är de då att betrakta som terrorister?

  Hur skall de bäst bemötas, genom samarbete eller upplysning åt de vilseledda?

 6. soli01 skriver:

  gammaray – ”Regeringar har kommit till makten i demokratiska val genom politikska teman som bygger på härska och söndra”. Kan han/hon utveckla denna tankegång?
  Menas det att de som nu utfört dessa illdåd i Indien kan försvaras?

 7. gammaray skriver:

  Nej, absolut inte, men ibland är det svårt att avgöra vilka som är terroristerna. Dock inte i detta fall. Dessutom är det föredömligt att Pakistans säkerhetschef nu åker till Indien och deltar i utredningsarbetet.

  Zimbabwe, med flera har exv. även de sina terrorister. Där gäller väl närmast frågan var de verkliga terroristerna sitter. Vid makten, eller? Och om de sitter vid makten, hur kom de dit? Förstod väljarna vad som skulle ske på lång sikt, eller såg de bara till nästa månadslön?

 8. florimond77 skriver:

  Med den kraftigt utvecklade tekniken kring nätspioneri mm är det märkligt att detta dåd överhuvudtaget kunde ske. Åtminstone obemärkt för USA. Man brukar varna länder när man misstänker att något är i görningen. Antingen har detta inte skett eller så har man haft skäl att inte lyssna. Vanligt folk hade ju lagt märke till dessa otrevliga båtterrorister. Varför kollade inte säkerhetspoisen?
  Tyvärr är det inte bara terrorister som saknar respekt för människoliv. I början efter den 11 september i New York trodde jag att kriget mot terrorismen skulle innebära ett ökat samarbete länder emellan bla a inom säkerhetstjänsten, men istället visade det sig att man i denna kamp utnyttjade möjligheten att bomba länder sönder och samman för att sedan kunna utnyttja dem och att striden bestod av att skjuta ihjäl så många misstänkta terrorister som möjligt, med eller utan civilbefolkning,
  Världen har blivit en storskalig Vilda Västern.

%d bloggare gillar detta: